Inregistrare Asigurari online +
.
 eugenol.ro    

PROTEZAREA IMEDIATA (proteza totala)

discutie din eugenol.ro : Protezarea Imediata - proteza totala Imi fac si eu curaj din nou sa prezint un caz al unei paciente ...

Reveniti   eugenol.ro > Zona comuna Medic Dentist si Tehnician Dentar > Specialitati: medic dentist & tehnician > Protetica
Ati uitat parola? Inregistrare


Like Tree31Multumiri
  • 18 Scris de dr.Octavian.D
  • 3 Scris de dr.Octavian.D
  • 1 Scris de dr.Brata
  • 2 Scris de augustin
  • 1 Scris de AnaMady
  • 1 Scris de rx
  • 2 Scris de grigore1
  • 1 Scris de udem
  • 1 Scris de dr.Octavian.D
  • 1 Scris de Dr.Mada

Raspunde
 
LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 26-11-09, 15:56   #1
Avansat bine de tot
Medic Dentist
udnenne
 
 
Avatar dr.Octavian.D
.
+1 (+1/-0)     
Default PROTEZAREA IMEDIATA (proteza totala)

Protezarea Imediata - proteza totala

Imi fac si eu curaj din nou sa prezint un caz al unei paciente careia i s-a realizat o protezare imediata, am sa prezint aproape etapa cu etapa. Deasemenea am incercat sa documentez cat am putut eu de bine cazul si cu riscul ca o sa imi mai iau ceva suturi am sa-l postez. Poate unii dintre studenti nu stiu (la fel cum nici eu nu stiam) ce inseamna protezarea imediata, cum se realizeaza, care este avantajul protezarii imediate si asa mai departe.

- Ce este protezarea imediata?
Protezarea imediata este o metoda de tratament care consta in conceperea protezei inaintea extractiilor dintilor restanti nerecuperabili si care se aplica in aceeasi sedinta in care se extrag dintii.
- Care este avantajul protezarii imediate?
Trecerea de la edentatie partiala la edentatie totala, prin protezare imediata, se efectueaza fara traumatism psihic asupra pacientului.

Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/protetica/9050-protezarea-imediata-proteza-totala/
CAZUL CLINIC

Pacienta B.G. in varsta de 54 de ani, edentatie subtotala bimaxilara de etiologie carioasa, boala parodontala dar si proteze partiale fixe incorecte (extensii meziale si distale). Pacienta se prezinta pentru tulburari functionale grave masticatorii si de deglutitie si tulburari fizionomice.

Etapele de tratament
-Examenul intraoral: se observa prezenta resturilor radiculare, a caninului inferior cariat + implantare deficitara deci fara valoare protetica. Mucoasa crestelor edentate keratozica datorita faptului ca pacienta realizeaza masticatia pe crestele edentate preponderent pe partea dreapta.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-Examenul radiologic OrtoPantomoGrafic (OPG): acest examen se indica si in cazul edentatului total deoarece la unii pacienti molarii de minte nu erup, acestia ramanand inclusi, ca dupa protezare, in unele cazuri, acestia sa erupa.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-Amprentarea preliminara in vederea realizarii modelului de studiu: in urma studiului de model se va observa: aspectul crestelor,versantii, forma "pe sectiune", retentivitatea, inaltimea, latimea, simetrie/asimetrie, aspectul boltii palatine, prezenta/absenta tuberozitatilor maxilare/procidente, toate acestea avand un rol important in stabilitatea viitoarelor proteze.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-Lingurile individuale: in acest caz s-au realizat din placa de baza pe modelul de studiu, ele putand fi realizate si din compozit sau acrilat (cea mai bună şi indicată în special pentru mandibulă)
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-Amprentarea functionala: reprezintă ultima reproducere negativă a câmpului protetic luată cu lingura individuală şi un material de amprentă care să permită înregistrarea tuturor elementelor câmpului protetic în condiţiile modelării funcţionale marginale. În urma amprentării funcţionale se obţine modelul funcţional, final, pe care se vor confecţiona sabloanele de ocluzie si proteza mobilă finită.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-Realizarea sabloanelor de ocluzie (de catre tehnician): cu ajutorul lor se face determinarea clinică a relaţiilor intermaxilare.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-Determinarea Relatiei Centrice (R.C.): Pentru determinarea RC un rol deosebit de important îl are pregătirea psihică şi de relaxare musculară a pacientului, de echilibru psihic şi neuro-muscular. Poziţia lui este de relaxare musculară, semişezândă sau culcat, cu capul sprijinit pe tetieră.
In cazul pacientei pentru masurarea distantei dintre pronazale (varful nasului) si pogonion in pozitia de R.C. s-au folosit o rigla si un compas.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-Determinarea Dimensiunii Verticale de Ocluzie (D.V.O.): neavand dotarile necesare la facultate, DVO in cazul acestei paciente s-a determinat prin introducerea celor doua sabloane de ocluzie in cavitatea orala, ceara fiind ramolita inainte pe fata ocluzala a sabloanelor. Pacianta este pusa sa apropie mandibula de maxilar sau mai simplu spus sa muste timp in care se masoara cu ajutorul riglei distanta intre varful nasului si Pogonion.
Tot in aceasta faza se traseaza si liniile de referinta: linia surasului si liniile verticale trasate in dreptul comisurilor, reprezentand pozitia caninilor
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-D.V.O. pe modelul functional
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=9050

-Realizarea machetelor de ceara pe modelul functional la care, tehnicianul inca nu a razuit dintii, deoarece si in cavitatea orala a pacientului este aceeasi situatie.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-Proba machetelor in cavitatea orala: se verifica relatiile intermaxilare, mentinerea si stabilitatea statica si dinamica a machetelor controland baza extinderii machetelor, realizarea de catre pacient a miscarilor de inchidere si deschidere a gurii. Se mai face controlul functiei estetice(gura inchisa, intredeschisa), functia fonetica. Se mai ia in considerarea si validarea rezultatului final de catre pacient.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-Extractia dintilor restanti nerecuperabili: in cazul pacientei s-a realizat initial extractia molarului inferior din cadranul 3, la distanta de 3 saptamani s-a realizat si extractia tuturor dintilor intr-o singura sedinta. Dupa fiecare extractie s-a facut sutura.
In ziua extractiei, imediat postextractional s-au aplicat cele doua proteze. Pe baza ambelor proteze s-au aplicat doua meshe iodoformate pe care pacienta le-a indepartat dupa aproximativ 6 ore.
-aspectul mucoasei la 24 de ore postextractional
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
-aspectul celor doua proteze: dupa faza de proba a machetelor, tehnicianul a razuit de pe model dintii restanti "imagindu-si" cum vor arata crestele in urma extractiilor si a realizat machetele de ceara finale (cu toti dintii) fara a mai fi nevoie de proba acestora in cavitatea orala, dupa care a realizat cele doua proteze finite (pe care m-am dus eu sa le iau in primire )
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
trident, rx, grigore1 si alti 15 au multumit.

Modificat ultima data de dr.Octavian.D; 26-11-09 la 19:34. Motivul: pentru exprimare in cazul determinarii RC
dr.Octavian.D este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 15:58   #2
Avansat bine de tot
Medic Dentist
udnenne
 
 
Avatar dr.Octavian.D
.
   
Default ...continuare

-protezele in cavitatea orala a pacientei
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

-aspect fata/profil postoperator
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
SELENA, dzStom si luky22 au multumit.
dr.Octavian.D este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 16:43   #3
Maestru
Medic
Everybody lies and fakes
 
 
Avatar dr.Brata
.
   
Default

la final sa pui si poze ... fara proteze...un fel de before si after....si poze in suras...sa vedem estetica...montarii grupului frontal maxilar...

bravo...frumos...asta da curaj...deci cum e vb lui camil?..."studentul poate fi invatat doar daca vrea" ia uitati-va octav ...vrea...mai tre cine sa il invete...mai bine de atat....inceputul e f bun...inca o data ...bravo...octave
multzam...n-am buton...nu te lasa ....dai inainte ca vin si performantele pe rand...numa sa vrei
dr.Octavian.D a multumit.
__________________
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint
dr.Brata este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 17:00   #4
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar augustin
.
   
Default

f. frumos, dar cand le refaci?

DVO e mariiiiiiiiiiit ! Big time!

Suficient ca sa ai motiv de refacere. Dar ai prezentat frumos!
__________________
It's about people.
augustin este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 17:09   #5
Avansat
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar rumbu
.
   
Default

dvo clar marit.
Cum ai verificat inchiderea cu sabloanele daca valul de ceara arata asa
Montarea in zona laterala e dezastru. Poti sa ii transmiti tehnicianului ca exista
montarea pe creasta a dintilor laterali
ocluzie inversa in zona laterala
rumbu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 17:17   #6
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

"Besides" criticile de mai sus, cazul este prezentat ok. Curaj studenti!!!
Felicitari!
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 17:18   #7
Maestru
Medic
Everybody lies and fakes
 
 
Avatar dr.Brata
.
   
Default

toate ca toate dar sa nu uitam ca e student si multi medici nu fac nici macar asa...
e marit dvo...intradevar da nu cu f mult...
mai ingrijorator la montare e ca planul de ocluzie si linia mediana nu par a fi respectate de tehnician...de aia nu si-a trasat reperele pe modelu maxilar...si acolo hemiarcada stanga e montata mai jos...si pare ca ii sufla vantul din stg spre dreapta pa dintii aia...

macar incisivii centrali sa fi fost montati bine...unu-i mai jos, altu-i mai sus...
__________________
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint
dr.Brata este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 17:20   #8
Avansat bine de tot
Medic Dentist
udnenne
 
 
Avatar dr.Octavian.D
.
   
Default

da, sunt constient ca nu este intru totul corect dar eu atat am putut sa fac deocamdata in anul 5 indrumat si ajutat mai mult sau mai putin de cei cu care fac stagiul. De exemplu nu vad rolul lui 47, nu inteleg de ce l-a bagat in proteza.
Sper dealungul timpului sa fac din ce in ce mai bine.

O singura precizare pentru rumbu: eu nu vad ocluzia inversa in zona laterala.
dr.Octavian.D este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 17:27   #9
Maestru
Medic
Everybody lies and fakes
 
 
Avatar dr.Brata
.
   
Default

O singura precizare pentru rumbu: eu nu vad ocluzia inversa in zona laterala.[/QUOTE]

nu o vezi pt ca nu exista...asa ar fi trebuit sa iti monteze tehnicianu dintii la maxilar ca sa fie pe mijlocul crestei...ca acolo sunt montati inafara crestei spre vestibular asa in ocluzia asta normala....

deci ca sa ai montare pe mijlocul crestei cum era ideal ar fi trebuit montati in ocluzie inversa ...la asta se referea rumbu...
__________________
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint
dr.Brata este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 17:29   #10
Avansat bine de tot
Medic Dentist
udnenne
 
 
Avatar dr.Octavian.D
.
   
Default

aaa, am inteles. Asta nu stiam cu toate ca e logic.
dr.Octavian.D este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 17:46   #11
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar augustin
.
   
Default

lipiciosule, nu am zis nimic cu rautate....sigur ca o sa evoluezi.

Felicitari inca o data pt. prezentare si pt. munca depusa.

PS: Parca subnazion nu era pe varful nasului, dar mi-a placut.......
__________________
It's about people.
augustin este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 17:52   #12
Avansat bine de tot
Medic Dentist
udnenne
 
 
Avatar dr.Octavian.D
.
   
Default

ehee, chiar daca ai scris mic, tot am vazut. pai stiu ca subnazion nu e pe varful nasului dar nu mai stiam cum se numeste punctul antropometric pe varful nasului.

aha, gata am gasit pe google, cica ii spune pronazal
dr.Octavian.D este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 18:00   #13
Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar cristina ghita
.
   
Default

pe gugal?
bravos, frate.
__________________
dr cristina ghita
micerium opinion leader

"Ceea ce e frumos ne e mereu drag!" Euripide
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
cristina ghita este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 18:41   #14
Ucenic timid
Tehnician Dentar
arta de a creea zambete
 
 
Avatar AnaMady
.
   
Default

frumoasa prezentarea, felicitari pentru felul cum ai rezolvat cazul. pentru dotarile din facultate e ok.
dr.Octavian.D a multumit.
AnaMady este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 19:04   #15
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar augustin
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de dr.Octavian.D View Post
In cazul pacientei pentru determinarea R.C. s-a folosit o rigla si un compas cu care s-a masurat distanta intre varful nasului si Pogonion.


Octaviane, intre timp am citit si ce ai scris, initial ma uitasem numai la poze.
__________________
It's about people.
augustin este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 19:30   #16
Avansat bine de tot
Medic Dentist
udnenne
 
 
Avatar dr.Octavian.D
.
   
Default

hmmm, stiu ca nu se determina RC cu compasul si rigla dar am masurat ca sa am o dimensiune cu care sa compar atunci cand iau DVO. Bine, asa am fost invatat la stagiu.

am modificat exprimarea si in prezentare. multumesc de atentionare augustin.
dr.Octavian.D este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 19:59   #17
rx
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar rx
.
   
Default

Bravo Octavian, frumoasa prezentarea !
Data viitoare la proba machetelor uita-te la modul cum au fost montati dintii, si fa tu retusurile de pozitie necesare : poti sa scoti 1-2 dinti din macheta, sa ramolesti ceara si sa ii reasezi in pozitia in care arata mai bine estetic.
Si nu uita de proba spatulei : se face tot la proba machetelor : pui pacientul sa tina strans in RC si incerci sa introduci o spatula intre molari .
daca intra spatula -> baza protezei nu s-a asazat bine pe camp si ai de fapt o inocluzie pe partea respectiva.
Spor in toate
dr.Octavian.D a multumit.
__________________
"Sunt doua feluri de a-ti trai viata...sa crezi ca nu exista miracole sau sa crezi ca totul este un miracol."
Albert Einstein
rx este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 20:53   #18
Initiat bine
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default Felicitari pentru prezentare !

Sincere felicitari ca esti curajos atit sa lucrezi un astfel de caz , sa il prezinti si sa iti si mentii cotatia de initiat bine la nick-ul de eugenol.
In rest tac din simpatie caci as fi demolition man. Un singur sfat . Exista o carte de proteza totala . Are definitii bune, macar pentru trecut in prezentare .
augustin si titiluka au multumit.
__________________
Dr. Grigore Lazarescu
grigore1 este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-11-09, 21:19   #19
Initiat
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de grigore1 View Post
Sincere felicitari ca esti curajos atit sa lucrezi un astfel de caz , sa il prezinti si sa iti si mentii cotatia de initiat bine la nick-ul de eugenol.
In rest tac din simpatie caci as fi demolition man. Un singur sfat . Exista o carte de proteza totala . Are definitii bune, macar pentru trecut in prezentare .
Cotatiile de sub nick sunt legate exclusiv de numarul de mesaje postate pe forum.
__________________
Marius

________________________________________
"If you're going through hell, keep going." Winston Churchill
msturz este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 27-11-09, 11:03   #20
Initiat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Determinarea Relatiei Centrice (R.C.): Pentru determinarea RC un rol deosebit de important îl are pregătirea psihică şi de relaxare musculară a pacientului, de echilibru psihic şi neuro-muscular. Poziţia lui este de relaxare musculară, semişezândă sau culcat, cu capul sprijinit pe tetieră.
In cazul pacientei pentru masurarea distantei dintre pronazale (varful nasului) si pogonion in pozitia de R.C. s-au folosit o rigla si un compas.
aici cred ca ai determinat dimensiunea verticala de repaus (DVR).
Daca scazi apoi 2-4 mm (spatiul minim de vorbire) din DVR, obtii DVO-ul.
titiluka a multumit.
udem este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 27-11-09, 14:22   #21
Ucenic timid
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar temsali
.
   
Default

bravoo octavian!
daca chiar is prob cu dvo putin marit...atunci faci slefuire selectiva sa-l reduci.....in rest i f fain..ce bine de tine ca ai prins caz de edentatie totala...desi i cea mai nesuferita si de medici si pacienti:P
sa mai pui cazuri de protetica....sau tie endo iti place mai mult?
__________________
"Lucrurile care se vad sunt trecatoare, pe cand cele care nu se vad sunt vesnice"
temsali este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 27-11-09, 16:28   #22
Avansat bine de tot
Medic Dentist
udnenne
 
 
Avatar dr.Octavian.D
.
   
Default

endo...da, ce sa zic...imi place endo poate mai mult decat toate dar nu pot sa spun ca celelalte nu imi plac.

Modificat ultima data de dr.Octavian.D; 27-11-09 la 18:37.
dr.Octavian.D este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 27-11-09, 19:23   #23
Avansat bine de tot
Medic Dentist
udnenne
 
 
Avatar dr.Octavian.D
.
   
Default

M-am tinut de cuvant si pentru Dr.Brata pun si pozele gen "inainte/dupa"

Tin sa mentionez ca azi am mai retusat proteza inferioara ca sarea de pe campul protetic atunci cand paciente sufla, scotea limba, sau deschidea gura la maxim. Acum e ok.
P.S. apropo de 2.1, da, era mai jos dar l-am mai redus incizal si acum arata mai bine.
atasez si pozele. (buza superioara este un pic tumefiata, in partea dreapta, de la extractii)
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg 1a.JPG (63,5 KB, 21 vizualizari)
Felul fisierului: jpg 16.JPG (68,9 KB, 9 vizualizari)
Felul fisierului: jpg 1ad.JPG (65,3 KB, 13 vizualizari)
dr.Brata a multumit.
dr.Octavian.D este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 27-11-09, 19:30   #24
Avansat bine de tot
MD Ortodont
Fara status.
 
 
Avatar Dr.Mada
.
   
Default

bravo mah! tine-o tot asa
dr.Octavian.D a multumit.
__________________
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Dr.Mada este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 28-11-09, 01:29   #25
Maestru
Medic
Everybody lies and fakes
 
 
Avatar dr.Brata
.
   
Default

iti multumeste..brata..ca n-are buton...

da e ok si cu dvo nu e de sarit in foc ca e destul de bine...si pare estetic si natural in suras...desi e usor deviata linia mediana spre dreapta...ii da totusi un efect subtil de naturalete...ei lasati ca din avion nu se vede nici dvo...nici restu...

bravos...lipici...mai vrem una iute ...mai bine facuta...
__________________
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint

Modificat ultima data de dr.Brata; 28-11-09 la 02:03.
dr.Brata este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 28-11-09, 01:52   #26
Maestru
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar Cosminf
.
   
Default

Bravo, ce sa zic, ai timp sa te perfectionezi, dar pt inceput e bine.
Poza aia cu tine si pacienta imi aduce aminte de studentie. Ce dor mi-e!!!
Cosminf este offline   Raspundeti cu citat
.
Raspunde

Bookmarks

Tag-uri
.., ..., 36, afara, ati, baza, baza protezei, camp, cazul, ceara, curaj, dintii, endo, estetic, etic, fapt, frumoasa, mm, modul, molari, molarii, necesare, ocluzie, pacientul, partea, pozitia, pozitie, prezenta, prezentat, proba, protezei, spa, studenti

Uneltele subiectului


LinkBacks (?)
LinkBack catre acest Subiect: http://www.eugenol.ro/forum/protetica/9050-protezarea-imediata-proteza-totala/
Publicat de For Type Data
Caz clinic: PROTEZAREA IMEDIATA (proteza totala) - info Sanatate! This thread Refback 02-03-10 19:34
Caz clinic: PROTEZAREA IMEDIATA (proteza totala). Sanatate. Eugenol This thread Refback 16-01-10 19:34


Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (19:38) timp.

Alegeti schema de culori preferata:

Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2019.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO