Inregistrare Asigurari online +
.
Rosia Montana
 eugenol.ro    

forfenalizarea coroanei

discutie din eugenol.ro : ok.am inteles ce parere aveti voi despre forfenan.dar ce ma fac cu un1.1 la o pustoaica de 15 ani,cu ...

Reveniti   eugenol.ro > Zona Specialitatilor Stomatologice > Forum specialitati > Endodontie
Ati uitat parola? Inregistrare

E-Band on tour: We rock out your teeth 2 Iunie - Bucuresti

Raspunde

LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 17-11-06, 01:49   #1
La primele mesaje
Fara status.

.

Default forfenalizarea coroanei

ok.am inteles ce parere aveti voi despre forfenan.dar ce ma fac cu un1.1 la o pustoaica de 15 ani,cu tratament de canal de vreo 3 ani,care are cluoarea roz-portocaliu.sau sa-i spun somon?cica asa-i zice la culoarea asta.mai pot scoate eu dintele ala la lumina?ca si coloristica ma refer.nici nu am vazut rx .a m-a intrebat doar daca pot sa-i albesc dintele.un coleg mi-a zis ca toate metodele de albire interna pot duce la fractura coronara.ce sa-i fac?are doar 15 ani totisi.
sanda blagu este offline  
Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-11-06, 02:22   #2
Mare Maestru
Medic Stomatolog
dreamy'

.

eu am incercat albire interna la forfenane(e un caz aici cu fatzetari peste forfenane) nu am reusit
dar de curand
intern
peroxid de carbamina in canal
venit a doua zi
a mers oarecum

uite aici
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-11-06, 22:27   #3
Avansat bine
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Si eu am incercat albirea intra , dar nu am avut rezultate spectaculoase.

Ma gindesc la o fatetare directa daca sunt conditii optime .....
Radu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 19-11-06, 13:55   #4
La primele mesaje
Fara status.

.

da asta voi incerca sa fac.imi zicea un coleg de OPALESENS intern.nu stiu cum se scrie.intrebarea mea este:albirea asta interna duce sau nu la fractura dintelui?intreb asta ca nu stiu nimic de asta.mi-au trecut pe la ureche niste vorbe si vreau sa le verific inainte sa aleg solutia care trebuie
sanda blagu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 19-11-06, 15:05   #5
Initiat bine de tot
Medic Dentist
Fara status.

.

la fractura poti sa spui ca duce asa cum poti sa ai si dupa ce pui in camera pulpara o buleta de vata si deasupra material provizoriu in sedinta de endo. In schimb trebuie sa ai o obturatie de canal etanta ca sa nu patrunda periapical. Obturatia coronara iar trebuie sa fie buna ca sa nu afecteze parodontiul marginal. De asemenea trebuie sa forezi in obturatia endo ca sa ai cavitate de depozit sub coletul anatomic.
Cum in cazul asta dupa cum vezi nu-si face efectul mai bine fateta.
Vechi 19-11-06, 15:05   #6
Initiat bine de tot
Medic Dentist
Fara status.

.

obturatie etansa, scuze
Vechi 19-11-06, 17:42   #7
Avansat bine
MD Endodont
Fara status.

.

Tocmai, ca nu trebuie sa foreze in obturatie. Nu e voie sa pui gelul de albit sub nivelul coletului fiindca determina rezorbtie externa.

Am facut cu opale... asta :-))) de la ultradent. rezultatele nu siunt f spectaculoase, dar totusi sunt. Ai grija sa cumperi varianta speciala pentru endo, aia care are concentratie de 30% peroxid de carbamida. Si sa aplici peste obturatia de canal ionomer sau compozit f etans sa nu se duca spre periapex. In fine, gelul se pune fara buleta, se umple camera pulpara si peste vine provizoriu. Mi se parea stupid sa poti pune ccavidur peste gel, dar paradoxal merge. Succes!
camil ianes este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 19-11-06, 22:30   #8
Initiat bine de tot
Medic Dentist
Fara status.

.

trebuie sub colet datorita structurii dentinare, S-urilor al carui capat din profunzime este situat mai jos decat capatul din suprafata dentinei (in momentul deplasarii odontoblastilor in profunzime in momentul depunerii matricei, au lasat acest parcurs in S) Dealtfel obturatia de canal trebuie sa se opreasca imediat sub coletul anatomic (nu?) a.i. nu ar mai fi nevoie sa forezi. Daca nu faci asta apare o zona in apropierea gingiei care e neatinsa, nedecolorata
Vechi 19-11-06, 22:49   #9
Avansat
Medic Stomatolog
Fara status.

.

eu am avut doar doua cazuri de albit cu gelul de endo de la Ultradent.....primul a fost spectaculos( era o mireasa, in devenire, care dupa ne-a trimis toti invitatii de la nunta in cabinet, asa de multumita a fost), iar cel de al doilea caz nu a dat roade deloc.....asa ca rezultatul acestor materiale este cam cu cantec.....
dr_savu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-11-06, 00:16   #10
Initiat bine de tot
Medic Dentist
Fara status.

.

forma cavitatii poarta numele de Pista Bobsleigh, si coboara 2 mm subgingival pe vestibular doar, mezial si proximal situandu-se juxtagingival. Cavitatea se prepara in oxifosfatul de Zn pus deasupra gutei canalului. Folosirea perboratului de Na 30% in locul peroxidului de hidrogen si a dopului de oxifosfat de Zn de deasupra gutei scad sansele unei rezorbtii externe. Mi-am facut temele bine sau...?
Vechi 21-11-06, 00:19   #11
Initiat bine de tot
Medic Dentist
Fara status.

.

urmeaza sa fac si eu o albire la un dinte cu traumatism vechi, pe Rx a disparut camera pulpara, o sa incerc sa dau de ea. Important, foarte important e ca dupa ce s-a albit endo se lasa o saptamana obturatie provizorie pt a se inactiva ultima farama de peroxid/perborat pt ca acestea impiedica adeziunea compozitelor!
Vechi 21-11-06, 11:02   #12
Avansat bine
MD Endodont
Fara status.

.

Opalescence e peroxid de carbamida. Oxifosfatul de zinc nu formeaza o bariera suficienta nefiind adeziv.
camil ianes este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-11-06, 11:03   #13
Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Citat:
Publicat initial de rocsa
Cavitatea se prepara in oxifosfatul de Zn pus deasupra gutei canalului.
FOZ are cea mai slaba inchidere marginala. Sfatul meu e sa folosesti ionomer ...

raulsiladi este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 30-11-06, 01:50   #14
La primele mesaje
Fara status.

.

mersic frumos.roxana zimi te rog,de unde fac rost de perboretul asta de Na sau sub ce forma comerciala il gasesc
sanda blagu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-12-06, 02:31   #15
Initiat bine de tot
Medic Dentist
Fara status.

.

las ca am folosit perboratu lu peste prejit si n-a decolorat nimic, il aveam de dincolo. Am cumparat de la expozitie peroxid de carbamida 30% de la opalescene. S-au facut studii si se zice sa se potenteaza si e bine sa le amesteci, dar parca nu m-as mai complica. Interesant este ca opalescence-ul are gel de endo care contine peroxid de hidrogen 30-35%, e p-asta nu l-am luat nu pt ca era mai scump ci pt ca stiam ca nu e bun. Sper sa-si faca efectul asta de mi l-am luat. Adevarat legat de glasionomeri versus fosfat, oricum folosesc glas, am scris motamo din carte fara sa gandesc
Vechi 22-12-06, 23:20   #16
rx
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Incearca opalecence endo ( peroxid de hidrogen 35%)-il folosesc de cam 2 ani . E posibil sa ai nevoie de 2, 3, 4 aplicatii ( la distanta de 4-5 zile una de alta ), dar pana la urma se albeste.

si un truc : in sedinta de of., aplica pe peretele vestibular un compozit ultraalb ( gasesti la ~~~~~~~ de la tetricceram ), si daca nici dupa asta nu-i dajuns, nu stiu de sa mai zic...

in general importanta e zona incizala ( daca n-ai ghinion de un gummy-smyle) si aceea se albeste cu siguranta.

risc de fractura e o poveste de convins pacientii sa sara cu banul de potzelane.

un risc real e cel de rezorbtie interna, dar daca sigilezi intrarea in canal ( cel mai bine cu compozit ), nu-i posibila.

:wink: mult succes !
.
Vechi 23-12-06, 04:07   #17
Ucenic Sef
Fara status.

.

De ce nu-i albesti toti dintii si dupa aceea pune-i o coroana de ceramica (presata, preferabil, dar merge si portelanul feldspatic) de aceeasi culloare ca restul. Rezultatul e mult mai spectacular. Dar - Femeie de 15 ani - as mai astepta 1-2 ani pentru completarea dezvoltarii faciale inainte sa pun o coroana in anterior
Victor Turbina este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 23-12-06, 11:23   #18
Initiat bine de tot
Medic Dentist
Fara status.

.

rx, am folosit glasionomer pt etanseizare si acum imi cam pare rau pt ca am dubii legate de glas, trebuia sa folosesc compozit. In ceea ce priveste rezultatul sa stii ca nu mi-a dat rezultat, e adevarat ca am lasat 6 zile o singura data. Acum am hotarat sa albesc extern, nu incercasem pana acum. Trebuie sa cumpar setul extern de la opalescence.
Vechi 23-12-06, 11:26   #19
Initiat bine de tot
Medic Dentist
Fara status.

.

rx ce vrei sa spui cu sedinta de of. ? si spui sa aplic tetric vestibular, ca o fateta? Am tetric dar nu vad utilitatea...sau poate nu am inteles
Vechi 23-12-06, 11:31   #20
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
romance is not bla bla :)

.

eu am incercat albire externa la dinti devitali... si nu merge...

rocsa, de ce ai dubii legate de glassul pt etanseizare?

daca am inteles bine din ceea ce am citit, perboratul de sodiu incepe sa-si faca efectul cel mai repede la 2 saptamini... deci daca l-ai lasat doar 6 zile, nu e de mirare ca nu ai avut rezultate...

Citat:
rx ce vrei sa spui cu sedinta de of. ? si spui sa aplic tetric vestibular, ca o fateta? Am tetric dar nu vad utilitatea...sau poate nu am inteles
cred ca rx se referea la faptul ca pune compozit de culoare f deschisa pe interiorul camerei pulpare spre vestibular....
nico este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 23-12-06, 13:33   #21
Initiat bine de tot
Medic Dentist
Fara status.

.

pai atunci nu-si mai face efectul gelul de albire daca pui compizitul. A...pui compozitul dupa ce ai terminat cu albirea, daca e asa inteleg.
Am spus ca regret ca nu am pus compozit pt ca acum la 6 zile dupa ce am pus gelul am intrat sa reinoiesc gelul si am observat ca din baza de glass a iesit o parte alterata de apa si m-am benoclat mai ramasese pe fundul cavitatii glass dar mi-am pus intrebarea cat de rezistent e el avand in vedere ca dupa ce spal placuta de glasionomer se spala extrem de usor glasul care fusese intarit. De-asta m-a ingrijorat si am zis sa o las mai moale pana dupa sarbatori cand o sa iau exact o decizie asa ca am obturat provizoriu (oricum faceam provizoriu pt ca acum pt o saptamana-2 e alterata adeziunea compozitului)
Vechi 24-12-06, 15:56   #22
rx
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
Fara status.

.

Citat:
pai atunci nu-si mai face efectul gelul de albire daca pui compizitul. A...pui compozitul dupa ce ai terminat cu albirea, daca e asa inteleg.
scuze pt. exprimarea incomplet
.
Raspunde

Bookmarks

Tag-uri
buna, camera, canal, cavitate, cazul, colet, coronara, endo, endodontie, fateta, fractura, gingiei, lasat, marginal, material, mm, momentul, obtura, obturatia, obturatie, parodon, parodontiul, patru, profu, provizoriu, pulpara, sedinta, suprafata

Uneltele subiectului

Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (23:10) timp.

Alegeti schema de culori preferata: