Inregistrare Asigurari online +
.
Rosia Montana
 eugenol.ro    

mici sfaturi,little tips.

discutie din eugenol.ro : as dori in acest forum sa scriem fiecare mici "giumbuslucuri" pe care le folosesc in practica si care ii ...

Reveniti   eugenol.ro > Zona Specialitatilor Stomatologice > Forum specialitati > Odontologie
Ati uitat parola? Inregistrare

E-Band on tour: We rock out your teeth 2 Iunie - Bucuresti
Like Tree4Multumiri
  • 2 Scris de raulsiladi
  • 2 Scris de Neagu Stefan

Raspunde

LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 28-11-07, 19:55   #1
Mare Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Default mici sfaturi,little tips.

as dori in acest forum sa scriem fiecare mici "giumbuslucuri" pe care le folosesc in practica si care ii ajuta mai mult sau mai putin.
de exemplu eu dupa ce pun compozitul la o obturatie frontala pun deasupra o banda de celofan( vand cei de la gecom galati parca, benzi pentru obturatii ocluzale)cu care presez iar apoi fotopolimerizez peste,astfel imi iese o obturatie lucioasa,fara sa mai dau peste cu altceva.
.
Vechi 01-12-07, 02:44   #2
Initiat bine de tot
Aspirant la MD
Fara status.

.

Ai grija sa nu mai pui compozit peste ultimul start peste care ai pus celofan sau sa corectezi ceva la obturatie (cu alt strat de compozit) fara silan.

Iti pica ce ai pus sau apare colorare intr-un timp scurt. :wink:
Vechi 01-12-07, 08:19   #3
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.

.

nu m-am gandit la asta,dar daca ma gandesc retrospectiv nici nu am pus...
iulia andrioaia este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-12-07, 09:53   #4
Fondator eugenol
Medic Stomatolog
namE Eman

.

Citat:
Publicat initial de MDSK
Ai grija sa nu mai pui compozit peste ultimul start peste care ai pus celofan sau sa corectezi ceva la obturatie (cu alt strat de compozit) fara silan.

Iti pica ce ai pus sau apare colorare intr-un timp scurt. :wink:
Nu adera decat daca pui adeziv inca o data. :wink:
eugenol man este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-12-07, 10:20   #5
Initiat bine de tot
Aspirant la MD
Fara status.

.

Nu este suficient sa pui adeziv.
Vechi 01-12-07, 18:22   #6
Mare Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.

.

nu m-am gandit la asta,dar daca ma gandesc retrospectiv nici nu am pus...

tot eu am raspuns mai sus,dar nu de pe calculatorul meu si era alt id)
Vechi 19-10-08, 12:19   #7
Ucenic
Medic Dentist
Fara status.

.

nu se face toaleta cavitatii cu alcool daca urmeaza sa fie pus vreun CIS (nici chiar pe dintii temporari) ,alcoolul cu ionomerul nu se impaca deloc...
Nu e chiar un truc,dar nu mi-a venit in minte momentan altceva...voiam sa readuc acest topic in discutie si sa mai aflam si alte trucuri!!! Se mai insrie cineva aici?
madag este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-10-08, 09:50   #8
Avansat
Medic Stomatolog
Fara status.

.

am si eu o intrebare: am sa zicem o cavitate clasa I mai maricica asa la un molar. ma chinui eu sa modelez acolo cuspizi, creste de smalt, etc, arata foarte bine, dupa care dau jos diga si cand verific ocluzia constat ca nu se potriveste situatia creata de mine cu ocluzia pacientului. ma apuc sa bag freza in compo, si la final nu mai arata asa cum mi-am dorit...

cum rezolvati voi problema asta?

acelasi lucru si la clasa a 2-a, cand personal modelez aproape intotdeauna creasta marginala de smalt se pare prea inalta

daca incerc sa modelez "safe", cand verific ocluzia constat ca nu am contacte deloc pe obturatie si e si mai rau...

any tips?
mihai.s este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-10-08, 10:03   #9
Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.

.

incearca sa marchezi cu hirtie de articulatie punctele de contact inainte de a pune diga. uneori ajuta
mihai.s si cristina ghita le-a placut /au multumit.

raulsiladi este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-10-08, 10:10   #10
Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Citat:
Publicat initial de mihai.s View Post
am si eu o intrebare: am sa zicem o cavitate clasa I mai maricica asa la un molar. ma chinui eu sa modelez acolo cuspizi, creste de smalt, etc, arata foarte bine, dupa care dau jos diga si cand verific ocluzia constat ca nu se potriveste situatia creata de mine cu ocluzia pacientului. ma apuc sa bag freza in compo, si la final nu mai arata asa cum mi-am dorit...

cum rezolvati voi problema asta?

acelasi lucru si la clasa a 2-a, cand personal modelez aproape intotdeauna creasta marginala de smalt se pare prea inalta

daca incerc sa modelez "safe", cand verific ocluzia constat ca nu am contacte deloc pe obturatie si e si mai rau...

any tips?
ai mai pomenit tu "real tips for free"????

Totusi...
1.o varianta pt creasta proximala (marginala) ar fi aceea de a construi mai intai peretele aprox din compo, nu f inalt, pt a transforma cav cls II in cls I. Apoi, dc te tin puterile, sa scoti matricea, fara sa insangerezi campul de lupta...si sa refaci tot restul ocluzal si buna parte din marginal..
Sfatul ar fi cam asa: "Take all the time in the world on doing this"...

2. cat despre "modelajul safe", prefer sa nu intreb ce inseamna...

3. dc tratam marmoratii, pe suprafete de altfel indemne, mai merge si varianta ci undexul de silicon transparent prin care se polimerizeaza compo . cu mentiunea ca aici vorbim de cavv de mica intindere, restaurate deseori cu compo mai fluid.

"Ceea ce e frumos ne e mereu drag!" Euripide
cristina ghita este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-10-08, 10:43   #11
Avansat
Medic Stomatolog
Fara status.

.

hai ma cristina, iti dau 1 leu daca imi spui

1. nu prea tine, ca si cavitatea verticala tot sub izolare se face.

2. safe, adica ma gandesc eu ca poate ar trebui sa refac pantele ceva mai abrupte, si ma pomenesc ca e obturatia in inocluzie, si trebuie sa o iau de la inceput - nu e combinatie

3. la marmoratii nu apar probleme de-astea , ca nici nu e vorba de cine stie ce modelaj. eu ma refeream la cavitati babane asa, ca la romani
mihai.s este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-10-08, 12:20   #12
Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.

.

[quote=mihai.s;85105]hai ma cristina, iti dau 1 leu daca imi spui

1. nu prea tine, ca si cavitatea verticala tot sub izolare se face.

"1 leu pt Ateneu"...)

normal ca se face totul sub izolare. nu m-ai inteles. construiesti subdimensionat peretele vertical, apoi scoti conformatorul, etc..de ob peretele vertical/cr marg prea inalta se dat unui conformator prea inalt acolo.

lasa, mai vorbim...

"Ceea ce e frumos ne e mereu drag!" Euripide
cristina ghita este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-10-08, 13:07   #13
Mare Maestru
Medic Dentist
Fara status, ce nu pricepi?!

.

daca vrei modelaj ca la carte faci incrustatii, sau mai bine zis face tehnicianu'; altfel forma finala o faci din frezaj in masura in care ai obturatia mare si trebuie refacuta multa morfologie, si tai dupa cum zice ocluzia si cuspizii de sus.
.
Vechi 21-10-08, 15:13   #14
Avansat
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Citat:
Publicat initial de drLouis View Post
daca vrei modelaj ca la carte faci incrustatii, sau mai bine zis face tehnicianu';
Daca este o carie mare ocluzala cu smaltul infiltrat si subminat,dar inca se pastreaza forma cuspizilor se poate pune pe ea intai gutaperca baton care se poate modela usor,apoi o amprenta-cheie de silicon in care tehnicianul pune ceara in cazul unei incrustatii metalice sau direct compozit,fara sa mai intervina creativ la modelaj.
augustin si mihai.s le-a placut /au multumit.
Neagu Stefan este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 18-11-08, 07:56   #15
Avansat
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Un truc micut si dragut daca n-ai capa de celuloid=pui in jurul dintelui o banda de celuloid asa incat sa se petreaca un capat peste altul dupa care o intepi cu o sonda proasta incalzita la flacara la rosu peste cele doua capete si gata;iti iese un fel de inel pe care-l adaptezi cu foarfecele la conturul gingiei.
Neagu Stefan este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 18-11-08, 10:40   #16
Initiat
Medic Stomatolog
Fara status.

.

cel mai simplu....refaci dentele din ceva ieftin dar nu pe baza de eugenol; modelezi, verifici ocluzia si apoi iei amprenta fie cu folie de ceara bucoplastica, fie cu chitos si apoi tratezi si umpli cavitatea si gata si dintele cum trebuie fara sa mai lustruiesti
de preferat sub diga's
lupusebastian este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 18-11-08, 10:41   #17
Initiat
Medic Stomatolog
Fara status.

.

de fapt folie de ceara prefabricata
lupusebastian este offline   Raspundeti cu citat
.
Raspunde

Bookmarks

Tag-uri
adeziv, art, baza, bucoplastica, buna, car, carte, ceara, compozit, data, diga, finala, folie, forma, grija, ieftin, incrustatii, masura, modelaj, obtura, obturatia, obturatie, ocluzia, preferat, simplu, tratezi

Uneltele subiectului

Subiecte similare
Subiect Scris de Forum Raspunsuri Ultimul mesaj
Mici erori de ignorat pana se rezolva problema eugenol man Probleme, sugestii 0 05-09-08 14:07
bonturi mici ionut_adi_80 Protetica 9 30-03-08 15:27
Bonturi foarte mici cotormaria82 Protetica 6 12-01-08 21:52
Povestiri despre profesori...sa stie cei mici ce-i asteapta. rx Loc de joaca 2 21-01-07 19:52
Tratamente cu beneficii extrem de mici eugenol man Etica in cabinet 3 13-11-06 13:09

Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (20:21) timp.

Alegeti schema de culori preferata: