igienice sunt ambele daca sunt folosite bine.... eu scot compozit din seringa cu o spatula de ciment sterila (nu desinfectata), il pun pe placuta de sticla sterila si apoi de acolo ma servesc pentru pacient... compozitul din seringa ramane necontaminat de nimik ce a intrat in gura pacientului, este si igienic... eventualul surplus de pe placuta se arunca
Se poate folosi fie un dispozitiv special gen (Ivoclar pentru adeziv - Syntac, care are un gemulet culisant de culoare portocalie) sau probail ceva improvizat care fereste compozitul de lumina.
Nu stiu ce foloseste Aurelian dar se poate folosi separat compozitul.
mai... eu folosesc o simpla placuta de sticla... mie nu-mi face priza si nu pot spune ca sunt rapid... , dar nici nu scot foarte foarte mult compozit odata... am vazut un sistem ce avea un capac negru... se punea compozitul... eventual pe cuori, dentina smalt sau mai stiu eu ce combinatii... oricum... solutii la problemele de igiena ale seringilor se gasesc...
hai sa facem un calcul... 180 de secunde pana face priza inseamna 3 minute... daca modelez un minut jumate la un strat plus inca 20 de secunde de fotopolimerizare... tot imi mai ramane ceva timp sa iau iar compozit si sa ma apuc de lucru...
aurelian...nu ai de un de sa stii...poate cateodata modelezi 140 de secunde...
la 180 de secunde incepe se faca priza,dar asta nu inseamna ca se intareste. tot moale ramane, la nivel microscopic procesul incepe.
si eu am ceva dispozitive cu capacel tot pentru adeziv si le folosesc si la compozit.
si eu folosesc tot placuta -scot o cantitate mica de compozit ,atat cat estimez ca-mi trebuie pentru un strat;
compulele sunt igienice si mai usor de folosit ,dar nu si economice