-nu e obligatoriu sa iti faci carte de munca ( daca iti faci trebuie sa ai sarariu minim declarat 1200 ron din care platesti 670 la stat)
-daca nu iti faci carte de munca - obligatoriu trebuie sa iti faci contract de individual la casa de pensii pe o suma declarata de tine ca venit - (in Dolj declari cat vrei ,nu stiu daca a fost o eroare a lor sau chiar asa este)din care platesti 31,3% contributie catre pensii ;
- obligatoriu contract individual cu casa de asig de sanatate(daca vrei sa ai asig medicala ) pe suma declarata in declaratia 200 la finante ( venitul net estimativ din care platesti 5,5 % sau 6,5% pentru ca am obs ca de la an la an variaza.)
- la somaj am inteles ca este obligatoriu contract individual si platesti 0,5% din venitul net pe luna anterioara ( declaratiile trebuie depuse lunar ) - eu nu am fost inca sa platesc ( e obligatoriu din iulie 2010)
- la finante platesti 16% din venitul net iar initial (adica atunci cand iti deschizi CMI-ul) platesti 16 % din venitul net estimativ
La pensii se plateste lunar sau pe tot anul.la somaj lunar. la CAS trimestrial . la finante trimestrial.
pe anul urmator ti se va trimite o declaratie de impunere fiscala ( de la finante) in care iti specifica daca trebuie sa mai platesti sau sa mai iei bani in functie de cati bani declari ca ai facut pe anul anterior.
Daca nu ai venituri pe o luna , declari pe proprie rasp la somaj ca nu ai avut venituri si nu platesti contributia.
Daca esti angajat in alta parte si ti-ai deschis si CMI esti obligat sa platesti separat si pt CMI-ul tau contributii dupa cum ti-am spus mai sus , chiar daca le mai plateste angajatorul tau pentru cartea ta de munca.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=12527
Sper ca v-am fost de folos !