Inregistrare Asigurari online +
.
Rosia Montana
 eugenol.ro    

Molari migrenosi

discutie din eugenol.ro : Pacient 26 ani acuza migrene de 2-3 ani. IRM -neurologic nu are nimic. ORL: bi-sinuzita zglobie din imagine. Endocrin ...

Reveniti   eugenol.ro > Zona comuna Medic Dentist si Tehnician Dentar > Specialitati: medic dentist & tehnician > Ocluzologie
Ati uitat parola? Inregistrare

Sistemul de email nu functioneaza. Daca apar alte disfunctionalitati in forum va rog sa le raportati.

Like Tree11Multumiri
  • 1 Scris de augustin
  • 1 Scris de laura tanase
  • 2 Scris de radualionte
  • 3 Scris de Mona Lisa

Raspundeti

LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 19-10-09, 16:02   #1
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

Default Molari migrenosi

Pacient 26 ani acuza migrene de 2-3 ani. IRM -neurologic nu are nimic. ORL: bi-sinuzita zglobie din imagine. Endocrin nimic. I-a ramasa stoma.Molarii aia cocotati credeti ca ar putea genera migrene? Cica au inceput una la 2-3 luni si acum are 2-3 / saptamana.
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg panoramic.jpg (183,8 KB, 211 vizualizari)
dott.emy este offline  
Raspundeti cu citat
.
Vechi 19-10-09, 16:56   #2
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.

.

de retratat 16. Poate sa fi provocat sinuzita, sau/si macar sa o intretina.

Eu unul nu cred ca molarii inclusi au ceva de a face cu migrenele, dar daca il convingi ca aia sunt de vina si faceti extractiile, s-ar putea sa ii treaca.
Hipnoza usoara!
titiluka i-a placut /a multumit.
Vechi 19-10-09, 17:02   #3
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

Pai pe dreapta poate ca e 1.6 dar pe stanga?
dott.emy este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 19-10-09, 17:07   #4
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.

.

pe stanga alta cauza.......daca nu ai cauza evidenta pe stanga, nu inseamna ca ignori o posibila cauza pe dreapta, nu?

E doar o parere.......
Vechi 19-10-09, 22:11   #5
Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.

.

De cautat si semne+simptome ale sindromului algodisfunctional temporo-mandibular.

A! Si ar mai fi si alte retraturi.
radualionte i-a placut /a multumit.
Vechi 20-10-09, 16:17   #6
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

Update: pacient convins sa-si faca toate 4 extractiile. Astept sa-mi vina chirurgul din concediu si dupa aceea va zic rezultatul.
.
Vechi 30-10-09, 21:40   #7
SUNT BANAT!
MD Chirurg BMF
Fara status.

.

cum este durerea? are caracterele unei migrene? s_a administrat vreun medicament pentru durere de tip migrenos? au cedat? dupa caracterele durerii poti sa_ti dai seama de unde vine!
vanillacg este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-11-09, 21:34   #8
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

Imi cre scuze ca raspund asa tarziu.
Durerea este de tip migrenos. Totusi zice ca nu este uniforma pe o jumatate a capului ci are 3-4 puncte de intensitate maxima: deasupra globului, undeva in crestet si la ceafa; al patrulea tot timpul il simte in zona lui17 respectiv 47.
Nu cedeaza la nurofen,ketorol.
Peste o saptamana i se vor extrage 18 si28
.
Vechi 17-11-09, 22:34   #9
rx
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
Fara status.

.

in afara de trat. stoma si orl, ar trebui facut si un control oftalmologic (durerea retroorbitala si occipitala).
ceva probleme de ocluzie ? poti incerca sa-i faci o gutiera de bruxism.
.
Vechi 18-11-09, 16:13   #10
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

la ofta a fost: totul in regula;
gutiera i-am propus sa incercam daca nu cedeaza dupa extractie
alte pareri, nimic?
.
Vechi 19-11-09, 20:58   #11
SUNT BANAT!
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Citat:
Publicat initial de dott.emy View Post
la ofta a fost: totul in regula;
gutiera i-am propus sa incercam daca nu cedeaza dupa extractie
alte pareri, nimic?
Pare a fi sindrom algodisfuncţional. Păcat că ai sărit să-i scoţi molarii de minte că s-ar putea să nu se amendeze simptomatologia. Nici antiinflamatoriile. Însă un examen orotodontic n-ar strica. Festina lente!
cherrypie este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 09-03-10, 17:35   #12
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

Am dat afara toti optarii, am tratat ce era de tratat pe partea superioara. Migrenele sunt la fel.
Poate ar trebui un admin sa mute cazul la orto sau ocluzo?

Mercu
.
Vechi 09-03-10, 18:31   #13
Avansat
Medic Dentist
Bazinga!!!

.

Poate fi o nevralgie a nervului mare al lui Arnold.Caz in care mare lucru nu poti sa faci,nici tu nici medicii de specialitate
Vechi 09-03-10, 20:15   #14
Maestru
Medic
Everybody lies and fakes

.

Citat:
Pai pe dreapta poate ca e 1.6 dar pe stanga?
pe stanga e 3.6...
Vechi 10-03-10, 09:54   #15
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

3.6 zici, daca ma uit acum pe scan asa mi-ar parea insa pe film nu am vazut nimic; il voi chema cu filmul sa-l mai vad o data.
.
Vechi 10-03-10, 18:16   #16
Initiat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.

.

ai exclus orice diagnostic din sfera ocluzologiei?
un neurolog a vazut pacientul?
eu personal, decat sa dau cu banul la diagnostice, as face trimitere catre un ocluzolog.
cu stima si respect,
tudor g.
Vechi 11-03-10, 15:08   #17
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

pacientul a fost vazut de catre neurolog, oftalmolog si orlist.
nu l-a vazut nici un ocluzolog si cred ca asta ar fi urmatoarea mutare;
un ocluzolog ceva pareri?
.
Vechi 11-03-10, 23:25   #18
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.

.

Zic sa-l chemi in criza migrenoasa si sa-i faci o anestezie la tuberozitate si/sau un Spix pe o partea dureroasa, de ex pe dreapta, ca tot are 17 si 47 mai sensibili. Daca durerea e de cauza dentara, ma gandesc ca ar trebui sa cedeze si atunci stii o treaba.
Vechi 11-03-10, 23:44   #19
Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Citat:
pacientul a fost vazut de catre neurolog, oftalmolog si orlist.
nu l-a vazut nici un ocluzolog si cred ca asta ar fi urmatoarea mutare;
un ocluzolog ceva pareri?
La ce-ti trebuie ocluzolog?
Fa-i examinarea dupa carte (simptome ,semne) +modele montate in articulator.
Mona Lisa i-a placut /a multumit.
Vechi 12-03-10, 10:35   #20
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go

.

Am avut rabdare si am tot asteptat...Chiar nu se gandeste nimeni ca ar putea fi o durere ne-odontogena si sa faca eventual un diagnostic diferential? (mai multe in Rotaru, Durerea orala si cranio-faciala)
Vechi 12-03-10, 17:33   #21
Avansat
Medic Dentist
Bazinga!!!

.

Am zis mai devreme de nevralgia Arnold.Cam seamana simptomele.Sa mai ceara o parere la neurologie
"Nevralgia occipitala sau nevralgia Arnold este caracterizata prin dureri per­sistente, uneori de foarte mare intensitate, in regiunea occipitala, iradiate spre cres­tetul capului, adesea bilaterale. Presiunea digitala la jumatatea distantei dintre mastoida si protuberanta occipitala externa, sub occiput, provoaca o durere violenta. Boala este datorata unui proces inflamator local, determinat de frig, umezeala, infectii de focar (dentar, amigalian), spondiloze cervicale etc."(Onu Ilie-Kinetoterapeut)
Vechi 12-03-10, 17:43   #22
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go

.

Am vazut Selena ca ai pomenit de nevralgia Arnold (durere neurogena). Eu mi-as fi dorit mai mult: dg. de durere somatica, neurogena, psihogena si diag. dif....
Vechi 12-03-10, 18:14   #23
Avansat
Medic Dentist
Bazinga!!!

.

Radu,cred ca iti dai tu mai mult interes decat neurologul respectiv.Nu vreau sa fiu rautacioasa,dar,ca medic,daca nu reusesti sa pui un diagnostic,macar din curiozitate,nu-l "purici" si mai tare pe pacient?(Ma refer la neurolog)Sau probabil sunt eu influentata de vehementa personajului din serialul Dr.House
Vechi 12-03-10, 18:39   #24
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go

.

Poate sunt eu utopic dar cred (cu tarie!) ca orice dentist care are de-a face cu durerea ar trebui sa aiba ca "biblie" cartea lui Rotaru (pomenita mai sus). Daca nu reusesti sa pui singur un diagnostic, recurgi la colaborarea inter/pluri-disciplinara dar macar ai idee ca exista si ultimele doua din cele pomenite de mine...Daca durerea este psihogena, il trimiti la neurolog?
Vechi 12-03-10, 18:50   #25
Avansat
Medic Dentist
Bazinga!!!

.

Chiar nu am cu ce sa te contrazic.Ai dreptate!
Vechi 12-03-10, 22:27   #26
Avansat bine
Medic Stomatolog
cod portocaliu ;)

.
+1 (+1/-0)     

subiectul mi se pare foarte interesant.
Personal nu cred ca ar fi o cauza de natura dentara, sau din sfera stoma. Asa ca o sa ma opresc asupra altor aspecte.
Fiecare episod de migrena este declansat de asa -numitii triggeri; printre acestia amintesc: stres, lipsa somnului,expunere la lumina foarte puternica , solicitarea corporala foarte mare, fumatul, atat activ cat si pasiv, alcoolul, dereglarile hormonale, iar foarte rar, chiar si unele alimente, cum ar fi ciocolata, sau vinul rosu.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/ocluzologie/8490-molari-migrenosi/
De obicei, persoanele "atinse" de migrena, stiu de aceste lucruri, si le evita.
De asemenea, exista si o componenta genetica; daca exista si in familie asemenea treburi, atunci ar trebui dat vina pe un defect genetic.
Acuma nu stiu daca la neuro i s-au facut EEG sau sonografie Doppler, dar poate nu ar strica, macar se exclud astfel alte boli (tumori, de ex.).
Nu se stie niciodata, asa ca pe langa un examen ocluzologic, este, cum a spus aici foarte bine cineva, importanta o colaborare interdisciplinara, pentru a vedea cauzele.
Si i-as recomanda sa invete ceva metode de relaxare, training autogen, Yoga, etc, poate se mai amelioreaza.
In ceea ce priveste medicamentele, cred ca trebuie incercate niste preparate combinate, ceva AINS cu cofeina, de ex., am citit pe net ca ar ajuta...
Vechi 16-03-10, 15:30   #27
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

L-a vazut un singur neurolog care i-a recomdat un RMN cerebral. Totul e ok mai putin sinuzita maxilara inchistata bilaterala sio cateva leziuni demielinizate (maxim 4 mm). A iesit de la neuro cu recomandarea....cafea si calmante. Uneori pare sa-l ajute cafeaua, alteori nimic.
.
Vechi 16-03-10, 15:46   #28
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go

.

Bun...! Ai ajuns la ceva decelabil organic: sinuzita maxilara (as consulta si un ORL-ist pentru asta) care poate sa dea si migrene (cumplite). Semnul de intrebare sunt leziunile de demielinizare (mici dar exista!). Daca neurologul considera ca nu este de domeniul lui, ai depasit durerea neurogena si mi-as pune intrebarea unei dureri psihogene (cu mare atentie ca s-ar putea sa fie somatogena, totusi!). Daca accepti ideea ca "pacientul are intotdeauna dreptate!", merita sa cauti, in continuare, cauza. Sa speram ca nu este psihogena...(atentie: durerea psihogena nu inseamna ca are ceva cu pisicul, dar nu are nici o baza obiectiva). Daca citesti Rotaru (ti-o recomand calduros), ai sa intelegi...
Vechi 16-03-10, 16:54   #29
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

ORL-istul zice totusi ca o sinuzita maxilara poate da dureri de cap insa nu migrene asa cum sunt descrise de catre pacient...totusi recomanda cura chirurgicala pentru orice eventualitate. Ma mai gandam ca poate fi vorba de ceva probleme coloana, spondiloza cervicala ceva. Problema mea este aceea ca exista cate o mica sansa ca aceste migrene sa vina din orice zona: circulatie, sinuzita, ocluzie, coloana zona cervicala si daca nu e din astea atunci o fi psiho...chestia e ca nu are nimic evident; nu prea stie nici el unde sa mai apuce.Are pana acum la activ un neurolog, 3 ORL-isti, 3 stoma, 2 oftalmo.
.
Vechi 16-03-10, 17:35   #30
Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.

.

dott.emy, daca esti in Ardeal,si pacientul are posibilitatea, trimite-l la examinare la prof.Rotaru de la Cluj (autorul cartii de care-a pomenit Radu).

Radu, cartea aia e ca o femeie frumoasa , dar intangibila.Mi se pare prea stufoasa pentru un gp (e mai degraba pentru chirurgii bmf , sau neurologi).Ma rog, daca cineva e atat de pasionat sa studieze si durerea in teritoriul maxilo-facial, jos palaria !
Vechi 16-03-10, 17:44   #31
Avansat
Medic Dentist
Bazinga!!!

.

Intrebare:de ce i s-a recomandat cafea??Si daca pac zice ca ii trece de la cafea...e cumva hipotensiv nediagnosticat?
Din experienta personala de hipotensiva dependenta de cafea(nu e medicatie prescrisa,e viciu) stiu ca daca nu beau o zi cafea...am niste migrene cumplite,care nu credeaza cu cele mai tari antiinflamatoare.Cedeaza doar la... cafea!
Radu,poate stii ceva mai mult si despre asta!
Vechi 16-03-10, 17:49   #32
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.

.

Laura, din pacate vorbim de Bucuresti
Selena: pacientula constatat ca uneori se simte putin mai bine de la cafea, alteori daca bea cafea exact la primele semne are sansa sa nu se mai declanseze..dar nu e regula; comunicand asta neurologului a rpimita ca medicatie cafea. Nu este hipotensiv..nici hiper, asta a confirmat medicul generalist.
.
Vechi 16-03-10, 18:22   #33
Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.

.
+1 (+1/-0)     

In migrene se mai administreaza medicatie care contine cofeina.Gasiti asta si-n bmf-ul lui Burlibasa, acela atat de hulit (un capitol tot de Rotaru ).

Dott emy : poate nu am fost eu atenta in topic :ai descris cu lux de amanunte caracterele migrenei ??
Subiectiv, obiectiv, zona, orar, etc.
Alta intrebare :ai facut un examen clinic (macar )al ocluziei ?
sweetvanilla i-a placut /a multumit.
Vechi 16-03-10, 18:42   #34
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go

.

@selena: Cafeaua (ca si fumatul, alcoolul) da dependenta. Cand nu alimentezi organismul cu ceea ce este el obisnuit (intr-un mod constant), acesta se "revolta" (sevraj) si apar migrenele. Fiind usor solubila, cofeina ajunge repede la creier si creaza o stare de bine (in sensul eliminarii migrenei).
laura tanase si SELENA le-a placut /au multumit.
Vechi 16-03-10, 20:28   #35
Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Citat:
Publicat initial de SELENA View Post
stiu ca daca nu beau o zi cafea...am niste migrene cumplite,care nu credeaza cu cele mai tari antiinflamatoare.Cedeaza doar la... cafea!
E vorba de competitia pe receptorii centrali .
SELENA i-a placut /a multumit.
Vechi 16-03-10, 21:47   #36
Initiat
MD Chirurg BMF
Fara status.

.

Citat:
Publicat initial de laura tanase View Post
In migrene se mai administreaza medicatie care contine cofeina.Gasiti asta si-n bmf-ul lui Burlibasa, acela atat de hulit (un capitol tot de Rotaru ).

Dott emy : poate nu am fost eu atenta in topic :ai descris cu lux de amanunte caracterele migrenei ??
Subiectiv, obiectiv, zona, orar, etc.
Alta intrebare :ai facut un examen clinic (macar )al ocluziei ?
ai dreptate. capitolul acela ,"durerea" , a fost scris de un autor din cluj. daca i s-ar acorda macar un pic de atentie ar fi fost extraordinar. capitolul ala e o revelatie. migrenele au niste caractere foarte clare. ca test diagnostic se poate administra medicatie antimigrenoasa. dar caracterele durerii trebuie obtinute printr-o anamneza foarte corecta.
sweetvanilla este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 16-03-10, 22:11   #37
Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Sweetvanilla, tu ce medicatie dai in migrene ?
Si o paranteza :la Cluj, in caz de sindrom algodisfunctional ,se administra Ibuprofen 600 mg pe zi in 3 reprize, timp de cinci zile (ca medicatie de " soc " ).Voi ce administrati ?
Vechi 16-03-10, 22:16   #38
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
romance is not bla bla :)

.

eu iau ibuprofen (pt migrena)... merge destul de bine, dar nu as zice ca perfect...
nico este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 16-03-10, 23:03   #39
Avansat bine
Medic Stomatolog
cod portocaliu ;)

.
+1 (+1/-0)     

Tratamentul la migrena este diferit; de exemplu in faza acuta, se administreaza medicamente din familia Triptanilor, analgetice (Ibu, Aspirina, Codeina), sau din fam. Ergotamine.
In scop profilactic, se administreaza incepand de la anticonvulsivante (acid valproic), pana la blocanti ale canalelor de calciu(nifedipin, verapamil), betablocanti, antidepresive triciclice, sau toxina botulinica.
Este foarte important sa fie facuta o anamneza clara a durerii, si un examen clinic foarte amanuntit.
Tratamentul se face pana la urma selectiv, in sensul ca daca de exemplu exista probleme cardiace, atunci se taie de pe lista betablocantii sau blocantii canalelor de Ca, si se incearca administrarea unor medicamente din celelalte categorii.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=8490
Pentru sweetvanilla, "autorul " acela din Cluj este marele Prof. Rotaru, la care amfiteatrele erau pline de studenti, si caruia i se sorbea fiecare cuvant de pe buze la cursuri, ca unui sfant!!! Cred ca va mai dura mult pana va avea un urmas pe masura! Sa-i dea Dumnezeu sanatate si viata lunga!!!!!
Tudor G., patratica si laura tanase le-a placut /au multumit.

Modificat ultima data de Mona Lisa; 16-03-10 la 23:04. Motivul: corectare
Mona Lisa este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-03-10, 00:08   #40
Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Mentiune 1 :Amitriptilina produsa de Terapia da o groaza de reactii adverse urate.
Mentiune 2: Atentie la diagnostic.E riscant sa mergi pe migrena fara rezerve, si sa dai medicatia de mai sus a la long fara rost.Unele (mai ales antidepresivele si triptanii )au efecte secundare pe care nu le-as dori unei persoane active.Cu alte cuvinte : l-ai scos pe linie moarta pentru ceva timp, si nici nu i-ai rezolvat migrena.

Referitor la prof. Rotaru : o viata pusa-n slujba chirurgiei si a pacientului.Toata stima !
Mona Lisa i-a placut /a multumit.
Vechi 17-03-10, 00:43   #41
Initiat
MD Chirurg BMF
Fara status.

.

Citat:
Publicat initial de Mona Lisa View Post
Tratamentul la migrena este diferit; de exemplu in faza acuta, se administreaza medicamente din familia Triptanilor, analgetice (Ibu, Aspirina, Codeina), sau din fam. Ergotamine.
In scop profilactic, se administreaza incepand de la anticonvulsivante (acid valproic), pana la blocanti ale canalelor de calciu(nifedipin, verapamil), betablocanti, antidepresive triciclice, sau toxina botulinica.
Este foarte important sa fie facuta o anamneza clara a durerii, si un examen clinic foarte amanuntit.
Tratamentul se face pana la urma selectiv, in sensul ca daca de exemplu exista probleme cardiace, atunci se taie de pe lista betablocantii sau blocantii canalelor de Ca, si se incearca administrarea unor medicamente din celelalte categorii.
Pentru sweetvanilla, "autorul " acela din Cluj este marele Prof. Rotaru, la care amfiteatrele erau pline de studenti, si caruia i se sorbea fiecare cuvant de pe buze la cursuri, ca unui sfant!!! Cred ca va mai dura mult pana va avea un urmas pe masura! Sa-i dea Dumnezeu sanatate si viata lunga!!!!!
Usurel!Stiu bine cine a scris capitolul acela.Nu i-am mentionat numele ,dar l-am cunoscut la congrese.
.
Vechi 17-03-10, 00:52   #42
Avansat bine
Medic Stomatolog
cod portocaliu ;)

.

Citat:
Publicat initial de sweetvanilla View Post
Usurel!Stiu bine cine a scris capitolul acela.Nu i-am mentionat numele ,dar l-am cunoscut la congrese.
Eu am invatat chirurgie cu el.
Vechi 25-04-10, 23:25   #43
Initiat
MD Chirurg BMF
Fara status.

.

Citat:
Publicat initial de laura tanase View Post
Sweetvanilla, tu ce medicatie dai in migrene ?
Si o paranteza :la Cluj, in caz de sindrom algodisfunctional ,se administra Ibuprofen 600 mg pe zi in 3 reprize, timp de cinci zile (ca medicatie de " soc " ).Voi ce administrati ?
Eu nu administrez pacientilor cu migrene medicatie.Ii evaluez si incerc sa vad daca exista o cauza dentara, musculara, articulara care sa simuleze o durere migrenoasa.Sau, dupa simptome, sa-l incadrez intr-o anumita categorie de durere neurogena.Imi fac partea mea in colaborare cu medicul neurolog.Mie imi administrez paracetamol.Am auzit , tot de la prieteni, de cofedol.Imi cer scuze ca ti-am raspuns atit de tirziu.In sindroamele algo-disfunctionale am ceva experienta practica.Chiar am urmarit evolutia unor pacienti.Putem discuta cind vrei.
.
Raspundeti

Bookmarks

Tag-uri
afara, atentie, cartea, cauza, citesti, continuare, dentis, dentist, depasit, diagnostic, dori, durere, durerea, exista, idee, ideea, macar, mici, mine, mm, molarii, nime, orala, pacientul, psihogena, pune, recomand, selena

Uneltele subiectului

Timpul este GMT +3. Acum este: 21:38.

Alegeti schema de culori preferata: