| | |
17-11-06, 01:49
|
#1 | | La primele mesaje
.
| - : 0 forfenalizarea coroanei ok.am inteles ce parere aveti voi despre forfenan.dar ce ma fac cu un1.1 la o pustoaica de 15 ani,cu tratament de canal de vreo 3 ani,care are cluoarea roz-portocaliu.sau sa-i spun somon?cica asa-i zice la culoarea asta.mai pot scoate eu dintele ala la lumina?ca si coloristica ma refer.nici nu am vazut rx .a m-a intrebat doar daca pot sa-i albesc dintele.un coleg mi-a zis ca toate metodele de albire interna pot duce la fractura coronara.ce sa-i fac?are doar 15 ani totisi. |
| |
.
17-11-06, 02:22
|
#2 | | Mare Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 eu am incercat albire interna la forfenane(e un caz aici cu fatzetari peste forfenane) nu am reusit
dar de curand
intern
peroxid de carbamina in canal
venit a doua zi
a mers oarecum
uite aici Link [Necesita inregistrare pentru acces.] |
| |
.
19-11-06, 15:05
|
#5 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 la fractura poti sa spui ca duce asa cum poti sa ai si dupa ce pui in camera pulpara o buleta de vata si deasupra material provizoriu in sedinta de endo. In schimb trebuie sa ai o obturatie de canal etanta ca sa nu patrunda periapical. Obturatia coronara iar trebuie sa fie buna ca sa nu afecteze parodontiul marginal. De asemenea trebuie sa forezi in obturatia endo ca sa ai cavitate de depozit sub coletul anatomic.
Cum in cazul asta dupa cum vezi nu-si face efectul mai bine fateta.
__________________ geambasu roxana |
| |
.
19-11-06, 15:05
|
#6 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 obturatie etansa, scuze
| |
.
19-11-06, 22:30
|
#8 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 trebuie sub colet datorita structurii dentinare, S-urilor al carui capat din profunzime este situat mai jos decat capatul din suprafata dentinei (in momentul deplasarii odontoblastilor in profunzime in momentul depunerii matricei, au lasat acest parcurs in S) Dealtfel obturatia de canal trebuie sa se opreasca imediat sub coletul anatomic (nu?) a.i. nu ar mai fi nevoie sa forezi. Daca nu faci asta apare o zona in apropierea gingiei care e neatinsa, nedecolorata
| |
.
21-11-06, 00:16
|
#10 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 forma cavitatii poarta numele de Pista Bobsleigh, si coboara 2 mm subgingival pe vestibular doar, mezial si proximal situandu-se juxtagingival. Cavitatea se prepara in oxifosfatul de Zn pus deasupra gutei canalului. Folosirea perboratului de Na 30% in locul peroxidului de hidrogen si a dopului de oxifosfat de Zn de deasupra gutei scad sansele unei rezorbtii externe. Mi-am facut temele bine sau...?
| |
.
21-11-06, 00:19
|
#11 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 urmeaza sa fac si eu o albire la un dinte cu traumatism vechi, pe Rx a disparut camera pulpara, o sa incerc sa dau de ea. Important, foarte important e ca dupa ce s-a albit endo se lasa o saptamana obturatie provizorie pt a se inactiva ultima farama de peroxid/perborat pt ca acestea impiedica adeziunea compozitelor!
| |
.
21-11-06, 11:03
|
#13 | | Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat: |
Publicat initial de rocsa Cavitatea se prepara in oxifosfatul de Zn pus deasupra gutei canalului. | FOZ are cea mai slaba inchidere marginala. Sfatul meu e sa folosesti ionomer ...
__________________ Life is a journey, not a destination - S. Tyler |
| |
.
01-12-06, 02:31
|
#15 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 las ca am folosit perboratu lu peste prejit si n-a decolorat nimic, il aveam de dincolo. Am cumparat de la expozitie peroxid de carbamida 30% de la opalescene. S-au facut studii si se zice sa se potenteaza si e bine sa le amesteci, dar parca nu m-as mai complica. Interesant este ca opalescence-ul are gel de endo care contine peroxid de hidrogen 30-35%, e p-asta nu l-am luat nu pt ca era mai scump ci pt ca stiam ca nu e bun. Sper sa-si faca efectul asta de mi l-am luat. Adevarat legat de glasionomeri versus fosfat, oricum folosesc glas, am scris motamo din carte fara sa gandesc
| |
.
22-12-06, 23:20
|
#16 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Incearca opalecence endo ( peroxid de hidrogen 35%)-il folosesc de cam 2 ani . E posibil sa ai nevoie de 2, 3, 4 aplicatii ( la distanta de 4-5 zile una de alta ), dar pana la urma se albeste.
si un truc : in sedinta de of., aplica pe peretele vestibular un compozit ultraalb ( gasesti la ~~~~~~~ de la tetricceram ), si daca nici dupa asta nu-i dajuns, nu stiu de sa mai zic...
in general importanta e zona incizala ( daca n-ai ghinion de un gummy-smyle) si aceea se albeste cu siguranta.
risc de fractura e o poveste de convins pacientii sa sara cu banul de potzelane.
un risc real e cel de rezorbtie interna, dar daca sigilezi intrarea in canal ( cel mai bine cu compozit ), nu-i posibila.
:wink: mult succes !
__________________ "Sunt doua feluri de a-ti trai viata...sa crezi ca nu exista miracole sau sa crezi ca totul este un miracol."
Albert Einstein |
| |
.
23-12-06, 11:23
|
#18 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 rx, am folosit glasionomer pt etanseizare si acum imi cam pare rau pt ca am dubii legate de glas, trebuia sa folosesc compozit. In ceea ce priveste rezultatul sa stii ca nu mi-a dat rezultat, e adevarat ca am lasat 6 zile o singura data. Acum am hotarat sa albesc extern, nu incercasem pana acum. Trebuie sa cumpar setul extern de la opalescence.
| |
.
23-12-06, 11:26
|
#19 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 rx ce vrei sa spui cu sedinta de of. ? si spui sa aplic tetric vestibular, ca o fateta? Am tetric dar nu vad utilitatea...sau poate nu am inteles
| |
.
23-12-06, 11:31
|
#20 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 eu am incercat albire externa la dinti devitali... si nu merge...
rocsa, de ce ai dubii legate de glassul pt etanseizare?
daca am inteles bine din ceea ce am citit, perboratul de sodiu incepe sa-si faca efectul cel mai repede la 2 saptamini... deci daca l-ai lasat doar 6 zile, nu e de mirare ca nu ai avut rezultate... Citat: |
Publicat initial de rocsa rx ce vrei sa spui cu sedinta de of. ? si spui sa aplic tetric vestibular, ca o fateta? Am tetric dar nu vad utilitatea...sau poate nu am inteles | cred ca rx se referea la faptul ca pune compozit de culoare f deschisa pe interiorul camerei pulpare spre vestibular.... |
| |
.
23-12-06, 13:33
|
#21 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 pai atunci nu-si mai face efectul gelul de albire daca pui compizitul. A...pui compozitul dupa ce ai terminat cu albirea, daca e asa inteleg.
Am spus ca regret ca nu am pus compozit pt ca acum la 6 zile dupa ce am pus gelul am intrat sa reinoiesc gelul si am observat ca din baza de glass a iesit o parte alterata de apa si m-am benoclat mai ramasese pe fundul cavitatii glass dar mi-am pus intrebarea cat de rezistent e el avand in vedere ca dupa ce spal placuta de glasionomer se spala extrem de usor glasul care fusese intarit. De-asta m-a ingrijorat si am zis sa o las mai moale pana dupa sarbatori cand o sa iau exact o decizie asa ca am obturat provizoriu (oricum faceam provizoriu pt ca acum pt o saptamana-2 e alterata adeziunea compozitului)
| |
.
24-12-06, 15:56
|
#22 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat: |
Publicat initial de rocsa pai atunci nu-si mai face efectul gelul de albire daca pui compizitul. A...pui compozitul dupa ce ai terminat cu albirea, daca e asa inteleg. |  scuze pt. exprimarea incomplet
__________________ "Sunt doua feluri de a-ti trai viata...sa crezi ca nu exista miracole sau sa crezi ca totul este un miracol."
Albert Einstein |
| |
.
 | | Tag-uri | buna, camera, canal, cavitate, cazul, colet, coronara, endo, endodontie, fateta, fractura, gingiei, lasat, marginal, material, mm, momentul, obtura, obturatia, obturatie, parodon, parodontiul, patru, profu, provizoriu, pulpara, sedinta, suprafata  | Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (23:10) timp. |