Inregistrare Asigurari online +
 eugenol.ro    

Reveniti   eugenol.ro > Comunitatea dentara eugenol > Stiri eugenol > Materiale MD
Ati uitat parola? Inregistrare


.

Suplimentele de fluor, o dezbatere în curs

Vechi 18-04-12 12:12
Publicat de eugenol
 
Categorie: Materiale MD
Vizualizari: 13.855
Raspunsuri: 0
Fluorurile, realizarea unui echilibru.

Adăugarea fluorurilor în apa de băut (în USA) este considerată una dintre cele mai mari realizări ale secolului 20 privind sănătatea publică. Fluorul a fost adăugat pentru prima dată în apa potabilă în 1945, o masură care a fost urmată de o scădere dramatică a incidenţei cariilor, a dinţilor lipsă sau a dinţilor obturaţi cu 50-70%. Fluorizarea a fost considerată o cale sigură şi ieftină în prevenţia cariei dentare, indiferent de statutul socioeconomic sau accesul la serviciile medicale dentare.

Succesul suplimentelor de fluor în reducerea incidenţei cariei dentare a condus la căutarea de modalităţi adiţionale de administrare de fluor, cum ar fi pastele de dinţi, gelurile, apa de gură, tablete, picături, aplicaţii profesionale. După mai bine de 65 ani de la prima introducere a fluorului în apa potabilă, rezultatul abordării "mai mult înseamna mai bine" duce la o incapacitate de a cuantifica cu precizie expunerea populaţiei la fluor. Este destul? Este prea mult?

În urmă cu un an, după o examinare aprofundată a dovezilor disponibile, departamentul de sănătate al USA a recomandat ca nivelul maxim de fluor în apa de băut să fie diminuat la 0,7 mg/l. Această masură a fost luată pentru a echilibra beneficiile în sprijinirea sănătăţii dentare la copii prin scăderea incidenţei cariei dentare, în acelaşi timp limitând riscul inducerii fluorozei datorate expunerii la surse necunoscute de fluor (posibil în exces) din surse multiple combinate. Chiar şi aşa, adăugarea de fluoruri în toată apa potabilă are adversarii săi.

Fluorul încorporat în smalţul dentar formează fluoroapatita care este mai rezistentă la demineralizarea cauzată de aciditatea dată de bacteriile din placa dentară. Fluorul are de asemenea efect antibacterian prin încetinirea creşterii streptococului mutans care reprezintă prima cauză a cariilor dentare.

Suplimentele de fluor: beneficii şi prejudicii.

O inspecţie mai atentă arată că, deşi indicele de carie a scăzut in general, el a ramas totuşi la cote ridicate în unele zone.
Lipsa fluorizării s-a dovedit a fi de cea mai mare influenţă asupra indicelui de carie crescut, dar pe masură ce copiii cresc, rasa, sărăcia şi lipsa asigurărilor de sănătate dentară depăşesc efectele lipsei fluorizarii. Cu alte cuvinte, deşi a bea apă fluorizată este benefic, asta nu poate învinge complet consecinţele dăunătoare ale inegalităţii sociale.

Nemulţumirile legate de prejudicii.

În ciuda dovezilor substanţiale privind beneficiile, furnizorilor de asistenţă medicală le este adesea dificil să convingă părinţii că nu vor suferi nici un prejudiciu, ei sau copiii lor, de la cantităţile recomandate de suplimente de fluor. Persoanele cu atitudine antifluor au blamat fluorul ca fiind vinovat de alergii, guşă, sindromul oboselii cronice, fracturi de şold, sindromul Down şi mai multe tipuri de cancer, în special osteosarcomul.

Obiecţiile detractorilor fluorului legate de fluorizare se bazează pe studii prost concepute ale căror concluzii sunt citate în mod repetat şi fără a face o analiză obiectivă. Criticii care citeaza aceste studii adesea nu disting corelaţia cauză-efect. Cele mai citate prejudicii ale fluorului implică inteligenţa, sănătatea oaselor, sănătatea reproducerii şi cancerul.

Fluoroza.

Cu puţine dovezi concrete de prejudiciu, cum poate fi pusă sub semnul întrebării în mod rezonabil adăugarea de fluor apei potabile? Răspunsul pare să fie singurul risc documentat de administrare excesiva de fluor: fluoroza.
Fluoroza este cauzată de expunerea excesivă la fluor în primele faze de dezvoltare a smalţului.

Cum apare fluoroza?

Un studiu făcut pe şoareci arată că matricea proteică structurală a smalţului este stimulată de concentraţii foarte mici de fluor şi inhibată de concentraţii mai mari de 2,25 ppm. Poate fi o cale prin care fluoroza apare şi la oameni.
Alternativ, modul principal de acţiune la interfaţa smalţ/placă poate fi expunerea topică la fluor mai degrabă decât încorporarea sistemică. Dacă aceasta este situaţia, atunci fluorizarea apei potabile ar trebui sa aibă efect minim sau zero asupra dinţilor temporari dar ar putea cauza fluoroza la dinţii permanenţi.

Fluoroza uşoară a fost găsită la mai mult de un sfert dintre copiii americani. Prevalenţa fluorozei la copii a crescut proporţional cu nivelul fluorizării apei. Când datele actuale au fost comparate cu unele mai vechi privitoare la fluoroza la copii, o creştere generală a fluorozei în rândul populaţiei a fost evidentă, inlcusiv o creştere a fluorozei moderate si severe.

Este semnificativă fluoroza?

Semnificaţia fluorozei nu a fost stabilită definitv. Aproape toate cazurile de fluoroză sunt uşoare, nu sunt vizibile cu ochiul liber şi nu au nici un efect documentat cu privire la riscul de carii sau în calitatea autoevaluată a vieţii. Deşi fluoroza nu induce caria dentară, formele moderate şi severe de fluoroză pot fi considerate neatrăgătoare.
Cei mai mulţi experţi consideră că fluoroza uşoară până la moderată prezintă doar un interes cosmetic. O prevalenţă scăzută a fluorozei uşoare a fost acceptată ca fiind rezonabilă şi cu consecinţe minore când este pusă în balanţă alături de protecţia substanţială împotriva cariei dentare conferită prin fluorizarea apei potabile şi utilizarea altor produse ce conţin fluor. Totuşi, riscul fluorozei a fost un impuls pentru recomandarea ca nivelul fluorului din apa potabilă să fie diminuat.

De cât fluor are nevoie un copil?

Monitorizarea expunerii la fluor în copilărie este importantă în menţinerea eficienţei fluorului în prevenţia cariei dentare, limitând în acelaşi timp riscul fluorozei. Doar fluorul ingerat în perioada de formare a smalţului (între naştere şi 8-9 ani) va afecta dinţii permanenţi şi va provoca fluoroza. La copiii mai mici de 8 ani se recomandă să nu fie expuşi la mai mult de 1 mg de fluor pe litru de lichid din surse combinate. În evaluarea necesarului de suplimente de fluor la copii, medicul trebuie să ia în considerare toate sursele de fluor, atât cele din dietă cât şi cele din alte surse.

Apa de băut. În general este fluorizată la valori de 0.7-1.2 ppm.

Suplimentele de fluor. Ghidul academiei americane de stomatologie pediatrică recomandă suplimente de fluor la copii, conform cu nivelul fluorului din apa de băut, conform tabelului de mai jos.

Vârsta copilului...... Conţinutul de fluor al apei potabile
........................< 0,3 ppm.... 0,3-0,6 ppm.... >0,6 ppm
0-6 luni................. nu............... nu.................... nu
6 luni-3 ani ......... 0,25 mg/zi ......nu..................... nu
3-6 ani................ 0,50 mg/zi ..... 0,25 mg/zi.......... nu
6-16 ani............... 1 mg/zi ........ 0,50 mg/zi........... nu

Acest ghid va trebui revizuit dacă se aprobă reducerea nivelului de fluorizare al apei la 0,7 mg/l.

Fluorul este absent din majoritatea apelor îmbuteliate. Familiile care se aprovizionează cu apă din fântâna trebuie să testeze periodic nivelul de fluor al acesteia.

Preparatele pentru sugari.
Formulele gata preparate conţin mai puţin de 0,21 ppm fluor.
Deoarece suplimentele de fluor nu se recomandă copiilor mai mici de 6 luni iar sursele obişnuite de apă pot conţine fluor, părinţii trebuie să ia în considerare surse de apă nefluorurată atunci când mixează pulberea (care conţine fluor) cu apa din formulele pentru copii. La copiii mai mici de 6 luni care sunt alăptaţi exclusiv la sân, nu este necesară deloc administrarea de fluor.

Pasta de dinţi.
Pasta de dinţi (ce conţine în mod uzual 600-1.000 ppm de fluor) nu trebuie folosită la copii, la o vârstă la care copiii o pot înghiţi. În schimb, pentru igiena orală ar trebui folosite doar apă şi o periuţă moale potrivită vârstei. Odată ce copiii au învăţat să scuipe, de obicei după vârsta de 3 ani, ei işi pot peria dinţii cu o pastă ce conţine fluor, folosind doar o cantitate de mărimea unui bob de mazăre. Poate să apară o oarecare absorbţie locală de fluor în smalţul uşor poros al dinţilor proaspăt erupţi, iar cei mai mulţi copii la această vârstă nu înghit pasta de dinţi. Cu toate acestea, dacă un copil a înghiţit doar o cantitate mică, aceasta nu-i va aduce nici un prejudiciu. Dupa vârsta de 8 ani, riscul apariţiei fluorozei dentare este mic spre nul, deoarece toate coroanele dinţilor anteriori până la molarul de 12 ani sunt deja mineralizate.

Aplicaţiile topice de fluor.
Cele aplicate de stomatologi (sodium fluoride 2.26% sau difluorosilane 0.1% fluoride) sunt administrate pentru a preveni apariţia cariilor. Aceste produse pot creşte nivelul de fluor ingerat, dar deoarece aceste tratamente se aplică rar şi sunt supravegheate de medici, este puţin probabil ca ele să contribuie prea mult la fluoroza smalţului, chiar şi la copiii mici.

Alte surse de fluor.
O sursă minoră de fluor este produsă natural de câteva plante, de cratere vulcanice cu sulf, de erupţii vulcanice, expuneri cu care americanul obişnuit este puţin probabil să se confrunte. Eliberările de fluor în mediu din apele subterane (posibil încorporat în produsele agricole) şi poluarea aerului pot fi responsabile pentru expunerea copiilor în creştere la cantităţi de fluor nesigure, fluctuante şi posibil în exces. Expunerea la anumiţi poluanţi, cum ar fi plumbul, împreună cu fluorul, a fost asociată cu fluoroza la şobolani. Concentraţii măsurabile de plumb în sânge apar la unii copii care trăiesc în case vechi, cu vopsea scorojită pe bază de plumb, plasând aceşti copii la un risc mai mare de fluoroză, pe lângă celelalte efecte nocive date de plumb.

Concluzii.

Ca o măsură de sănătate publică, fluorizarea comunitară îmbunătăţeşte rezistenţa la carii în rândul tuturor persoanelor, indiferent de circumstanţele economice sau sociale. Diminuează riscul de durere şi de carii desfigurante dar şi pe cel de pierdere a dinţilor, scade costurile tratamentelor dentare precum şi consecinţele asupra sănătăţii care pot apărea din neglijarea sănătăţii dinţilor mai ales la persoanele cu afecţiuni cronice. Fluorizarea optimă a apei a aratat în repetate rânduri că este sigură şi eficientă în prevenirea acestor efecte.

De când fluorizarera apei potabile a fost introdusă pentru prima dată în USA în 1945, s-a observat în mod evident un declin la nivel naţional al indicelui de carie (o modalitate standardizată de măsurare a ravagiilor produse de carii). Oponenţii persistă în a vedea fluorizarea ca neavând legătura cu acest declin şi susţin că menţinerea fluorizării apei nu mai este necesară.
Până în prezent, nu există dovezi care să demonstreze că apa cu conţinut optim de fluor (din sursele de apă municipale) este nocivă pentru sănătatea umană.
Dovezile arată totuşi că nivelul recomandat de fluor din apa potabilă reduce dramatic prevalenţa cariei dentare. Nemulţumirile celor care se opun fluorizării apei comunitare au fost examinate cu atenţie şi în prezent nu sunt susţinute de probe.
Cadrele medicale şi stomatologii ar trebui să fie încrezători în explicaţiile pe care le dau pacienţilor cum că apa fluorizată nu este un pericol nici pentru ei nici pentru copiii lor.Sursa: medscape.com
Fisierele atasate
fluor
Tag-uri: fluor fluoroza copii fluorizarea apei

Evaluati acest Articol: 
» Ce este nou
8 semne care arată că este timpul...
de eugenol
27-06-13 18:52
Ultimul de SimonaS2004
05-02-21 11:55
32.633 Vizualizari
2 Raspunsuri
Evolutia stomatologiei
de eugenol
27-06-13 18:50
evolutia-stomatologiei
Ultimul de SimonaS2004
05-02-21 11:49
29.547 Vizualizari
1 Raspunsuri
Directii de management pentru...
de eugenol
27-06-13 18:44
25.925 Vizualizari
0 Raspunsuri
Raport CMDR: 101 de medici...
de eugenol
27-06-13 18:43
r
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 16:40
26.317 Vizualizari
1 Raspunsuri
Peste 4.000 de medici au...
de eugenol
27-06-13 18:24
4
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 16:42
25.238 Vizualizari
1 Raspunsuri
» Articole alese aleator
În Londra va fi deschisă...
de eugenol
28-02-13 10:10
cafenea
12.664 Vizualizari  0 Raspunsuri
Masina de frezat Roland...
de eugenol
16-09-12 14:15
roland
15.330 Vizualizari  0 Raspunsuri
Galvanizare
de eugenol
28-06-12 10:17
galvanizare
16.793 Vizualizari  0 Raspunsuri
Egiptul redeschide...
de eugenol
14-10-12 12:42
egipt
12.051 Vizualizari  0 Raspunsuri
Carte: "Gnathologie......
de eugenol
17-09-12 17:10
gnat
10.974 Vizualizari  0 Raspunsuri

Copyright eugenol.ro

Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (20:46) timp.


Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2021.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO