Inregistrare Asigurari online +
 eugenol.ro    

Reveniti   eugenol.ro > Comunitatea dentara eugenol > Stiri eugenol > Materiale MD
Ati uitat parola? Inregistrare


.

Cele trei reguli de aur ale ocluziei

Vechi 30-06-12 15:44
Publicat de eugenol
 
Categorie: Materiale MD
Vizualizari: 27.456
Raspunsuri: 4
Scris de Jose-Luis Ruiz, DDS.

INTRODUCERE

Ocluzia este unul dintre cele mai controversate subiecte în stomatologie şi, de asemenea, unul dintre cele mai importante. Şcolile de medicină dentară alocă foarte puţin timp pentru învăţarea conceptelor ocluzale lăsând un gol imens în cunoştinţele noastre din această zonă critică. După absolvire, majoritatea surselor de educaţie ocluzală predau despre acest subiect în maniere care suprasolicită cursanţii cu programe complicate şi multimodulare şi filozofie pură. Aceste abordări adesea fac procesul de tratament ocluzal să pară mai complicat decât ar trebui să fie. În acelaşi timp, disfuncţia ocluzală în multiplele sale forme continuă să facă ravagii în dinţii pacienţilor noştri, fiind numarul 1 între motivele pentru care restaurările noastre se fracturează sau se pierd.

Este un mare serviciu pe care îl facem pacienţilor noştri şi un mare câştig pentru clinicieni să înţelegem cum să oferim o ocluzie echilibrată din punct de vedere fiziologic şi mecanic. Din fericire, să oferim pacienţilor noştri o ocluzie echilibrată nu este atât de complicat precum pare.

Dentiştii tratează pacienţii prin variate abordări terapeutice ocluzale, de la incredibila abordare gnatologică meticuloasă şi complicată cu un articulator complet adaptabil şi tripodare cuspidiană până la abordări miofuncţionale de toate felurile şi abordări extrem de simplificate şi imprecise ale ocluziei naturale. Fiecare modalitate are un număr de adepţi care cred şi simt profund că modul în care profesează ei stomatologia este corect şi pot chiar vedea alte "tabere olcuzale" ca fiind inferioare şi/sau necorespunzătoare.

Această intoleranţă şi lipsă de deschidere crează un mediu care nu este favorabil nici dialogului nici consensului. Partea interesantă este că, în tot spectrul acestei scale, clinicienii raportează succese şi pacienţii se simt bine. Desigur, fiecare abordare are, de asemenea, dezavantaje şi eşecuri. Diferenţele de la o tabără la alta sunt numeroase. Ele pornesc de la lucruri cum ar fi părerile legate de poziţia condilului până la aspecte ce privesc necesitatea modificării ocluziei. Toate bâiguielile venite din diferitele tabere îi fac pe mulţi dentişti să dorească doar să stea departe de un tratament ocluzal complet; din nefericire, acest lucru este imposibil, din moment ce multe lucruri pe care un dentist le face pot afecta ocluzia unui pacient.
Din fericire, există unele reguli (sau principii) fiziologice şi mecanice de bază care se vor aplica în oricare dintre tabere şi sunt egale pentru toţi: cele "3 reguli de aur ale ocluziei".
Acest articol va discuta despre aceste obiective relativ simple şi bazate ştiinţific ale terapiei ocluzale. Cele 3 reguli de aur ale ocluziei fac ca obiectivele terapiei ocluzale să fie foarte clare şi simple de înţeles şi de definit. În plus, când înţelegem aceste reguli şi le aplicăm, devine evident că ocluzia este foarte mecanică şi nu este aşa de complicată cum doresc unii s-o facă, şi acest lucru ar trebui să facă ocluzologia mai puţin intimidantă. Îndeplinirea acestor 3 reguli va oferi pacienţilor noştri din punct de vedere fiziologic şi mecanic o ocluzie echilibrată iar dentistului obiective clare de atins.

CELE 3 REGULI DE AUR ALE OCLUZIEI

Cele 3 reguli de aur ale ocluziei se pot aplica oricărei filozofii ocluzale deoarece ele sunt principii fiziologice şi mecanice solide care s-au dovedit atât prin cercetări ştiinţifice cât şi prin simţul realităţii. Cu toate acestea, când pacientul necesită terapie ocluzală, sau când este nevoie de reconstrucţia ocluziei, cea mai solidă poziţie practică, anatomică şi fiziologică de poziţionare a condilului este în poziţia de relaţie centrică.

Prima regulă de aur este de a avea contact ocluzal bilateral şi echilibrat. Muşchii masticatori pot genera forţe uriaşe, adesea de ordinul zecilor de kg forţă pe cm pătrat. Din acest motiv, contactele echilibrate bilaterale din întreaga dentiţie sunt mecanic solide, permiţând distribuţia corespunzătoare de încărcare şi o ocluzie stabilă. Când un dinte interferă la închiderea completă, va declanşa interferenţe deviante şi va cauza oricare din cele 7 semne şi simptome ale disfuncţiei ocluzale cum sunt hipersensibilitatea, abfracţiile, mobilitatea, uzura excesivă sau fracturile şi durere musculară sau temporomandibulară (TM). Devierea dinţilor posteriori poate crea un tipar de evitare ocluzală ducând la uzura excesivă a dinţilor anteriori (figurile 1 şi 2). De asemenea, pentru ca muşchii să funcţioneze coordonat, dinţii au nevoie de contact uniform. Este posibil să fie indusă necoordonarea musculară prin introducerea unei interferenţe ocluzale, aşa cum au arătat Sheikholeslam şi Riise. În plus, deşi controversată în literatura de specialitate, experienţa clinică arată că interferenţele ocluzale în relaţie centrică pot declanşa disconfort muscular sau TM, iar îndepărtarea lor va duce la ameliorarea simptomelor.

A doua regulă de aur este dezocluzia dinţilor posteriori, sau ghidajul anterior şi canin. Ghidajul anterior şi canin permite dezocluzia imediată a molarilor şi premolarilor atunci când se fac mişcări de lateralitate sau de protruzie, cum ar fi în timpul masticaţiei. Această dezocluzie posterioară imediată aduce câteva beneficii mecanice importante, în care activitatea muşchilor masticatori este semnificativ redusă şi cantitatea de forţă aplicată pe dinţii anteriori ghidanţi este foarte scăzută. Williamson şi Lundquist au constatat că atunci când dinţii posteriori sunt în contact, muşchii pot funcţiona la forţă maximă. Pe de alta parte, atunci când dinţii anteriori sunt în contact, forţele descresc semnificativ. Un beneficiu mecanic adiţional este acela că, mandibula lucrând ca o pârghie de gradul III, cu cât un dinte este mai departe de fulcrum (articulaţie), cu atât mai puţină forţă se aplica pe el. Când un pacient este lipsit de acest beneficiu, în timpul mişcărilor de lateralitate, dinţii posteriori au contacte/interferenţe cu forţă musculară maximă, şi este tipic să vezi aceşti pacienţi cu semne şi simptome severe de disfuncţie ocluzală (figurile 3 şi 4).

În final, cea de-a treia regulă de aur a ocluziei este existenţa mişcărilor funcţionale libere (envelope of function). În timpul mişcărilor de masticaţie, mandibula nu doar se balansează lateral, ea se balansează şi spre anterior (protruziv) în timpul mişcărilor de închidere, revenind în poziţia centrică. Acestea se numesc mişcări funcţionale. Ele variază de la pacient la pacient, dar Lundeen şi Gibbs au constatat că media a fost de 0.37 mm. Valoarea corectă a overjet-ului permite spaţiul pentru această mişcare protruzivă fără să apară interferenţe (figura 5). Când overjet-ul este insuficient, sau morfologia linguala a dinţilor anteriori nu este suficient de concavă, vor apărea interferenţe în traiectoria anterioară de închidere. Consecinţele încălcării acestui principiu în timpul restaurării dinţilor anteriori sunt că pacienţii se pot plânge de faptul ca ocluzia lor se simte înaltă sau blocată. Aceasta declanşează adesea activităţi parafuncţionale. De asemenea, această interferenţă în traiectoria de închidere poate cauza aşchierea dinţilor anteriori, ducând la un tipar tipic de uzură, "subţierea" severă a marginilor incizale, sau uzura suprafeţelor palatinale ale dinţilor anteriori maxilari împreună cu uzura vestibulară a dinţilor anteriori mandibulari (figura 6). Poate, de asemenea, cauza alte probleme, inclusiv mobilitate, ciobire şi fractura dinţilor.

CONCLUZII

A avea o viziune clară despre cum ar trebui să arate rezultatele unei ocluzii echilibrate în stomatologia restaurativă este de nepreţuit, şi acelaşi lucru este adevărat şi pentru terapia ocluzală. Această viziune clară, împreună cu obiectivele clar definite, vor permite clinicianului să ia decizii clare în timpul diagnosticării. De asemenea, va permite medicilor să măsoare rezultatele la sfârşitul tratamentului, precum şi abordarea problemelor severe şi agresive de disfuncţie ocluzală.
Cea de-a treia regulă de aur a olcuziei este clară, simplă, bazată pe principii ştiinţifice solide. Sunt principii fiziologice şi mecanice solide ce permit dentiştilor creşterea calităţii şi predictibilităţii oricărei manopere dentare.

Figura 1: Se observă uzura anterioară severă. Aceasta a fost cauzată de poziţia anterioară a mandibulei datorată interferenţelor la primul premolar (vezi fig 2)

Figura 2: Se observă cum o restaurare (sau două) în supraocluzie (stânga "înălţată") va devia mandibula spre anterior la închiderea completă (vezi fig 1)

Figura 3: Când dinţii posteriori au interferenţe în mişcările de lateralitate ca în conducerea de grup, va apărea uzura excesivă.

Figura 4: Când un pacient are anterior openbite, dinţii posteriori vor interfera în mişcările de lateralitate, generând semne şi simptome de disfuncţie ocluzală.

Figura 5-6:
Stânga: Valoarea corectă a overjet-ului va permite mandibulei să aibă o balansare naturală spre anterior (mişcări funcţionale), fără interferenţe.
Dreapta: Aspectul tipic al "subţierii" dinţilor datorat încălcării spaţiului pentru mişcările funcţionale.


Sursa: dentistrytoday.com
Fisierele atasate
fig-1
fig-2
fig-3
fig-4
fig-5-6-final-aa
Tag-uri: ocluzie interferente miscari de lateralitate ghidaj canin abfractii uzura excesiva mobilitate ghidaj anterior envelope of function overjet openbite reguli de aur

Evaluati acest Articol:


Raspunsuri la Articol:

Cele trei reguli de aur ale ocluziei

Vechi 05-01-14, 19:15   #1
i_costina83
La primele mesaje
.
Default Re: Cele trei reguli de aur ale ocluziei

f frumoasa descrierea..pacat ca nu exista o specializare pe ocluzo,este o ramura extrem de grea ...recunosc , nu am vazut nici eu in facultate articulator sau gutiera...tot studiul si cititul ramane baza.
i_costina83 este offline Raportati mesajul  
.
Vechi 05-11-13, 12:03   #2
stefan vintila
La primele mesaje
.
Default Re: Cele trei reguli de aur ale ocluziei

foarte adevarat ce spuneti.
stefan vintila este offline Raportati mesajul  
.
Vechi 09-07-13, 23:05   #3
Stefan G.
La primele mesaje
.
Default Re: Cele trei reguli de aur ale ocluziei

DE ACORD,MINUNATA DESCRIERE
Stefan G. este offline Raportati mesajul  
.
Vechi 16-07-12, 11:19   #4
gigica_srl
Initiat
 
Avatar gigica_srl
.
Default Re: Cele trei reguli de aur ale ocluziei

Foarte interesant articolul. E foarte bine sa deschidem din cand in cand cate un subiect despre ocluzie. Cum bine spunea autorul articolului, exista anumite scoli si membrii lor care se considera "superiori" celorlalti in materie de ocluzie.
Cdred ca problema incepe in timpul facultatii cand se pun bazele tuturor cunostintelor unui viitor stomatolog. Nu stiu cum e acum, dar cand eu eram studenta in toata catedra de ocluzologie nu exista nici un articulator pentru studenti, iar toata dinamica mandibulara trebuia sa ne-o imaginam. Cred ca asta e un handicap foarte mare si e foarte greu ca un viitor dentist sa fie capabil de a pune un diagnostic bun, de a planifica bine un tratament protetic sau de a trata o patologie articulara (de origine ocluzala).
Acum, cand avem acces la mult mai multa informatie, putem sa intelegem totul mult mai bine. http://www.youtube.com/watch?v=FKHof...eature=related

Eu pot spune ca ma inteles intr-adevar ocluzia cand am inceput sa fac ortodontie, mi-am cumparat primul articulator cu MPI si am inceput sa montez toate cazurile in articulator.
Adevarul ca ca peste tot putem vedea grafic cum e dinamica mandibulara din RC, dar cati pacienti au mandibula in RC? Un procent foarte mic. Mai toti pacientii au fost inainte la dentist si au vreo obturatie, coroana, extractie neprotezata. Orice modificare minima la nivel ocluzal face ca mandibula sa se "readapteze", sa caute o alta pozitie mai comoda pentru a evita contactul prematur. Ce se intampla atunci? Mandibula se deplaseaza anterior (nu are unde sa se duca posterior!), condilii nu mai sunt in RC si toata schema pe care o stiam se schimba.
Atunci incep sa apa ra modificarile la nivel anterior : disteme superiore, "ingramadirea" dintilor inferiori sau abraziune la nivelul dintilor anteriori. Asta fara sa mai vorbim de durerile musculare, patologia articulara samd.
Aici va pun un articol de Anibal Alonso, un profesional foarte bun si un bun profesor. Are si o carte pe care v-o recomand. Nu stiu daca e tradusa in romana, dar probabil ca puteti gasi vreo editie in engleza.
http://es.scribd.com/doc/59081749/Articulo-TPO-Oclusal
Evident ca pentru a putea pune un bun diagnostic, e nevoie sa putem relaxa mandibula, cu ajutorul unei gutiere, daca e nevoie. UUUUUiiiiii cred ca am atins punctul sensibil : GUTIERA!!!! Cati dintre voi au vazut vreo gutiera la facultate? Eu una nu am vazut nici una. Asa ca a trebuit sa ma documentez mult dupa aceea si pot spune ca in ziua de azi e fundamentala in tratamentele mele.
Nu scriu aici ca sa critic sistemul de invatamant. Nici pe departe. Cred ca in perioada in care eu am invatat era foarte bun, aveam multi, foarte multi pacienti si am iesit cu o buna pregatiere teoretica si practica. Dar.... despre catedra de protetica si ocluzologie nu pot spune acelasi. Sper ca intre timp sa se fi schimbat lucrurile....
gigica_srl este offline Raportati mesajul  
.

 
» Ce este nou
8 semne care arată că este timpul...
de eugenol
27-06-13 18:52
Ultimul de SimonaS2004
05-02-21 11:55
32.678 Vizualizari
2 Raspunsuri
Evolutia stomatologiei
de eugenol
27-06-13 18:50
evolutia-stomatologiei
Ultimul de SimonaS2004
05-02-21 11:49
29.580 Vizualizari
1 Raspunsuri
Directii de management pentru...
de eugenol
27-06-13 18:44
25.947 Vizualizari
0 Raspunsuri
Raport CMDR: 101 de medici...
de eugenol
27-06-13 18:43
r
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 16:40
26.341 Vizualizari
1 Raspunsuri
Peste 4.000 de medici au...
de eugenol
27-06-13 18:24
4
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 16:42
25.262 Vizualizari
1 Raspunsuri
» Articole alese aleator
A aparut cartea "Notiuni......
de eugenol
22-04-12 12:03
teh-orto
12.003 Vizualizari  0 Raspunsuri
O idee românească poate...
de eugenol
31-03-13 15:07
lastomatolog
11.013 Vizualizari
0 Raspunsuri
Stomatologie în Epoca de...
de eugenol
04-10-12 12:18
epoca-de-piatra
Ultimul de penelopa
24-10-12 21:05
12.668 Vizualizari  1 Raspunsuri
Irina Nistor: Filmul...
de eugenol
17-02-13 13:42
in
12.752 Vizualizari  0 Raspunsuri
Schimb studentesc la...
de eugenol
30-12-12 17:44
schimb
11.044 Vizualizari  0 Raspunsuri

Copyright eugenol.ro

Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (08:42) timp.


Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2021.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO