| | 80Multumiri -
61 Scris de titiluka -
2 Scris de augustin -
1 Scris de anduluta81 -
2 Scris de Neagu Stefan -
1 Scris de gabisivoglo -
2 Scris de titiluka -
1 Scris de titiluka -
1 Scris de SebastianF -
5 Scris de lorelay -
2 Scris de titiluka -
1 Scris de longinator -
1 Scris de opreabogdan |
04-07-09, 01:58
|
#1 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| = : +6 (+6/-0) Optimizarea unei proteze totale inf Buna
Pentru multi poate nu e o noutate sau ceva exceptional......altii poate faceti in mod usual asta, altii poate nu stiu sa faca, altii poate nu au ce le trebuie in cabinet ca sa faca, altii n-au tehnicianul cu care sa faca...etc.....asa ca m-am gandit sa pun aici un caz de optimizare, in mod special pt cei ce vor sa faca si nu stiu......si eu am invatat de la Prof Coca si Bogdan. Mie personal mi-a prins foarte bine ca cineva a avut rabdare sa-mi explice cum se face si mai ales am avut sansa sa vad live.
Ok.
Pacient, 60 ani, purtator de proteze de 5 ani...se prezinta pt un nou "set" de proteze.
1.amprenta preliminara (alginat)
2.amprenta functionala (intotdeauna, dar intotdeauna, fac inchiderea marginala cu ceara bucoplastica) Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
3.sabloanele de ocluzie
4.machetele
5. protezele la "gata"
Buuuun.
Vin protezele, o inser prima pe cea sup...totul frumos, nu misca, nu jeneaza, sta, se simte bine cu ea etc
La proba celei mandibulare sesizez probleme de stabilitate; sa nu intelegeti gresit...facand inchiderea marginala cu ceara bucoplastica, stabilitate era, dar nu satisfacatoare; nici campul nu m-a "ajutat" foarte mult. Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Hotarasc sa fac optimizarea bazei sub presiune ocluzala statica si dinamica, cu ceara buco-plastica.
Aici, pt cei ce nu stiu, optimizarea poate fii de 3 feluri:
1.optimizare imediata (in ziua insertiei protezei; se impune de cele mai multe ori din motive de baza insuficienta a protezei)
2.optimizare precoce (cateva saptamani mai tarziu)
3. optimizare tardiva.
In cazul meu e vorba de optimizare imediata. Material: ceara bucoplastica EX-3 N Gold, resou pt incalzirea materialului la 92 gr (5-10 min) Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Metoda: 1. La nivelul fetei mucozale am indepartat un strat de acrilat corespunzator grosimii startului de ceara. Link [Necesita inregistrare pentru acces.] 2.Cu o pensula am aplicat materialul pe toata fata mucozala si pe fata externa a marginilor protezei; in zona linguala centrala am pus un strat mai gros, necesar pastrarii inchiderii marginale in timpul miscarilor limbii. Link [Necesita inregistrare pentru acces.] 3. am pus proteza la max, apoi cea mand si pacientul a inchis gura in IM si a strans dintii 2-3 min. (pt ca sub pres ocluzala si la temp cavitatii orale, materialul sa se poata "modela") 4.Partea cea mai importanta.....incepe modelarea formei si dimensiunii marginilor; miscarile nu trebuie sa fie comandate, ca la amprenta functionala........i-am dat sa manance mar, pe o parte, pe cealalta, l-am rugat sa-si umezeasca in continuu buzele, sa clateasca gura de mai multe ori cu apa calda, sa fluiere, sa tuguie buzele, sa inghita, sa scoata cu limba resturile de mar din vestibul etc.
durata miscarilor...aprox 10 minute. Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] 5. Am examinat "amprenta"......am observat o zona in care ceara a fost "stearsa" , iar baza protezei era vizibila . Link [Necesita inregistrare pentru acces.]Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/protetica/7525-optimizarea-proteze-totale-inf/
Am frezat acea zona, am repensulat material si am reluat optimizarea. Link [Necesita inregistrare pentru acces.] 6. Am racit cu jet de apa rece, am scos proteza, am reexaminat-o....si am trimis-o la laborator intr-un recipient cu apa f rece (fig 11) Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
In momentul in care i-am inserat proteza, dupa otimizare, trebuia sa-i vedeti fatza...chiar imi pare rau ca n-am filmat....  s-a stabilizat simtitor....si din nou a mancat mar...de data asta foarte bine...fara sa se miste proteza. Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] end of storyyyyyy......
AAAAA......s-a intors dupa o juma de ora cu un buchet mare de flori....m-am bucurat normal, doar sunt femeie, dar m-a bucurat mult mai mult satisfactia cu care manca marul....el nu stie asta
ps: multumesc colegului de forum ,care mi-a tinut companie pe mess, in timp ce nenea manca marul, incet, incet, incet.... Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
__________________ pot orice.....
Modificat ultima data de augustin; 04-07-09 la 02:26.
|
| |
.
04-07-09, 02:33
|
#2 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| - : 0 Foarte frumos, cine s-a chinuit cu protetica mobila stie ce e campul ala. E horror dupa mine, adica nu e! Mi se pare incredibil sa ajunga sa manance mere cu o proteza pe asa camp.
Asa ca, ce ne aratzi aici e arta! Si proteza totala e cea care arata maiestria unui dentist!
Respectele mele!
Dar tu stai pe mess????
__________________ It's about people.
Modificat ultima data de augustin; 04-07-09 la 02:57.
|
| |
.
04-07-09, 02:58
|
#4 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| - : 0 nu mai am buton de multumiri....s-a terminat la augustin.(kiss)
mersi cosmin.
ps. parca te aud titi-LUCA hahahahahah
__________________ pot orice..... |
| |
.
04-07-09, 09:08
|
#6 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
| = : 0 (+1/-1) Baza protezei la gata iese necorespunzator din cauza deficientelor amprentei mai ales in zonele functionale sau deficientelor de tehnica si lucru neangrijit pe modelul functional incepand de la indiguirea amprentei (care nu se prea face),la soclare (cand nu se protejeaza latimea santului vestibular),sau cand se prelucreaza excesiv (marginile protezei scurte,subtiri).
In esenta aceasta optimizare este de fapt o captusire a protezei,care se poate evita daca amprenta functionala este realizata cu portamprenta individuala termorezistenta si ceara bucoplastica.
Unele mici erori aparute la faza de determinare a relatiei intermaxilare pe campuri protetice deficitare cauzate de instabilitatea sablanelor de ocluzie se pot inlatura prin tehnica prezentata. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=7525
Cred ca este important ca inainte de a lua decizia de a reface fata mucozala a protezei si marginile sa observam si sa individualizam functional contactele interdentare ale arcadelor artificale precum si zonele de suprapresiune ce eventual ar produce decubitusuri.
Stratul de ceara bucoplastica sa nu fie prea gros ca sa nu ajunga la coletul dintilor,fiinca ii dam prea mult de lucru la prelucare tehnicianului.El va ambala proteza intr-o jumatate de chiuveta,in cealalta ramanand ceara.
Cu multumiri pentru postare. |
| |
.
04-07-09, 10:43
|
#8 | | Ucenic Sef
Medic Dentist
.
| - : 0 excelenta prezentare!
furnizarea detaliilor etapa cu etapa e de mare valoare.
ps: mi-a placut faza cu marul. cum i-ai zis? ca la scoala ? copii, data viitoare veniti fiecare cu un mar!
felicitari!
__________________ Dr. Liviu Surdu |
| |
.
04-07-09, 13:04
|
#9 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| - : 0 hahaha...nu, nu marul e de la mine....acum a fost cu mar....altadata a fost cu morcov.
multumesc. (in special d-lui Neagu)
| |
.
04-07-09, 18:01
|
#10 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
| - : 0 felicitari felicitari cu drag si doua recomandari :
1 lingura individuala maxilara , acoperita marginal cu un material termoplastic, trebui sa aiba aspectul spalat , adica trecerea de la lingura la mat. termoplastic sa fie pierduta si modelata de partile mobile de la periferia cimpului protetic .Avantajul mat. termopalstic este ca lucrezi finutz , pe segmente . Nu trebue sa ye grabesti la toata periferia .
2. Ceara aceea NU ESTE bucoplastica- doar in gura nu ai 92 C ?????????
Este o ceara obisnuita de inchidere , am mai scris in alte posturi despre Muco22 si altele similare . Azi ai un foarte bun si ieftin material DENTIPLAST de la SPofa .
Oricum, ai grija , ceara poate fi folosita si la lingura , dar numai dupa mat termoplastic. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=7525
3 si EXTREM de important : Indepartarea unui strat de acrilat din suprafata mucozala a protezei se face NUMAI marginal , cu zgircenie, atunci cind faci captusire directa . In cazul tau , nu trebuia sa faci nimik, doar captusire cu ceara , apoi tehnicianul in laborator toarna model etc etc CU CHEIE , vexi cap. de tehnica captusirii protezei in laborator , = metoda indirecta .
Pericolul cel mare este ca te cuprinde entuziasmul si iei din acrilat de peste tot si nu o sa ma convingi nici odata ca vei restabili acelasi DVO . In lab , tehnicianul isi face o cheie , dar asta scrie in carte .
Interesant ca acelasi punct am simtit nevoia sa il subliniez si la protezarea provizorie totala frumos facuta de colegul nostru , numai ca el si-a luat masurile de siguranta dar nu a apucat sa faca poze .
PS este ca e frumoasa proteza totala?
__________________ Dr. Grigore Lazarescu
Modificat ultima data de grigore1; 04-07-09 la 18:07.
Motivul: am uitat diverse
|
| |
.
04-07-09, 18:05
|
#11 | | Maestru
Medic Stomatolog
.
| = : -1 (+0/-1) a-i invata si pe altii.. titi, ai prezentat admirabil.
multumesc.
mi-e ca din cauza ta ma reapuc de proteza tptala, tare imi mai placea pana acu cativa ani...
a, si de aia sunt prietenii.
sa te ajute atunci cand ai cu adevarat nevoie de ei...
no, i must be dreaming!!!
__________________ dr cristina ghita
micerium opinion leader
"Ceea ce e frumos ne e mereu drag!" Euripide |
| |
.
04-07-09, 18:32
|
#12 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| - : 0 Citat:
Publicat initial de grigore1 felicitari cu drag si doua recomandari :
1 lingura individuala maxilara , acoperita marginal cu un material termoplastic, trebui sa aiba aspectul spalat , adica trecerea de la lingura la mat. termoplastic sa fie pierduta si modelata de partile mobile de la periferia cimpului protetic .Avantajul mat. termopalstic este ca lucrezi finutz , pe segmente . Nu trebue sa ye grabesti la toata periferia .
2. Ceara aceea NU ESTE bucoplastica- doar in gura nu ai 92 C ?????????
Este o ceara obisnuita de inchidere , am mai scris in alte posturi despre Muco22 si altele similare . Azi ai un foarte bun si ieftin material DENTIPLAST de la SPofa .
Oricum, ai grija , ceara poate fi folosita si la lingura , dar numai dupa mat termoplastic.
3 si EXTREM de important : Indepartarea unui strat de acrilat din suprafata mucozala a protezei se face NUMAI marginal , cu zgircenie, atunci cind faci captusire directa . In cazul tau , nu trebuia sa faci nimik, doar captusire cu ceara , apoi tehnicianul in laborator toarna model etc etc CU CHEIE , vexi cap. de tehnica captusirii protezei in laborator , = metoda indirecta .
Pericolul cel mare este ca te cuprinde entuziasmul si iei din acrilat de peste tot si nu o sa ma convingi nici odata ca vei restabili acelasi DVO . In lab , tehnicianul isi face o cheie , dar asta scrie in carte .
Interesant ca acelasi punct am simtit nevoia sa il subliniez si la protezarea provizorie totala frumos facuta de colegul nostru , numai ca el si-a luat masurile de siguranta dar nu a apucat sa faca poze .
PS este ca e frumoasa proteza totala? | Multumesc de vizita si de postare... 
Am mai spus intr-un alt topic...nu ma cred un d-zeu al protezelor....mai am enorm de mult de invatat, dar ma straduiesc si culmea, chiar imi place.....asa ca sugestiile tale sunt binevenite.
raspunsuri"
1. ai dreptate cu aspectul "spalat"...aici nu am nimic de comentat
2.nu am spus ca in gura sunt 92 gr.....am spus ca am nevoie de un resou, reglat special, pe care se pune cutia cu material si care in aprox 5 min se plastifica; dupa ce se pensuleaza, materialul se intareste dar la temp cav buc se poate modela (de aia am spus ca pacu sta cu protezele in gura in IM cateva min)
3.stiam ca trebuie sa nu iau mai mult de 1mm din acrilat pt a nu mari DVO si asa am facut.
4.stiu de existenta dentiplastului dar cine ma cunoaste stie ca am acces mult mai usor si direct la EX3 N.....(si) de aia il folosesc.
si stiam si faptul ca nu poti sa primesti numai laude postand un subiect....nu ma supar deloc deloc....chiar daca mi-a luat 2 ore azi noapte...(iarasi...cine ma cunoaste stie ca am net pe orange si merge ca "fanu".....  )
ps: si eu si tehnicianul meu @so, am invatat de la prof. Coca
__________________ pot orice.....
Modificat ultima data de titiluka; 04-07-09 la 18:37.
Motivul: ps
|
| |
.
04-07-09, 18:34
|
#13 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| - : 0 iarasi n-am buton de multumiri....cristina si liviu , multumesc.
| |
.
04-07-09, 19:14
|
#14 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
| - : 0 sa facem lumina 1. inca o data felicitarica lucrezi si mai ai si curajul sa te prezinti Citat:
Publicat initial de titiluka 2.nu am spus ca in gura sunt 92 gr.....am spus ca dupa ce se pensuleaza, materialul se intareste dar la temp cav buc se poate modela (de aia am spus ca pacu sta cu protezele in gura in IM cateva min) ok , ideea este ca materialele bucoplastice ( inlocuite ulterior de materialele cu priza lent progresiva ) sint materiale care sint plastice in " buco " . Daca materialul ce l-ai folosit e asa , e perfect . Daca nu , iarasi e perfect dar nu e bucoplastic .
3.stiam ca trebuie sa nu iau mai mult de 1mm din acrilat pt a nu mari DVO si asa am facut.
Nu cred ca am fost clar . Poti sa iei 30 mm din acrilat si sa pastrezi DVO , DACA lasi insule de sprijin . Sau poti sa iei 0,5 mm si sa micsorezi DVO
si stiam si faptul ca nu poti sa primesti numai laude postand un subiect....nu ma supar deloc deloc....chiar daca mi-a luat 2 ore azi noapte...(iarasi...cine ma cunoaste stie ca am net pe orange si merge ca "fanu".....  )
Bravo ca postezi si lucrezi. Te rog sa nu te opresti spre bucuria criticilor.
ps: si eu si tehnicianul meu @so, am invatat de la prof. Coca |
__________________ Dr. Grigore Lazarescu |
| |
.
05-07-09, 11:42
|
#15 | | Ucenic timid
Medic Stomatolog
.
| - : 0 f bine lucrat titiluka
poate imi dai si mie datele de contact ale tehnicianului cu care lucrezi
__________________ Dr. Longin Blaga |
| |
.
05-07-09, 12:36
|
#16 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| - : 0 multumesc
binenteles.....il recomand cu caldura...e si un om deosebit.
trimit PM.
| |
.
13-07-09, 00:48
|
#17 | | Avansat
Medic Dentist
.
| - : 0 incontestabil ...e subiectul lunii iulie !!
felicitari
__________________ Pleaca ai nostri vin ai nostri noi ramanem tot ca prostii |
| |
.
22-07-09, 03:41
|
#19 | | SUNT BANAT!
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Interesanta metoda. Protezele totale, "usor" de facut,grea adaptarea pacientului.  Recunosc ca niciodata nu mi-a placut sa le fac,tocmai din cauza nervilor "tocati" care rezulta din atatea indicatii si incercari de a convinge pacientul sa le poarte.
Are dreptate Lorelay.
Multumesc,Titiluka!Excelenta treaba! Citat:
Publicat initial de Dr. Mihai Marius Ne puteti spune unde putem gasi cuptorul si ceara? | |
| |
.
30-08-09, 00:00
|
#20 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| - : 0 Johannes Meist e.K.
Spitalstraße 5
D-91555 Feuchtwangen; telefon:0040-9852-616512
fax: acelasi numar, cu 13 la sf/
e-mail: Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
| |
.
30-08-09, 11:01
|
#21 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
| = : -3 (+0/-3) daca cineva chiar se apuca sa lucreze cu aceste ceruri, atentie ca sunt citeva trickuri care fac diferenta intre placere si chin. cereti ajutorul si eu sau Titiluka va vom ajuta cu citeva sfaturi practice atunci cind treceti la treaba.
__________________ dr. Bogdan OPREA
medic stomatolog
colaborator Kerr Romania |
| |
.
04-09-09, 12:27
|
#22 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de grigore1 Azi ai un foarte bun si ieftin material DENTIPLAST de la SPofa .
Oricum, ai grija , ceara poate fi folosita si la lingura , dar numai dupa mat termoplastic. | am de facut o captusire la o supraproteza pe 2 capse inferioara veche.
n-am folosit dentiplast pana acum, puteti va rog sa detaliati putin modul lui de aplicare pe proteza ?
Multumiri anticipate !
__________________ "Sunt doua feluri de a-ti trai viata...sa crezi ca nu exista miracole sau sa crezi ca totul este un miracol."
Albert Einstein |
| |
.
05-09-09, 00:00
|
#23 | | Ucenic timid
Medic Stomatolog
.
| - : 0 dentiplast 1. trebuie intai incalzita seringa la 90 de grade in apa
2.cand devine moale se aplica pe marginile protezei sau lingurii
3.apoi trecuta prot 1-2 sec prin apa de 40 de grade sa nu arda
4. modelare functionala in gura-la temp gurii ramane usor plastic
eu fac toate astea in trei etape la o prot:
-o hemi vestibular
-cealalta hemi vestibular
-pe marginea orala
__________________ Dr. Longin Blaga |
| |
.
05-09-09, 13:08
|
#24 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
| = : -1 (+0/-1) Citat:
Publicat initial de rx am de facut o captusire la o supraproteza pe 2 capse inferioara veche.
n-am folosit dentiplast pana acum, puteti va rog sa detaliati putin modul lui de aplicare pe proteza ?
Multumiri anticipate ! | eu personal nu sunt fan de dentiplast. motive:
1.devine plastic la o temperatura mult prea inalta care va provoca arsuri in gura pacientului.
2. la temperatura la care poate fi pus in gura pacientului plasticitatea lui este foarte redusă şi pacientul nu-l mai poate modela prin mişcări funcţionale. aşa că trebuie sa intervina medicul cu mişcări de "funcţionalizare"
3.la temperatura cavităţii bucale, materialul este apropae rigid asa ca nu prea vad cum mai functionalizezi ceva.
recomandarea mea este : ceara bucoplastică sau siliconi.
uitati+va la pozele lui titiluka si ginditi-va daca puteti folosi un volum asa mare de dentiplast. nu prea cred.
medic stomatolog
| |
.
05-09-09, 14:08
|
#25 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Problema este ca nu am cum sa fac rost de EX-3 N Gold pana joi
__________________ "Sunt doua feluri de a-ti trai viata...sa crezi ca nu exista miracole sau sa crezi ca totul este un miracol."
Albert Einstein |
| |
.
05-09-09, 18:52
|
#26 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de rx Problema este ca nu am cum sa fac rost de EX-3 N Gold pana joi  | iti dau eu denti plast ( pls call Monica ) ref :3.la temperatura cavităţii bucale, materialul este apropae rigid asa ca nu prea vad cum mai functionalizezi ceva. recomandarea mea este : ceara bucoplastică sau siliconi. uitati+va la pozele lui titiluka si ginditi-va daca puteti folosi un volum asa mare de dentiplast. nu prea cred
am obosit ,,silicon e alta poveste ,,,,,,dar intre 90 de grade si bucoplastic n este doar odiferenta de aprox58 celsius ci si de un mare principiu ,,,,,,,
.....oare de ce trebuie sa fi asa tipicar ?
Am sa insist cu acest punct pina o sa am ocazia sa fac o amprenta cu material BUCOPLASTIC in paralel cu o perfectare de inchidere cu ceara .
Bucoplastic inseama modelaj functional o perioda de timp lunga ( vezi Lejoyeux), ceara din cele amintite = o alta amprenta
| |
.
06-09-09, 12:32
|
#27 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de grigore1 am obosit ,,silicon e alta poveste ,,,,,,dar intre 90 de grade si bucoplastic n este doar odiferenta de aprox58 celsius ci si de un mare principiu ,,,,,,,
.....oare de ce trebuie sa fi asa tipicar ?
Am sa insist cu acest punct pina o sa am ocazia sa fac o amprenta cu material BUCOPLASTIC in paralel cu o perfectare de inchidere cu ceara .
Bucoplastic inseama modelaj functional o perioda de timp lunga ( vezi Lejoyeux), ceara din cele amintite = o alta amprenta | Spuneti-mi va rog daca am inteles bine : dentiplast este o ceara de inchidere marginala si nu un material bucoplastic de amprenta ?
Il voi folosi doar pe marginile protezei , iar amprenta pt. captusire o voi lua cu Impregum ?
In acest caz inteleg ca diferenta fata de un mat termoplastic de tip Kerr este timpul mai lung de functionalizare pt. inchiderea marginala ( si apropo,cat pot lasa proteza cu dentiplast in gura pt. miscari functionale ?).
Albert Einstein |
| |
.
06-09-09, 18:04
|
#28 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de rx Spuneti-mi va rog daca am inteles bine : dentiplast este o ceara de inchidere marginala si nu un material bucoplastic de amprenta ?
Il voi folosi doar pe marginile protezei , iar amprenta pt. captusire o voi lua cu Impregum ?
In acest caz inteleg ca diferenta fata de un mat termoplastic de tip Kerr este timpul mai lung de functionalizare pt. inchiderea marginala ( si apropo,cat pot lasa proteza cu dentiplast in gura pt. miscari functionale ?). | Exact , de altfel orice material este RIGID la 37 de grade este un material de amprenta ca oricare altul , cu diferite destinatii. Dentiplast-ul este o ceara foarte buna pentru perfectat inchiderea marginala ca ultima etapa .
Amprenta de captusire se poate lua in primul timp cu acel materal ce se potriveste cel mai bine la cimpul protetic . Daca se potriveste Impregum , impregum sa fie ,, desi e cam mult ,,,eu as folosi un silicon mediu care va inainta putin mai mult spre fundurile de sac. Mai ales cind avem de fapt o proteza stabilizata cu 2 capse.
Kerr produce multe materiale termoplatice , inclusiv Stents . Daca ne referim la inchiderea marginala, atunci sint cel putin 2 diferente :
1 viscozitatea in momentul de fluiditate = rezistenta la compresie = capacitatea de a modifica sau nu cimpul protetic
2. temperatura de fluidificare. Kerr facea sigur in afara de legendarul Kerr verde si batoane de material termoplastic in temperaturi de fluidificare/ plastifiere gradate . Astfel se urmarea sa devii din ce in ce mai exact fara sa strici munca anterioara lucrind la o temperatura mai joasa . greu ,,,,, probabil deaceea nu e nici populara metoda.
Nici Kerr verde si nici dentiplast nu au un timp lung de "funtionalizare" ca de altfel nici o ceara care se plastifiaza la 90 de grade.
Sorry ca te dezarmez , dar vreau sa nu cauti miracole unde nu exista . Pina la urma o amprenta clasica cu un modelaj corect efectuat face toti banii.
| |
.
07-09-09, 10:39
|
#29 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Multumesc pentru precizari...  nu mai am buton de multumiri.
Albert Einstein |
| |
.
09-08-10, 21:40
|
#30 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
| - : 0 merita! 
Daca protezele au 5 ani si arata asa... Chiar daca nu e asa tot arata super! Am vazut o singura pacienta care ar egala igienizarea: pastile pentru curatare, baie cu ultrasunete... Am crezut ca au maxim 2 luni. Aveau 3 ani!  rezorbtie creste => fisura de cativa mm pe bolta si a venit cu ea imediat, n-a stat sa astepte sa crape de tot... Am fost asa incantat de igiena si ca nu am avut nevoie de masca de gaze ca am reparat-o gratis
Felicitari! Incepe sa mi se faca dor de proteze 
__________________ The fact nobody understand you doesn't mean you are an artist |
| |
.
09-08-10, 23:52
|
#32 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
| = : -1 (+1/-2) Citat:
Publicat initial de Crisu nu au 5 ani,sunt "proaspete", a facut doar optimizare imediata la cea mandibulara...
intrebare .... cu EX-3 N Gold-ul am primit si ceva sticlute cu un lichid...pare ceva ulei,stiti cumva la ce foloseste? | 1. daca este o sticluta mica din plastic alb, atunci este vorba de un fluidificator. adica: daca ai senzația ca ceara este mult prea viscoasa sau consistenta pentru ceea ce vrei sa faci, atunci pui citeva picaturi in ceara in momentul cind este calda ( pe resou), amesteci bine si vei obtine o consistenta mai light a cerii.
2. daca este vorba de o sticlă mai maricica maro la culoare, atunci este vorba de un lichid ( solvent) pentru curatare.
dupa cum spuneam anul trecut sunt citeva trickuri la lucrul cu Ex3 N gold.
1. intotdeauna sa vaselinezi bine dintii din proteza, ca sa nu se lipeasca ceara de ei.
2.inainte de a scoate proteza din gura pune pacientul sa clateasca cu apa foarte rece ( din figider).
3. amprenta se pune intr-un vas cu cuburi de gheata si apa si se trimite RAPID la laborator pentru turnare.
4. trebuie sa ai un tehnician dispus sa respecte anumite reguli de baza pentru ca optimizarea sa fie un succes ( eu caut unul ... astept oferte de colaborare pe pm) pentru ca:
1. atunci cind tehnicianul toarna modelul de gips trebuie sa fie foarte atent: in momentul cind gipsul a facut priza primara ( e deja tare) si incepe sa degaje caldura, se pune totul intr-un bol cu apa rece. in acest fel caldura degajata de gips nu va fluidiza si distruge amprenta.
2. este obligatoriu ca tehnicianul sa confectioneze niste chei vetisbulare din gips pentru a putea reproduce forma vestibului extern asa cum a fost inregistrata de ceara bucoplastica.
3. orice optimizare bazala (totala sau marginala) ar trebui sa fie urmata de o reinregistrare cu set gerber si reechilibrare ocluzala.
spor la treaba.  
medic stomatolog
| |
.
03-11-10, 14:35
|
#34 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
Publicat initial de titiluka | sau...exista un distribuitor si in Rom....are user pe forum; il las pe el sa dea detalii.
| |
.
 | | Tag-uri | afara, aplicare, buna, capse, captusire, ceara, folosi, functionale, gold, grija, gura, ieftin, inchiderea, inferioara, inteleg, joi, kerr, lasa, lingura, lunga, marginala, material, mm, modul, poveste, problema, proteza, rost, turnare  | Timpul este GMT +3. Acum este: 05:27. |