Inregistrare Asigurari online +
.
 eugenol.ro    

"Vaccinul" de malpraxis

discutie din eugenol.ro : Fac revista presei la o ora matinala si detei peste asta: Link [ Necesita inregistrare pentru acces. ] Sursa ...

Reveniti   eugenol.ro > Zona Profesionala Stomatologica > Forumuri profesionale > Jurisprudenta
Ati uitat parola? Inregistrare


Raspunde
 
LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 19-09-07, 02:05   #1
Mare Maestru
Medic Dentist
de dreapta
 
 
Avatar drLouis
.
   
Default "Vaccinul" de malpraxis

Fac revista presei la o ora matinala si detei peste asta:

Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/jurisprudenta/2452-vaccinul-malpraxis/

"
"Vaccinul" de malpraxis
19 Septembrie 2007
Ionela Croitorescu

Medicii vor invata cum sa se protejeze de acuzatiile de malpraxis, cu toate ca pacientii ar fi avut o nevoie mai mare de astfel de cursuri.

Incepand de saptamana viitoare, medicii de familie, cei din spitale, policlinici, ca si stomatologii vor fi invatati, prin intermediul unui program national, cum sa se apere de plangerile de eroare medicala si ce drepturi legale au in astfel de situatii.

Programul este apreciat de doctori ca fiind de un real ajutor impotriva pacientilor care fac plangeri in mod abuziv.

Pe de alta parte, cei care sunt cu adevarat afectati si care ar fi avut nevoie cu adevarat de instruire asupra drepturilor lor in caz de eroare medicala raman pacientii.

Pe langa faptul ca alearga de la o institutie la alta, fara a sti unde trebuie depusa plangerea, cei afectati de erori medicale sunt nevoiti sa plateasca taxe de zeci de milioane de lei vechi.

Medicii, instruiti cum sa raspunda presei

Programul national de evaluare, consultanta si asistenta legala specializata adresat stomatologilor, medicilor de familie, celor din spitale si policlinici va incepe oficial pe 25 septembrie.

Primii doctori care vor fi instruiti vor fi cei din Bucuresti, urmand ca de la 1 ianuarie 2008 programul sa se extinda in toata tara. Doctorii nu vor invata numai legea in vigoare, ci si cum sa faca fata presei in cazul in care sunt acuzati de malpraxis.

„Avem si noi, ca medici, nevoie de a fi protejati cand nu am comis vreo greseala. De exemplu, in specialitatea recuperare medicala, toti pacientii cu dizabilitati au dreptul, recunoscut international, sa beneficieze de tratament in mod egal. Noi nu avem baza materiala sa tratam 10% din populatia Romaniei (cate persoane cu dizabilitati are tara noastra). Deci am fi inculpati din start de eroare medicala, pentru ca nu le acordam tratamentul necesar”, apreciaza Mihai Berteanu, seful Clinicii de recuperare medicala de la Spitalul Elias din Capitala.

Medicii considera ca multi pacienti invoca un act de malpraxis, chiar daca nu este cazul. „Pacientul vine in contact nu numai cu actul medical efectuat de doctor, ci si cu alte componente care tin de ingrijire (infirmiere, asistente, femei de serviciu). Daca dai 5 lei femeii de serviciu ca a spalat pe jos, infirmierei ca te-a ajutat, atunci aici poate aparea perceptia de malpraxis, care este de fapt insatisfactia fata de actul in sine si de componentele lui”, subliniaza Adrian Streinu-Cercel, director la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”, din Bucuresti.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=2452

Desi nu cunosc cifre exacte, specialistii recunosc ca numarul cazurilor reale de malpraxis este mare. „Din pacate, exista un procent foarte mare de cazuri, dar nu toate sunt descoperite, pentru ca pacientii nu cunosc legea”, spune Ervin-Zoltan Szekely, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii Publice (MSP).

Cai de atac

Cum puteti reclama un medic care a gresit

Daca medicul a avut o atitudine nepotrivita in timpul consultatiei, il puteti reclama la Colegiul Medicilor din judetul in care isi desfasoara activitatea, pentru ca acesta sa ia masuri disciplinare.

In cazul in care ati suferit de pe urma unui act medical incorect efectuat (v-ati recuperat mai greu dupa o operatie sau v-ati pierdut una dintre functii), depuneti o plangere la Comisia de Malpraxis din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica din judet.

Pentru evaluarea dosarului veti plati intre 1.000 si 5.000 de lei. „Conditia este sa nu faceti cazul public si totul se va rezolva pe cale amiabila, si societatea de asigurari la care este Link [Necesita inregistrare pentru acces.]">asigurat medicul respectiv va va plati prejudiciul plus taxele platite de dumneavoastra pentru deschiderea dosarului”, spune Vasile Astarastoaie, secretar general al Colegiului Medicilor din Romania.

In plus, se pot lua si masuri administrative. „Majoritatea cazurilor de eroare medicala se rezolva prin masuri administrative, medicii fiind mutati in alte departamente”, spune secretarul de stat Ervin-Zoltan Szekely.

Daca vreti sa faceti cazul public, atunci va veti adresa instantei, unde medicul va fi tras la raspundere fie penal, fie civil cu plata daunelor. „Am intalnit dupa 1989 aproape 20 de doctori care au fost nevoiti sa plateasca penal, cu suspendare. Un doctor a fost nevoit sa execute si pedeapsa”, mai spune profesorul Astarastoaie.
""
__________________
fuse si se duse
drLouis este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 20-09-07, 19:21   #2
Avansat bine
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar dentist
.
   
Default

da..ce sa zic
dentist este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-09-07, 10:47   #3
Avansat bine
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar dentist
.
   
Default

Cum ne aparam de malpraxisul medical?
Ieri s-a lansat Programul National de Evaluare, Consultanta si Asistenta Legala Specializata, intitulat "Managementul riscului in practica medicala", in cadrul unei dezbateri publice cu tema "Cum ne aparam de malpraxisul medical?".
MedRight Experts a initiat si va derula acest program ca raspuns la modificarile legislative din ultimele luni si la tot mai desele acuzatii de malpraxis aduse medicilor din Romania. Programul are ca scop informarea si educarea medicilor cu privire la tematica malpraxisului medical, respectiv la metodele de a se proteja impotriva acuzatiilor legate de savarsirea erorilor medicale.

Programul este destinat medicilor care profeseaza in spitale si policlinici, medicilor de familie si stomatologilor din toata tara, precum si furnizorilor de servicii medicale.

Medicii vor beneficia de training si consultanta, in mai multe etape, concepute gradual. In cursul unui seminar tehnic le vor fi prezentate si explicitate legislatia din domeniu, obligatiile impuse de lege in relatia cu pacientii, documentele care trebuie sa se regaseasca in fisa oricarui pacient, conditiile si limitele asigurarii de raspundere civila profesionala, precum si riscurile generate de acuzatiile de malpraxis indreptate impotriva lor.

Seminarul beneficiaza de un foarte consistent suport de curs integrat (tema este tratata din perspectiva medicala si juridica) si de documente legale pentru uzul medicilor in practica de zi cu zi.

"In conditiile actuale, in care atat autoritatile cat si pacientii reclama imbunatatirea calitatii actului medical, cunoasterea reglementarilor legale si, mai ales, respectarea lor in practica de zi cu zi sunt imperative", ne-a declarat dr. Andrei Nanu, managing partner al MedRight Experts, initiatorul Programului.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=2452

In prima etapa, Programul va fi implementat in Bucuresti, urmand ca in etapa a doua sa fie derulat si in tara, atat in centrele universitare cat si in alte orase.

In cursul anului 2007, nu a trecut nici o zi fara ca presa sa nu semnaleze posibile cazuri de malpraxis medical, majoritatea grave, soldate cu moartea pacientului. Insisi medicii recunosc ca sunt expusi fata de acuzatiile de malpraxis, acestia considerandu-le "un pericol real si actual".
dentist este offline   Raspundeti cu citat
.
Raspunde

Bookmarks

Tag-uri
36, adresa, ajutor, boli, caz, colegiul, colegiului, cursuri, doc, doctori, dreptul, eroare, femeii, institutul, intalnit, international, national, opera, pacientul, parte, perceptia, reale, relatia cu pacientii, rezolva, romaniei, stoma, taxa, tratament

Uneltele subiectului


Subiecte similare
Subiect Scris de Forum Raspunsuri Ultimul mesaj
Asistenta "calificata" sau..."studenti"???? eliza_denisa Asistenta noastra 33 07-02-15 00:41
"Ca" vs "clorhexidina" vs "amestec intre ele" Cosminf Endodontie 40 09-02-14 01:13
Curs endodontie practica "State of the Art", Bucuresti 24-25 octombrie 2008 dentaleducation Perfectionare 0 22-09-08 15:49
reactie dupä cursul "modulul 3" - proteza scheletata (sibiu) coca ion Protetica 2 15-04-08 20:22


Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (20:46) timp.

Alegeti schema de culori preferata:

Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2020.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO