|
16-11-06, 20:29
|
#1 | | Ucenic timid
Medic Dentist
.
| - : 0 Hipocloritul de Na, mamaliga lui! Am tot citit pe site diferite articole(poate nu le-am citit chiar pe toate)despre cum sa preparam singuri hipocloritul pt.irigatii endo.Ei bine,oi fi eu mai grea de cap,dar NU m-am lamurit!Dragutilor,fiti atenti aici:am cumparat de la 1 supermarket 1L de "Clor" de la TIP.La compozitie,pe eticheta scrie:hipoclorit de Na,apa;clor activ max.3%.Bun....Acum urmeaza dilema:cum trebuie sa-l prepar(pe romaneste,in ml de apa la atatia ml de clor din acesta) ca sa pot iriga cu el endo (fara diga,inca n-am ajuns la acel nivel)si sa fie eficient ,dar sa nu irite mucoasa???Scuze de intrebare,dar intotdeauna am stat prost la mate  ,va rog luminati-ma!!! Lamuriti-ma si promit sa nu va mai stresez cu asta. |
| |
.
16-11-06, 21:02
|
#2 | | Mare Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Re: Hipocloritul de Na,tu-i mamaliga lui! Citat: |
Publicat initial de bica Am tot citit pe site diferite articole(poate nu le-am citit chiar pe toate)despre cum sa preparam singuri hipocloritul pt.irigatii endo.Ei bine,oi fi eu mai grea de cap,dar NU m-am lamurit!Dragutilor,fiti atenti aici:am cumparat de la 1 supermarket 1L de "Clor" de la TIP.La compozitie,pe eticheta scrie:hipoclorit de Na,apa;clor activ max.3%.Bun....Acum urmeaza dilema:cum trebuie sa-l prepar(pe romaneste,in ml de apa la atatia ml de clor din acesta) ca sa pot iriga cu el endo (fara diga,inca n-am ajuns la acel nivel)si sa fie eficient ,dar sa nu irite mucoasa???Scuze de intrebare,dar intotdeauna am stat prost la mate  ,va rog luminati-ma!!! Lamuriti-ma si promit sa nu va mai stresez cu asta.  | pai noi folosim ace
in hamerica clorox
scrie clor activ 5% pe sticle
da cu diga
fara diga , 2.5% cred ca e ok
deci la 75 ml clor d-al tau pui 25 ml apa. nu iese cam 2.5, da p-aproape... |
| |
.
16-11-06, 21:05
|
#3 | | Ucenic timid
Medic Dentist
.
| - : 0 Merci,drdream!Mai vedem ce respunsuri primesc si ii dau eu de cap! |
| |
.
17-11-06, 00:18
|
#4 | | Mare Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 sa dam si stiintzific problema
3%=30ml clor/1000ml apa
2.5%= 30ml clor/1000 ,l apa + x ml apa de adaugat
rezulta x=200ml
ura
deci la 1 l clor d-ala 3% mai bagi 200 ml si iese clor 2.5% |
| |
.
18-11-06, 10:03
|
#5 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
| - : 0 De ce de ce insisti?
vezi ca nu te crede desi pari destul de tare la mate,
si automat l-ai facut nedigolog
eu |
| |
.
18-11-06, 12:22
|
#6 | | Ucenic timid
Medic Dentist
.
| - : 0 Hei,nu sariti asa!  N-am zis ca nu-l cred pe drdream sau ca n-a zis bine ce-a zis!Pur si simplu i-am multumit pt promptitudinea in raspuns si am spus ca sunt curioasa numai sa vad ce raspunsuri mai primesc...(no offense).De exemplu,aseara altcineva mi-a spus ca din calculul lui ar iesi 400 g apa adaugata la acel 1L de clor ca sa obtin hipoclorit 2,5%.... |
| |
.
18-11-06, 13:24
|
#7 | | Maestru
Medic Dentist
.
| - : 0 Dr Dream are dreptate DAR Sa spulberam orice dubiu....am luat cartea de chimie....
Conc=masa substantei dizolvate(MD)/masa solutiei(MS)x 100
MS=MD +mH2O
buuuuuuuunn.
MD=30g clor MS=1000g solutie
Avem Conc1=3% si vrem sa ajungem la Conc2=2,5%
Pai hai sa aflam masa de apa pentru fiecare conc :C1 resp C2
c1=MDx100/MD+m1H2O rezulta m1H20=MD(100-c1)/c1
c2=MDx100/MD+m2H2O rezulta m2H20=MD(100-c2)/c2
m1H20=970
m2 H20=1170 m2-m1=200 g
Deci mai trebuie sa adaugi 200g respectiv ml de apa ca sa ajungi la 2,5%
Sper ca nu am incurcat mai rau...
__________________ EFICIENTA este cea mai inteligenta forma de LENE !
Dr Andra Bogdan (practica limitata la endodontie ) |
| |
.
18-11-06, 13:26
|
#8 | | Maestru
Medic Dentist
.
| - : 0 Mda..trebuia sa mai pun niste paranteze patrate....mea culpa...
| |
.
18-11-06, 17:10
|
#9 | | Initiat bine de tot
Medic Stomatolog
.
| - : 0 hipo irita mucoasa chiar si in concentratie de 2.5 %, asa ca iti recomand un aspirator ff bun. Eu am patit-o cu cativa pacienti care cred ca m-au injurat dupa ce le-a trecut anestezia ca le-am cam ars planseul/buza etc.
si ai grija cand apexul e larg deschis si comunica cu tesuturi moi (ca daca trece iti face un edem meserias, sau chiar o necroza simpatica). Aici diga oricum nu te ajuta; speli fara presiune.
Altfel ia-ti diga ca nu e asa de scumpa.
Stefan |
| |
.
18-11-06, 18:53
|
#10 | | Mare Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat: |
Publicat initial de Kitty1604 Dr Dream are dreptate DAR Sa spulberam orice dubiu....am luat cartea de chimie....
Conc=masa substantei dizolvate(MD)/masa solutiei(MS)x 100
MS=MD +mH2O
buuuuuuuunn.
MD=30g clor MS=1000g solutie
Avem Conc1=3% si vrem sa ajungem la Conc2=2,5%
Pai hai sa aflam masa de apa pentru fiecare conc :C1 resp C2
c1=MDx100/MD+m1H2O rezulta m1H20=MD(100-c1)/c1
c2=MDx100/MD+m2H2O rezulta m2H20=MD(100-c2)/c2
m1H20=970
m2 H20=1170 m2-m1=200 g
Deci mai trebuie sa adaugi 200g respectiv ml de apa ca sa ajungi la 2,5%
Sper ca nu am incurcat mai rau...  |
mai kitty da nu inteleg de ce trebui sa complici asha problema ca sa iti dea acelasi rezultat ca al meu..... |
| |
.
19-11-06, 10:30
|
#11 | | Maestru
Medic Dentist
.
| - : 0
| |
.
19-11-06, 11:39
|
#12 | | Ucenic timid
Medic Dentist
.
| - : 0 Multumesc tuturor pt.rezolvare! |
| |
.
19-11-06, 17:45
|
#13 | | Avansat bine
MD Endodont
.
| - : 0 2,5 arde ca dracu. Cand il diluezi deja pana nu mai arde, devine apa de ploaie ;-))). Deci de diga nai cum scapa. Oricum, fara diga pentru mine nu exista endodontie. |
| |
.
22-11-06, 11:45
|
#14 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
| - : 0 asta e, nu exista metode ("scurtaturi") in endo. diga e nu numai ca sa nu arda hipo. e si pt retractie, imbunatateste vizibilitatea, reduce contaminarea, impiedica sa scapam ace la pacient in gat, ne ofera posibilitatea de a lucra intr-o pozitie ergonomica etc. |
| |
.
22-11-06, 11:59
|
#15 | | Mare Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat: |
Publicat initial de camil ianes 2,5 arde ca dracu. Cand il diluezi deja pana nu mai arde, devine apa de ploaie ;-))). Deci de diga nai cum scapa. Oricum, fara diga pentru mine nu exista endodontie. | pe mine daca m-ar intreba cineva ce imi place cel mai mult de cand lucrez cu diga i-as raspunde:
pozitia
sa lucrezi de la ora 12 e cea mai relaxanta pozitie.si cu vizibilitatea beton. |
| |
.
 | | Tag-uri | ac, apa, articol, ata, citit, cumpara, cumparat, diferite, diga, dilema, eficient, endo, endodontie, folosim, hipocloritul, irigatii, iv, lumina, mamaliga, mate, max, mucoasa, nivel, roma, site, tau  | Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (23:10) timp. |