Inregistrare Asigurari online +
.
 eugenol.ro    

"contract de practica" pentru studenti si tineri absolventi

discutie din eugenol.ro : Materialul a aparut intr-o revista de specialitate, "Viata Stomatologica", dar pentru ca studentii nu au abonament la reviste si ...

Reveniti   eugenol.ro > Zona Profesionala Stomatologica > Forumuri profesionale > Management
Ati uitat parola? Inregistrare


.
Like Tree28Multumiri
  • 22 Scris de radualionte
  • 1 Scris de radualionte
  • 1 Scris de dorian
  • 1 Scris de radualionte
  • 1 Scris de radualionte
  • 1 Scris de marni
  • 1 Scris de radualionte

Raspunde
 
LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 26-03-11, 11:58   #1
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default "contract de practica" pentru studenti si tineri absolventi

Materialul a aparut intr-o revista de specialitate, "Viata Stomatologica", dar pentru ca studentii nu au abonament la reviste si medicii doar partial (cei inscrisi in AMSPPR), o sa pun si articolul, dar in mod special contractul de practica, poate se deschid niste usi si se mai lumineaza lumea...

UN POSIBIL ÎNCEPUT...
Autori. Dr. Alionte Radu- medic primar stomatolog, psiho-sociolog, Carmen Neaţu- avocat
Lucrurile complicate încep întotdeauna de la ceva simplu, banal, aparent nesemnificativ...
Am primit un mesaj privat pe forumul nostru de la o tânără absolventă a facultăţii de medicină dentară de anul acesta (!) care îmi cerea ajutorul pentru a putea asista un medic cu ceva experienţă sau pentru eventualitatea în care, medicul la care asistă, dacă este mulţumit de ea, ar putea s-o şi angajeze, eventual. Nu era singurul mesaj de acest tip, mai primisem astfel de mesaje de la studenţi la medicină dentară, care doreau să înveţe sau să facă practică într-un cabinet privat.
Colegei noastre o să-i spun „Ana” pentru că mesajul ei l-am perceput ca pe un strigăt de ajutor şi neputinţă, relevând încorsetarea dintre zidurile reci şi inextensibile ale cunoaşterii oferite de facultate. Cel puţin, aceasta a fost imaginea care mi-a venit imediat în minte. Zâmbesc, când mă gansesc că s-ar putea să-i placă noul său nume...Deci, să purcedem şi să povestim faptele relatate de Ana:
„Nu ştiu dacă este tipic sau atipic (ca) absolventul de stomatologie să fie derutat când intră în câmpul muncii. Însă eu aşa mă simt! Am suficient curaj cât să fiu acolo, în faţa pacientului, însă şi un dram de nesiguranţă şi nevoia de a şti că există cineva acolo, în umbră, care să mă ghideze, dacă am nevoie. Nu sunt <tobă de carte>, nici paralelă cu practica. Însă îmi doresc să învăţ cât mai mult din practică, văzând şi făcând lucruri de calitate. Acum, aş putea să mă angajez, dar parcă nu-mi vine să mă duc la interviu cu pretenţia de a fi un medic care ştie să le facă pe toate. Şi nici nu aş vrea să încep cu compromisuri doar pentru că altceva nu se vede la orizont în momentul acesta.”. Ulterior, Ana povesteste că a mers la un cabinet încă din anul al doilea de facultate, în Bucureşti, şi a lucrat într-o comună (probabil limitrofă), unde „nu există un centru de radiologie, preţurile fiind mai mici, nici materialele nu sunt variate şi de calitate. Ideal, ar fi să şi văd, să şi lucrez...pentru că aşa mi-aş însuşi cel mai bine noţiunile. Oricum ar fi bine, numai calitate şi înţelegere să fie.”
Facultatea, la ora actuală, nu iţi oferă un front de lucru care să-ţi dea siguranţa că, la pacientul X, în situaţia Y, ai de făcut manopera Z, pe care o ştii sau, poate, că nu. Studenţii nostri nu au suficient de mulţi pacienţi, nu capată destul de multă experienţă clinică în facultate dar, după obţinerea licenţei, li se „dă drumul” în lumea largă „să se descurce”. Şi, trist, dar adevărat, absolvenţii nu fac faţă...datorită unei lipse acute de experienţă clinică. Şi care este soluţia? Încep să se gândească, la modul cel mai serios, să lucreze „afară”, în străinătate (UK, Franţa, Germania, Olanda, Suedia, Norvegia, etc.) numai că şi acolo li se cere să dovedească că au minimum 3 ani de experienţă (pentru cei care au absolvit înainte de 2009). De unde? Cine îi angajează sau unde pot lucra dacă nu au suficientă experienţă clinică ca să se descurce în orice situaţie de stomatologie generală? Rolul stagiaturii era bine definit şi foarte util. Unii au făcut 3 ani, ulterior 1 an de stagiatură, unde exista un medic, asistent universitar, de obicei, sau un medic coordonator, cu experienţă, care ghida tânarul absolvent, îl supraveghea, se consultau, discutau, schimbau informaţii, superviza manoperele efectuate, etc. şi întrebarea inevitabilă: „dar tu cum te-ai gândit să rezolvi şi de ce asa?”.
Ulterior, Ana îmi face o analiză, subiectivă dar pertinentă a tinerilor absolventi: „ Din câte am observat la colegii mei:
  • Unii au părinţii ca sprijin şi orientare în viaţă
  • Alţii deja şi-au închiriat cabinet şi recunosc că nu sunt stăpâni pe majoritatea manoperelor şi mai fac <după ureche>
  • Alţii recunosc că, singuri în cabinet, nu s-ar descurca şi apelează la cunoştinţe, rude, prieteni pentru a asista pe lângă cineva cu mai multă experienţă.”
Bine, bine...şi dacă nu ai nici una dintre posibilităţile de mai sus, ce faci? Aştepţi să-ţi pice „din ceruri” un medic care să te primească pe lângă el şi să te formeze aşa cum şi-ar dori de la un posibil/viitor angajat şi coleg. Dacă nu „pică” acest medic, atunci poţi considera că eşti „şomer cu diplomă” pentru că nimeni nu te va angaja datorită lipsei tale de experienţă. Şi acest „cerc vicios” se auto-perpetuează şi creşte logaritmic.
După „strigătul de ajutor” al Anei, m-am mobilizat puţin şi am expus problema la nivel de moderatori ai forum-ului şi la nivel de vice-preşedinţi AMSPPR. La nivel de forum, mi s-a sugerat ca un editorial ar fi un pas bun şi necesar pentru început. La nivel de asociaţie, mi s-a răspuns că, la nivel de Consiliu Director, s-a votat mai demult propunerea ca Asociaţia sa-i ajute pe tinerii studenţi/absolvenţi cu practica în cabinete private, din diverse zone ale ţării, dar nu s-a reuşit încă implementarea hotărârii pentru că nu s-a găsit încă o formulă legală pentru acest demers, un fel de contract valabil juridic şi legal.
[ M-am simţit ca Don Quijote, luptându-mă cu morile de vânt...
Şi ca să nu ajung vreun personaj de-al lui Cervantes, am pus mâna pe telefon şi m-am consultat cu doi prieteni: contabilul şi avocatul. Am expus situaţia contabilului şi l-am întrebat care ar fi forma legala ca sa primesc pe cineva în practică. El mi-a spus că nu este nici un fel de problemă, un CMI sau SRL pot încheia un contract de prestări servicii, neremunerate, între părţi: persoana juridică, şi solicitant, student sau proaspăt absolvent. Cu aceste infomaţii, am sunat-o pe co-autoarea acestui articol, i-am spus ce am aflat de la contabilitate, „Uite, cam asta se poate, cam asta ar fi legal, te rog, ajută-mă cu un model de contract de practică”. Şi, după câteva zile şi după ceva consultări telefonice, mi-a dat un model care nu e ,,bătut în cuie”, poate fi adaptat de la caz la caz, dar măcar este un posibil punct de plecare pentru o posibilă colaborare student/absolvent- medic/tehnician. ]
Primul pas a fost deja făcut, prin eforturile noastre proprii ... măcar avem un posibil început.
Am aflat şi situaţia inversă, de data aceasta de la medici. Unul dintre medici, dispus s-o primească pe Ana în practică, mi-a spus despre studenţi care nu se abţineau de a pune întrebări sau să facă diverse comentarii (privind manoperele efectuate de medic) de faţă cu pacientul. Greşit! În cabinet, cel care asistă (student sau licenţiat) are rolul de „chibiţ”, deci tace, vorbeşte numai dacă este întrebat, urmăreşte cu atenţie ce manopere se fac, apoi, după plecarea pacientului, poate să întrebe şi să discute orice cu medicul curant. Al doilea medic, care a refuzat să o primească pe Ana în practică, mi-a spus că „Ce, pe mine m-a învăţat cineva?, că eu n-am făcut stagiatura...am învăţat singur...” Şi, mai departe...”Eu îmi recrutez studenţi de la facultate şi îi mai aduc pe la cabinet să vadă ce şi cum, dar numai pe ăia care sunt oameni serioşi şi care merită.” (pe ce criterii se face alegerea?).
O altă situaţie, în relaţia medic-medic. „Am vazut o grămadă de tineri absolvenţi care făceau greşit o anumită manoperă pentru că aşa fuseseră învăţaţi sau aşa au văzut că se face.”(?!) Sau, discutând cu medici cu ceva experienţă practică, cu vârste între 30-35 de ani, vorbind de chestii tehnice simple, mi-am dat seama că unele noţiuni, chiar şi teoretice, le lipsesc (concluzia „evaluării” mele subiective). Şi sunt cotaţi ca fiind medici buni!
Daca „medicina este în sistem de avarie”, aşa cum spune Ministrul Sănătăţii, atunci unde este stomatologia românească? Tind să cred că se apropie de fundul prăpastiei...
Am ajuns să-mi fie ruşine că sunt medic, unul din generaţia „veche”, ce-i drept, dar totuşi medic, văzând şi trăind modul de a face medicină la ora actuală.. Nu că „mă dau eu mare” că am ceva experienţă clinică, dar stagiatura chiar m-a format ca om şi ca medic. Păcat că s-a desfiinţat că nu mai aveau bani să-i plătească şi pe stagiari. Rezultetele sunt evidente şi dezastruoase: medici slab pregătiţi, care nu-şi găsesc un loc de muncă sau sunt plătiţi ca „doctorii fără de arginţi” şi, atunci, preferă să emigreze, dorindu-şi să trăiască „normal”, dincolo şi departe de societatea noastră anomică (lipsită de norme)..
Ce am putea noi face? Să-i ajutăm să capete experienţă, să-i angajam la cabinet, doar dacă i-am format astfel încât discipolul ia înfăţişarea maestrului şi se „mulează” după el, noi, toţi, având atât de multe de oferit dar suferind de „boala” care ne macină încet pe toţi: inerţia sau/şi indiferenţa.
Şi, nu, nu suntem o comunitate profesională, dar putem invăţa, împreună, să devenim...
Numai că (un fapt prea puţin cunoscut şi de care nu se prea vorbeşte) inconştientul oricărui om nu cunoaşte cuvântul: „Nu!”...

Dupa prezentarea generala a subiectului, fiind deja pregatiti, iata partea "frumoasa":


CONTRACT DE PRACTICA


Incheiat intre:

1. CMI /SRL........................ cu sediul in ........................CUI.....................reprezentat prin ....................in calitate de ..................... in calitate coordonator de practica
si


2. (nume,prenume) ......................................... student la Universitatea ..................... Facultatea ...................anul....................... domiciliat in .......................str.................nr ........... loc .......... in calitate de practicant

ART.1
Obiectul contractului
Organizarea şi desfăşurarea stagiului de practică de specialitate în CMISRL ............pentru studenţii din cadrul instituţiilor de învăţământ superior părţile convenind să colaboreze în vederea asigurării bazei de practică pentru verificarea aplicabilităţii cunoştinţelor teoretice însuşite de către student denumit în continuare practicant. Stagiul de practică este efectuat de practicant în vederea dobândirii competenţelor profesionale.
In perioada de efectuare a stagiului de practica, studentul(ui):
· i se faciliteaza accesul la informatie
· i se ofera un cadru optim, propice invatarii si familiarizarii cu „cazuri”/ situatii concrete, specifice domeniului stomatologic
· primeste feedback
ART. 2
Durata şi perioada stagiului de practică
(1) Stagiul de practică va avea durata de .......... .
(2) Perioada desfăşurării stagiului de practică este de la .......... (zi/lună/an) până la ......... (zi/lună/an).


ART. 3
Obligaţiile coordonatorului de practica:
Coordonatorulde practică are următoarele obligaţii:

a) să pună la dispoziţie mijloacele logistice, tehnice şi tehnologice deţinute în sprijinirea aplicării cunoştinţelor teoretice primite de practicant ;
b) sa coordoneze personal şi să participe la evaluarea desfăşurării practicii sau să aibă personal specializat care să coordoneze şi să participe la evaluarea desfăşurării practicii;
c) să desfăşoare programul de activitate astfel încât să permită realizarea stagiului de practică în condiţii normale, fără a se depăşi durata normală a programului de lucru ;
d) sa indrume practicantul personal sau să desemneze din rândul personalului propriu un îndrumător de practică;

e) să instruiască practicantul cu privire la normele de securitate şi sănătate în muncă, P.S.I., reglementările legale ce vizează secretul profesional,consimtamantul informat, fisa pacientului şi consecinţele nerespectării lor, specifice activităţilor pe care le va desfăşura;
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/management/13660-contract-practica-studenti-tineri-absolventi/
g) să ţină evidenţa documentelor de practică
h) să înregistreze prezenţa la activitate a practicantului
i) să îl ajute pe practicant să aplice cunoştinţele teoretice punându-i la dispoziţie mijloacele necesare din dotare;
j) sa elibereze o adeverinta de practica la terminarea stagiului efectuat in cabinetul sau in care se va mentiona numarul de ore de practica efectuate;


ART. 4
Obligaţiile studentului practicant
Practicantul are următoarele obligaţii:
a) să respecte programul stagiului de practică;
b) studentul îşi asumă întreaga răspundere pentru respectarea normelor de organizare şi de protecţie a muncii specifice unităţii gazdă, pe toată durata desfăşurării practicii.

c) sa respecte secretul profesional
d) sa efectueze numai manevrele care ii sunt solicitate si sa se abtina de la a efectua orice act medical fara supraveghere


ART. 5
Desfăşurarea stagiului de practică
Aspectele organizatorice referitoare la desfăşurarea stagiului de practică sunt în sarcina coordonatorului de practică şi constau în dispunerea măsurilor necesare pentru:
a) stabilirea locaţiei şi a orarului stagiului de practică comunicat pentru fiecare practicant
Numărul de ore de practică este cel convenit de parti
b) stabilirea, pe baza prevederilor legale în vigoare, a îndatoririlor şi responsabilităţilor practicanţilor;
c) instruirea practicanţilor cu privire la normele de securitate şi sănătate în muncă, P.S.I., reglementările legale ce vizează secretul profesional, consimtamantul informat, fisa pacientului şi consecinţele nerespectării lor, specifice activităţii desfăşurate;
f) instruirea practicanţilor cu privire la normele şi regulamentele de ordine interioară care trebuie respectate în timpul stagiului de practică.

g)aducerea la cunostinta practicantului asupra manevrelor pe care le va putea efectua si in ce conditii le va putea efectua.

ART. 6
Evaluarea stagiului de practică
La finalul practicii, studentul:

· va fi evaluat (pentru intreaga activitate prestata),
· i se va elibera o adeverinta in care se va mentiona numarul de ore de practica efectuate,
· va primi un calificativ, corespunzator activitatii realizate.
ART.7
Termene si conditii finale
(1) Data intrării în vigoare a prezentului contract-cadru de colaborare este data semnării acestuia de
către părţile contractate.
(2) Prezentul contract poate fi modificat sau completat, prin act adiţional, cu acordul ambelor părţi semnatare. Clauzele modificate/inserate se supun prevederilor legale în vigoare şi se circumscriu necesităţii desfăşurării în bune condiţii a stagiului de practică.
(3) Oricare dintre părţi poate oricând denunţa unilateral prezentul contract comunicând acest fapt celeilalte părţi si motivandu-si decizia, cu respectarea unui termen de ........ zile calendaristice.
(4) Prezentul contract-cadru de colaborare încetează de drept la expirarea perioadei pentru care a fost incheiat sau în situaţia în care instituţia de învăţământ superior la care este înmatriculat practicantul nu mai îndeplineşte standardele de calitate necesare desfăşurării, în condiţiile legii, a activităţilor de învăţământ superior.
(5) Eventualele probleme ocazionate de realizarea obiectului prezentului contract-cadru de colaborare vor fi soluţionate pe cale amiabilă între părţile implicate. În cazul în care coordonator de practică este nemulţumit de activitatea unui practicant poate cere retragerea acestuia înaintea încheierii stagiului de practică convenit iniţial.
(6) În cazul în care derularea stagiului de practică nu este conformă cu angajamentele luate de către coordonator de practică în cadrul prezentului contract studentul poate decide întreruperea stagiului de practică, după informarea prealabilă a coordonatorui de practică şi după primirea confirmării de primire a acestei informaţii.
(7) Atât pe durata, cât şi după denunţarea sau încetarea în orice mod a prezentului contract practicantul se obligă să nu dezvăluie terţilor, respectiv să nu folosească în interes propriu informaţiile confidenţiale despre care a luat cunoştinţă în orice fel ca urmare a colaborării cu coordonator de practică. Prin informaţii confidenţiale se înţelege orice informaţii, fapte, date (indiferent de suportul de stocare/redare) referitoare la activitatea desfăşurată la coordonator de practică, precum şi cele referitoare la datele/relaţiile personale ale beneficiarilor serviciilor asigurate de coordonator de practică.

(8) Nimai daca este cazul, costul serviciilor furnizate este diferentiat in functie de situatia socio-economica a studentului care solicita inscrierea la practica, durata stagiului de practica (numarul de ore de practica stipulat in contract), resursele alocate (umane, materiale, logistice) etc.
Cuantumul urmeaza a fi agreat si stabilit prin anexa la contract cu fiecare student admis la practica.

Prezentul contract s-a încheiat la data de ........., în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte semnatară.


Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=13660
Practicant, Coordonatorde practică,
................... ..........................
reprezentat prinAm preferat sa-l pun in extenso, nu ca document in world, ca sa fie mai usor de accesat si de citit.
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...

Modificat ultima data de radualionte; 29-03-11 la 12:17.
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-03-11, 12:05   #2
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar Iriss23
.
   
Default

Partea de "contract" nu se afla publicata in revista

"Numai ca(un fapt prea putin cunoscut si de care nu prea se vorbeste)inconstientul oricarui om nu cunoaste cuvantul : NU"
Aici se incheie articolul
__________________
Nu trai in trecut, nu visa la viitor, concentreaza-ti toate eforturile in prezent. Buddha
Iriss23 este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-03-11, 12:14   #3
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

Da, Irina stiu ca partea de "contract" nu a fost publicata, sunt motive editoriale si de spatiu...Oricum, faptul ca aveti aici munca D-nei avocat Carmen N. si va puteti folosi in practica de ceea ce a facut dansa, cred ca este benefic si sufiecient pentru inceput...
Iriss23 a multumit.
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-03-11, 12:33   #4
Initiat
MD Chirurg BMF
Fara status.
 
 
Avatar dorian
.
   
Default

Felicitari Radu pentru sprijinul oferit tinerilor si interesului pe care-l expui.
Din pacate prea putini sunt cei care ar accepta prezenta unui incepator sau student raportandu-ne la numarul mare al acestora din urma.
Lore.dana a multumit.
__________________
...Keep Walking...

Modificat ultima data de radualionte; 26-03-11 la 20:01.
dorian este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 26-03-11, 20:14   #5
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

@dorian: am "indraznit" sa ofer un inceput, dar ceva concret si nu vorbe...Este un posibil punct de plecare ("un posibil inceput"). Intentia mea a fost de a demonstra ca exista solutii pentru orice doar trebuie sa-ti bati putin capul si sa indraznesti ceva, indiferent ce.. Am sustinut si o sa continui sa sustin tinerii pentru ca au un potential de dezvoltare personala si profesionala deosebit si nedescoperit inca. Daca mie, ca tanar stagiar mi s-a oferit sansa sa invat si sa devin ceva, nu vad nici un motiv pentru care unuia de acum i s-ar bloca devenirea...
Articolul a fost scris acum vreo 4 luni cand situatia am perceput-o ca fiind "grava" si m-am simitit dator sa atentionez asupra ei (nu numai tinerii care nu-si gasesc loc de munca, ci si tineri medici care nu au baze solide teoretice). Si asta asa...foarte scurt...in convorbiri private despre diverse cazuri de-ale lor (!). Ce se invata acum in faculta ramane un mister pentru mine...
Z.Smth a multumit.
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 27-03-11, 10:10   #6
Ucenic timid
Tehnician Dentar
Fara status.
 
.
+1 (+1/-0)     
Default

Excelenta initiativa.
In incercarea mea de a pregati studenti la tehnica dentara pe durata facultatii, am luat legatura cu un inspector de la ITM si mi-a raspuns ca, daca un student este gasit in laborator fara a fi angajat cu carte de munca cu durata limitata (1-2 ore/zi), la un eventual control voi fi perceput ca angajator "la negru" cu toate repercursiunile ce deriva de aici. Ori cum sa faci angajarea - asta insemnand si taxe la stat - atata timp cat tu iti consumi timp si materiale din resurse proprii fara a obtine o plusvaloare din ceea ce face practicantul?
Alta problema ar fi acceptul universitatilor de a-si pune girul pe "practica" realizata intr-un anumit laborator (cabinet), pentru ca acest contract sa aiba valabilitate in fata oricarui inspector ITM.
Dan Velescu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 28-03-11, 21:28   #7
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

Dane, conform contractului propus de noi, eludam interferenta ITM-ului pentru ca studentul/tanarul absolvent nu este angajat, ci face practica, adica "fura" meserie si face lucruri simple sub supraveghere. Ca CMI, SRL am dreptul juriodic sa emir acte cu valoare juridica, raspunzand unei cereri venit din partea solicitantului cum ca vrea sa "caste gura" prin cabi/laborator in timpul liber de la scoala sau in vacanta universitara. Cred ca ITM-ul nu are de ce si cum sa obiecteze. Nu castiga, daca ii dau salariu ma oblig sa-i platesc si darile la stat (!). Am incercat sa gasim o cale "de scapare" din hatisul birocratiei romanesti.
Deja cei aflati in aceasta situatie au inceput sa implementeze sistemul (ex.: "Ana"). Este doar o "fereastra deschisa spre viitor..." si, da, se poate...
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-03-11, 08:59   #8
Ucenic timid
Tehnician Dentar
Fara status.
 
.
   
Default

Se poate pana vine un b si o si u caruia i se rupe de bunele tale intentii si te arde cu amenda.
Evident ca multi dintre noi ne transmitem invataturile "discipolilor", exista, insa, si dintre cei care lucreaza "sub masa" - ma refer la tehnicieni.
Multumesc pentru modelul de contract, il voi implementa - cu acordul dumneavoastra - in laboratorul propriu.
Dan Velescu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-03-11, 11:34   #9
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

@dan velescu: te rog frumos, nu ma mai lua cu dvs...! Il poti folosi liber, cum doresti...(de asta a si fost postat).
Contractl propus de noi este doar un "model", un posibil punct de plecare...Poate fi adaptat fiecarui cabinet/laborator in parte in functie de particularitatile si exigentele patronului fata de "practicant". Dpdv. juridic, contabil, etc. pare sa fie ok. Ramane de vazut in ce masura un astfel de contract este acceptat practic de cei de la ITM, protectia muncii, etc. Daca as dori sa-l implementez in cabinetul/laboratorul propriu, m-as aseza la "masa verde" cu unul dintre cei de care ma lovesc frecvent (fisc, ITM, etc.), i-as arata contractul ("modelul") si i-as cere parerea. Orice obervatie, neconcordanta, presupusa inadvertenta, mi-as nota-o apoi as lua legatura cu un avocat destept sa-l intreb daca cel cu care am negociat are cea mai mica dreptate dpdv. legal. Daca da, modific contractul cu observatiile pertinente, daca nu il pun in aplicare fara probleme si, daca face "scandal", pot sa-i dau in judecata pentru abuz...
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-03-11, 12:10   #10
Initiat
Medic Dentist
tks
 
 
Avatar dzStom
.
   
Default

Multumim ca va ganditi, la noi studentii, neincetat si neconditionat.
__________________
.
dzStom este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-05-11, 10:45   #11
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar augustin
.
   
Default

ultimul punct mi se pare neclar.....se aduce in discutie o eventuala plata. Cine pe cine ar plati?
__________________
It's about people.
augustin este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-05-11, 10:53   #12
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

Daca se convine sa se plateasca "practica", atunci medicul ar plati studentul (daca lucreaza pe post de asistenta) sau absolventul (pentru ca ar lucra la procent sau cu salariu fix). In caz de plata, recomandabil este contract de munca obisnuit (recomandabil, poate) sau plata "la negru" si la mica intelegere...
Contractul propus ar fi pentru situatiile in care studentul/absolventul asista si invata ceva (isi creaza deprinderi) in cabi/laborator...
Contractul expus exte un proiect, fiecare cabi/laborator il pot modifica si adapta la propriile nevoie, nu ar trebui "judecat" sau luat ca atare...
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...

Modificat ultima data de radualionte; 13-05-11 la 10:55. Motivul: modificare/completare
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-05-11, 16:55   #13
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar augustin
.
   
Default

pai daca se dau bani inseamna ca e munca la negru, parerea mea.
__________________
It's about people.
augustin este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-05-11, 18:08   #14
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

Ca sa lamurim problema, exista acest "contract de practica" si exista cartea de munca si noile reglementari existente. Cum spune si titlul, noi am discutat doar despre "contract de practica" la care am ajuns dupa ce m-am "lovit" de multi stuidenti si ceva absolventi care doreau sa invete de la cineva mai experimentat (vezi articolul publicat). Porniond de la prezenta unui student/absolvent in cabinet doar ca sa invete si sa se perfectioneze, presupunand ca are o baza teoretica solida, i-am oferit (prin acest contract) posibilitatea de a fi prezent in cabinet, de a ajuta, de a invata, intreba, a pune mana sa faca ceva simplu, sub supervizarea medicului/tehnicianului, etc. Munca depusa are doua posibilitati oficiale: cu bani, fara bani. Daca este cu bani, atunci, mai bine, se face contract de munca ca sa nu incalci legea si sa te trezesti evazionist. Daca este fara bani, atunci studentul sau absolvenmtul sunt prezenti in cabinet si nimeni nu are nimic de spus pentru ca "angajatul" doar asista si invata, iar "angajatorul" nu plateste darile catre stat pentru ca nu remunereaza munca depusa. Daca intelegem de la ce am plecat, intelegem unde vrem sa ajungem. Daca folosim contractul si dam remuneratie, fara contract de munca si dari catre stat, atunci e clar ca sunt bani "la negru". Dar daca nu platesc, justific prezenta altei persoane in cabinet, fara contract de munca.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=13660
Sper ca acum am fost mai explicit...Daca nu, in functie de comentarii si intrebari, revin.
Sa nu uit: am propus acest "contract", nu stiu daca este bine, este rau, oricum si oricand se poate modifica, imbunatati, personaliza, etc. Ideea este cam asa: cine ma poate controla? X, Y sau Z. Bun! Ma duc Neoficial la X,Y si Z, am o discutie Amiabila cu fiecare, separat, le spun la ce m-am gandit si le cer o parere. In functie de ceea ce imi comunica, fac modificarine dorite de ei la "contract".
Mi-e frica de taur? N-am decat sa-l iau de coarne!
augustin a multumit.
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 14-05-11, 20:15   #15
La primele mesaje
MD Rezident Ortodontie
Fara status.
 
.
   
Default

Eu, una, sunt nou venita printre voi...mai exact de 2 zile chiar simt nevoia sa va multumesc ca va ganditi la noi, studentii...
Ma bucur ca "strigatele de ajutor" ale noastre sunt auzite.
Cu practica de vara m-am descurcat cum am putut...dar, din pacate, exista acel sentiment de..."munca la negru" din partea ambelor parti (chiar daca nu primeam bani)...Cu siguranta, un astfel de contract ar schimba situatia...iar teama de eventualele controale ar disparea, deoarece s-ar putea dovedi prezenta studentului acolo.
Multumim!
alexandra.persinaru este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 10-08-11, 09:54   #16
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

oare am auzit eu bine si de ceva contract cu institutia de invatamint superior la care studiaza studentul care doreste sa faca practica si cabinetul tau?
podariu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 10-08-11, 10:06   #17
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

Cred ca se poate discuta cu universitatea si acest aspect...
Noi, ca medici, avem o gramada de contracte cu furnizorii de diverse servicii dar uitam (deseori) ca putem incheia si noi un contract pentru serviciile oferite...Deci, putin curaj si negociere!
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 20-08-11, 20:50   #18
Initiat
Medic Dentist
tks
 
 
Avatar dzStom
.
   
Default

Eu am facut practica in diferite cabinete si ma bucur pentru lucrurile noi invatate, dar nicidecum sa primesc un ban, am dat cate o floare la inceput si la sfarsit .
Poate si de pentru ca dr avea asistenta.
i am mai tinut locul cand nu era prezenta dar in 10% din cazuri.
La colegii farmacisti am inteles ca aveau bacsis greu in practica de vara, dar ei preparau si vindeau, e alta situatie, dar aici in cazul nostru la stoma , eu m as duce oriunde doar sa fiu primit si sa invat, neconditionat .
__________________
.
dzStom este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 05-10-11, 01:19   #19
Ucenic timid
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default Un topic bine venit pentru studenti

Intr-adevar pentru noi acest topic a fost foarte bine venit.
de acum, atunci cand ne cautam un loc in care sa invatam putem sa avem contractul la noi. Multi medici nu stiu de existenta acestui contract si poate chiar din acest motiv sunt putin reticenti.
Este greu pentru noi sa invatam doar din facultate , in acele 5 ore de laborator pe care le avem si care uneori se limiteaza la maxim 3 ore pentru ca nu au unii sau altii chef de laborator.
Este greu pentru noi la inceput ca cineva sa ne grabeasca sau sa ne dea instrumentul in mana si sa ne lase sa lucram de capul nostru.
In concluzie multumim mult pentru acest topic , o sa il prezint si eu colegilor mei pentru ca misiunea noastra sa fie putin mai usoara
aquagirl este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-10-11, 23:55   #20
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Deci medicii care ii iau in cabinet pt practica trebuie sa ii plateasca facultatea ca le fac practica, nu?
Bogdan Potcoava este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 12-07-14, 19:11   #21
Ucenic timid
Aspirant la MD
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de radualionte View Post
Ca sa lamurim problema, exista acest "contract de practica" si exista cartea de munca si noile reglementari existente. Cum spune si titlul, noi am discutat doar despre "contract de practica" la care am ajuns dupa ce m-am "lovit" de multi stuidenti si ceva absolventi care doreau sa invete de la cineva mai experimentat (vezi articolul publicat). Porniond de la prezenta unui student/absolvent in cabinet doar ca sa invete si sa se perfectioneze, presupunand ca are o baza teoretica solida, i-am oferit (prin acest contract) posibilitatea de a fi prezent in cabinet, de a ajuta, de a invata, intreba, a pune mana sa faca ceva simplu, sub supervizarea medicului/tehnicianului, etc. Munca depusa are doua posibilitati oficiale: cu bani, fara bani. Daca este cu bani, atunci, mai bine, se face contract de munca ca sa nu incalci legea si sa te trezesti evazionist. Daca este fara bani, atunci studentul sau absolvenmtul sunt prezenti in cabinet si nimeni nu are nimic de spus pentru ca "angajatul" doar asista si invata, iar "angajatorul" nu plateste darile catre stat pentru ca nu remunereaza munca depusa. Daca intelegem de la ce am plecat, intelegem unde vrem sa ajungem. Daca folosim contractul si dam remuneratie, fara contract de munca si dari catre stat, atunci e clar ca sunt bani "la negru". Dar daca nu platesc, justific prezenta altei persoane in cabinet, fara contract de munca.
Sper ca acum am fost mai explicit...Daca nu, in functie de comentarii si intrebari, revin.
Sa nu uit: am propus acest "contract", nu stiu daca este bine, este rau, oricum si oricand se poate modifica, imbunatati, personaliza, etc. Ideea este cam asa: cine ma poate controla? X, Y sau Z. Bun! Ma duc Neoficial la X,Y si Z, am o discutie Amiabila cu fiecare, separat, le spun la ce m-am gandit si le cer o parere. In functie de ceea ce imi comunica, fac modificarine dorite de ei la "contract".
Mi-e frica de taur? N-am decat sa-l iau de coarne!
Domnule Radu Alionte, foarte interesanta solutia gasita de contabilul dvs, pe care, sper, ca l-ati schimbat pana acum.

Nu exista un asa-zis contract de practica, LEGAL, intre un student si cabinetul dvs, cei indreptatiti sa incheie astfel de contracte sunt unitatile de invataman, acestea au posibilitatea sa incheie cu dvs. astfel de contracte, si nu studentul.
Nici in cazul incheierii unui astfel de contract intre absolvent si cabinetul dvs, nu este legal(contractul de practica), pentru ca acesta se refera la studenti!
Insa, legea ne lasa alte portite, de care puteti beneficia :

1. contractul de munca, l-ati mentionat si dvs, problema fiind taxele, la 8h/zi , acestea ajungand la aproximativ 500 lei/luna. O suma poate mare pentru cabinetul dvs, insa o poate plati absolventul-doar vrea sa invete, nu? aceasta fiind de fapt intelegerea dintre dvs si el. O solutie poate fi si contractul cu timp partial, 4 h/zi, taxele injumatatindu-se, sau....1 ora pe zi, sau.....10 ore pe luna, taxele ajungand la cativa zeci de lei. Nu exista prevazut in codul muncii un numar lunar minim de ore de munca. Problema este alta, in CIM (contractul de munca) trebuie trecuta perioada in care angajatul se afla la dvs incabinet, adica de la ora 10 la ora 12 Luni-Vineri, daca vin inspectorii ITM si persoana se afla si la alte ore prezenta, riscati amenda. O alta problema este ca angajatul cu timp partial NU poate presta ore suplimentare-in caz ca dvs va ganditi sa spuneti asta inspectorilor ITM, " a ramas mai mult pentru ca aveam nu stiu ce lucrare, pontez pe foaia de prezenta si platesc taxe" - nu va functiona
2. absolventul isi face CMI si incheie cu dvs un contract oneros , suma de pe acest contract este mica, sa zicem 500 de lei, sau 300 lei(aici taxele dvs fiind de 65 de lei lunar), asta este solutia in opinia mea, sunteti acoperit 100% si dvs si cel care doreste sa invete, nici ITM-ul nu va poate face nimic, nici garda financiara, NIMENI, este perfect legal, la un cost minim.

A incheia un contract de practica intre un CMI si un absolvent-persoana fizica, este ILEGAL, o prostie foarte mare as adauga.
martini a multumit.
marni este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 12-07-14, 21:01   #22
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de marni View Post
A incheia un contract de practica intre un CMI si un absolvent-persoana fizica, este ILEGAL, o prostie foarte mare as adauga.
Marni, ai intrat "in forta" pe forum si ti-ai scris parerea la toate subiectele care implicau probleme de contabilitate...Ok. Ai terminat vreun liceu economic sau chiar ASE-ul...De ce vrei sa-ti schimbi meseria si esti aspirant la MD? Crezi ca este mai banosa? Mai frumoasa?
Inainte de a da la facultate, nu uita ca stomatologia inseamna: durere, sange si transpiratie! nu din partea pacientului, ci a doctorului.
As fi apreciat mai mult un ton echidistant, fara aluzii sau pareri personale irefutabile (vezi ce am citat)...
Contabilul meu este unul de top din Bucuresti, cal mai bun contabil si IT-ist pe care-l cunosc si nu, nu la-m schimbat si nici nu am de gand.
Contractul, ca draft, a fost gandit ca o posibila alternativa la marasmul in care sunt studentii care nu au unde sa invete si sa-si faca practica. Normal, eu ca medic primar, pot fi agreat de Fac. de Stomatologie din Bucuresti sa pot primi studenti in practica, numai ca stiu atat de multi medici stomatologi fara titlu dar foarte buni incat ar trebui gandita o reorientare la nivel de invatamant si ITM. Nu am zis ca acel contract este bun, este de discutat cu ITM-ul, studentul si Facultatea. Poate sa fie o alternativa, un alt "inceput", asa cum la-m si denumit...
In rest, toate cele bune si multa bafta la examen!
martini a multumit.
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 12-07-14, 22:46   #23
La primele mesaje
Student M. Dentara
Fara status.
 
.
   
Default

Foarte putini sunt cei care ar accepta prezenta unui incepator sau student in cabinetul sau!Mi-as dori din suflet sa avem mai multi oameni care gandesc asa si, cu timpul,sa se schimbe ceva..
Lore.dana este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 12-07-14, 23:29   #24
Ucenic timid
Aspirant la MD
Fara status.
 
.
   
Default

nu vreau sa fiu inteles gresit, insa acest tip de situatii produc confuzie si trebuie oprite din timp

nu avem ce vorbi nici cu itm-ul, nici cu anaf-ul, nici cu nimeni, contractul este ILEGAL , nu trebuie sa fii un contabil de top pentru a intelege asta, eu sunt lamurit in privinta lui, cand iti va da ITM-ul 10.000 amenda/persoana pentru munca la negru, sa vad ce ai sa faci

intelege, contact de practica in conditiile absolventului NU SE POATE FACE, contractul de practica este altceva,stii ce inseamna asta? ca privezi statul de niste taxe, apeland la logica bunui simt, crezi ca statul pierde ocazia sa ia taxe?

problema este ca un coleg de--al tau va citi acest topic si va face si el acelasi lucru, facandu-i probleme

multumesc
marni este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 14-07-14, 08:32   #25
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default

Chiar sunt curios daca vreun student a luat "contractul" si s-a dus sa intrebe pe la vreun cabinet si la ITM ce se poate face? Dar, tu, marni daca tot ai treba cu aspectele contabile, nu te-ai putea lamuri direct de la sursa (ITM) decat sa discutam "discutii" pe forum?
In rest, aprecierea "definitiva si irevocabila" ca acest contract este "ilegal", mi se pare deplasata...Oricum, este parerea ta si n-am de gand sa polemizez cu tine.
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 14-07-14, 22:54   #26
Ucenic timid
Aspirant la MD
Fara status.
 
.
   
Default

Eu lucrurile astea le stiu de mult timp, pe masura ce statul realizeaza cat de mult il afecteaza munca la negru si cat de mare e evaziunea fiscala, va lua masuri din ce in ce mai aspre. lucrurile se vor agrava, in niciun caz simplifica.
Regula numarul 1 ! STATUL NU VREA SA PIARDA! nu poate lasa la libera alegere niste optiuni pentru contribuabil, astfel incat, acesta sa nu plateasca taxe.
Foarte multi oameni isi pun problema : "E legal sa fac asta?" Trebuie analizat raspunsul, daca in urma actiunii se platesc taxe,e foarte probabil sa fie legal, daca nu, e foarte probabil sa fie ilegal, asta discutand la modul general.
Nu e vorba de polemica, o discutie constructiva aduce plusuri pentru toata lumea.
Am fost categoric, da, dar pentru ca nu exista alta posibilitate.
Deci, din nou, pe scurt:
-contract practica intre student si cabinet, dar prin institutia organizatoare, sigur ca e legal, asta se si face, NU contractului direct intre student si cabinet, asta pentru ca facultatea este cea care ia decizia, fara amestecul institutiei organizatoare NU SE POATE FACE PRACTICA, ce e atat de greu de inteles?
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=13660
-contract prestari servicii intre absolvent si cabinet, cu conditia ca absolventul sa aiba o forma de organizare juridica, PFI, etc. Cum sa faceti contract de practica intre absolvent si cabinet? mie nici nu mi vine sa cred ca cineva isi poate pune problema asa, ba mai mult, sa discute cu avocati si contabili si acestia sa sustina ca e bine.
-contract de munca intre absolvent si cabinet, "cea mai legala solutie" , sunt solutii pentru a scadea nivelul taxelor catre stat, insa nu e cazul sa le dezbatem
marni este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-07-14, 14:50   #27
Ucenic
Student M. Dentara
call me Dea
 
 
Avatar wannabe MD
.
+2 (+2/-0)     
Default

@ radualionte, feilicitarile mele pentru initiativa! ca de obicei, saritor si doritor de a ajuta prin orice mijloace pe cei care doresc sa invete!

si eu ma ciocnesc cu problema asta vara aceasta. primele 2 veri am facut practica la chirurgie, pentru un unchi de-al meu. insa de anul acesta trebuie sa fac pe domeniu, evident, si pe 15 trebuia sa predau numele medicului primar sau specialist sub aripa carui voi face practica anul asta... insa eu nu am gasit pe nimeni deocamdata care sa ma ajute. majoritatea colegilor au tot felul de relatii si si-au rezolvat de mult problema asta, ba chiar si verile trecute au fost pe la dansii sa faca pe asistentele in cabinet. eu chiar sunt intristata ca nu gasesc pe nimeni... nu am pretentia ca medicul respectiv ma va lasa sa fac ceva practic, pentru a completa baremul.. insa cu mare placere as fi ajutat la pregatirea materialelor, instrumentarului, practic munca de asistenta cu privilegiul de a mai trage cu ochiul si a mai fura meserie, pana la urma. asistentele mai pleaca in concediu vara, nu? macar sa tin locul vreo uneia...

probabil nimeni din Bacau nu va citi postarea asta, insa merita incercat: caut un medic primar specialist in oras care sa ma primeasca sa fac practica vara asta orice raspuns este binevenit.
__________________

wannabe MD este offline   Raspundeti cu citat
.
Raspunde

Bookmarks

Tag-uri
.., absolventi, ajutor, aspirant, cabinet privat, cale, caz, cmi, dezvoltare personala, iga, stagiatura, taxa, vara

Uneltele subiectuluiTimpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (14:00) timp.

Alegeti schema de culori preferata:

Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2021.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO