|
16-11-06, 11:35
|
#1 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 Obturatia coronara dupa endo dupa ce ati facut obturatia endo, coronar aplicati direct compozitul, nu? Mai aplicati altceva la intrarea in canalele obturate? Eu folosesc sealer Ah plus, condesare laterala plus verticala la cald doar in portiunea coronara a canalului. Pe langa faptul ca la molarii 2 sau 3 nu am vizibilitate prea mare (in oglida se vede usoara dublare a imaginii, sa schimb oglizile??) cand introduc pluggerul fierbinte mi se intampla sa-mi scoata si conul de gutaperca cu toate ca am condensat la maxim conurile. Ce-as putea face sa impiedic asta?
__________________ geambasu roxana |
| |
.
16-11-06, 12:00
|
#2 | | Mare Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 mai iese , normal, cand masteru nu e fituit cum trebuie......
haha si mie mi se intampla
mai des la inceput , acum o tzara mai rar |
| |
.
16-11-06, 18:30
|
#3 | | Maestru
MD Endodont
.
| - : 0 Roxana,
si mie mi se intampla sa iasa conul inainte de obturatie adica exact cand ma apuc sa fac downpackul. e un semn ca nu am fituit bine conul la apex (nu se pupa conicitatea lui cu conicitatea preparatiei apicale, chiar daca sa zicem diametrul varfului conului e cam acelasi cu diametrul mare al foramenului).
Nu pot sa imi dau seama daca la laterala si apoi verticala cald cum faci tu se poate evita problema asta la final. depinde cred inafara de adaptarea conurilor si de gradul de incalzire al pluggerului, de presiunea si directia de actionare a sa. Incearca pe un dinte extras pana iti stabilesti "setarile" de incalzire si presiune.
__________________ Dr. Roberto Cristescu - practica limitata la endodontie |
| |
.
16-11-06, 18:36
|
#4 | | Maestru
MD Endodont
.
| - : 0 referitor la ce a intrebat Roxana la alt topic cu bondingul nepolimerizat si obturatia coronara, raspund aici :
-da, fac imediat post op obturatie adeziva
-curat bne podeaua cu freze diamantate sau cu anse diamanteta de ultrasunete de resturi de sealer , gutaperca
-nu folosesc sealer pe baza de eugenol (nu ca ar fi rau dar in asemenea cazuri in care tre facuta adeziune imediat postop e mai bine sa nu fi avut eugenol acolo)
- da, fac demineralizare acida chiar daca am irigat cu EDTA si citric. Am uitat in pozele puse la topicul cu compactarea la cald sa adaug si etapa d eetching
- nu am obs sub micro sa nu se polimerizeze bondingul. era tare, caci am incercat de cateva ori sa ii vad consistenta post polimerizare. Incearca sa iti testezi cumva puterea lampii de foto, dar banuiesc ca nu ai probleme cu ea caci la obturatii coronare uzuale iti fotopolimerizeaza ok bondingul, nu-i asa ?
- dupa ce freci bine cu brushul bondingul in podea si pe pereti sa dai usor cu aer, ca si la obturatiile coronare sa evapori solventul din bonding. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/endodontie/790-obturatia-coronara-endo/
in rest nu mai imi vin in minte acuma alte aspecte. daca imi amintesc , revin :wink:
__________________ Dr. Roberto Cristescu - practica limitata la endodontie |
| |
.
16-11-06, 20:54
|
#5 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Daca fac eu refacerea aplic direct compozit. gravaj, spalare, uscare usoara, adeziv, compozit flow ca prim strat, compozit in straturi succesive (daca e doar foto). Ideal ar fi ca "gurile" canalelor sa fie "marcate" cu o mica cantitate de compozit flow cu o nuanta contrastanta (de ex Permaflow purple - ultradent) ca sa ajute in caz de retratament ulterior.
Daca ai un compozit dual de refacre de bont e mai simplu, nu iti trebuie nu stiu cate straturi. Il inseri si il fotopolimerizezi.
"Baza" pe care multi o aplica in cazul dintilor devitali nu prea are sens, nu mai avem pulpa de care sa ne facem grija, iar, in plus, majoritatea cimenturilor (fosfat de zinc, ionomere conventionale sau chiar ionomere modificate cu rasini ("foto")) au o rezistenta mecanica mai mica decat compozitul, deci riscul de fractura a dintelui e mai crescut.
Daca nu fac eu refacerea (situatie des intalnita din cauza "limitarii" la endodontie) prefer totusi sa-mi "protejez" munca cu un strat subtire de flow (care sa mai dea posibilitatea de vizualizare a gutapercii subiacente - asta in cazul in care cineva ar dori sa bage un stift pe vreun canal).
Dedublare a imaginii ai la toate oglinzile uzuale (chestia asta e suparatoare daca ai o iluminare buna si mai ales o marire semnificativa) din cauza ca stratul reflectorizant nu se afla la suprafata oglizii, ci e depus pe dosul ei (daca pui varful unei sonde pe suprafata ei aceasta nu se atinge cu imaginea din oglinda). Exista oglinzi din rodiu la care stratul reflectorizant e chiar la suprafata (front view mirror) - cand pui sonda vezi ca vf sondei se atinge cu vf sondei reflectat in oglinda.
In mod normal nu se poate intampla asa ceva la compactare hibrida (laterala+verticala) decat daca fie nu ai compactat suficient in treimea apicala (speaderul trebuie sa fie la lungimea de lucru sau macar in ultimul mm apical - pune stopper pe spreader si verifica-l inainte sa te apuci sa obturezi; de fiecare data varful conului auxiliar trebuie sa ajunga acolo unde a ajuns si varful spreader-ului - ca masura de siguranta alege conuri auxiliare un pic mai mici decat spreader-ul, de ex daca ai un spreader ISO 30 alege conuri ISO 25), fie ai o cantitate mult prea mare de sealer. Daca toate astea le-ai facut corect, s-ar putea sa fie o problema la compactarea verticala ulterioara. Scuze de fraza lunga si incalcita. |
| |
.
16-11-06, 21:33
|
#6 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 ce-i drept ca imi iese conul atunci cand nu am tugback (asa se scrie, nu?). E al naibii de greu atunci cand ai cate 3-4 canale sa mai prelucrezi si masterele taind n-
| |
.
17-11-06, 11:12
|
#7 | | Initiat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 eu am rabdare sa le fac pe toate ca la carte, doar pacientul incepe sa se foiasca in scaun. Nu vreau sa dati cu rosii dar la mine pe molari reinstrumentarea canalului si obturatia de canal plus cea coronara dureaza 3 ore, 3 ore si 1/2  Nici un pacient nu rezista. Eu am stat cuminte cand mi s-a retratat un molar, am stat 4 ore. Geaba explic ca acum e mai important si alea, alea, nu le mai pasa. Ma simt vinovata, dar nu pot mai repede, probabil ca nu mai calca pe la mine una din paciente, asta e.
| |
.
 | | Tag-uri | afara, ati, buna, cald, canale, canalele, carte, compozitul, conul, coronar, coronara, direct, drept, endo, endodontie, faptul, folosesc, greu, gutaperca, intampla, intrarea, laterala, maxim, mm, molarii, obtura, obturatia, pacientul, repede, sealer  | Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (23:09) timp. |