Inregistrare Asigurari online +
.
 eugenol.ro    

PFA ( Persoana fizica autorizata ) in cabinet

discutie din eugenol.ro : Doamna avocat Carmen N si ceilalti colegi 1.As dori sa-mi spuneti care sunt pasii pt a deveni PFA si ...

Reveniti   eugenol.ro > Zona Profesionala Stomatologica > Forumuri profesionale > Jurisprudenta
Ati uitat parola? Inregistrare


Like Tree11Multumiri
  • 1 Scris de drShimoN
  • 6 Scris de Avocat Carmen N
  • 1 Scris de Dr. Pantel Marton
  • 1 Scris de bica_dr
  • 1 Scris de stef_ank
  • 1 Scris de andreidi

Raspunde
 
LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 05-01-09, 14:14   #1
Initiat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Smile PFA ( Persoana fizica autorizata ) in cabinet

Doamna avocat Carmen N si ceilalti colegi

1.As dori sa-mi spuneti care sunt pasii pt a deveni PFA si ce acte si pasi trebuie facuti ?

2. Ulterior ca si PFA cum ma angajez legal intr-un cabinet , ce contract va fi intre SRL si mine ?
Freud a multumit.

Modificat ultima data de ncrstus; 01-10-10 la 02:19.
drShimoN este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 05-01-09, 16:00   #2
Partener fondator
Avocat
Fara status.
 
.
   
Default

Formele de exercitare a profesiunii de medic, ca profesie liberala, în cadrul cabinetului medical, sunt:
a) cabinetul medical individual;
b) cabinetele medicale grupate;
c) cabinetele medicale asociate;
d) societatea civilă medicală.
Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiunii de medic, în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea medicul titular, singur sau împreună cu alţi medici şi cu alte categorii de personal medical acreditat. Aceştia au calitatea de salariat sau de colaborator, în condiţiile legii.

Pentru mai multe detalii va astept pe Link [Necesita inregistrare pentru acces.]- Consultanta juridica.
__________________
Avocat partener Carmen N.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.] - Consultanta juridica online, legislatie medicala, modele de contracte, consimtamant informat.
Avocat Carmen N este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 06-01-09, 14:39   #3
Initiat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

si cum ramane cu colaborarea ?Colaboratorul ce va fi : PFA SAU PFI ?
drShimoN este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 07-01-09, 09:42   #4
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default [Check4SPAM] RE: URL Attempt

Regimul juridic al conventiilor civile de prestari servicii


??????In numarul 7-8/2003 al Revistei romane de Drept al afacerilor a fost publicat un studiu cu privire la regimul juridic civil si fiscal al conventiilor civile de prestari servicii, semnat de Av.Madalin Niculeasa si Av.Ioana Dulca, membri ai Baroului Bucuresti.
Prestarea de activitati in baza conventiilor civile incheiate conform Codului civil a avut o evolutie spectaculoasa imediat dupa 1989, perioada in care existau avantaje pentru patroni si multe dezavantaje pentru angajati. Ulterior, in scopul eliminarii acestor inadvertente, a fost adoptata L.83/1995 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca. Intrucat acest act normativ nu a reusit sa realizeze acest scop, a fost adoptat un alt act normativ, respectiv L.130/1990, prin care au fost stabilite conditiile in care pot presta munca persoanele care care nu incheie contracte individuale de munca. Aceste dispozitii legale au fost completate de Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, nr.747 din 13 decembrie 1999 pentru aprobarea Normelor privind incasarea, evidenta si modul de utilizare a sumelor provenite din comisionul incasat de inspectoratele teritoriale de munca, potrivit art.12 din L.130/1999. In ce priveste L.83/1995, aceasta a fost abrogata in mod expres de art.24 din L.130/1990.


??????In doctrina, s-a sustinut, la un moment dat, ca munca efectuata in baza unui raport juridic civil, reglementat de L.130/1990, constituie o munca prestata in afara unor raporturi juridice de munca. Insa, dupa intrarea in vigoare a noului Cod al muncii
(1 martie 2003), s-au cristalizat doua opinii principale in legatura cu acest aspect. Astfel, unii autori considera ca acest gen de conventii produc in continuare efecte juridice, deoarece noul Cod al muncii nu a abrogat in mod expres L.130/1990. Alti autori, carora li se alatura si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, considera ca aceste conventii au incetat sa mai produca efecte juridice, folosind ca argument faptul ca noul Cod al muncii a abrogat in mod implicit dispozitiile cu privire la conventiile civile de prestari servicii prevazute de L.130/1999.
Cei doi autori ai articolului prezentat considera ca este intemeiata opinia conform careia conventiile civile continua sa produca efecte juridice, sprijinindu-si rationamentul pe art.61 alin.3 si art.63 alin.3 din L.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, conform carora orice abrogare a dispozitiilor cuprinse in L.130/1999 trebuia realizata in mod expres prin mentionarea tuturor datelor de identificare a articolelor respective. De altfel, Guvernul a demonstrat ca achieseaza la aceasta opinie, intrucat a abrogat in mod expres dispozitiile cu privire la conventiile civile de prestari servicii prevazute de L.130/1999, prin art.4 din O.U.G. nr.23/14.04.2003. Rezulta ca, dupa aceasta data, angajatorul trebuie sa incheie contracte individuale de munca, conventiile incheiate anterior acestei date ramanand insa valabile, intrucat au respectat, la momentul incheierii lor, prevederile legale in vigoare.
Insa, o cu totul alta situatie juridica o are conventia civila de prestari servicii incheiata in baza Codului civil, a carei valabiltate este recunoscuta in unanimitate de catre doctrina si jurisprudenta, fiind asimilata contractului de antrepriza. Avand in vedere definitiile contractului de antrepriza si a contractului individual de munca, putem afirma ca, in esenta, ceea ce diferentiaza cele doua tipuri de contracte este suportarea riscurilor care rezulta din prestarea muncii. Astfel, daca aceste riscuri sunt suportate de cel care presteaza munca, este vorba de un raport juridic civil, iar daca aceste riscuri sunt suportate de catre angajator, ne aflam in fata unui raport de dreptul muncii. Rezulta ca acest contract civil de prestari servicii, care nu este altceva decat un contract de antrepriza, reglementeaza raporturile juridice care nu sunt reglementate de dreptul muncii. De altfel, existenta contractelor civile de prestari servicii intemeiate pe dispozitiile Codului civil, este recunoscuta si de dreptul pozitiv. In acest sens, mentionam art.21 alin.1 lit.e din O.G.nr.7 din 19 iulie 2001 privind impozitul pe venit, modificata prin O.U.G. nr.36/2003, care stabileste ca, pentru a fi supuse impozitarii,"activitatile desfasurate in baza unei conventii /contract civil incheiat in conditiile Codului civil". De asemenea, art.23 din acelasi act normativ, asimileaza salariilor "veniturile realizate in baza unor conventii /contracte civile de prestari de servicii, altele decat cele realizate din activitati independente".
Din cele expuse anterior, rezulta ca incheierea de conventii civile de prestari de servicii este posibila si in viitor, insa nu in temeiul dispozitiilor cuprinse in legea speciala, respectiv L.nr.130/1999, ci doar in baza Codului civil, mai exact in baza dispozitiilor ce reglementeaza contractul de antrepriza.
In ce priveste regimul fiscal al acestor conventii, trebuie mentionat faptul ca ele nu sunt supuse reglementarilor referitoare la obligativitatea platii contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, la bugetul asigurarilor pentru somaj, la fondul de asigurari sociale de sanatate, reglementari ce sunt aplicabile in situatia in care incadrarea in munca se face in temeiul Legii nr.130/1999. Din analiza legislatiei cu privire la impozitul pe venit, respectiv O.G.nr.7/2001, modificata prin O.U.G.36/2003, rezulta faptul ca existenta contractului civil de prestari servicii incheiat in baza Codului civil este recunoscuta in mod expres, iar pe de alta parte, se face distinctie intre veniturile obtinute din contractele civile de prestari servicii, dupa cum acestea sunt sau nu obtinute din activitati independente. Aceasta distinctie, nejustificata in opinia autorilor, presupune ca veniturile obtinute din activitati independente, pe baza de conventii civile de prestari servicii incheiate in baza legislatiei speciale a profesiunilor liberale, vor fi impozitate altfel decat salariile, respectiv potrivit O.G.nr.7/2001, modificata prin O.U.G.36/2003.
Avand in vedere cele expuse anterior, putem concluziona ca aceste coventii civile de prestari servicii incheiate in baza Codului civil au un regim juridic special, diferit din multe puncte de vedere de cel aplicabil conventiilor civile de prestari servicii incheiate in baza Legii nr.130/1999.
Actualitatea conventiilor civile pentru prestatiile care se realizeaza uno ictu (dintr-o data)

21 Mai 2007

Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu

" O persoana fizica poate exercita o anumita activitate si prin incheierea unui contract civil de locatiune a lucrarilor (serviciilor), sau conventie civila de prestari servicii, in temeiul art. 1470 alin. (1), art. 1413 din Codul civil1."

Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/jurisprudenta/5609-pfa-persoana-fizica-autorizata-cabinet/


Astfel, potrivit art. 1470, “exista trei feluri de locatiuni a lucrarilor:
1. aceea prin care persoanele se obliga a pune lucrarile lor in serviciul altora;
2. aceea a carausilor si a capitanilor de corabii, care se insarcineaza cu transportul persoanelor sau a lucrurilor;
3. aceea a intreprinzatorilor de lucrari.”

Daca, in ceea ce priveste ultimele doua categorii, care cu siguranta pot incheia conventii civile, distingem2, ca regula, potrivit reglementarilor complementare, intre:

1.comerciantii - persoanele fizice si asociatiile familiale, autorizate de catre primariile in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, pentru a desfasura activitatile economice al caror nomenclator este prevazut in anexa nr. 1 din H.G. nr. 1766/20043 privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent4, aceste activitati fiind, din punctul de vedere al logicii formale, specie a genului reprezentat de faptele de comert, la randul lor specie a faptelor de natura civila, definite enumerativ dar si generic in prevederea art. 3, respectiv art. 4 din Codul comercial5, cu modificarile si completarile ulterioare;
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=5609

2. „necomerciantii”, persoanele fizice, autorizate de catre diferite ministere pentru a desfasura activitati reglementate de legi speciale, activitati ce intra in categoria faptelor de natura civila, gen in raport cu faptele de comert si care sunt cunoscute sub denumirea de meserii sau profesii cu drept de libera practica – cele desfasurate de medici, stomatologi, avocati, consilieri juridici, notari, arhitecti etc.

Problema posibilitatii incheierii de conventii civile priveste insa “persoanele care se obliga a pune lucrarile lor in serviciul altora”, altele decat cele care intra in categoriile de mai sus.

Este o problema de actualitate, solutionata doctrinar astfel: “chiar daca dispozitiile Legii nr. 130/1999 privind unele masuri pentru protectia persoanelor incadrate in munca6, care reglementau conventiile civile de prestari servicii, au fost abrogate7, iar art. 101 din Codul muncii a fost modificat, in sensul ca nu se mai prevede o durata minima a contractelor cu timp partial, exista inca unele situatii in care aceste contracte (conventii) reprezinta singurul act juridic ce permite exercitarea unor activitati profesionale.”8

Astfel de contracte (conventii) civile, in contextul reglementarilor actuale, pot fi incheiate conform normelor dreptului comun numai pentru activitati ce au un caracter ocazional (de circumstanta), si care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia.9

Exista, de altfel, mai multe acte normative speciale care prevad prestarea muncii in baza conventiilor civile (denumite uneori „contracte de colaborare”).10

Ce se intampla insa in situatiile nereglementate expres care, de asemenea, presupun activitati cu un caracter ocazional (de circumstanta), si care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia? In lumina precizarilor de mai sus, ajungem la un raspuns cat se poate de clar: pentru orice alte prestatii ale persoanelor fizice, care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia si au un caracter ocazional (de circumstanta), fiind realizate uno ictu (dintr-o data) si nu in timp (deci cu executare succesiva), se pot incheia conventii civile.

Precizam ca si pentru elaborarea unor studii, lucrari din diverse domenii sau pentru desfasurarea unor simpozioane, cursuri etc. se poate apela la colaboratori - altii decat comerciantii sau “necomerciantii” (cadre didactice din invatamantul superior, cercetatori stiintifici, magistrati sau alti specialisti) - , pe baza unor conventii civile.

Conventiile civile prevazute se incheie in scris si vor cuprinde datele de identificare ale partilor, denumirea sau obiectul lucrarii, conditiile de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca lucrarea, termenul de predare a acesteia, suma cuvenita colaboratorului pentru lucrarea efectuata, precum si modul de plata.

La veniturile obtinute pe baza conventiilor de mai sus, se refera art. 78 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal11 prin utilizarea expresiei “venituri din alte surse”, primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II din Codul fiscal12, conform optiunii exercitate de catre contribuabili. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

_______________
1 Promulgat prin Decretul din 4.11.1864, publicat in Buletinul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 271 din 04.12.1864, modificat si completat.
2 A se vedea I. Petrea, A. Cioriciu, Subventionarea locurilor de munca, in „Tribuna Economica”, nr. 42/2005, p. 22.
3 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1048 din 12.11.2004, modificata si completata.
4 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 576 din 29.05.2004, modificata si completata.
5 Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 126 din 10.09.1887, modificat si completat.
6 Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 190 din 20.03.2007.
7 lnitial, prin O.U.G. nr. 23/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si pentru modificarea art. II si III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.9/2003 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea l, nr.259 din 14 aprilie 2003), iar dupa respingerea acestei ordonante prin Legea nr. 553/2003 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea l, nr.915 din 20 decembrie 2003), prin Legea nr. 577/2003 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea l, nr.1 din 5 ianuarie 2004).
8 A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 347.
9 A se vedea in acest sens: M. Gheorghe, Contractul individual de munca cu timp partial in noua sa reglementare, in „Revista romana de dreptul muncii” nr.4/2006, p. 76; A. G. Valentin, Aspecte noi privind contractul individual de munca cu timp partial, in „Revista romana de dreptul muncii” nr.4/2006, p. 72-73; Idem in A. Ticlea, op. cit., p. 347.
10 A se vedea o asemenea enumerare in A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 347- 348.
11 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23.12.2003, modificat si completata.
12 Venituri din activitati independente: venituri comerciale, venituri din profesii libere si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Modificat ultima data de eugenol man; 07-01-09 la 12:11.
unda este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 07-01-09, 13:58   #5
Maestru
MD Endodont
Fara status.
 
 
Avatar sorsirbu
.
   
Default

moamaaaa...

pe scurt si in lb. romana se poate?
__________________
If a man talks in the woods and there is no woman nearby to hear him is he still wrong?
sorsirbu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 07-01-09, 22:01   #6
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

sorry inca incerc sa ma lamuresc si eu cum sta treaba
mai ales ca mai trebuie sa ai in vedere si legea protectiei sociale
citesc doar de doua zile chestiile astea si toate legile legate de ele
la itm am primit raspuns ca tb sa ma duc la cmdr ptr ca noi functionam in baza unei legi speciale
cert e ca dc vreau sa colaborez cu un implantolog care are carte de munca in alta parte sau cmi sau srl sau nik. treburile sunt destul de incurcate si pfi e forma cea mai usoara in anumite conditii
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=5609
Acest pfi e prevazut clar ptr medici in titlul 12 dar la noi spune ca se face in baza legii????
asa ca am pornit in cautare... si luminita de la capatul tunelului e departe...rau de tot
ca sa le dai de cap ar trebui sa fii specializat in aproape toate formele de drept existente
cert este ca exista portite si acestea sunt exemplificate mai sus
adik in postul de mai sus
unda este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 08-01-09, 08:49   #7
Initiat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

greoi textul ...
ceea ce ma mira aici in comunitatea eugenol : "toti sunt "oficial"angajati cu carte de munca sau angajatori si nimeni nu zice hei am auzit ca X a facut asa ...si asa ...????? "
drShimoN este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 09-01-09, 10:23   #8
Partener fondator
Avocat
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de drShimoN View Post
Doamna avocat Carmen N si ceilalti colegi

1.As dori sa-mi spuneti care sunt pasii pt a deveni PFA si ce acte si pasi trebuie facuti ?

2. Ulterior ca si PFA cum ma angajez legal intr-un cabinet , ce contract va fi intre SRL si mine ?
Raspunsul meu a fost orientativ, deoarece consultanta juridica acord pe MedLegis.
Avand in vedere ca mesajul prin care se anunta disponibilitatea mea de a acorda consultanta gratuita pe eugenol era inca pe forum, va voi raspunde mai jos.

Medicii pot opta pentru una din urmatoarele forme de desfasurare a activitatii: fie se angajeaza cu contract individual de munca la o unitate medicala (spital, policlinica, cabinet medical privat) - regim salarial sau, potrivit definitiei din Codul Fiscal, in regim dependent; fie dupa inregistrarea la Administratia Financiara in raza careia isi are domiciliul si obtinerea Codului Fiscal si a statutului de contribuabil, incheie contracte de furnizare servicii medicale cu una din unitatile medicale mai sus aratate - regim independent; fie, in conditiile legii privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, isi pot infiinta propriul cabinet medical. In prima forma de desfasurare a activitatii, ca angajati, medicii incheie un contract individual de munca, au calitatea de salariati, drepturile si obligatiile prevazute de Codul Muncii. In al doilea caz, medicii nu mai au calitatea de salariat, ci de persoana fizica independenta, iar raporturile dintre spital si medic se stabilesc, asa cum spune si legea, in baza unui contract de prestari servicii medicale. Calitatea de persoana fizica independenta se obtine de medicii cu drept de libera practica si membri ai Colegiului Medicilor din Romania, se inregistreaza la Administratia Financiara in raza careia isi au domiciliul si capata cod fiscal. La data inregistrarii la Administratia Financiara, se va face o declaratie estimativa de venit, iar la sfarsitul anului fiscal, se va plati catre stat impozitul final datorat pentru venitul/veniturile realizate din exercitarea profesiunii. In acelasi sens sunt si dispozitiile Codului Fiscal, dispozitii care diferentiaza intre cele doua forme. Dupa inscrierea la Administratia Financiara sub forma de contribuabili, pentru desfasurarea activitatii in mod legal, este obligatorie achizitionarea documentelor contabile obligatorii. Este vorba de: Registrul de intrari-iesiri; facturiere; chitantiere; Registrul de inventar; Registru de control; fise de magazie. In cel de-al treilea caz, medicul cu drept de libera practica si membru al Colegiului Medicilor din Romania isi poate infiinta propriul cabinet medical. Acesta se va organiza si va functiona legii privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale. Si pentru aceasta a treia forma este obligatorie inregistrarea la Administratia Financiara in raza careia functioneaza, se afla situat sediul cabinetului medical si, de asemenea, trebuie cumparate documentele financiar contabile aratate mai sus. Practic, singura deosebire majora intre medicul care exercita profesiunea ca persoana fizica independenta si cel care a infiintat un cabinet medical este aceea ca primul trebuie sa-si gaseasca un loc de munca. Acest loc de munca poate fi la o unitate sanitara, in opinia noastra, publica sau privata, sau chiar in cabinetul individual al unui alt medic. In concluzie, fata de cele mai sus aratate, profesiunea de medic, conform legislatiei in vigoare, poate fi exercitata: fie ca salariat; fie dupa obtinerea Codului Fiscal in baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania, ca persoane fizice independente, pe baza de contract de prestari servicii medicale; fie prin infiintarea si organizarea unui cabinet sau a unor forme asociative, cabinete medicale grupate, asociate ori societate civila medicala.
Un medic poate avea mai multe contracte individuale de munca( pe durata nedeterminata , pe durata determinata-maxim 3 consecutiv, cu timp partial) si conventii de colaborare.
Contractul civil (de prestari servicii,de mandat comercial,de comision,de agent,etc.) se incheie in baza prevederilor art.942 si urmat. din Codul civil.Raporturile dintre beneficiar si executant nu se supun reglementarilor Codului muncii. Se poate incheia acest tip de contract pt. activitati ocazionale si se inreg. la beneficiar.
Contract de colaborare poate fi intre persoana juridica si pers. fizica autorizata ( inregistrata fiscal si platitoare de asigurarile sociale, de sanatatea si a impozitului). sau intre persoane juridice.
ovidiu213, lady in red, Freud si alti 3 au multumit.
__________________
Avocat partener Carmen N.
Link [Necesita inregistrare pentru acces.] - Consultanta juridica online, legislatie medicala, modele de contracte, consimtamant informat.

Modificat ultima data de Avocat Carmen N; 09-01-09 la 13:16.
Avocat Carmen N este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 16-07-09, 13:45   #9
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

care e treaba cu contractul de comodat.
eu vreau sa fac pfa sa lucrez la procent. imi trebuie actul original al sediului de pofesie(cabinet) la financiar?
Banaru Radu-Nicolae este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 18-07-09, 00:22   #10
Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default ar

ar fi interesant sa ne spuna cei care sunt inregistrati ca si PFA

dupa cunostintele mele pentru inregistrarea la finante ca si PFA iti trebuie buletin, certificat de membru si atat

cu PFA poti incheia contract cu unul sau mai multe cabinete in functie de caz,

impozitul se plateste in functie de incasari ( incasarile se fac pe chitantierul PFA-ului ) iar acesta taie la randul sau chiatanta titularului de spatiu

o rog pe Carmen sa ma completeze, sau pe altcineva care stie

G
Freud a multumit.
Dr. Pantel Marton este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 07-10-09, 22:08   #11
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

Si pe mine ma interesa raspunsul pentru Banaru... ba mai mult, as fi vrut sa aflu care sunt formalitatile care trebuie indeplinite daca vrei sa optezi pentru o alta forma de desfasurare a activitatii renuntand la PFA...
Andreea G. este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 15-09-10, 17:37   #12
vic
La primele mesaje
MD Ortodont
Fara status.
 
.
   
Default

cu un contract de prestari servicii, respeciv PFA infiintat, se pot demonstra cei 3 ani de vechime, in vederea obtinerii certificatului de conformitate?
vic este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 15-09-10, 17:56   #13
Initiat bine
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default PFA nu exista

Asa cum specifica textul de lege publicat de D-na avocat in capul acestei pagini ,profesia de medic poate fi practicata in conditiile celor 4 forme de organizare enumerate.

ALTCEVA NU ESTE LEGAL !!!!!!!!!!!!! chiar daca se practica.
__________________
Dr. Grigore Lazarescu
grigore1 este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 30-09-10, 13:32   #14
Initiat bine
MD Asistent Univ.
Fara status.
 
 
Avatar Moise
.
   
Default

PFA-ul nu este legal pentru desfasurarea activitatii de medic dentist! Insa ciudatenia este ca din punct de vedere contabil tot un fel de PFA suntem.
Moise este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-11-10, 03:54   #15
Ucenic timid
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

In atentia dr Grigore Lazarescu

Legea 95 stabileste cadrul in care medicii dentisti pot desfasura activitati medico-dentare:1-angajat sau 2-pers fizica independenta in formele prevazute de lege.
"Persoana fizica independenta" nu trebuie confundata cu "cabinet medical individual", din ord 153/2003.
In cadrul unui cabinet medical fara personalitate juridica cabinet medical individual (inreg la fisc, cmd si cu autorizatie de functionare de la Autorit de san publica-toate aceste facute de catre medicul titular al cabinetului) isi pot desfasura activitatea medicul titular si alti medici, in calitate de salariati sau de colaboratori, in conditiile legii. Acestia din urma au un contract de colaborare si ei se declara la fisc in baza acestui contract. Aceasta modalitate(contractul de colaborare si inregistrarea la fisc) nu inseamna PFA ci este exercitarea in baza legii 95 "a persoanei fizice independente" ce isi desfasoara activitatea medicala intr-un CMI legal infiintat si autorizat.

Modificat ultima data de bica_dr; 01-11-10 la 11:05.
bica_dr este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-11-10, 10:31   #16
La primele mesaje
MD Chirurg BMF
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de bica_dr View Post
In atentia dr Grigore Lazarescu

Legea 95 stabileste cadrul in care medicii dentisti pot desfasura activitati medico-dentare:1-angajat sau 2-pers fizica independenta in formele prevazute de lege.
"Persoana fizica independenta" nu trebuie confundata cu "cabinet medical independent", din ord 153/2003.
In cadrul unui cabinet medical fara personalitate juridica cabinet medical individual (inreg la fisc, cmd si cu autorizatie de functionare de la Autorit de san publica-toate aceste facute de catre medicul titular al cabinetului) isi pot desfasura activitatea medicul titular si alti medici, in calitate de salariati sau de colaboratori, in conditiile legii. Acestia din urma au un contract de colaborare si ei se declara la fisc in baza acestui contract. Aceasta modalitate(contractul de colaborare si inregistrarea la fisc) nu inseamna PFA ci este exercitarea in baza legii 95 "a persoanei fizice independente" ce isi desfasoara activitatea medicala intr-un CMI legal infiintat si autorizat.
Este logic ceea ce zici.E un mare balamuc cu cmi pe care fiscul il confunda cu pfa si tot asa.Problema este ca pe la administratii financiare angajatii nu isi fac treaba si nu prea cunosc legislatia.
adi82 este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-11-10, 16:59   #17
Ucenic timid
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default De ce exista pareri precum "pfa-forma nelegala"?

Unii considera ca un medic (altul decat medicul titular, fie el-implantolog, chirurg, ortodont, medic din contratura) care isi desfasoara activitatea intr-un cabinet medical infiintat, organizat si cu autorizatie de functionare si care incheie contract de colaborare cu medicul titular, nu respecta cadrul legal.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=5609
De ce considera asa? Care este interesul care sta la baza actiunii lor?
Aceste persoane afirma ca un medic poate sa-si desfasoare activitatea medicala doar ca Cmi, Cm grupat sau Cm asociat. Ce implica acest lucru? Pentru fiecare medic care lucreaza 2/3/4/5 ore in cabinet, acesta ar trebui sa infiinteze un cabinet medical, adica taxe de infiintare de cabinet medical. Cine percepe aceste taxe?
Acestia ignora art 477 ,alin3 din legea 95/2006 care spune ca medicul poate lucra "fie ca angajat fie ca persoana fizica independenta in formele prevazute de lege"
belle a multumit.
bica_dr este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 07-11-10, 22:34   #18
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default pfa nelegal pfi legal

Din cate am inteles pfa nu este legal ptr ca orice pfa tb inregistrat ca si un comerciant ceea ce noi nu avem voie moral sa fim
Pe de alta parte legea spunem ca putem fi pfi ceea ce este total diferit de pfa dpdv legal
Faptul ca din acel og 124/19xx reiese ca in cadrul cabinetului medical poti exercita profesia doar ca angajat sau ca medic titular este putin cam neconstitutional pentru ca iti ingradeste dreptul la munca si de asemenea nu este in concordanta cu necesitatile unui cabinet [adica nu e in concordanta cu necesitatile actuale ale sistemului medical dentar romanasc -ca sa fiu mai formala]. Sa recunoastem toti avem nevoie uneori de un chirurg sau un implantolog si mai nou de un parodontolog si un endodont si nu e chiar usor sa-l angajezi numai pentru ca legile generale romanesti asa prevad.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=5609
Avem totusi acea deschidere la dispozitie din legea noastra si ne putem lega de neconstitutionalitatea acelui articol, daca vrem neaparat.
Din cate stiu eu acum ca pfi te inregistrezi cu diploma si actele de identitate la fisc si pe urma incepi sa te dai cu capul de pereti cam ce legi trebuie sa respecti ce tip de contract faci cu cabinetele cu care lucrezi unde trebuie sa platesti dari la stat cand si cum si daca libertatea pe care o ofera aceasta forma de organizare merita efortul drumurilor facute personal pentru a plati darile la stat.
Putem apela la Cmdr sa incerce sa rezolve problema, dar nu va bazati pe mine ca m-am saturat de stat in tara si vreau sa plec.
Succes
unda este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 15-06-11, 08:39   #19
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar oanab
.
   
Default

Buna
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: urmeaza sa lucrez la penitenciar ca medic stomatolog in baza unui contract de prestari servicii medicale si am inteles ca trebuie sa ma inregistrez la fisc ca persoana fizica individuala dar in acest an intentionez sa-mi infiintez propriul cabinet medical individual. Care ar fi procedura ca sa nu fiu nevoit sa ma inregistrez la fisc sub doua moduri de organizare a activitatii medicale dar in acelasi timp sa pot sa-mi desfasor activitatea la penitenciar?

Multumesc !
oanab este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 20-06-11, 16:41   #20
Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default clar

pentru mine nu este clar daca in afara penitenciarului mai vrei sa mai activezi si altundeva,

daca vrei sa lucrezi in 2 locuri atunci poti sa-ti faci un CMI cu punct de lucru

privitor la ceea ce spune unda, si mie mi se pare ca ar fi o prioritate pentru CMDR, insa sunt sceptic privitor la interesul CMDR fata de interesele medicilor
Dr. Pantel Marton este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 20-06-11, 23:57   #21
Initiat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar stef_ank
.
   
Default

Din pacate in Romania autoritatile nu se prea straduie ca sa ii fie simplu contribuabilului, totul trebuie sa fie ff complicat.

Am inteles de la mai multi colegi ca e cineva la MSF cu boala pe dentisti care nu iti da certif de conform pe PFI ca cica nu are dovada ca ai lucrat efectiv. De parca daca ai CMI inseamna ca ai si lucrat; deci poti sa iti faci CMI si sa pui lacatul sa te intorci dupa 3 ani si iti iei certefecatul
teo_capolna a multumit.
__________________
Dr. Stefan ANCA
"Zambeste .....maine s-ar putea sa fii shtirb"
stef_ank este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 15-03-16, 14:14   #22
Ucenic timid
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de bica_dr View Post
Unii considera ca un medic (altul decat medicul titular, fie el-implantolog, chirurg, ortodont, medic din contratura) care isi desfasoara activitatea intr-un cabinet medical infiintat, organizat si cu autorizatie de functionare si care incheie contract de colaborare cu medicul titular, nu respecta cadrul legal.
De ce considera asa? Care este interesul care sta la baza actiunii lor?
Aceste persoane afirma ca un medic poate sa-si desfasoare activitatea medicala doar ca Cmi, Cm grupat sau Cm asociat. Ce implica acest lucru? Pentru fiecare medic care lucreaza 2/3/4/5 ore in cabinet, acesta ar trebui sa infiinteze un cabinet medical, adica taxe de infiintare de cabinet medical. Cine percepe aceste taxe?
Acestia ignora art 477 ,alin3 din legea 95/2006 care spune ca medicul poate lucra "fie ca angajat fie ca persoana fizica independenta in formele prevazute de lege"
pentru taxe colegiu dentisti -daca esti cabinet platesti taxe mari la colegiu , pe ei nu ii intereseaza ca esti proprietar sau chirias, taxele sunt identice si pentru proprietarul care functioneaza 20-30-50 ani in spatiul respectiv si pentru chiriasul care plateste exact aceeasi taxa daca isi deschide cabinet in chirie ca si proprietarul si de fiecare data cand se muta in alt cabinet plateste din nou aceeasi taxa,sunt avantajati practic medicii proprietari inchiriatori si dezavantajati medicii care inchiriaza spatii in cabinete supraavizate de multe ori pe zile ,ture nici chiriile nu sunt ".mici".
belle este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 15-03-16, 22:04   #23
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de vic View Post
cu un contract de prestari servicii, respeciv PFA infiintat, se pot demonstra cei 3 ani de vechime, in vederea obtinerii certificatului de conformitate?
Aceeasi intrebare o am si eu. Doar ca, pe langa obtinerea certificatului de conformitate, m-ar interesa daca un contract de colaborare intre mine, ca PFA/PFI, si un CMI, insotit de o adeverinta eliberata de acel CMI pot sa ma ajute in dovedirea celor 3 ani de experienta in cazul aplicarii la o oferta de lucru in strainatate ca medic dentist, unde se cere experienta profesionala anterioara.

Nu de alta, dar vechimea in munca si vechimea in profesie sunt doua situatii total diferite. Vechimea in munca se atesta doar in urma unui contract individual de munca, pe cand contractul de colaborare intre PFA-ul meu si un CMI este o alta situatie.

Intreb toate acestea deoarece voi lucra la un cabinet ca si medic dentist la procent si n-as vrea sa ma trezesc ca dupa x ani de lucru cu contract de colaborare intre mine (PFA) si CMI, nu-mi pot dovedi experienta necesara obtinerii documentelor si depasirii conditiei eliminatorii ceruta in cadrul majoritatii anunturilor de angajare de profil din strainatate.
andreidi este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 20-03-16, 16:20   #24
Ucenic timid
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de bica_dr View Post
Unii considera ca un medic (altul decat medicul titular, fie el-implantolog, chirurg, ortodont, medic din contratura) care isi desfasoara activitatea intr-un cabinet medical infiintat, organizat si cu autorizatie de functionare si care incheie contract de colaborare cu medicul titular, nu respecta cadrul legal.
De ce considera asa? Care este interesul care sta la baza actiunii lor?
Aceste persoane afirma ca un medic poate sa-si desfasoare activitatea medicala doar ca Cmi, Cm grupat sau Cm asociat. Ce implica acest lucru? Pentru fiecare medic care lucreaza 2/3/4/5 ore in cabinet, acesta ar trebui sa infiinteze un cabinet medical, adica taxe de infiintare de cabinet medical. Cine percepe aceste taxe?
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=5609
Acestia ignora art 477 ,alin3 din legea 95/2006 care spune ca medicul poate lucra "fie ca angajat fie ca persoana fizica independenta in formele prevazute de lege"
pentru taxe colegiu dentisti -daca esti cabinet platesti taxe mari la colegiu , pe ei nu ii intereseaza ca esti proprietar sau chirias, taxele sunt identice si pentru proprietarul care functioneaza 20-30-50 ani in spatiul respectiv si pentru chiriasul care plateste exact aceeasi taxa daca isi deschide cabinet in chirie ca si proprietarul si de fiecare data cand se muta in alt cabinet plateste din nou aceeasi taxa,sunt avantajati practic medicii proprietari inchiriatori si dezavantajati medicii care inchiriaza spatii in cabinete supraavizate de multe ori pe zile ,ture nici chiriile nu sunt ".mici".

Aceste taxe de avizare=reavizare cabinet identice pentru proprietari si chiriasi nedeontologice si anticoncurentiale sunt stabilite de Colegiile teritoriale si pot sa difere foarte mult de la un colegiu teritoarial la altul.
belle este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-04-16, 08:15   #25
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Am rascolit tot internetul in cautarea unui model de contract de colaborare / prestari servicii medicale stomatologice intre beneficiar CMI si prestator PFA, la procent, insa fara rezultate. Daca are cineva un model, i-as fi profund recunoscator.
andreidi este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-04-16, 09:52   #26
Ucenic timid
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar Torque
.
   
Default

vezi ca ti-am scris pe topicul celalat unde ai postat. Nu mai dispera ca nu te-ai uitat atent. Spor la completat
__________________
Running El Capitan
Torque este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 10-04-16, 20:27   #27
Ucenic timid
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Colegiul Medicilor Dentisti ne pune in fata unor astfel de probleme datorita taxelor mari aberante pe care le percep pentru avizare cabinete .Este cea mai mare taxa pe care trebuie sa o platesti pentru a infiinta CMMD! Probabil domnii respectivi de la colegiu cred ca medicii in chirie la alti colegi medici sunt milionari de aceea sunt ei in chirie. La CMD Cluj taxa de avizare este identica cu taxa de mutare cabinet 1500ron!!!!!!!!!! A ajuns sa fie mai mare decat la Bucuresti!!! In conditiile in care tot in Cluj taxa de avizare cabinete medici generalisti este de 250 ron/350 ron! Daca nu ar fi aceste taxe aberante banuiesc ca nu s-ar gandi atat de multi medici dentisti sa functioneze ca PFA/PFi!
belle este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-04-16, 09:01   #28
Ucenic timid
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

Modificat ultima data de belle; 13-04-16 la 14:23.
belle este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 15-04-16, 21:31   #29
La primele mesaje
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

M-am informat pe tema PFA/PFI in contract de colaborare cu CMI, vizavi de dovedirea experientei/vechimii in fata unui angajator din strainatate. Nu este suficienta doar adeverinta eliberata de acel CMI, ci trebuie atat dovada ca PFA/PFI-ul a desfasurat activitate in perioada respectiva si a platit taxe si impozite, ba mai mult trebuie platite si contributii la pensii (CAS) la cota integrala (deci 26,3% din venituri) pentru a putea primi o adeverinta de vechime in munca de la Casa de Pensii. Si pentru toate acestea, baza de impozitare trebuie sa fie de minim 939 lei pe luna, adica veniturile nete ale PFA/PFI-ului trebuie sa fie de minim aceasta suma pentru a putea contribui la fondul de pensii.

In cele din urma, luand in calcul faptul ca PFA/PFI-ul are in general un singur contract de colaborare cu un singur CMI si faptul ca de regula materialele necesare sunt puse la dispozitie de catre CMI, acest contract de colaborare are toate sansele sa fie reincadrat ca si un contract individual de munca mascat. In plus, taxele datorate statului nu difera aproape deloc fata de cazul unui contract individual de munca (in conditiile mai sus mentionate), mai ales daca luam in calcul ca niciun CMI cu statut de angajator nu va fi de acord cu plata din buzunarul propriu a cheltuielilor ce ii revin conform contractului individual de munca sau va fi, dar i se va scadea medicului dentist din salariu, deci tot acesta din urma le va suporta.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=5609

Asadar, cred ca varianta optima in cazul meu, in conditiile date, este contractul individual de munca. Desigur, daca si CMI-ul este de acord, intrucat ii voi da batai de cap suplimentare cu hartogaraia suplimentara ce trebuie s-o intocmeasca pentru mine, implicit drumurile dedicate mie catre ITM/ANAF.
eugenol man a multumit.
andreidi este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 14-12-17, 20:28   #30
La primele mesaje
Selectati pregatirea dvs.
Fara status.
 
.
   
Default

Care sunt pasii care trebuiesc indepliniti dupa inscrietea in colegiul medicilor dentisti?
Izabela17 este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 15-12-17, 17:55   #31
Ucenic Sef
Medic Dentist
nefandosit
 
.
   
Default

Acuma tre să le plătești taxe și cotizații. Ăștia sunt pașii în ceea ce-i privește. Dar probabil o să te ajute, o să-ți listeze un contract de colaborare făcut pentru altcineva și dacă te porți frumos poate n-o să aștepți 3 luni până îți avizează cabinetul. Aaa... n-ai cabinet? Nu-i interesezi.
amarij este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 24-05-18, 16:48   #32
Ucenic timid
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

la colegiu nu te ajuta nimeni cu nimik doar cum sa lasi cat mai multi bani acolo...in rest nimik, nimik., poate daca ai ceva neamuri acolo , daca are secretara vreun interes sa iti arate ea ceva un contract cum il au altii lololololol-poate isi cauta ginere sau ceva de genul-in rest cea mai buna varianta pentru tine va si cea mai costisitoare

Modificat ultima data de belle; 25-05-18 la 07:00.
belle este offline   Raspundeti cu citat
.
Raspunde

Bookmarks

Tag-uri
.., 36, ac, acte, activitati, afara, angaja, angajat, angajatori, asociere, autorizare, avocat, cabi, cabinet, carte, colegi, con, contract, dori, eugenol, fizica, legal, medic dentist, mine, munca, nime, peroana, pfa, rama, ramane, srl

Uneltele subiectului


Subiecte similare
Subiect Scris de Forum Raspunsuri Ultimul mesaj
Ai terminat Liceul Matematica Fizica Nr 3 din Bucuresti? eugenol man Activitati civice 5 01-07-08 00:52
cabinet stoma plus alt cabinet in aceeasi locatie dentist Jurisprudenta 3 29-10-07 10:04
cabinet de RX Shhadow100 Radiologie 4 11-01-07 02:16
Alt cabinet de cabinet dentapro Sa ne descretim fruntea 1 07-11-06 09:24
cabinet de cabinet dr_savu Sa ne descretim fruntea 15 02-11-06 21:50


Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (20:00) timp.

Alegeti schema de culori preferata:

Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2020.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO