Inregistrare Asigurari online +
 eugenol.ro    

Reveniti   eugenol.ro > Comunitatea dentara eugenol > Stiri eugenol > Materiale MD
Ati uitat parola? Inregistrare


.

Utilizarea amalgamului de către dentiştii americani surprinde cercetătorii

Vechi 22-04-12 19:58
Publicat de eugenol
 
Categorie: Materiale MD
Vizualizari: 12.295
Raspunsuri: 1
Iunie 2011.

În ciuda îmbunătăţirilor în tehnologia compozitelor pe bază de răşini, dentiştii americani pun mai multe restaurări de amalgam decât de compozit, iar pe amalgam încă se pune accent în şcolile de stomatologie din USA, conform rezultatelor a 2 studii publicate în numarul din iunie al Journal of the American Dental Association.

"Credeam că cei mai mulţi dentişti folosesc compozitele", spune cercetătoarea Sonia K. Makhija, profesor asistent la University of Alabama at Birmingham. "A fost surprinzător că atât de mulţi medici utilizează amalgamul".

Dr. Makhija şi colegii, în reţeaua de cercetare bazată pe practica dentară, o colaborare cu medicii practicieni care participă la cercetare, au analizat raportările a 182 dentişti cu 5.599 restaurări de leziuni carioase pe dinţii posteriori.

În ansamblu, dentiştii au folosit amalgam pentru 3.028 dintre aceste restaurări şi compozit în celelalte 2.571. (cercetătorii nu au colectat datele din 930 restaurări realizate din aur, glassionomer sau altceva decât compozit sau amalgam aplicate de către aceşti dentişti.)

Deşi dentitii nu au reprezentat un eşantion statistic, studiile anterioare au sugerat că ei sunt în general reprezentativi pentru ceea ce fac stomatologii din USA, spune dr. Makhija.

În al doilea studiu, cercetători de la universităţi din Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda precum şi de la Georgia Health Sciences University in Augusta, au intervievat 67 de şcoli dentare din USA şi Canada despre cum îi învaţă pe studenţi să restaureze dinţii posteriori.

La 49 dintre şcolile care au răspuns, aproape jumătate din restaurările aplicate în 2009 si 2010 au fost din compozite. Deşi aceasta a reprezentat o creştere de 30% faţă de valorile dintr-un chestionar similar făcut în urmă cu 5 ani, autorii studiului au scris că şcolile din USA şi Canada "rămân în urma" Angliei şi Irlandei, unde compozitele primesc mai multă atenţie.

Compozitele nu sunt doar mai estetice, ci şi mai puţin invazive deoarece nu necesită la fel de mult prepararea cavităţii, iar în studii recente s-a dovedit că sunt cel puţin la fel de durabile, scriu autorii. "Aceste caracteristici prietenoase cu substanţa dentară ale compozitelor le fac să fie preferate amalgamului care a oferit un serviciu de nepreţuit dar care, credem noi, acum ar trebui să fie considerat depăşit pentru utilizarea în stomatologie".

Ei au cerut ca noile ghiduri de practică naţionale să sublinieze superioritatea compozitelor.

Totuşi, dr. Makhija a spus că astfel de ghiduri sunt premature. "Nu cred că avem încă suficiente date" a spus ea. "Puteţi găsi studii de longevitate care arată că ambele materiale sunt bune". Reţeaua bazată pe practica dentară monitorizează cele 5.599 restaurări aplicate de participanţi pentru a vedea cum se vor comporta în anii următori.

Glassionomerii: pro vs contra.

Oferind o altă perspectivă, Douglas A. Young, profesor asociat la University of the Pacific, San Francisco, California, spune echipei Medscape Medical News că dentiştii nu ar trebui să se limiteze la amalgam sau compozit. "Cimentul glassionomer convenţional (GIC) are unele avantaje atunci când este văzut ca un tratament chimic al leziunilor carioase" spune el. "Are capacitatea de a sigila, remineraliza şi împiedica fomarea de viitoare leziuni carioase". Restaurările nu ar trebui alese doar pe baza retenţiei sau a altor proprietăţi fizice, a mai spus el.

GIC convenţional formează o legătură chimică la dentină şi smalţ prin schimbul ionic care are loc între fluorul şi stronţiul (sau calciul în unele produse) din glassionomer şi calciul şi fosfatul din dinte. Aceasta a fost descrisă în literatură ca "remineralizare internă" care apare sub GIC. În contrast, compozitele formează o legătură micromecanică prin reacţia de polimerizare. Cu GIC nu există legături duble care să se rupă, deci ar trebui să asigure o sigilare chimică de lungă durată, spune dr. Young.

Când este utilizat sub compozit, un glassionomer sigilat poate rămâne adesea pe loc atunci când este timpul pentru a înlocui o restaurare compozită ce prezintă microinfiltraţii, iar stratul de compozit poate fi adesea îndepărtat fără anestezie, spune el. "Folosesc GIC pe dentină şi cement şi, de asemenea, pentru sigilări şi restaurări de întindere mică, atunci când ocluzia o permite".
Dr. Young spune că, din experienţa sa, atunci când este utilizat în aceste condiţii, cu aplicare corectă, GIC sunt la fel de durabili ca şi răşinile compozite.

Dr. Young spune de asemenea că medicii din USA folosesc în mod uzual GIC mai des pe feţele vestibulare şi linguale ale suprafeţelor radiculare decât în trecut, şi se intreabă de ce unii clinicieni se opun încă utilizării pe suprafeţele meziale şi distale într-o cavitate adâncă. "La urma urmei, se află tot pe rădăcină, chiar la limita spre feţele vestibulare şi linguale, unde nu este smalţ la care să adere micromecanic" spune el.

Deci ce se învaţă în şcolile dentare? În chestionar, 44 din cele 49 şcoli spun că se învaţă tehnica total adezivă pentru cavităţi în treimea exterioară a dentinei, în timp ce în celelalte 5 se învaţă doar abordarea cu glassionomer.

Pentru cavităţi aflate în treimea medie a dentinei, în 24 şcoli se învaţă abordarea total adezivă şi în 24 şcoli abordarea cu glassionomeri, în timp ce într-o singură şcoală se învaţă aplicarea de hidroxid de calciu şi glassionomer. Pentru restaurările în treimea interioară a dentinei, în 6 şcoli se învaţă abordarea total adezivă, în 30 cu glassionomer, cu 24 şcoli în care se învaţă aplicarea de hidroxid de calciu şi glassionomer.

Totuşi, dr. Makhija a depistat că ceea ce se învaţă în şcolile de medicină dentară este doar un factor în ceea ce dentiştii practică. Surprinzător, dentiştii mai în vârstă au fost mai predispuşi să aplice restaurări de compozit, deşi ei au fost studenţi în perioade în care această abordare era mai puţin promovată.

Dentiştii care au absolvit în ultimii 5 ani aplică amalgam în 61% din leziunile pe care le tratează. O explicaţie ar putea fi faptul că tinerii medici sunt mai probabil angajaţi în clinici mari unde primesc salarii fixe mai degrabă decât procent din munca prestată, spune dr. Makhija. Tipul de material ar putea fi dictat de managerii clinicilor. În clinicile cu 4 dentişti sau mai mulţi, 79% dintre restaurări au fost din amalgam. "Este mai rapid, mai uşor şi mai ieftin să lucrezi cu amalgam" spune dr. Makhija.Sursa: medscape.com
Fisierele atasate
amalgam
Tag-uri: amalgam compozite glassionomeri hidroxid de calciu

Evaluati acest Articol:


Raspunsuri la Articol:

Utilizarea amalgamului de către dentiştii americani surprinde cercetătorii

Vechi 04-05-12, 11:30   #1
jack spatulatorul
Ucenic timid
.
Default Re: Utilizarea amalgamului de către dentiştii americani surprinde cercetătorii

ador amalgamul!
jack spatulatorul este offline Raportati mesajul  
.

 
» Ce este nou
8 semne care arată că este timpul...
de eugenol
27-06-13 19:52
Ultimul de Razvan Stavrica
31-01-17 00:45
28.977 Vizualizari
1 Raspunsuri
Evolutia stomatologiei
de eugenol
27-06-13 19:50
evolutia-stomatologiei
26.038 Vizualizari
0 Raspunsuri
Directii de management pentru...
de eugenol
27-06-13 19:44
22.903 Vizualizari
0 Raspunsuri
Raport CMDR: 101 de medici...
de eugenol
27-06-13 19:43
r
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 17:40
23.038 Vizualizari
1 Raspunsuri
Peste 4.000 de medici au...
de eugenol
27-06-13 19:24
4
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 17:42
21.964 Vizualizari
1 Raspunsuri
» Articole alese aleator
Alergia la titan, o...
de eugenol
20-11-11 20:58
alergia-la-titan
15.364 Vizualizari  0 Raspunsuri
A aparut cartea „Sudura...
de eugenol
18-04-12 12:43
grigore-l
10.418 Vizualizari  0 Raspunsuri
Muzeul cartofilor...
de eugenol
08-11-12 13:26
muzcp
10.284 Vizualizari  0 Raspunsuri
Cele trei reguli de aur...
de eugenol
30-06-12 16:44
fig-1
Ultimul de i_costina83
05-01-14 20:15
24.209 Vizualizari
4 Raspunsuri
Cea mai mare lasagna din...
de eugenol
23-06-12 18:44
lasagna
10.489 Vizualizari  0 Raspunsuri

Copyright eugenol.ro

Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (05:09) timp.


Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2020.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO