eugenol.ro

eugenol.ro (http://www.eugenol.ro/forum/index.php)
-   Parodontologia (http://www.eugenol.ro/forum/parodontologia/)
-   -   Clasificarea bolilor parodontale (http://www.eugenol.ro/forum/parodontologia/4541-clasificarea-bolilor-parodontale/)

Zahnfee 22-08-08 17:53

Clasificarea bolilor parodontale
 
Din 1999 exista urmatoarea clasificare a bolilor paro:

Gingival Diseases
Chronic Periodontitis (CP)
Aggressive Periodontitis (AP)
Periodontitis as a Manifestation of Systemic Diseases (PS)
Necrotizing Periodontal Diseases (NP)
Abscesses of the Periodontium
Periodontitis associated with Endodontic Lesions
Developmental or acquired Deformities and Conditions

Asta mottogrosso, fiecare din ele cu subdiviziunle ei care le detaliaza.

De ce am bagat prostia asta de post? Am citit prea adesea diagnoze aiuristice care combina denumirile vechi cu cele noi. Un exemplu ar fi parodontita cronica marginala. Toate toate cele de mai sus sint marginale in afara de leziuni endo care sint parodontite apicale. Denumirea veche era parodontita adulta marginala superficiala sau profunda. Denumirea actuala e parodontita cronica generalizata sau localizata si urmata de gradul ei (usoara, moderata si grea).
Tot pe sectiunea de paro am citit Parodontita Juvenila. Asta e deasemenea denumirea veche. Denumirea noua e aparodontita agresiva locala sau generalizata.
Am mai citit si parodontita refractara. Si asta e o denumire veche care nu se mai foloseste. Acum folosim cuvintul refactar numai in combinatie cu denumirea actuala a bolii parodontale.

Sa ma ierte conaisseurii pentru postarea asta, dar poate in viitor citim o terminologie unitara si nu alte strutzocamile.

mihnea cafadaru 22-08-08 18:09

Asa este! Bine inteles ca prezentarea cazului meu a fost una superficiala si imi cer scuze pe aceasta cale! Totusi, ca o paranteza, una e sa fie puseu de reacutizare, caz in care pac. acuza dureri, sangerare, supuratie( cand e evidenta), etc. si alta este sa ai un caz de parodontita agresiva, cu manifestari evidente, printre care stare generala afectata, supuratii, edeme, inflamatie, decapitare papilara de la caz la caz, etc. Nu uitam de rx care este de multe ori concludent, datorita sensului resorbtiei.

Zahnfee 22-08-08 18:55

Nu ai nici un motiv sa-ti ceri vreun fel de scuze. Eu ziceam ca hai sa incercam sa vorbim toti aceasi limba.

Ce ai scris sub scuze nu ninteleg ce legatura are cu clasificarea.

simona raicu 13-09-09 14:05

Poate ne dai si niste poze cu rezultatele optinute dupa cateva luni!

anduluta81 09-02-10 13:59

obtinute

nico 27-05-13 11:05

1 Attachment(s)
articol (este in limba engleza; nu va lasati indusi in eroare de titlul pdf-ului :))

Citat:

Publicat initial de OnseT (Mesaj 265192)
Nu am nimic cu stiinta din Romania sau din alta parte, Ca chestiune in general problema este ca si scoala noastra are clasificarea proprie a bolii parodontale. Si de aici se incep problemele fiecare cu bisericuta sa si ajungem nicaeri cind putam discutiile intre noi. Iti atasez un articol (o fi el tare vechi dar...) ce tine de nomenclatura patologiei parodontale.Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (15:17) timp.

Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2020.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO