4Multumiri -
2 Scris de raulsiladi -
2 Scris de Neagu Stefan |
28-11-07, 19:55
|
#1 | | Mare Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 mici sfaturi,little tips. as dori in acest forum sa scriem fiecare mici "giumbuslucuri" pe care le folosesc in practica si care ii ajuta mai mult sau mai putin.
de exemplu eu dupa ce pun compozitul la o obturatie frontala pun deasupra o banda de celofan( vand cei de la gecom galati parca, benzi pentru obturatii ocluzale)cu care presez iar apoi fotopolimerizez peste,astfel imi iese o obturatie lucioasa,fara sa mai dau peste cu altceva. |
| |
.
01-12-07, 02:44
|
#2 | | Initiat bine de tot
Aspirant la MD
.
| - : 0 Ai grija sa nu mai pui compozit peste ultimul start peste care ai pus celofan sau sa corectezi ceva la obturatie (cu alt strat de compozit) fara silan.
Iti pica ce ai pus sau apare colorare intr-un timp scurt. :wink:
__________________ Madalin |
| |
.
01-12-07, 09:53
|
#4 | | Fondator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat: |
Publicat initial de MDSK Ai grija sa nu mai pui compozit peste ultimul start peste care ai pus celofan sau sa corectezi ceva la obturatie (cu alt strat de compozit) fara silan.
Iti pica ce ai pus sau apare colorare intr-un timp scurt. :wink: | Nu adera decat daca pui adeziv inca o data. :wink: |
| |
.
01-12-07, 10:20
|
#5 | | Initiat bine de tot
Aspirant la MD
.
| - : 0 Nu este suficient sa pui adeziv.
__________________ Madalin |
| |
.
01-12-07, 18:22
|
#6 | | Mare Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 nu m-am gandit la asta,dar daca ma gandesc retrospectiv nici nu am pus...
tot eu am raspuns mai sus,dar nu de pe calculatorul meu si era alt id  ) |
| |
.
21-10-08, 09:50
|
#8 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
| - : 0 am si eu o intrebare: am sa zicem o cavitate clasa I mai maricica asa la un molar. ma chinui eu sa modelez acolo cuspizi, creste de smalt, etc, arata foarte bine, dupa care dau jos diga si cand verific ocluzia constat ca nu se potriveste situatia creata de mine cu ocluzia pacientului. ma apuc sa bag freza in compo, si la final nu mai arata asa cum mi-am dorit...
cum rezolvati voi problema asta?
acelasi lucru si la clasa a 2-a, cand personal modelez aproape intotdeauna creasta marginala de smalt se pare prea inalta
daca incerc sa modelez "safe", cand verific ocluzia constat ca nu am contacte deloc pe obturatie si e si mai rau...
any tips? |
| |
.
21-10-08, 10:10
|
#10 | | Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat:
Publicat initial de mihai.s am si eu o intrebare: am sa zicem o cavitate clasa I mai maricica asa la un molar. ma chinui eu sa modelez acolo cuspizi, creste de smalt, etc, arata foarte bine, dupa care dau jos diga si cand verific ocluzia constat ca nu se potriveste situatia creata de mine cu ocluzia pacientului. ma apuc sa bag freza in compo, si la final nu mai arata asa cum mi-am dorit...
cum rezolvati voi problema asta?
acelasi lucru si la clasa a 2-a, cand personal modelez aproape intotdeauna creasta marginala de smalt se pare prea inalta
daca incerc sa modelez "safe", cand verific ocluzia constat ca nu am contacte deloc pe obturatie si e si mai rau...
any tips? | ai mai pomenit tu "real tips for free"????
Totusi...
1.o varianta pt creasta proximala (marginala) ar fi aceea de a construi mai intai peretele aprox din compo, nu f inalt, pt a transforma cav cls II in cls I. Apoi, dc te tin puterile, sa scoti matricea, fara sa insangerezi campul de lupta...si sa refaci tot restul ocluzal si buna parte din marginal..
Sfatul ar fi cam asa: "Take all the time in the world on doing this"...
2. cat despre "modelajul safe", prefer sa nu intreb ce inseamna  ...
3. dc tratam marmoratii, pe suprafete de altfel indemne, mai merge si varianta ci undexul de silicon transparent prin care se polimerizeaza compo . cu mentiunea ca aici vorbim de cavv de mica intindere, restaurate deseori cu compo mai fluid.
__________________ dr cristina ghita
micerium opinion leader
"Ceea ce e frumos ne e mereu drag!" Euripide |
| |
.
21-10-08, 10:43
|
#11 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
| - : 0 hai ma cristina, iti dau 1 leu daca imi spui
1. nu prea tine, ca si cavitatea verticala tot sub izolare se face.
2. safe, adica ma gandesc eu ca poate ar trebui sa refac pantele ceva mai abrupte, si ma pomenesc ca e obturatia in inocluzie, si trebuie sa o iau de la inceput - nu e combinatie
3. la marmoratii nu apar probleme de-astea , ca nici nu e vorba de cine stie ce modelaj. eu ma refeream la cavitati babane asa, ca la romani |
| |
.
21-10-08, 12:20
|
#12 | | Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 [quote=mihai.s;85105]hai ma cristina, iti dau 1 leu daca imi spui
1. nu prea tine, ca si cavitatea verticala tot sub izolare se face.
"1 leu pt Ateneu"...  )
normal ca se face totul sub izolare. nu m-ai inteles. construiesti subdimensionat peretele vertical, apoi scoti conformatorul, etc..de ob peretele vertical/cr marg prea inalta se dat unui conformator prea inalt acolo.
lasa, mai vorbim...
__________________ dr cristina ghita
micerium opinion leader
"Ceea ce e frumos ne e mereu drag!" Euripide |
| |
.
21-10-08, 15:13
|
#14 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat:
Publicat initial de drLouis daca vrei modelaj ca la carte faci incrustatii, sau mai bine zis face tehnicianu'; | Daca este o carie mare ocluzala cu smaltul infiltrat si subminat,dar inca se pastreaza forma cuspizilor se poate pune pe ea intai gutaperca baton care se poate modela usor,apoi o amprenta-cheie de silicon in care tehnicianul pune ceara in cazul unei incrustatii metalice sau direct compozit,fara sa mai intervina creativ la modelaj. |
| |
.
 | | Tag-uri | adeziv, art, baza, bucoplastica, buna, car, carte, ceara, compozit, data, diga, finala, folie, forma, grija, ieftin, incrustatii, masura, modelaj, obtura, obturatia, obturatie, ocluzia, preferat, simplu, tratezi  | Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (20:21) timp. |