eugenol.ro

eugenol.ro (http://www.eugenol.ro/forum/index.php)
-   Relatia cu pacientii (http://www.eugenol.ro/forum/relatia-pacientii/)
-   -   Ce fel de limbaj folosesti cu pacientul? (http://www.eugenol.ro/forum/relatia-pacientii/4489-limbaj-folosesti-pacientul/)

eugenol man 16-08-08 08:30

Ce fel de limbaj folosesti cu pacientul?
 
Care este cel mai bun limbaj de abordare a pacientului ?
- explicatii in limbaj medical cu sanse mici de a fi inteles mai mult pentru a impresiona (mi-a placut expresia "pacientul decupleaza" de la Zahnfee, foarte plastica pt fenomen)
- limbaj mixt
- limbaj pe intelesul tuturor
Poate am sa pun si un vot aici dar mai lasam putin sa vedem ce optiuni am avea.

nico 16-08-08 10:02

zahnfee are dreptate... ideea e ca pacientul sa ajunga sa inteleaga ce spui tu... ca altfel iti bati gura degeaba... deci, votez pt limbaj pe intelesul tuturor...

radualionte 16-08-08 11:21

Limbajul folosit fata de pacient ar trebui sa tina cont de unele criterii/abordari: varsta pacientului, statusul si rolul lui social,nivelul de instruire si de cultura, nu vreau sa mi-l fac prieten dar, daca este exagerat de anxios, pot sa mai fac cate o gluma sau sa-l iau la pertu' ca sa se simta mai in siguranta si sa-i arat ca chiar imi pasa de el...
Ca sa inteleaga exact ce ii spun (ca diagnostic si plan de tratament) trebuie sa folosesc un limbaj pe care sa-l poata intelege (si asta depinde de nivelul lui de cultura si de educatie). In functie de meseria pe care o are, as putea incerca sa fac unele analogii cu exemple chiar din chestii foarte bine cunoscute de el/ea. Asa i-ar fi mai usor de inteles ceea ce vreau sa-i transmit.
Si, mai presus de cuvinte, mai exista si un limbaj non-verbal la care pacientul este foarte sensibil si atent. De multe ori, medicii uita ca transmit si altceva daca pacientul bate la usa, medicul sta tolanit pe fotoliu/scaunul de medic, spune cu o voce iritata: "Da, intra!", scrie sau face altceva cand pacientul a intrat, vorbeste la telefon, etc.
Limbajul folosit ar trebui individualizat fiecarui caz in parte. Fiecare om este diferit de toti ceilalti ca individualitate dar, totusi, marele avantaj este ca "nimic din ceea ce este omenesc nu imi este strain".

cristina ghita 16-08-08 11:47

dle dr, da' parca am discutat la cafeaua de dimineata impreuna, domle!!!:lol:
multumesc.

dentist 16-08-08 11:57

uneori trebuie mixt.

Zahnfee 16-08-08 19:27

Dupa parerea mea exista aici doua aspecte diferite. Unul ar fi felul in care se comunica in profilaxie si unul care priveste explicatiile care se refera la boala respectiv tratamentul bolii.

In profilaxie nu am avut prilejul sa ma desfasor pentru ca asta e treaba asistentelor de profilaxie sau a igienistelor. Am stat insa de citeva ori in camera sa vad cum fac ele. Pacientul e intrebat amanuntit asupra felului in care isi face igiena si e pus sa arate practic cum face. Apoi i se arata practic cu explicatii si mai ales tinind seama de motilitatea lui si de felul specific in care poate sa execute igena. I se explica cu deamanuntul in limbaj neacademic si mai ales se exerseaza practic cu el tehnicile de periere. Apoi e consiliat in ce priveste periuta, pasta, ata dentara, periutele interdentare daca e cazul.
La sedinta urmatoare i se plica Plaquerevelator si se arata pacientului concret daca felul in care se face igiena e unul bun sau nu. Dupa caz e incurajat sa continue daca a fost buna, sau i se aduc corecturi sau chiar i se mai face inca o data instructajul.
Explicarea pur teoretica,pe planse sau mai stiu eu ce alte minunatii e o frectie pe picior de lemn si fara nici un rezultat.
Cum la voi nu exista personal ajutator specializat povestea asta cade din pacate in circa medicului. Si da, pentru asta e preavazuta pozitie separata de plata in nota de plata in cadrul pozitiei de profilaxie.

Explicarea bolii si a tratamentului.
Radualionte a a punctat foarte bine si felul in care se tine cont de nivelul de educatie si cultura si a mediului social din care provien pacientul in alegerea limbajului. Tot el a mai punctat excelent si importanta limbajului nonverbal.
La noi se face asa ca nu prea facem noi o prezentare ci un fel de discutie in care incercam sa-l implicam si pe pacient. E important ca el sa puna intrebari si mai ales sa participe activ la discutie, trebuie sa ai tot timpul feed-backul lui in ce priveste atentia si interesul lui pentru explicaiile tale.
In ce priveste limbajul bineinteles ca trebuie sa fie complet pe intelesul lui. Exista persoane cu o buna cultura generala care inteleg pina la un punct limbajul de specialitate si care s-ar simti ranite sa le vorbesti intr-un limbaj sub nivelul lor de cunostinte. Trebuie vazut pina la ce nivel in cazul asta poti aborda limbaj de specialitate.
Exista persoane care inainte de a veni la tratament cauta febril pe internet si absorb cuvinte de specialitate fara sa aiba intelegerea lor. Pe astai ii lasi sa explice ei ce-au inteles.
Majoritatea covirsitoare insa nu doresc sa epateze ci doar sa li se explice ca sa inteleaga ce se intimpla.
La copii prind de minune desenele animate pe monitor.

Eu nu explic niciodata pe modele sau toyuri sau planse. Am observat ca cea mai mare acceptanta si cel mai cu interes sint urmarita cind ii fac pacientului un desen cu mna. Am un bloc ca ala de desen si discutam in timp ce-i desenez. Asa pot sa-i explic evolutia bolii si tratamentul si pacientul nu are senzatia de saturatie de notiuni sau explicatie. E tot timpul cu mine. Isi face filmul bolii si a evolutiei ei si a tratamentului. Ca e o metoda buna imi spune faptul ca majoritatea covirsitoare a pacientilor ma intreba "pot s apastrez foaia cu desenul?" sau "pot sa-l iau cu mine sa-i arat si ...".
Si da, si asta e o chestie pe care pacientul o plateste la pozitia Beratung (consiliere).

Da da da, iar s-o bagat dashteapta din Heidelberg sa ne invete pe noi pa un se urineaza gaina :spadaj: :D

nest 17-08-08 18:20

Metoda pe care o aplic eu este, dupa mine, una practica...Folosesc termenul de specialitate, completat imediat de explicatia "mura in gura", ca sa nu ma trezesc cu privirea "prin mine" a pacientului. Termenul de specialitate este pentru "exercitiul" meu, iar termenul za-i zicem popular este pe intelesul tuturor. O fi bine, o fi rau, nu stiu, insa nu pari mai destept daca ii vorbesti cu termeni de specialitate pacientului, si nici bine nu cade sa spui la vreun examen "masea", nu?
Ce ma amuza, sunt pacientii - in speciali tineri- care gasesc informatii prin diferite surse, retin si ei ce apuca si scot porumbelul la cabinet. Le spun zambind "hai, lasa, spune cu cuvintele tale!":) Din aceeasi categorie. Se strica masina unei cunostinte - afon complet in domeniul mecanicii auto. Il intreb ce i-a schimbat. A auzit probabil de "bielete" si "pivoti" la service-ul auto, ca mi-a raspuns extrem de grav: "Mi-a schimbat bieloții".:):):)

ange_la 28-12-08 15:56

intr-adevar conteaza nivelul educational si social al pacientului, in ceea ce priveste abordarea unui limbaj adecvat. am avut in anul 3 un profesor care ne-a explicat :"in cabinetul vostru nu vine o cavitate bucala plutind, asa, prin eter, ci un om in carne si oase, cu diverse afectiuni, mai mult sau mai putin anxiosi"

anamariac 16-02-09 23:10

unul mixt: eu incerc un limbaj medical si daca il vad ca se pierde in terminologie il dublez prin explicatii mai plastice. Din pacate uneori incep in ordine inversa...

loreena_2373 26-03-09 23:04

Citat:

Publicat initial de ange_la (Mesaj 93451)
intr-adevar conteaza nivelul educational si social al pacientului, in ceea ce priveste abordarea unui limbaj adecvat. am avut in anul 3 un profesor care ne-a explicat :"in cabinetul vostru nu vine o cavitate bucala plutind, asa, prin eter, ci un om in carne si oase, cu diverse afectiuni, mai mult sau mai putin anxiosi"

eu foloseam un limbaj pe intelesul pacientului.Acum 2 saptamani a venit un ignorant cu resturi radic. 14,15,16...am trimis la rx...s-a intors si i-am spus ca are "pungi cu puroi"la toate aceste resturi.Avea granuloame periapicale,care erau cronice deci se puteau extrage....era de fapt singura solutie terapeutica...Ce credeti?M-a reclamat la CMD ca am vrut sa-i fac extractie, cand el avea asa niste "pungi mari cu puroi". Ce sa faci frate cu asa specimene, ca te scot la pensie inainte de vreme...::wall::::wall::::wall::

opreabogdan 27-03-09 06:35

votez cu ceea ce a spus Radu Alionte. din păcate nu mai am buton de mulțumiri.
dar!!! nu uitați: ”o imagine face uneori cât 1000 de cuvinte”. la mine ședința de consultație începe cu un set de fotografii pe care apoi le descarc și le pun pe monitorul de la unit. este esențial ca pacientul să-și vadă dinții și gura. din momentul acela va înțelege perfect ceea ce îi explici indiferent de limbaj. de fapt mai mult decât limbajul contează atitudinea. setul de fotografii pe care îl fac cuprinde: vedere din normă frontală în ocluzie, vedere din ambele norme laterale în ocluzie, vedere a aracadei sueprioare și inferioare, vedere cu fiecare hemiarcadă în parte (pentru detalii de finețe), vedere a grupului frontal inferior din normă linguală-pentru evidențierea tartrului.
trebuie să înțelegem că nici un pacient nu are de fapt, în mintea lui, o imaginea reală a dinșilor lui (în special din zona laterală). e cam greu să îi explici ( și să ni fie foarte bănuitor) că are pe totți dinții laterali carii sub punctul de contact ( e un exemplu). el își simte dinții întregi fără probleme și tu îi spui că are nevoie de 4-6-8 sau mai multe obturații. e mult mai ușor să-i explici pe imaginea lui reală modul cum se migrează dinții vecini sau antagoniști ai unei extracții. emult mai ușor să-l motivezi pentru menținerea igienei, dacă îi faci o foto înainte și după detartraj.
eu sunt un fan al imaginilor cuplate cu o atitudine corporală și verbală adaptată fiecărui pacient în parte. în principal dorința mea este ca pacientul să nu simtă că vreau să-i încarc nota de plată ci vreau să-i aduc la cunoștință starea lui dentară cu toate probelemele existente și toate complicațiile care pot decurge în lipsa tratamentului. după ce a fost corect informat rămâne la decizia lui dacă dorește sau nu să intre în tratament, dar eu mi-am făcut datoria să-i spun tot ceea ce ține de departamentul meu. cam asta e filozofia mea.
revin îndată cu niște imagini.

opreabogdan 27-03-09 06:56

9 Attachment(s)
revin cu completare la postul anterior, cu niște poze exemplificative (nimic spectaculos). identificați problemele de la nivelul lateralilor și al tratamentelor deja existente și imaginați-vă limbajul prin care să-l faceți pe pacient să înțeleagă și să-și imagineze ceea ce voi vedeți cu ochiul liber. dacă va vedea și el se scurtează timpul de discuții și se multiplică eficiența discuției.

titiluka 27-03-09 09:33

foarte adevarat ce ai spus dar fa ceva cu patratelele alea ca ma dor ochii.....
peace

titiluka 27-03-09 09:44

asa....deci....am elucidat misterul patratelelor......calc meu vede patratele cand scrie bogdan.....o fii vreun semn? hihihi

patratica 28-03-09 22:45

nu stie sa citeasca diacritice, probabil?

MIHALY 04-05-10 12:08

buna! dl dr bogdan are mare dreptate: imaginea pare sa fie un limbaj universal pentru toate grupele sociale care ne trec pragul cabinetului.

KLMircea 05-05-10 11:36

De cand am camera intraorala e mult mai usor. Acum vad si cred si ei. Inainte degeaba tot spuneam de una alta ca era tot aia.

Acum stau degeaba ca trebuia sa fac detartraj la o pacienta de 19 ani cu o tona de tartru. Ceva ce nu va inchipuiti, monstruos. A venit diva "sa-i termin un scos de nerv inceput la urgente acum o luna" si am spus ca nu pot sa fac asa ceva in tartrul ala. Diva ca era cu ochelari, posetuta, tot dichisul dar in gura nenorocire. Credeti ca a venit? Cred ca ea crede ca am zis sa fac detartaj inainte ca sa-i iau banii ca un porc de medic stomatolog :(

Conclujzie: la unii nu are efect nimic, sunt impenetrabili (cuvant delicat pt nesimtiti).

Dr.Daraban Bogdan 05-05-10 11:51

poze si pupeze
 
cred ca o fotografie face cat multe cuvinte, camera intraorala e de mare ajutoriar pupeze care chiulesc de la sedinte sa fim noi sanatosi...
cred ca in acest climat de neincredere la adresa medicilor(de multe ori pe buna dreptate)orice mijloc suplimentar de comunicare nu este decat un plus....facem si un pic de educatie si pacientul intelege pe ce da banii

TRAIANY 06-05-10 11:24

Citat:

Publicat initial de loreena_2373 (Mesaj 107096)
eu foloseam un limbaj pe intelesul pacientului.Acum 2 saptamani a venit un ignorant cu resturi radic. 14,15,16...am trimis la rx...s-a intors si i-am spus ca are "pungi cu puroi"la toate aceste resturi.Avea granuloame periapicale,care erau cronice deci se puteau extrage....era de fapt singura solutie terapeutica...Ce credeti?M-a reclamat la CMD ca am vrut sa-i fac extractie, cand el avea asa niste "pungi mari cu puroi". Ce sa faci frate cu asa specimene, ca te scot la pensie inainte de vreme...::wall::::wall::::wall::

Foarte tare!:)) Dar sa stii ca si eu le spun la pacienti ca au 'pungi de puroi in varful radacinii',pt ca atunci cand am folosit granuloame sau cuvinte mai sofisticate s-a intamplat cam asa:
cativa m-au intrebat daca sunt maligne sau benigne
altii mi-au zis ca vreau sa trag bani de pe ei ca alti doctori le-au zis ca n-au decat niste pungi de puroi
Si asta doar in 2 ani de practica:))(aproape doi ani de fapt)
Pe de alta parte inca sunt de acord cu limbajul mixt pt ca ma gandesc asa linistesti pacientul ca esti tot om ca el care vorbeste in aceasi limba iar in acelasi timp esti si profesionistul la care trebuie sa apeleze pt a-i face durerea sa dispara(si deci vorbesti ca un doctor).Dar spunea cineva mai sus ca depinde si de varsta,mediu social,studii s.a.m.d.,si pot sa zic ca de fapt asta ar trebui sa fie criteriul principal in limbajul pe care il folosim cu pacientii.

sico 06-05-10 11:52

Eu prefer sa le dau pacientii diagnosticul in termeni medicali si apoi le zic definitia cu explicarea mecanismelor in mare,riscurile si complicatiile precum dezavantajele si avantajele. Suntem medici si trebuie sa vorbim in termeni medicali corecti si apoi sa facem pacientul sa înţeleagă despre ce e vorba.
Nu am sa pot sa spun nici unui pacient ca are piatra pe dinte in loc de tartru. Ii spun ca are tartru care a poate apare datorită... Si este constituit din...
Orice vrei sa explici unui pacient in maxim 5 minute si cel mai batut in cap înţelege.desigur poţi sa ii spui ca unii medici folosesc un anumit termen dar nu este corect . Ca sa înţeleagă ca nu vrei sa îl storci de nu ştiu ce bani.

dan_staticescu 06-05-10 14:26

cum zicea un domn doctor mai sus...ca nu vrea sa isi faca pacientul prieten la fel zic si eu asea este. este foarte important sa ii explici solutiile terapeutice avantaje, dezavantaje si complicatiile care pot sa intervina.si la un Abces pterigomandibular extern nu poti sa ii zici besica in fatza.::wall::

anduluta81 06-05-10 14:59

Eu cred ca modelele transparente-vreo 6 mil parca coastau,parca avea mervey odata puse pe eugenol,ca exemplu si se gasesc da ~~~~~~~ daca nu ma insel-e,modelele astea in care apar dinti afectati,exemple de scheletate sau coroane sunt f de ajutor..cel mai usor eu explic in problemele endo cunoscutul exemplu cu "cetatea "-descris si de camil ianes parca in endo buna de la a la z.E de efect,oamenii inteleg si merge treaba.In rest exemplific cu modele.Cel mai bine oamenii inteleg cand vizualizeaza.In cazurile in care nu am ce sa le arat ,desenez.Si da,camera intraorala e de mare efect,mai ales ca ofera imagini marite si par cu atat mai grave:))

ane_ane 06-05-10 15:03

ca varianta la camera intraorala (n-am la unit asa ceva) eu folosesc o oglinda (de genul asta Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
intr-adevar, face comunicarea mai usoara.:)

KLMircea 06-05-10 15:16

Bine a zis anduluta cu desenatul. Si eu desenez si pun forte ca la fizica cand le explic de ce nu facem lucrari lungi si dau exemplul cu podul foarte lung. Dar sa vorbesti doar in termeni medicali e nebunie - nu intelege nimic - azi a trebuit sa completez ceva formulare pt finante si nu am trecut de partea cu datele din buletin si inca una alta ca nu inteleg nimic - trebuie sa iau notite cand vorbeste cineva de finante. Nu cred ca un pacient intelege tot daca vorbim doar in termeni medicali ca dupa ai surprize si zice ca a avut SLEPTICEMIE, probleme cu AMIGDALITELE, etc.
Trebuie sa te modelezi dupa nivelul intelectual si varsta fiecarui om in parte si iar sunt de acord cu Anduluta care spunea intr-un mesaj mai vechi ca vorbeste foarte prietenos si au ras de ea ca parca e la Spa.
Trebuie o medie din toate. Spui ca tartrul e asta....... adica un fel de piatra.....

sico 06-05-10 16:58

Sa Mircea si pacientul o sa meargă la prieteni si o sa le zica i-ai găsit piatra între dinti.
Nu domnule,le explici ca se cheamă tartru si este un depozit de saruri de calciu din saliva care se depune pe dinti si la început are o culoare alb galbuie dar poate deveni negru datorită alimentelor sau tutunului. Are o influenţa negativa puternica asupra parodontiului marginal(care este sistemul ce menţine atasat dintele in os) iar o ignorare a tartrului poate duce la probleme mai grave ale dintilor.
O explicaţie pe scurt. Poţi sa faci un mic desen deasemenea. Cred ca e mai corect decât sa ii zici la pacient ca aveţi un fel de piatra pe dinti,hai sa o dam jos.

anduluta81 06-05-10 17:00

KLMirecea..ooo...sunt surprinsa si flatata..ai retinut asta:)
Cine a ras ca sunt la spa sper ca nu ai retinut,oricum nu cred ca are vreo importanta,nu?..
Mersi pt post

KLMircea 06-05-10 18:48

Sico: Nu am scris clar. Nu am vrut sa zic ca doar ii zici ca e piatra. Si eu ii explic medical si unde e cazul adaug comparatie cu piatra de ex la tartru. Punctele insemnau ca explic ce e tartrul in termeni medicali apoi ii explicam pe inteles daca nu intelege.

asgard 05-07-10 11:52

Folosesc limbajul mai plastic si bineinteles completat cu desene cat mai explicite. Limbajul de specialitate il folosesc mai rar

pup 14-06-12 09:01

Apropos de....
 
de Andrei Pleșu

Tutuiala e la modă. E semnul cordialităţii de gaşcă, al democraţiei victorioase, al sociabilităţii americane. De vreme ce you înseamnă și tu și dumneavoastră, e musai să profităm și să ne tutuim. Dovedim astfel că suntem branșați, actuali, globalizaţi. Nu avem prejudecăţi, nu umblăm cu discriminări și cu fasoane. Ne tutuim. Suntem de-o teapă. Prieteni. Ne-am născut ieri. E perfect normal ca un reporter de televiziune să meargă cu microfonul pe stradă și să-i tutuiască pe trecătorii cu care vrea să stea de vorbă, deşi îi vede pentru prima oară. E normal ca profesorul universitar să-și tutuiască studenţii. E normal ca un politician furios să-și ia adversarii la per tu. E normal ca pe plajă, la discotecă, la emisiunile de divertisment, toata lumea să tutuiască pe toată lumea. În aceste condiţii, a folosi brusc apelativul dumneavoastră devine injurios. Dumneavoastră se spune numai în băşcălie, numai când vrei să-ți exprimi antipatia, neîncrederea, dispreţul.

Normală e doar tutuială. Dar și ea are, de fapt, subterane complexe. E tutuiala macho, a masculului băţos față de fetițe fragede sau demimondene interlope. (Îmi amintesc de modul inadmisibil în care dl. Radu Moraru o tutuia pe invitata sa, Cicciolina, ca și cum ar fi agăţat-o după colț.) Există tutuiala "de platou", prin care moderatorul-satrap sau moderatorul-vedetă îşi etalează autoritatea, tutuiala poliţienească, a agentului de circulaţie care te trage de urechi, tutuiala prin care șeful îşi domină subalternii. Tutuiala rutieră cu care se încondeiază reciproc şoferii isterici, tutuiala uzurpatoare, prin care naturile subalterne vor să se insinueze în lumea bună (Emil Constantinescu spunându-i "Václav" lui Havel ). Tutuiala războinică (boule), ironic-protectoare (drăguță...) sau tovărășească (măi, dragă). De la obrăznicie la nesimţire, de la proastă-creştere la dezinhibare primară, de la aroganță la egalitarism, tutuiala acoperă un larg spectru al patologiei sociale.

În mod paradoxal, tutuiala îşi subminează propria legitimitate: când te poți tutui cu oricine, când tutuiala devine o deprindere curentă, prestigiul și miracolul tandru sau camaraderesc al lui tu se degradează. În mod normal, la tu trebuie să ajungi printr-o delicată chimie a afectelor, printr-un răbdător spor de încredere și printr-o reciproc consimţită afinitate.

Tu este un mod de a reformula - în condiţii de intimitate - instituţia respectului. Dimpotrivă, inflaţia tutuielii instituie diferenţa, stereotipia, gri-ul. Spaţiul dintre oameni devine monoton, ierarhiile se şterg, nuanţele sufleteşti ale comunicării devin irelevante.

Tutuiala reduce totul la orizontală. În aparență, ea face dialogul mai direct, în realitate, îl sărăceşte.
Din când în când, mi se pare că o mulţime din relele cotidiene sunt rezultatul unei proaste administrări a tutuielii, efectul exceselor ei. Guvernanţii îi tutuiesc cu autoritară nonşalanță pe gazetari, gazetarii îi tutuiesc sprinţar pe guvernanţi, miniştrii tutuiesc instituţiile, instituţiile îi tutuiesc pe cetăţeni, cetăţenii se tutuiesc între ei și toţi laolaltă ne tutuim cu Europa. Diferenţele, demnităţile, eticheta, protocolul - sunt demodate. Ne scufundăm în omogenitatea lui tu, iar tu evoluează semantic spre nimeni. Nu ne-ar strica un pic de ştaif. Ne-ar prinde bine din când în când o scurtă epidemie de politeţe!
de Andrei Pleșu

Tutuiala e la modă. E semnul cordialităţii de gaşcă, al democraţiei victorioase, al sociabilităţii americane. De vreme ce you înseamnă și tu și dumneavoastră, e musai să profităm și să ne tutuim. Dovedim astfel că suntem branșați, actuali, globalizaţi. Nu avem prejudecăţi, nu umblăm cu discriminări și cu fasoane. Ne tutuim. Suntem de-o teapă. Prieteni. Ne-am născut ieri. E perfect normal ca un reporter de televiziune să meargă cu microfonul pe stradă și să-i tutuiască pe trecătorii cu care vrea să stea de vorbă, deşi îi vede pentru prima oară. E normal ca profesorul universitar să-și tutuiască studenţii. E normal ca un politician furios să-și ia adversarii la per tu. E normal ca pe plajă, la discotecă, la emisiunile de divertisment, toata lumea să tutuiască pe toată lumea. În aceste condiţii, a folosi brusc apelativul dumneavoastră devine injurios. Dumneavoastră se spune numai în băşcălie, numai când vrei să-ți exprimi antipatia, neîncrederea, dispreţul.

Normală e doar tutuială. Dar și ea are, de fapt, subterane complexe. E tutuiala macho, a masculului băţos față de fetițe fragede sau demimondene interlope. (Îmi amintesc de modul inadmisibil în care dl. Radu Moraru o tutuia pe invitata sa, Cicciolina, ca și cum ar fi agăţat-o după colț.) Există tutuiala "de platou", prin care moderatorul-satrap sau moderatorul-vedetă îşi etalează autoritatea, tutuiala poliţienească, a agentului de circulaţie care te trage de urechi, tutuiala prin care șeful îşi domină subalternii. Tutuiala rutieră cu care se încondeiază reciproc şoferii isterici, tutuiala uzurpatoare, prin care naturile subalterne vor să se insinueze în lumea bună (Emil Constantinescu spunându-i "Václav" lui Havel ). Tutuiala războinică (boule), ironic-protectoare (drăguță...) sau tovărășească (măi, dragă). De la obrăznicie la nesimţire, de la proastă-creştere la dezinhibare primară, de la aroganță la egalitarism, tutuiala acoperă un larg spectru al patologiei sociale.

tiptop 14-06-12 23:14

Astia de aici au un fel de zicala: prata med en bonde på böndernas språk och med en läkare på latin. Adica: vorbeste cu un taran pe limba taranilor si cu un medic in latina. Eu consider ca asta spune multe. E important ca mesajul nostru sa ajunga acolo unde trebuie. Si chiar daca suna ciudat sa spui unui om simplu ca are gauri pe dinauntrul dintilor si piatra de dinafara lor, ca ii pui un pod sus si o placa jos, important este ca el isi contureaza imaginea respectiva fara sa fie inhibat de limbajul pe care il aude sau sa trebuiasca sa faca eforturi de concentrare extraordinare. Cumva, asociez categoria pacientilor cu mine, la inceputurile mele intr-o tara straina, invatand in acelasi timp limba: daca cineva mi se adresa si ratam un cuvant din ce-mi spunea (fie pentru ca nu il intelesesem, fie ca nu ii cunosteam sensul), restul propozitiei nici nu-l mai auzeam, pentru ca deja ma impiedicasem.

Mai ciudat ar fi sa se duca apoi sa povesteasca vecinului de brazda ca are ligamentele parodontale infiltrate cu exsudat si din cauza aceea... bla bla
Asta imi aminteste de reversul medaliei, cu badea care merge la medic care, dupa ce il intoarce pe toate partile ii spune ca are apa la plamani. Si-l intreaba si daca stie ce-i aia. La care badea, jenat, ii raspunde: cred ca stiu, da, numa' ca la noi in sat ii spune pleurezie...

Sabin FOTA 14-09-12 23:33

de obicei ma dau dupa el, "il citesc" si ii vorbesc pe limba lui


Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (10:53) timp.

Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2020.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO