Deci... am fost la cursul mentionat la subiect si recomand acest curs daca mai prindeti locuri la Sibiu saptamana viitoare (cred ca a scris Kitty despre el la de unde si ce invatam).
Sa povestim: Dr. Kiefner e foarte simpatic - necunoscandu-l primul lucru care m-a surprins a fost sustinerea integrala a cursului intr-o romana impecabila (cu usor accent german

). Are o problema cu pauzele, adica daca il lasi cred ca sta de dimineata pana seara si vorbeste incontinuu!! Mai sunt 5 minute pana la pauza - avem timp... Mai e 1 min pana la pauza - avem timp... trebuia sa mergem acum 5 minute la masa - lasa ca ne asteapta ei

) Ceea ce mi s-a parut foarte ok, pentru ca azi am stat de vorba cu el cel putin jumatate de ora dupa ce s-a terminat cursul - si pe aceasta cale transmite salutari eugenolilor!
Pe ce s-a insistat:
- endo nu se face fara diga!
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/recenzii-cursuri/5004-curs-endodontie-practic%C4%83-dr-kiefner/
- never ever nu se lasa un dinte deschis (citez: "daca aud pe cineva ca lasa un dinte deschis intre sedinte scot kalasnikovu"

). La faza asta a fost rumoare in sala 5 minute

- nu prea exista reteta universala pentru preparare - indiferent ce producator spune ca din 3-4-5 ace ai preparat un canal - nu e adevarat
- treimea apicala se instrumenteaza manual
- o conicitate a preparatiei de 2% e insuficienta. pentru condensare laterala trebuie minim 4%, iar pentru verticala minim 7% - preferabil 10%
- indiferent de concentratia NaOCl (1, 3, 5,25%), efectul dezinfectant e acelasi, singura diferenta e ca 5,25% dizolva tesuturile pulpare mai repede decat 3%, iar 1% aproape deloc
- in retratamente obligatoriu se foloseste ca irigant si CHX, pentru ca cel mai probabil exista in canale si E. faecalis (nu stiu daca asa se scrie) si Candida albicans, care sunt rezistente la hipo!
- in legatura cu compusii anilinici care s-ar forma: cantitatea lor e extrem de redusa, dar se poate urma secventa de spalaturi: chx, edta, hipo, edta, chx, edta - and so on
- in tehnica de condensare verticala temperatura la exteriorul radacinii creste cu doar 8 grade, chiar daca in aparat gutaperca are 200 (sau cat o avea)
- dintii devitali nu prezinta un risc semnificativ mai mare la fractura!! tendinta lor la fracturare e data de procesul carios + indepartarea tesutului dentar de deasupra camerei pulpare
- cea mai corecta tehnica de obturare este compactarea verticala (are un studiu cu 1000 de sectiuni prin dinti - foarte misto)
- indiferent cat de bine am instrumenta mecanic, in cel mai bun caz atingem cu instrumentele 70% din suprafata canalelor! In cel mai fericit caz ramane 30% din suprafata neatinsa!!
- MTA are aceeasi compozitie cu cimentul Portland de la Bricostore. 1 gram de MTA costa 80E, 50 de kg de portland costa 40E

) Dar nu recomanda folosirea in endodontie al celui de la Bricostore, la fel cum nu recomanda ACE in loc de hipo
-chiar daca producatorii recomanda folosirea rotativelor de maxim 10 ori (??), aceasta alegere trebuie sa fie a medicului: daca am preparat un canal cu o curbura mai nasoala, aruncam acul dupa acea unica utilizare. La canale mai blande le putem folosi de 4-5 ori.
Ce mi-a placut foarte mult:
- poti sa-i pui intrebari in orice moment al prezentarii - se opreste si explica
- poti sa-l intrebi orice traznaie iti trece prin minte - e foarte ok, nu se supara si nu e deloc ironic (pot sa mentionez una din intrebari: "eu obisnuiesc sa fac spalaturi endodontice cu anestezic EXPIRAT! o fi bine?")
- nu s-a insistat absolut deloc pe partea comerciala - ne-a povestit de tot felul de sisteme rotative cu care a lucrat de-a lungul timpului, fiecare cu avantaje si dezavantaje, doar ca in momentul de fata el foloseste mtwo si flexmaster, si atunci pe astea le prezinta. Nu iti trebuie o anume firma de micromotor endo, singura conditie este sa poti sa programezi parametrii sistemului cu care lucrezi (rpm si torque), pe care e bine sa-i folosesti asa cum zice producatorul. Nu conteaza prea mult ce apexlocator folosesti, atata timp cat este de generatie noua (nu e diferenta intre raypex si morita). Nu conteaza ce sistem de obturare folosesti, ne-a vorbit de cele pe care le considera cele mai usor de folosit - BeeFill 2 in 1 si Sybron)
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=5004
- la partea practica fiecare am avut cate un set de MTwo si un set de ace 06, 08, 10, conuri guta, micromotor endo si beefill 2 in 1. dar ce mi-a placut cel mai cel mai mult a fost ca m-am benoclat intr-un microscop Zeiss - ce viata au si endodontii astia!! Mi s-a parut absolut incrdibil cat de misto se poate vedea! Eu mi-am adus la pachet si un molar extras, si la microscop mi s-a parut absolut senzational!
La ce am avut rezerve: prezentarea sistemului de preparate single length - personal (evident dupa cateva nopti de citit pe eugenol) mi-e frica sa duc rotativul in treimea apicala - macar aia 3 mm nu mor daca ii largesc manual pana la 40! Dar Dr. Kiefner spune ca e ok, cu conditia sa preparam manual pana la acul 15 (deci 4 ace), daca primul rotativ este iso 10.
Concluzie: curs foarte util, organizare foarte buna, totul foarte ok!
O sa pun si poze, dar maine ca tre sa le descarc si sa le micsorez :P