4Multumiri -
1 Scris de grigore1 -
2 Scris de Mona Lisa -
1 Scris de grigore1 |
08-09-10, 13:17
|
#1 | | La primele mesaje
Medic Dentist
.
| - : 0 Protezare provizorie dupa inserare implant (care, ce si cum?) De fapt titlul corect ar fi fost protezare provizorie dupa inserare implant
Sunt convins ca marea majoritate v-ati confruntat cu situatia (legitima de altfel) in care pacientul, dupa inserarea unui implant in special zona frontala (pana la premolari inclusiv de multe ori) solicita prrotezare provizorie imediata, mai ales daca implantul de insera in locul unei extensii existente pe o punte.
Ce solutii adoptati/preferati in aceste cazuri, ce rezultate (avantaje/dezavantaje) aveti? Sau daca nu acceptati protezarea provizorie imediata din motive de protectie/igiena a plagii operatorii, la cat timp P.O. montati protetica provizorie? |
| |
.
08-09-10, 17:06
|
#4 | | Maestru
Medic Stomatolog
.
| = : -2 (+1/-3) pff..asa e..cam multe conditii pe care pacientul nu stiu daca le respecta si care imi pericliteaza mie rezultatul..intr-adevar o punte colata fara sa atinga mucoasa si o igiena riguroasa e solutia..
__________________ <G> God is Geometry |
| |
.
08-09-10, 19:52
|
#5 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat:
Publicat initial de drionescucatalin Ideal este sa-i explici pacientului ca, spre binele lui, este bine sa nu pui nimic acolo 5-6 luni.Daca nu intelege, ii poti face un "fluturas" tip Kemeny(sper ca am scris corect). | Kemeny e contraindicatia nr 1 despre care vorbeam mai sus. Contraindicatia nr 2 e incarcarea imediata. |
| |
.
08-09-10, 20:57
|
#6 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de florin dediu Kemeny e contraindicatia nr 1 despre care vorbeam mai sus. Contraindicatia nr 2 e incarcarea imediata. | hmmmmmmmmmmmmmm
Florin , am extrem de multe argumente contra afirmatiei tale ,,,,
exista chiar o Academie pentru studiul incarcarii imediate ,,,,ortopezii , si-au schimbat punctele de vedere ,,,,,,,,
poate ca la o asa intrebare ( extrem de vaga) nu se poate da unraspuns foarte bine definit .
tocmai ma pregateam sa mai postez un caz frumos cu IL ,,,,,,,
__________________ Dr. Grigore Lazarescu |
| |
.
08-09-10, 21:10
|
#7 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| - : 0 de ce sa nu aiba contact cu dintii vecini?
__________________ It's about people. |
| |
.
08-09-10, 23:01
|
#8 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de grigore1 hmmmmmmmmmmmmmm
Florin , am extrem de multe argumente contra afirmatiei tale ,,,,
exista chiar o Academie pentru studiul incarcarii imediate ,,,,ortopezii , si-au schimbat punctele de vedere ,,,,,,,,
poate ca la o asa intrebare ( extrem de vaga) nu se poate da unraspuns foarte bine definit .
tocmai ma pregateam sa mai postez un caz frumos cu IL ,,,,,,, | Asteptam cu interes si cazul si argumentele. Admit ca eu am luat de bun protocolul Branemark. |
| |
.
09-09-10, 11:48
|
#9 | | Ucenic timid
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de florin dediu Kemeny e contraindicatia nr 1 despre care vorbeam mai sus. Contraindicatia nr 2 e incarcarea imediata. | Sa nu uitam ca implantul se pune in os cu o mica infundare.Atunci de ce sa nu putem pune un Kemeny dupa 2 saptamani de la scoaterea firelor?Nr 1 in esecul unei inserari de implant este caldura excesiva asupra osului atunci cand inseram implantul.Nr 2, calitatea foarte slaba a osului si nr 3 protetica gresita pe implant.Contraindicatiile pe care le spui tu Florin sunt mult mai la urma si nesemnificative fata de primele.
--------------------------
-------------------------- Citat:
Publicat initial de augustin de ce sa nu aiba contact cu dintii vecini? | Pentru a nu suporta tensiuni laterale de la dintii vecini si o mai buna igenizare.Aici ma refer strict la incarcarea imediata. |
| |
.
12-09-10, 14:56
|
#10 | | Initiat bine
MD Asistent Univ.
.
Publicat initial de grigore1 hmmmmmmmmmmmmmm
am extrem de multe argumente contra afirmatiei tale ,,,, | As vrea sa aflu si eu cateva, pentru ca prin carti or nici nu amintesc de asa ceva, ori le dau cu rata cea mai mare de esec. |
| |
.
26-09-10, 08:24
|
#12 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de Moise As vrea sa aflu si eu cateva, pentru ca prin carti or nici nu amintesc de asa ceva, ori le dau cu rata cea mai mare de esec. | si pentru Citat: Publicat initial de grigore1 Link [Necesita inregistrare pentru acces.] hmmmmmmmmmmmmmm Florin , am extrem de multe argumente contra afirmatiei tale ,,,, exista chiar o Academie pentru studiul incarcarii imediate ,,,,ortopezii , si-au schimbat punctele de vedere ,,,,,,,, poate ca la o asa intrebare ( extrem de vaga) nu se poate da unraspuns foarte bine definit . tocmai ma pregateam sa mai postez un caz frumos cu IL ,,,,,,, Asteptam cu interes si cazul si argumentele. Admit ca eu am luat de bun protocolul Branemark.
Uite aici un prim articol interesant pentru recenzia pe care o face pe literatura de IL in 2003 ( au trecut ceva ani de atunci) .
Conceptul lui Branemark nu este singurul , este doar cel mai cunoscut . Treptat , treptat , nevoile functionale ale practicianului, revelate de cererea tot mai mare de tratament impantoprotetic ,duc la "redescoperirea rotii " respectiv la recunoasterea si a citorva din celelalte teorii. Referitor la diferentele majore intre protocol si ghid atasez si un capitol din cartea Prof. S Tramonte .
Intrucit aici pe eugenol se discuta deodata despre cezariana si mitica dragomir , subliniez ca am raspuns lui Florin si Moise despre IL immediate loading .
Revenind , la implanturile monocorp fac un post separat.
| |
.
26-09-10, 15:25
|
#13 | | Initiat bine
MD Asistent Univ.
.
Publicat initial de grigore1 Uite aici un prim articol interesant pentru recenzia pe care o face pe literatura de IL in 2003 ( au trecut ceva ani de atunci) .
Conceptul lui Branemark nu este singurul , este doar cel mai cunoscut . Treptat , treptat , nevoile functionale ale practicianului, revelate de cererea tot mai mare de tratament impantoprotetic ,duc la "redescoperirea rotii " respectiv la recunoasterea si a citorva din celelalte teorii. Referitor la diferentele majore intre protocol si ghid atasez si un capitol din cartea Prof. S Tramonte . | Interesant articolul, dar din pacate se refera la incarcarea prin proteze mobile. Tu la asta te-ai referit? |
| |
.
26-09-10, 18:01
|
#14 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de Moise Interesant articolul, dar din pacate se refera la incarcarea prin proteze mobile. Tu la asta te-ai referit? | e vreo diferenta intre a incarca cu o proteza fixa sau mobilasprijiinitapeimplanteprinbaraderetentie?? Post extractional ?
E chiar mai rau pentru ca nici o proteza mobila pe implanturi nu o sa elimine solicitarile laterale, cele mai nocive.
| |
.
26-09-10, 18:31
|
#15 | | Avansat bine
Medic Stomatolog
.
| - : 0 ..un caz concret, rezolvat foarte frumos, la care s-a folosit PRP (Plateled Riched Plasma). Singurul criteriu pentru protezarea imediata cu o coroana provizorie care l-a interesat pe medic a fost stabilitatea primara, care s-a dorit de 35 N, cea avuta a fost de 20, motiv pentru care s-a amanat, insa ideea cu gutiera respectiva mi se pare o solutie posibila de protezare imediata . .
__________________ daca nu poti vindeca, macar nu imbolnavi mai tare.
Modificat ultima data de Mona Lisa; 26-09-10 la 18:32.
Motivul: corect.
|
| |
.
26-09-10, 19:03
|
#16 | | Initiat bine
MD Asistent Univ.
.
Publicat initial de grigore1 e vreo diferenta intre a incarca cu o proteza fixa sau mobilasprijiinitapeimplanteprinbaraderetentie?? Post extractional ?
E chiar mai rau pentru ca nici o proteza mobila pe implanturi nu o sa elimine solicitarile laterale, cele mai nocive. | Poate ca diferenta poate fi explicata aici: Link [Necesita inregistrare pentru acces.] |
| |
.
26-09-10, 20:10
|
#17 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de Moise | Moise draga , am citit abstractul si la fel ca si in cartea cea mare a lui Misch reiese aceiasi idee de bun simt , si anume sa repartizezi solicitarea in os pe cit mai multe directii si suprafata cit mai mare , in timp ce reduci stresul ocluzal. Cred ca articolul asta e un argument la ceea ce am spus eu .
Daca ai o alta viziune/idee te rog sa o exprimi direct si clar ca eu intzeleg mai greu.
Dar te rog sa nu im spui ca o mobilasprijiinitapeimplanteprinbaraderetentie solicita ocluzal si mai ales cu forte laterale mai mici decit o fixa.
| |
.
27-09-10, 18:43
|
#18 | | Initiat bine
MD Asistent Univ.
.
Publicat initial de grigore1 Moise draga , am citit abstractul si la fel ca si in cartea cea mare a lui Misch reiese aceiasi idee de bun simt , si anume sa repartizezi solicitarea in os pe cit mai multe directii si suprafata cit mai mare , in timp ce reduci stresul ocluzal. Cred ca articolul asta e un argument la ceea ce am spus eu .
Daca ai o alta viziune/idee te rog sa o exprimi direct si clar ca eu intzeleg mai greu.
Dar te rog sa nu im spui ca o mobilasprijiinitapeimplanteprinbaraderetentie solicita ocluzal si mai ales cu forte laterale mai mici decit o fixa. | Stimate domnule doctor, am uitat sa precizez: am experienta ZERO in incarcarea ocluzala imediata! Deci nu pot vorbi decat din carti 
Comentez si eu de pe margine si intreb: acest procedeu este mai nou si cred ca a fost conceput in ideea de a "rezolva" pacientul mai repede decat a respecta principiile osteointegrarii. Desigur, vreau sa o luati ca o parere pur personala. Majoritatea studiilor stiintifice pe acest domeniu sunt facute pe loturi de dimensiuni ffff mici, defapt nici nu e vorba de loturi si de serii de cazuri. Cautand mai mult am observat vazut si articole despre incarcarea ocluzala imediata prin proteze fixe  . Acuma ... majoritatea studiilor spun ca rezultatele sunt bune si foarte bune dar nu am gasit (poate imi dati dvs. un link) studii comparative intre metoda "clasica" - incarcare la 4 - 6 luni si aceasta. Adica sa se spuna clar: incarcarea ocluzala imediata este mai buna decat cea tardiva pentru ca.....
PS: Sa-mi dati si mie pagina si editia din Mish unde spune despre "immediate oclusal loading" Multumesc! |
| |
.
27-09-10, 21:10
|
#19 | | Fondator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Moise, sunt mai mult de 10 porunci in stoma  ... Or fi si alte carti pe langa cele ale Domnului Mish. Ma gandesc si eu asa... Or mai fi si mai multe sisteme...
Cred ca se aplica si aici mesajul: Link [Necesita inregistrare pentru acces.] |
| |
.
27-09-10, 21:51
|
#20 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
| = : +2 (+2/-0) Citat:
Publicat initial de Moise Stimate domnule doctor, am uitat sa precizez: am experienta ZERO in incarcarea ocluzala imediata! Deci nu pot vorbi decat din carti 
Comentez si eu de pe margine si intreb: acest procedeu este mai nou si cred ca a fost conceput in ideea de a "rezolva" pacientul mai repede decat a respecta principiile osteointegrarii. NU , NU , NU ! Adica : NU , nu este mai nou , este folosit de pe vremea cind Branemark nu aratase inca lumii ca titanul este osteoacceptat si implanturile se faceau din otel CrCo NU, nu este facut in ideea de a rezolva , adica minimalist a trisha pacientul ci in ideea pe care in ultimii 20 de ani au imbratisat-o toti ortopezii ( ei lucreaza tot pe os) si anume aceea de a pune in functie cit mai rapid sistemul osos afectat NU , nu se uita principiile osteointegrarii , atita doar ca principiile osteointegrarri asa cum am spus la punctul 2 mai evolueaza , se redescopera roata , se reiau obiceiuri vechi etc. Abea ca noua arhitectura osoasa se aliniaza pe traseele functionale , pe liniile de forta. In plus te rog sa remarci ca intreaga noastra literatura ( 999%0) vine din scoala , curentul , abordarea Branemark . Tzi-am pus mai sus un capitol intreg dintr-o carte care merita toti banii si care deschide un univers pe care literatura mai sus citata nu vrea nici macar sa il pomeneasca. O sa iti faca placere lectura cartii. Misch are un merit extraordinar in a fi sistematizat la un moment dat o lume in permanenta efervescenta si de a fi creat niste protocoale foarte clare. A facut lumina intr-o camera cu multa obscuritate , asa ca jos palaria . Inseamna asta ca aici incepe si se termina totul ? Nicidecum , abia ca daca incepi sa citesti cartile de mai putina senzatie , ai sa observi ca numele latine nu mai sint atit de des uitate. Vino sa discuti subiectul asta cu Tramonte joi dupa amiaza la congresul UNAS , ar fi foarte interesant .
Desigur, vreau sa o luati ca o parere pur personala. Majoritatea studiilor stiintifice pe acest domeniu sunt facute pe loturi de dimensiuni ffff mici, defapt nici nu e vorba de loturi si de serii de cazuri. Pe ce domeniu ? poti fi mai explicit ? Immediate Loading are o activitate stiintifica foarte puternica , serioasa , ma mir . Daca imi vorbesti despre implantologia bazica , cu rigidizarea structurilor , cu folosirea de implante monocorp , scoala italiana , atunci da , ai dreptate si te-ai gindit vreodata de ce? Astept parerea ta !
Cautand mai mult am observat vazut si articole despre incarcarea ocluzala imediata prin proteze fixe  . Acuma ... majoritatea studiilor spun ca rezultatele sunt bune si foarte bune dar nu am gasit (poate imi dati dvs. un link) studii comparative intre metoda "clasica" - incarcare la 4 - 6 luni si aceasta. Adica sa se spuna clar: incarcarea ocluzala imediata este mai buna decat cea tardiva pentru ca..... Din motivele de mai sus caut si eu . Exista o bariera nevazuta intre lumea implantelor bi component , bi fazice si restul lumii . Explicatia e pur comerciala.
PS: Sa-mi dati si mie pagina si editia din Mish unde spune despre "immediate oclusal loading" Multumesc! | Pai trecind peste o umbra foarte fina de ironie ( poate sint eu mai sensibil) ce parere ai ? o pagina si editie din Lorenzon , Tramonte , Garbagio, Pasqualini , . ar fi mai putin valoroase ? In plus , si foarte foarte foarte important este faptul ca NICI un sistem implantar nu este pazit de riscuri in incarcarea imediata , poate fi cel mult aparat daca este solidarizat PRIN METAL SUDAT . Vezi pentru astea studiile de mobilitate la care tzi-am dat link mai sus. Ori sa te bazezi pe stabilitatea primara de minim 40 este destul de restrictiv. Concluzia : Moise , lumea e mare si intzelepti multi. Avem tot timpul de invatat si faptul ca exista o carte in toate librariile nu inseamna ca acolo e TOT adevarul iar dreptul si datoria noastra de intelectuali ne obliga sa nu ne oprim in a cunoaste in invatza. Eu tot incerc sa atrag atentia asupra altor posibilitati , pentru ca daca mii de colegi le aplica si fac bine cu aceste metode , inseamna ca avem poate si noi ceva de cistigat. Daca vrei sa inveti sa sudezi esti invitatul meu. Moderatori , scuze pentru off,,,,,,,,,,,,,,,,si in ceea ce ma priveste am inchis taraba la topicul asta ca am luat-o rau pe aratura fata de titlul initial.
| |
.
27-09-10, 22:47
|
#21 | | Initiat bine
MD Asistent Univ.
.
| = : -1 (+0/-1) Citat:
Publicat initial de grigore1 Pai trecind peste o umbra foarte fina de ironie ( poate sint eu mai sensibil) ce parere ai ? o pagina si editie din Lorenzon , Tramonte , Garbagio, Pasqualini , . ar fi mai putin valoroase ? In plus , si foarte foarte foarte important este faptul ca NICI un sistem implantar nu este pazit de riscuri in incarcarea imediata , poate fi cel mult aparat daca este solidarizat PRIN METAL SUDAT . Vezi pentru astea studiile de mobilitate la care tzi-am dat link mai sus. Ori sa te bazezi pe stabilitatea primara de minim 40 este destul de restrictiv. Concluzia : Moise , lumea e mare si intzelepti multi. Avem tot timpul de invatat si faptul ca exista o carte in toate librariile nu inseamna ca acolo e TOT adevarul iar dreptul si datoria noastra de intelectuali ne obliga sa nu ne oprim in a cunoaste in invatza. Eu tot incerc sa atrag atentia asupra altor posibilitati , pentru ca daca mii de colegi le aplica si fac bine cu aceste metode , inseamna ca avem poate si noi ceva de cistigat. Daca vrei sa inveti sa sudezi esti invitatul meu. Moderatori , scuze pentru off,,,,,,,,,,,,,,,,si in ceea ce ma priveste am inchis taraba la topicul asta ca am luat-o rau pe aratura fata de titlul initial. | Sincer? Tocmai voiam sa renunt la acest forum! vorbesc, vorbesc si de multe ori am senzatia ca ma enervez degeaba! Dar cred ca dialogul cu dvs. a fost cel mai constructiv pe care l-am avut pana acum si drept urmare cred ca am sa mai raman activ o vreme.....
Am inteles ideea si promit ca ma voi pune la punct cel putin din punct de vedere teoretic cu aceasta abordare a implantelor!
PS: Am sa incerc sa ajung la Congres dar nu cred ca o sa am timp... |
| |
.
09-10-10, 15:16
|
#24 | | Initiat bine
MD Asistent Univ.
.
Publicat initial de sorin boeriu proteza de acrilat facuta inainte de operatie | Pai tocmai aste e problema, cat de stabila e intr-o edentatie uniterminala? mai deloc... |
| |
.
07-01-11, 00:00
|
#25 | | La primele mesaje
Medic Dentist
.
| - : 0 Am intalnit un dr. care se lauda cu o caziustica reusita in dupa "immediate oclusal loading".
Cand i-am cerut detalii am aflat ca dintr-un nr. de n implante incarca imediat doar 3 dintre ele, care bineinteles se pierdeau. 
Ulterior dupa osteointegrare celelalte 5-7 implante , preluau rolul de sprijin pentru proteza. |
| |
.
 | | Tag-uri | adopta, ati, aveti, buna, cazuri, dezavantaje, extensii, frontala, igiena, imediata, implant, inserarea, legi, legitima, marea, motive, opera, pacientul, premolari, protectie, protezare, protezarea, provizorie, pun, punte, solicita  | Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (06:18) timp. |