Inregistrare Asigurari online +
 eugenol.ro    

Reveniti   eugenol.ro > Comunitatea dentara eugenol > Stiri eugenol > Materiale MD
Ati uitat parola? InregistrareCazul unei tinere paciente cu gingii tumefiate şi sângerânde

Vechi 11-06-12 16:43
Publicat de eugenol
 
Categorie: Materiale MD
Vizualizari: 11.206
Raspunsuri: 0
Autor: Nipul K. Tanna, DMD, MS

Prezentarea clinică: pacientă însărcinată ce prezintă sângerări gingivale.

O pacientă în vârstă de 21 ani, însărcinată, se prezintă la cabinetul stomatologic având o gingie tumefiată şi eritematoasă, cu sângerări spontane. Are o stare de disconfort şi a observat sângerări la periaj şi la masticaţie.
Ea a căutat un cabinet stomatologic după ce a ramas însărcinată, însă nu a reuşit să găsească pe o rază de 25 mile unul care să o accepte ca pacientă pe perioada sarcinii.

Istoric şi examinare dentară.

Istoric. O analiză a istoricului medical al pacientei nu arată rezultate semnificative în afara de starea sarcinii actuale. Testele de rutină efectuate, ca parte a vizitelor făcute la obstetrician, au fost în limite normale. Nu ia nici un fel de medicamente altele decât vitaminele prenatale standard recomandate de medicul ei. Sarcina are 21 săptămâni. Înainte de a fi însărcinată a făcut doar tratamente dentare restaurative de rutină.

Examinarea dentară. Examinarea clinica nu a relevat semne sau simptome de cancer oral. Toate restaurările au fost intacte. Au fost prezente sângerări gingivale spontane de gradul 4.

Discuţii: sarcina şi gingivita.

Această pacientă a fost diagnosticată cu gingivită de sarcină; prin urmare cauza probabilă a simptomelor gingivale este progesteronul din sarcina împreună cu o cantitate normală de placă dentară. Această pacientă nu prezintă traume sau carii netratate în antecedente şi nu ia nici un medicament care ar putea cauza hipertrofia gingivală. Deşi streptococul mutans este un patogen oral obişnuit, nu există nici o dovadă, cum ar fi carii excesive sau dezvoltarea plăcii dentare, care să sugereze că acesta ar fi cauza gingivitei la această pacientă.

O relaţie între sarcina şi inflamaţia gingivală este o ipoteza emisă de mult timp. În timpul sarcinii, schimbările hormonale (în special nivelul crescut de progesteron) pot duce la un răspuns mai exagerat al gazdei la placa dentară. Schimbările hormonale pot de asemena determina o modificare în compoziţia bacteriană intraorală, manifestându-se clinic prin eritem şi edem al gingiilor care sângerează uşor chiar la o stimulare normală prin masticaţie şi igienă orală de rutină. Cu ajutorul unor tehnici de igienă excelente, cele mai multe cazuri se rezolva după naştere. Totuşi, o cantitate tot mai mare de dovezi sugerează o legătură între sănătatea parodontală şi efectele sarcinii. Minimizarea nivelului inflamaţiei gingivale în timpul sarcinii ar fi favorabil atât mamei cât şi fătului.

Rezultatele studiilor care investighează rolul tratamentului parodontal în îmbunătăţirea efectelor sarcinii sunt contradictorii. Multe studii, totuşi, sugerează că un control al inflamaţiei gingivale este benefic pentru mamă şi făt. Academia americana de parodontologie sfătuieşte femeile să "aibă grijă de sănătatea lor parodontală în timpul sarcinii prin periaj regulat şi folosirea aţei dentare precum şi prin vizite de rutină la parodontolog pentru depistarea timpurie a unei eventuale boli parodontale". Pentru a reduce inflamaţia s-a folosit o apă de gură fără alcool pe bază de clorură cetylpyridinium cu efect de lungă durată. Această apă de gură a fost selectată pentru că nu conţine alcool, care este contraindicat în timpul sarcinii. Efectul de lungă durată al acestui produs necesită clătire doar de două ori pe zi, ceea ce a facilitat complianţa pacientei.

Deşi unii dentişti sunt reticenţi în a trata femeile gravide, datele existente arată că nu apar efecte adverse ale tratamentului parodontal în timpul sarcinii. Fiecare pacientă merită o examinare amănunţită şi un plan de tratament, astfel încât să poata fi efectuat tratamentul adecvat. Orice formă de tetraciclină este contraindicată în timpul sarcinii, din cauza riscului de pătare a dinţilor nou-născutului după ce erup.

Tratamentul.

Pacienta a fost tratată cu apă de gură antimicrobiană fără alcool. Clătirea are o durată de acţiune de 12 ore, astfel încât ea a clătit de 2 ori pe zi timp de 30 secunde. În cazul acestei paciente, zona afectată nu a necesitat tratament mecanic. Regiunea anterioară a gurii a beneficiat de root scaling şi planing. Pacientei i-a fost oferit un root scaling şi planing complet la 4 luni dupa naştere, deoarece acesta a fost un moment convenabil pentru ea pentru a face o vizită dentistului.

Rezultate.

Pacienta a fost dispensarizată la 3 şi la 6 luni după tratament, precum şi la 3 luni dupa naşterea care s-a produs la termen. Ea a relatat că ţesutul gingival nu mai este umflat, sensibil şi nu mai sângerează. Examinarea dentară nu a evidenţiat sângerare la sondare.

Imaginile reprezintă aspectul clinic al gingiei la prezentare (fig 1) şi dispariţia inflamaţiei gingivale (fig 2).


Sursa: medscape.com
Fisierele atasate
pac-t
pac-t-2
Tag-uri: gingivita de sarcina progesteron apa de gura clorura cetylpyridinium

Evaluati acest Articol: 
» Ce este nou
8 semne care arată că este timpul...
de eugenol
27-06-13 18:52
Ultimul de Razvan Stavrica
30-01-17 23:45
26.133 Vizualizari
1 Raspunsuri
Evolutia stomatologiei
de eugenol
27-06-13 18:50
evolutia-stomatologiei
23.836 Vizualizari
0 Raspunsuri
Directii de management pentru...
de eugenol
27-06-13 18:44
20.754 Vizualizari
0 Raspunsuri
Raport CMDR: 101 de medici...
de eugenol
27-06-13 18:43
r
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 16:40
20.623 Vizualizari
1 Raspunsuri
Peste 4.000 de medici au...
de eugenol
27-06-13 18:24
4
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 16:42
19.535 Vizualizari
1 Raspunsuri
» Articole alese aleator
Carte: "Malpraxisul......
de eugenol
15-06-13 22:35
mm
9.085 Vizualizari  0 Raspunsuri
Incinta de polimerizare...
de eugenol
17-06-12 16:51
incinta
12.110 Vizualizari  0 Raspunsuri
Pif este din nou la...
de eugenol
28-06-12 10:29
pif-2
9.905 Vizualizari  0 Raspunsuri
Inovaţii eco pentru...
de eugenol
20-11-12 16:04
inovatii-eco-pentru-spatiul-ma
10.013 Vizualizari  0 Raspunsuri
Numeroase reclamatii...
de eugenol
13-08-12 18:48
vir-c
8.645 Vizualizari  0 Raspunsuri

Copyright eugenol.ro

Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (17:48) timp.


Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2019.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO