Inregistrare Asigurari online +
.
 eugenol.ro    

Cazurile lui Thom

discutie din eugenol.ro : @ Thom: Felicitari, frumos exemplu si caz! insa!!! nu trebuie trasa concluzia ca orice caz poate fii rezolvat strict ...

Reveniti   eugenol.ro > Zona Specialitatilor Stomatologice > Forum specialitati > Endodontie
Ati uitat parola? Inregistrare


.
Like Tree1395Multumiri

Raspunde
 
LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 17-05-13, 00:57   #229
Avansat
MD Chirurg Oral
Fara status.
 
 
Avatar Dr.dre
.
Tolerat  -5 (+0/-5)     
Default

@ Thom: Felicitari, frumos exemplu si caz!
insa!!! nu trebuie trasa concluzia ca orice caz poate fii rezolvat strict endodontic.

Discutia se limiteaza la dinte lasand de o parte ce se mai vede in CBCT. Se vede o comunicare catre sinus si o sinusita maxilara, pe care nimeni nu a mentionato, si nimeni nu si-a pus problema cat de extinsa este.

Perforatia catre palatinal este neglijabila, altfel ar sta treaba daca ar fii catre cavitatea nasala. Revin la sinusita si leziunea apicala, care sunt sufficient de mari incat sa poata persista si sa exacerbeze cu toate ca a fost finalizat endo-ul.

Din pacate nu se vede tot CBCT-ul, dar sa presupunem ca ipotetic tot sinus este "plin" adik. polipos cu obstructia ostiumului nasal. Deci sinuzita chronica maxillara care provine de la 2.5.
Ambele necesita tratament!!!

Pelanga tratament endo, rezectie apicala (pt. a elimina si ultimu risc daca tot operezi) si revizie de sinus (sa nu intelegeti ca se scoate toata membrana ca acu 50 de ani) cu feneastra sinusului catre cavitatea nasala in meatus nasi inferior. Daca pacientul este asimptomatic este de preferat sa faci tratamentul endo inainte si nu intraoperatoriu.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/endodontie/3017-cazurile-thom/

Sincer, nu inteleg dece spui atat de strict chirurgului care iti trimite pacientul pt. ca tu nu faci obturatia decat daca astepti 6 luni. Te intreb, fara sa vreau sa par arogant: stii sa evaluezi cazul si din punct chirurgical pana la capat? Stii sa evaluezi sinuzita in CBCT? Stii sa pui diagnosticul si indicatia terapiei la sinuzita dentogena maxillara chronica, acuta resp. exacerbata? Cand conservativ cand operativ etc.. in functie de CBCT?


A fost prezentat un caz ENDO, si se discuta doar pe baza endo! Hahaha... ce prosti sunt chirurgi!!!
Bravo baeti, in loc sa intrebati care pot fii complicatiile daca se limiteaza doar la endo si de ce lucruri mai trebuie tinut cont, faceti misto de chirurgi...........
Dr.dre este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-05-13, 16:09   #230
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
+1 (+1/-0)     
Default

Multumesc Dr.dre!
In primul rand cred ca s-a inteles gresit ca am ceva cu chirurgii, in nici un caz, le respect si apreciez munca intro specialitate atat de dificila.
Ce vroiam eu sa transmit cu acel mesaj este importanta de a informa obiectiv pacientul despre diferitele metode de tratament a unei afectiuni,cu ratele de succes, cu avantajele si dezavantajele fiecareia si posibilitatea ca pacientul sa poata sa aleaga tratamentul care considera el ca este mai bun pentru el.
Sa luam ca exemplu un dinte restaurabil cu PAC: nu mi se pare normal ca un endodont sa prezinte ca solutie de tratament doar tratamentul conservativ fara sa informeze pacientul despre posibilitatea unui esec si necesitatea unei interventii chirurgicale ulterioare, la fel nu mi se pare normal ca un chirurg sa prezinte acea leziune drept chist si unicul tratament cu sanse de reusita sa fie rezectia si la fel nu mi se pare normal ca un implantolog sa recomande extractie si implant invocand o rata de succes mai mare pentru implant , comparand tendentios rata de survival a unui implant cu rata de succes a unui tratament endodontic
La fiecare consultatie dedic aproximativ 20 de minute pentru a informa pacientul despre problema lui, cauze, alternative de tratament, rate de succes, posibile interventii ulterioare si nu de putine ori au ales extractia sau rezectia in defavoarea tratamentului de canal.Imi era mai usor si mai profitabil sa zic ''Sunteti pe maini bune, toul o sa fie bine'' Eu asa consider ca este normal, ca pacientul sa aiba posibilitatea de a alege.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017
In cazul acesta postat nu am conditionat interventia mea de trecerea celor 6 luni, doar l-am informat ca ar fi posibil sa nu mai fie necesara o interventie chirurgicala daca asteapta semne de vindecare. L-am informat ca in opinia mea rezectia apicala ca prima optiune este un tratament inferior, raportul coroana radacina este 1:1, iar dupa rezectie ar fi fost defavorabil, cu prognostic pe terment lung incert.
Pe CBCT se observa ingrosarea mucoasei sinusale, cu un prognostic bun de vindecare dupa tratamentul de canal. Am chemat pacientul peste un an pentru a face un CBCT de control.
Am atasat niste cazuri similare (nu ale mele) cu reevaluari la CBCT, unul din ele postat recent de un coleg pe forumul de endodontie Roots
Imaginile atasate
Felul fisierului: png 14.png (316,9 KB, 31 vizualizari)
Felul fisierului: png 17.png (257,2 KB, 15 vizualizari)
Felul fisierului: png 12.png (288,7 KB, 26 vizualizari)
Felul fisierului: png 13.png (306,8 KB, 36 vizualizari)
Felul fisierului: jpg 303081_10151883869713275_1398865860_n.jpg (48,9 KB, 28 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 27-05-13, 22:15   #231
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
+1 (+1/-0)     
Default

Multumesc Dream , acesta este pentru tine si e aproape identic cu al tau. Pacienta a facut pulpita intro vizita in Statele Unite unde si-a permis doar un tratament de urgenta.
Amandoi am pozat si cu irigant in canal, in felul acesta se vad clar cele 5 canale impreuna. Trick-ul acesta e folosit des la pozat de cei care practica accesul tip ninja, da impresia ca exista straight line access.
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg MORAR_LIGIA-ADINA_23052013_181756.jpg (45,0 KB, 3 vizualizari)
Felul fisierului: jpg IMG_1571.jpg (219,5 KB, 3 vizualizari)
Felul fisierului: jpg IMG_1573.jpg (251,2 KB, 3 vizualizari)
Felul fisierului: png MORAR_LIGIA-ADINA_23052013_203119.png (422,0 KB, 5 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 27-05-13, 22:30   #232
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

e chiar geaman, meziale separate, distale unite
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 28-05-13, 00:48   #233
Initiat
Medic Stomatolog
Marius Novac
 
.
-1 (+0/-1)     
Default

Citat:
Publicat initial de Dr.dre View Post
A fost prezentat un caz ENDO, si se discuta doar pe baza endo! Hahaha... ce prosti sunt chirurgi!!!
Bravo baeti, in loc sa intrebati care pot fii complicatiile daca se limiteaza doar la endo si de ce lucruri mai trebuie tinut cont, faceti misto de chirurgi...........
Daca iti place reactia, uite si una de la mine:
da' rezectiile pe dinti angrenati in lucrari protetice cu tratamente deficitare (si cand zic asta sunt indulgent), cine le executa? Sa nu-mi spui ca se fac la indicatiile bietului stomatolog ...
daca mai vrei exemple iti mai zic ca sunt!
Si asta nu insemana ca dau in chirurgi care stiu carte, doar aduc in atentie un fapt care s-apracticat si inca se mai practica
BorYs este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 03:21   #234
Avansat
MD Chirurg Oral
Fara status.
 
 
Avatar Dr.dre
.
+3 (+3/-0)     
Default

@ Thom

Da, iti dau dreptate la cam tot ce ai scris. (btw sinuzita este nesemnificativa, nu se vedea in pozele anterioare). Nu am vrut sa te ofensez, si imi cer scuze daca a fost interpretat asa. Nu a fost nimic referitor la tine personal. Tot respectul pt. tratamentele "lege artis".
Sincer, daca toti ar face endo asa.... nici tu si nici eu nu am mai avea asa mult de munca :-))).

Ma deranjeaza insa privirea limitata pe care o observ pe forum. Din punct de vedere stiintific ai perfecta dreptate cu cea ce zici. Cam orice PAC poate fii tratata doar cu endo, dimensiuniile leziunei devenind din ce in ce mai nesemnificative.... atata timp cat lucrezi "lege artis"!.
... Hey! la fel este si cu rezectia! atata timp cat lucrezi "lege artis" rezultatele se pot compara. Fiecare interventie cu avantaje si dezavantaje. Si la rezectie, cheia succesului este Endo.

Chirurgii care fac o rezectie fara Endo trebuiesc la fel criticati ca si stomatologii care fac obturatie de 2 lei.


Observ ( tot pe forum) ca unii "endodonti" se supara ca "dece nu au trimis pacientul de la bun inceput la mine(fiind specialist endo), inainte sa complice treaba si mai mult"???
... ce sa zic? Welcome to the club ??
Sa zica si chirurgii, dece ai facut tu extractia in loc sa trimiti la specialist?...bullshit!!!!!!!! Avem aceas calificare, ce ne deosebeste este experienta in domeniul respectiv.

Specialistii tocmai pt. asta sunt... sa rezolve problemele, fara sa priveasca de sus.
"Asta este, am crezut ca ma descurc cu extractia (endo-ul) dar nu a fost sa fie....shit happens." cine nu a trecut prin asta?

Endo-ul pe care il practicati si il prezentati (putinii dintre voi) este endo la nivel inalt.
Este medicina (stomatologie) "high end". Dar in ziua de zi cu zi....cine isi permite???
Cati dintre pacienti au resursele financiare, intelegerea intelectuala (sunt mult prosti cu bani), rabdarea si timpul necesar pt. un tratament de genul asta????..nu multi...
Cred ca pt. tot bucurestiul ar ajunge 3-4 "endodonti".

Ce ai prezentat, este un caz frumos. O solutie alternativa, defapt solutia optima.

Ce m-a enervat si inca ma enerveaza este gandirea endo vs. rezectie. Nu este nici un "vs". Rezectie fara endo nu exista, sau cel putin nu ar trebui, la fel cum nu ar trebui sa existe endo fara diga sau obturatie cu un singur GP. Este gandirea limitata a multor stomatologi care se fixeaza pe amanunte si pierd ansamblu. Vad un caz pe care l-ai prezentat...si uuuuaaaaaaaaaauuuuu!!!!!!!!!!! Dar nimeni nu intreaba mai departe si manca tot ce zboara.

Este gandirea gen "@BorYs"..... "da' rezectiile pe dinti angrenati in lucrari protetice cu tratamente deficitare (si cand zic asta sunt indulgent), cine le executa? Sa nu-mi spui ca se fac la indicatiile bietului stomatolog ... ".

"bietul" stomatolog are aceas calificare.... nu este "BIET" deloc...
... aici se intalneste cel care face obturatie fara cap cu cel face rezectie fara cap.... ce se aseamana se gaseste !!!!!! te rog nu ma baga in aceas oala.

AICI consider ca ai gresit!!!!!!!! (nu din punct de vedere profesional)
... insfarsit dai de un chirurg care apreciaza munca Endo, iti trimite un pacient, si iei o decizie peste capul lui. Ai scris ca: "L-am informat ca in opinia mea rezectia apicala ca prima optiune este un tratament inferior, raportul coroana radacina este 1:1, iar dupa rezectie ar fi fost defavorabil, cu prognostic pe terment lung incert."
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017

Repet:
- Rezectie fara Endo este bullshit.!!!
- Deci daca nu faci un Endo cum trebuie, nici nu trebuie sa te apuci de rezectie.

- Nu inteleg comparatia!!!. Dece zici ca este un tratament inferior? Cine compara endo cu rezectie?????.... Dece le compari? Nu sunt 2 tratamente care sa se compare. Und endo adecvat este absolut necesar pt. ca o rezectie sa aiba succes..

- Cine zice ca la rezectie trebuie sa AMPUTEZI juma de radicina ca un macelar si sa strici raportul 1:1 semnificativ.?

defapt tu te-ai bagat peste chirurg si ai zis ca nu consideri ca este necesara o interventie chirurgicala.
este dreptul tau, avem aceas calificare

Imi pare rau dar chirurgul l-a trimis la tine, zicand. DOMNE este nevoie de chistectomie rezectie, examimare histopatologica etc etc…dar si de un ENDO calumea.... du-te la "specialist" pt. endo.
Insa tu te-ai cam bagat peste el si ai zis... domne, ajunge Endo (din punctul tau de vedere)... iar in privinta la chistul acela,... PAC, ....leziunea apicala cu sa fara sinuzita... procesul ala patologic....drq stie ce o fii, (este nesemnificativ), ajunge control radiologic....!!!

Ai avut dreptate. Si dupa cum mi-ai aratat deja si alte cazuri care iti dau dreptate....
dar nu ma dau pe spate, ma bucur pt. orice caz reusit ...dar am cheltuit o groaza de bani pe la cursuri, si daca am invatat un lucuru :
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017
- ... (mai) nimeni nu-si prezinta complicatiile. Refuz sa cred ca nu aveti esecuri.

Deci acele cazuri publicate nu-si prea au valoare, atata timp cat nu se publica si complicatiile…
Insa pe alea cine le publica? Endodontii le mentioneaza statistic, Iar complicatiile care ajung la interventii chirurgicale (mai exinste) cine sa le publice?
Chirurgii?....este prea neinteresant! Domnii publica doar Implanto cu ce se scoate bani.... :-)

cine drq mai publica abcese dupa endo???????????????

Inca o data. Nu consider ca ai gresit. Succesul iti da dreptate. Putinele complicatiile insa le vedem noi la spital, si pe nimeni nu intereseaza, se rezolva prea usor: Extractia!!!
Dr.dre este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 09:13   #235
Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar Mona Lisa
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de Dr.dre View Post
Cati dintre pacienti au resursele financiare, intelegerea intelectuala (sunt mult prosti cu bani), rabdarea si timpul necesar pt. un tratament de genul asta????..nu multi..
...te-ai mira, daca ai fi in Romania.
Mona Lisa este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 10:32   #236
Maestru
Medic
Everybody lies and fakes
 
 
Avatar dr.Brata
.
   
Default

Dr Dre, acuma daca ar fi atat de important pentru chirurgul respectiv sa ii faca rezectia, sa stii ca o poate face linistit daca vrea asa peste endoul facut de Mircea.
Cum? pai ca la carte, sub magnificatie cu preparare retrograda cu ultrasunete si plasare de MTA plug pe toate canalele. Nu-i tarziu. Oare cat sacrificiu osos/radicular inutil s-ar produce pentru asta?
__________________
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint

Modificat ultima data de radualionte; 29-05-13 la 11:14.
dr.Brata este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 14:49   #237
Avansat
MD Chirurg Oral
Fara status.
 
 
Avatar Dr.dre
.
+1 (+2/-1)     
Default

???? incurci treburiile ...
la ce iti trebuie obturatie retrograda daca o poti faci orto cum trebuie?? retro este si va fii mereu second option atunci cand orto nu merge. Clar atunci cand o faci, tr. sa o faci cum ai zis. Nu contesta nimeni.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017

Despre ce "sacrificiu" osos vorbesti? Osul se reface 100% daca cauza este eliminata. Osul ca si tesut nu cicatrizeaza, se reface.

Despre ce sacrificiu radicular vb.? rezectie apicala nu inseamna amputatie. Iei varful doar varful radacinii.

Intrebarea nu este endo vs. rezectie... ci daca este bine sa lasi tesutul inflamat acolo? in ce cazuri in poti lasa si in ce cazuri este mai bine sa-l scoti? Ca si orientare zic, ca atunci cand este tendinta de extindere trebuie scos. In cazul unui chist clasic cu zona de scleroza as zice ca trebuie scos. Dupa abcese exacerbate zic ca ar trebui scos. Mai ales daca a avut de ex. un abces sub-, perimandibular, parapharyngeal, retromaxilar... deci orice abces care decurge fuliminant, poate sa fie si doar unul submucos dar sanatos.
Trebuie tinut cont ca acel tesut inflamat, la marimea data, poate sa contina suficiente bacterii incat sa exacerbeze de unu singur cu toate ca sursa a fost eliminata (endo sau ectractie). Deci cand il poti lasa si cand este mai bine sa-l scoti?

Va fixati pe "cum se face un tratament lege artis"... stiim toti cel putin teoretic cum se face.
Dar intrebariile cand iau ce decizie, cand este mai bine cu rezectie si cand ajunge fara, asta nu se discuta. Adica cand pot sa las un proces patologic si sa-l urmaresc radiologic sau cand ar fii mai bine de scos asta se lasa de o parte.

In concluzie: Cate o data este mai bine sa scoti mizeria aia apicala de acolo... si este o mizerie.

Nu este absolut nici un sacrificiu osos iar cel radicular este neglijabil atata timp cat nu macelaresti.

Sunteti prea axati doar pe endo.....alte aspecte cum ar fii anamneza, structuri alaturate, eventuale complicatii si conseciinte lor le lasati de-o parte, nu le discutati si nu intrebati mai departe.

... . dupa cum ziceti: "limited" to endodontics!
Dr.dre este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 15:52   #238
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
0 (+1/-1)     
Default

retrograda se face (sau ar trebui sa se faca) obligatoriu (in cazul in care nu s-a obturat cu MTA ortograd) deoarece gutaperca + pasta sigilanta nu asigura etansare buna pe termen lung la diametre apicale mari.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017

(chiar si cu cel mai bun endo tot raman bacterii in canale )

doi la mana, daca stam sa ne gandim la cauzele esuarii unor tratamente endodontice - chiar si foarte bine facute - istmurile - de obicei din radacinile meziale ale molarilor - acolo nu putem curata decat retrograd cu ultrasunete.

Concluzie.

Parerea mea e ca cele mai bune rezectii le fac tot endodontii.

Uite un exemplu din arhiva personala cu o rezectie facuta de mine dupa un endo ars legis esuat din motive de istm necuratat - in principal - (pentru ca nu se poate curata ortograd calumea)


iarta-ma thom, dupa ce am poluat topicul lui Bogdan acum sar si la tine

Modificat ultima data de drdream; 29-05-13 la 16:37.
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 17:15   #239
Avansat
MD Chirurg Oral
Fara status.
 
 
Avatar Dr.dre
.
+2 (+2/-0)     
Default

Citat:
Publicat initial de drdream View Post

Concluzie.

Parerea mea e ca cele mai bune rezectii le fac tot endodontii.

Uite un exemplu din arhiva personala cu o rezectie facuta de mine dupa un endo ars legis esuat din motive de istm necuratat - in principal - (pentru ca nu se poate curata ortograd calumea)
imi pare rau, nu pot vedea din germania linkul... imi este interzis accesul.

Sincer nu trebuie sa vad rezectii la molari... le fac zilnic... si la 6-ari si la 7-ari, si pe inferior si pe superior, si pe palatinal... aproape unde vrei tu... folosim si noi ultrasunete (Mectron Piezo-Surgery) si dispunem de CBCT (Morita Veraviewepocs 3D) in cabinet. Inca nu am Microscop dar o sa-mi iau cand o sa-mi deschid cabinet. Deocamdata ma multumesc cu ochelari (marire 2,9X sau 6,0X)....

.... si nu ne laudam si zicem ca suntem cei mai buni la rezectii.....
.... este munca de zi cu zi...RUTINA!

Este foarte arogant din partea ta sa generalizezi si sa zici ca cele mai bune rezectii le fac endodonti !!!!

Crezi ca "endodontii" sunt singurii care stiu sa faca o obturatie retrograda lege artis dupa rezectie???

Chiar vreau sa te vad la o rezectie 37 sau 17 pe palatinal, sau la un 45 nu nervul in fata.

Se pare ca ai o parere foarte buna despre tine.

P.s.... am citit undeva unde ai postat un link cu o rezectie apicala in care ai scris ca timpul chirurgical ti l-a facut o colega bmf-ista.... din pacate numai stiu unde si mi-e lene sa caut......
Dr.dre este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 17:43   #240
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de Dr.dre View Post
imi pare rau, nu pot vedea din germania linkul... imi este interzis accesul.

Sincer nu trebuie sa vad rezectii la molari... le fac zilnic... si la 6-ari si la 7-ari, si pe inferior si pe superior, si pe palatinal... aproape unde vrei tu... folosim si noi ultrasunete (Mectron Piezo-Surgery) si dispunem de CBCT (Morita Veraviewepocs 3D) in cabinet. Inca nu am Microscop dar o sa-mi iau cand o sa-mi deschid cabinet. Deocamdata ma multumesc cu ochelari (marire 2,9X sau 6,0X)....

.... si nu ne laudam si zicem ca suntem cei mai buni la rezectii.....
.... este munca de zi cu zi...RUTINA!

Este foarte arogant din partea ta sa generalizezi si sa zici ca cele mai bune rezectii le fac endodonti !!!!

Crezi ca "endodontii" sunt singurii care stiu sa faca o obturatie retrograda lege artis dupa rezectie???

Chiar vreau sa te vad la o rezectie 37 sau 17 pe palatinal, sau la un 45 nu nervul in fata.

Se pare ca ai o parere foarte buna despre tine.

P.s.... am citit undeva unde ai postat un link cu o rezectie apicala in care ai scris ca timpul chirurgical ti l-a facut o colega bmf-ista.... din pacate numai stiu unde si mi-e lene sa caut......
asta a fost facuta cap coada de mine .pentru ca legea nu imi permite sa fac rezectii de palatinale si premolari inferiori ( imi depaseste aria de competenta ca sa citez din curicula) sau cand sunt in vecinatatea altor formatiuni anatomice importante chem o colega si prietena chirurg oral. (si la frontali superiori la doamne cu zambetul larg )

n-am spus ca fac eu rezectii bine (ba dimpotriva inca ma lupt cu hemostaze etc..etc.. si la capitolul asta sunt cel mai groaznic) am spus ca in general le fac endodontii pentru ca numarul de microscoape per suta de endodonti este mult peste numarul de microscoape per suta de chirurgi orali, si la lupe sau cu ochiul liber e mai greu cu istmurile nu cu tehnica.

plus ca unii chirurgi orali nu stiu de ce trebuie obligatoriu o obturatie retrograda chiar si dupa un endo ars legis.
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg DSCN1170.JPG (49,6 KB, 4 vizualizari)
Felul fisierului: jpg DSCN1172.JPG (51,4 KB, 3 vizualizari)
Felul fisierului: jpg DSCN1176.JPG (43,9 KB, 2 vizualizari)
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 18:30   #241
Avansat
MD Chirurg Oral
Fara status.
 
 
Avatar Dr.dre
.
+2 (+2/-0)     
Default

iar referitor la "nu-mi permite legea..."

aici ati dormit pe voi! Cine a lasat sa se voteze o asemenea lege? Erau numai chirurgi/ortodonti care au votat? Nu cred, dar cei care va reprezinta nu ii intereseaza. Acelas lucru ca-n politica. Sunt acolo ca sa ciupeasca ceva, nu ca sa apere interesele mediciilor stomat.

Nu inteleg dece nu va opubeti? Ce-i aia sa-ti interzica? In germania ai voie si fara sa fii chirurg/ortodont sa operezi ce vrei tu sau sa tratezi ce caz ortodontic vrei...
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017
Facultatea este aceas, teoria ati invatato toti. Restul tine de indemanare.. si de exper. Dar in nici un caz ca are o calificare mai proasta.

M-as zbate il locul vostru sa va dea voie...in primul rand, faptul ca va interzice ... "va degradeaza"... deci.. daca eu cu facultatea din germania am voie sa fac ce vreau insa voi nu, pt. ca chipuriile aveti nevoie de specializare, asta inseamna ca facultatea din romania ar fii inferioara fata cea din germania.....
Dar suntem in UE... tr. sa fie echivalate... daca se prind englezii/nemtii/francezii ca romanii au nevoie de specializare pt. resectii si tratamente ortodontice????? Ce este daca numai recunosc diploma, pe buna dreptate.

Legea va degradeaza la "dentist" ... un tehnician dentar mai bun.

Legea a fost, ca multe legi in romania, doar data pt. ca cei de la putere sa-si oastreze puterea... nu le convine sa puna stomatologu de rand implant si sa faca rezecti, ca sa nu-si piarda din clientela.

Nu va lasati fraeriti!!!!!!!!!!!! Sunt putini stomatologi... uniti-va!!!
drdream, KLMircea si BorYs au multumit.
Dr.dre este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 22:35   #242
Initiat bine
MD Parodontolog
Fara status.
 
.
0 (+1/-1)     
Default

Intr-un final e endodontie chirurgicala, oricum ai intoarce-o si tot de endodont merita sa fie facuta!
__________________
"There must be some way out of here",
said the joker to the thief
"There's too much confusion, I can't get no relief"
OnseT este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-05-13, 22:37   #243
Fondator eugenol
Medic Stomatolog
namE Eman
 
 
Avatar eugenol man
.
   
Default

Am facut un subiect separat cu hemostaza: Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Multumesc pentru discutii ontopic.
Dr.dre a multumit.
__________________
M. Sebastian Neatu (Area Sales Rep. Dentsply Sirona Romania, Bulgaria)
eugenol man este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 30-05-13, 00:35   #244
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
+1 (+1/-0)     
Default

Ai dreptate Dr.dre, procentual din populatia Romaniei putini pacienti isi permit un retratament la endodont sau o rezectie la chirurg (preturile fiind asemanatoare) si din pacate asemenea dinti ajung la extractie. De multe ori si un tratament endodontic de calitate facut de un GP este inaccesibil pentru multi.
Leziunile de origine endodontica au fost studiate histologic de Nair si a ajuns la concluzia ca doar aproximativ 10% din totalul leziunilor sunt chisturi adevarate, deci doar acestea ar avea neaparat nevoie de rezectie, restul leziunior putand fi vindecate doar cu tratament de canal. Din studiile lui Ricucci si a altora reiese ca nu putem sti de pe radiografie care din acestea sunt chisturi, forma si marimea nu conteaza, doar examenul histologic poate sa ne ofere aceasta informatie. Daca maxim 10% sunt chisturi adevarate de ce rata de succes a unei PAC este de doar 70-80%? Restul procentelor reprezinta limita noastra de a curata spatiul endodontic, oricat de grozav este endodontul tot nu poate curata toate ramificatiile.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017
In cazul unui esec intervine importanta unei rezectii de calitate realizata dupa anumite guidelineuri. Pe langa chiuretajul asa zisului chist trebuie indepartat ideal 3 mm din capatul radacinii pentru ca aici se afla 90% din ramificatiile si canalele laterale care daca nu sunt indepartate pot determina esecul rezectiei. Mentionez si importanta unei retropreparatii si a unei obturatii retrograde pentru a putea curata istmusuri si portiuni din canal care nu au fost atinse de instrumente. Gutaperca nu poate oferi o sigilare corespunzatoare.
Imi mentin opinia ca rezectia in aceasta situatie ca prima optiune este un tratatament inferior, raportul inainte de rezectie este 1:1, implantarea in os este 10 mm , dupa indepartarea a 3 mm (poate 2 ca un compromis) raman doar 7 mm in os, prognosticul pe termen lung este defavorabil. Daca mai punem si o parodontita marginala in viitor dintele acesta nu cred ca va avea viata lunga.
Daca un pacient plateste o consultatie mi se pare normal sa ii spun si opinia mea despre tratament. Tratamentele anterioare erau facute cu peste 10 ani in urma, asimptomatice, iar daca astepta 6 luni cred ca avea foarte mult de castigat si putin de pierdut. Putea evita o interventie chirurgicala, putea avea un dinte cu o implantare mai buna si economisea inca o interventie la fel de costisitoare ca si tratamentul de canal. Daca nu vedeam nicio modificare dupa 6 luni oricand putea sa faca rezectia sau daca vroia putea sa o faca imediat.
Cum rata de succes a tratamentelor de canal si a rezectiei este asemanatoare, daca am face recalluri in mod constant probabil amandoi am intalni esecuri ale tratamentelor noastre destul de des. Nu vad de ce un esec al tratamentului de canal ar fi diferit de cel al rezectiei.
OnseT, drdream, cosminaG si alti 9 au multumit.
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-06-13, 03:15   #245
Avansat
MD Chirurg Oral
Fara status.
 
 
Avatar Dr.dre
.
+3 (+3/-0)     
Default

Buna seara!

M-as bucura daca ti-ai lua timp sa citesti si incerci sa intelegi. Incerc sa nu bat campuriile prea mult, si sper sa beneficiezi (sau altcineva) vre-o data ca sa nu fii scris degeaba.

Repet inca o data, nu am pus nici o data problema Endo vs. Rezectie. Am incercat sa explic dece, nu mai ma repet. Unde am vrut eu sa ajung defapt s-a pierdut pe drum, pt. cat toata lumea a sarit pe mine legat de rezectie si m-am lasat si eu provocat.

Am sa ma incerc o ultima data sa ma fac inteles.

Tu in momentul in care te-ai apucat de tratament, nu ai tratat numai o PAC, ci in acelas timp si o sinuzita maxilara (dentogena) !!!

In momentul in care tratezi (si ) o sinuzita maxilara, sunt de parere ca trebuie sa stii si cum se trateaza in toate variantele. Evident nu practic, dar cel putin in teorie. Este un caz aproape la limita tratamentul strict konservativ.... cel putin din primele poze unde nu se vedea cat de extinsa este sinuzita.

Dece?

Atunci cand presupui o sinuzita dentogena clinic sau o vezi in CBCT/OPG, trebuie primul lucru sa-ti pui problema cat de extinsa este.

Dece?
- Pentru a putea sa se vindece o sinuzita dentogena, este necesar ca sistemul de scurgere si ventilatie sa fie intact. (Cazul prezentat de tine)

- Iar daca sinuzita dentogena este extinsa pe toata mucoasa sinusula sau chiar il umple complet, atunci sistemul de scurgere si ventilatie trebuie considerat compromis.

- In cazul acesta atunci sinuzita necesita tratatament separat pelanga tratamentul causal.

Insa :
- Daca sinuzita este localizata doar in recesul alveolar, atunci are sanse foarte bune sa se regenerze daca elimini cauza. (Cazul prezentat de tine) (atata timp cat sistemul de scurgere si ventilatie sa fie intact)


Ce motive exista pentru ca sistemul de scurgere si ventilatie sa fie compromis?
- A) Dentogen, B) Rhinogen
⇒ trebuie analizat complexul osteomeatal.

a) Dentogen: Ostium-ul maxilar este astupat datorita mucoasei schimbata polipos
pana sus. In cazuri grave astupa tot sinusul maxilar.

b) Rhinogen: Mai extista ceva deviatie de sept, cu sau fara sporn, polipi etc. care astupa meatus nasi medius (nu stiu in romana) sau un infundibulum prea stramt care sa compromita irigatia si ventilatia.

==> toate aceste informatii se pot obtine din CBCT


In varianta in care ai si pureci si paduchi.... este si dentogen si rhinogen.

De exemplu, cazul actual plus:
- de exemplu o deviatie de sept cu sporn
- si pe langa asta infundibulumul ingustat.

Ce se vede in CBCT?
- mucoasa ingrosasata basal puternic (origine dentogena) si
- in restul sinusului ingrosata discret (origine rhinogena).... in cel mai rau caz ocupa tot sinusul din ambele motive.

Aici intervine riscul, sa tratezi doar originea dentogena cu succes !!!, si sa te miri dece nu dispare sinuzita si simptomele, drept pt. care il trimiti la chirurg si el face rezectie apicala nefiind defapt nevoie. El se mira la fel, ca si el e mare si tare, si scoate dintele :-)) cand defapt trebuia trimis si la ORL-ist pt. Infudibulotomie si septo-rhino-plastie.

Cum se trateaza sinuzita maxilara de origine dentogena cu sistemul de scurgere(irigatie) si ventilatie compromis?

1) Irigatia si Ventilatia sunt compromise doar pe motive dentogene ==> Revizie de sinus si fenestrarea sinusului maxilar temporar catre meatus nasi inferior.

2) Irigatia si Ventilatia sunt compromise doar pe motive dentogene SI RHINOGENE ==>
evident trebuie eliminate si cauzele Rhinogene... Infudibulotomie, Septorhinoplastie... ce o fii nevoie.

Ce inseamna revizie de sinus?
- se ia polipoasa doar din centrul sinusului, si in nici un caz de la margini !!!

Ce inseamna fenestrarea sinusului maxilar temporara?
- prin fenestrare se creaza o scurgere artificiala (ostiumul fiind blocat) catre cavitatea nasala care se tine deschisa cu un furtun de silicon subtire pt. 5-7 zile astfel in cat sa poti sa clatesti sinusul. Dupa ce scoti furtunul fereastra se inchide repede.

Cum se face fenestrarea?... si aici vreau sa ajung!

a) fie endonasal cu endoscopul ==> destul de nepracticabil in cabinet (dupa parerea mea) si necesita experienta in endoscopie chirugicala (0% la mine :-)) )

b) fie prin fossa canina !!
- aici intervine partea interesanta !!!
- ca se poate face prin aceas incizie prin care poti face si rezectia apicala (suplimentara! la Endo, ca se elimini si ultimiiile ramificatii apicael si istumusuri si ce ai mai zi ;-) )


Ti se pare tras de par ce am descris??? Crede-ma...NU!!!! De multe ori nu se pune diagnosticul corect.

Uite-te la pozele postate de tine ultima data. Acolo este un exemplu dintr-o carte. Acolo au tratat cu succes o sinusita basala dentogene prin endo. OK!
Ce mai vezi in plus? ☺

Lipesete concha nasalis medialis. A fost operat de ORL-ist inainte!!!! Nu m-ar mira sa fii pus ei diagnosticul gresit si sa fii incercat sa trateze o sinuzita dentogena crezand ca este rhinogena. ☺ Sau a avut si pureci si paduchi.

Infine... cand ai scris ca pacientul a venit trimis de chirurg si tu i-ai zis ca se poate trata si doar consarvativ, fara ca macar sa vorbesti cu chirurgul si sa vezi ce parere are.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017

Repet inca o data... va limitati la Endo.

Sunt de parere ca (poate singurul de pe forum):

!!! Decizia conservativ vs. operativ se ia (in cazul) acesta in PRIMUL rand in functie de sinuzita !!!

Dece?

- Daca sinuzita necesita interventie chirurgicala atunci poti face prin aceas incizie si o rezectie apicala cu obturatie retrograda SUPLIMENTARA la tratamentul endotontic ortograd ca sa elimini si ultimile ramificatii si isthmusuri neatinse.

- Cu ocazia asta poti scoate si procesul pathologic apical (ca sa nu-i zic chist ca sariti in sus) pentru a-l examina histopatologic.

- iar la rezectie apicala te limitezi la ultimii 3 mm si nu amputezi ca nebunu.

- sacrificul osos si radicular.... ce sa mai zic... bazme, povesti, baliverne,... NEESSENTIAL

!!! Decizia conservativ vs. operativ in GENERAL nu se ia in functie de marimea leziunii ci in functie de AGRESIVITATEA procesului pathologic!!!

De exemplu:
- Abcese perimandibulare, submandibulare, submentale, masseterico-madibulare, peritonsilare, parapharyngeale, retromaxilare, fossa canina, Empyem sinusal...etc....

⇒ astea toate pot pornii de la leziuni apicale radiologic nesemnificative....iar recidivele de abcese decurg mult mai fulminant daca cauza nu a fost eliminata!!!!

⇒ daca cineva era pe cale sa moara de la un dinte atunci trebuie eliminata sursa de infectie adecvat.... aici zi eu ca o rezectie apicala cu obturatie retrograda SUPLIMENTARA la tratamentul endotontic ortograd ca sa elimini si ultimile ramificatii si isthmusuri neatinse este (minim) necesar..... in cazul in care vrei sa eviti extractia.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017


Multumesc tuturor care au avut rabdarea sa citeasca pana la capat si-mi cer scuze daca v-am plictisit cu lucruri banale pe care le stie toata lumea.

Im cer scuze daca te-am poluat. A fost ultima data, promit solemn ;-)

O seara buna!

Dr.Dre....still Der ☺
Dr.dre este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-06-13, 09:37   #246
Initiat bine de tot
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar cristaldental
.
   
Default

Dr. Dre, problema este ca din ce in ce mai putini medici dentisti au gandire medicala, din ce in ce mai putini se uita si la altceva decat la "gaura" pentru care a venit pacientul. Thom, nu o lua personal, tu esti totusi pe drumul cel bun...
Putini pot face un plan de tratament complet si corect, pe care sa si reuseasca sa-l impuna pacientului.
Cauzele nu le comentez aici, nu e locul si nici cazul. Dar intrind pe forum si lasind orgoliile la o parte, toti putem evolua.
__________________
Cristina Nita
cristaldental este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-06-13, 16:27   #247
Avansat
MD Chirurg Oral
Fara status.
 
 
Avatar Dr.dre
.
   
Default

p.s. zi-mi te rog din ce articol/carte este poza 4 pe care ai atasat-o... cea cu figura 7.
Sunt curios dece a fost operat (probabil de ORL-isti) inainte.
Dr.dre este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 02-06-13, 00:41   #248
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Multumesc Dr.dre pentru mesaj. Sunt de acord ca aceste cazuri care pot necesita tratamente din arii diferite de specializare solicita o colaborare stransa intre medicul endodont si chirurg, relatie care eu cu siguranta o mai pot imbunanati.
Chirurgul , endodontul si pacientul impreuna ar trebui sa analizeze la fiecare caz, indicatiile, riscurile / beneficiile fiecarei interventii si prognosticul pe termen lung pentru a putea decide care este cea mai buna solutie.
Daca exista indicatie de tratament conservativ cu sanse de reusita, balanta intre riscuri /beneficii favorabila si posibilitatea de a se urmari acel caz cred ca ar fi in beneficiul pacientului sa se incerce tratamentul conservativ si in functie de rezultate sa se decid daca este necesara si o interventie chirurgicala.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017
Cazurile postate au fost luate din cartea Ingle Endodontics 6, capitolul 17 ''Rhinosinusitis and endodontic disease'' paginile 626-638. Cartea o poti citi online la acest link:
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Dr.dre a multumit.
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 03-06-13, 00:30   #249
Avansat
MD Chirurg Oral
Fara status.
 
 
Avatar Dr.dre
.
+2 (+3/-1)     
Default

Merci pt. link, insa mie imi arata doar din 2 in 2 pagini, restul erau restrictionate.
Am gasit dupa ceva timp insfarsit cartea ca PDF.... iata citat din ea referitor la Fig. 7
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=3017

" Regrettably, some patients have undergone multiple antibiotic regimens and even sinus surgery before a dental condition is finally diagnosed as the primary etiology49 (Figure 7)."

... hihihi, am avut dreptate )... nasol pt. pacient, dar nu e primu si nici ultimul...

este trist si ce zice mai tarziu

" However, to date none of the current medical guidelines for management of acute or chronic rhinosi- nusitis include the recommendation for referral to a dentist or an endodontist to rule out a possible dental etiology.18,53–55"

.... cu toate ca 30% din sinusitide sunt dentogene!!!


p.s. si domnu Bucur vrea sa limiteze stomatologi si mai mult in loc sa-i invete mai multe ... chirurgii dento-alv. sa nu aiba voie la Sinus..... deci nici sa nu-i intereseze ce-i cu un etaj mai sus....poate in curand nici endodontii sa nu mai aibe voie sa trateze sinuzitele endodontic atunci cand este indicat... cum sa nu-ti ea voie sa tratezi o boala care se afla in domeniul tau pana la capat indiferent daca necesita chirurgie sau nu...
........ trist trist trist... foarte trist ce se intampla
cristaldental a multumit.
Dr.dre este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 22-07-13, 13:24   #250
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Recall de 5 ani la un retratament facut pe vremea cand eram inca in facultate, un 3.6 cu PAC si distructie coronara masiva. Ma bucur ca leziunea s-a vindecat si ca a rezistat fara sa se fractureze in ciuda faptului ca dentina pericervicala era subtire. Sa speram ca o sa mai stea niste ani buni acolo...
Imaginile atasate
Felul fisierului: png molar1.png (236,6 KB, 59 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 09-08-13, 19:34   #251
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
+1 (+1/-0)     
Default

Molar in forma de C preparat aproape integral ultrasonic. Tratamentul anterior nu era rau pentru ceva facut acum 10 ani dar a fost necesar retratamentul pentru ca sigilarea coronara a fost pierduta de mult timp si spatiul endodontic era recontaminat
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg sss.jpg (73,0 KB, 35 vizualizari)
radualionte, OnseT, drdream si alti 13 au multumit.
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 10-08-13, 00:02   #252
Maestru
Medic
Everybody lies and fakes
 
 
Avatar dr.Brata
.
   
Default

Superb Mircea ( ca de obicei). da-mi voie sa te poluez cu unul aproape identic atat in ceea ce priveste "shape-ul" (tot aproape ultrasonic) cat si "perdeaua" corpului literei C.

Scris dupa 47 minutes:

Cum ai obturat? Eu squirt.
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg s20130809_182800_0000.jpg (37,5 KB, 11 vizualizari)
drdream, thom yorke, BorYs si alti 1 au multumit.
__________________
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint

Modificat ultima data de dr.Brata; 10-08-13 la 00:02.
dr.Brata este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 10-08-13, 15:31   #253
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

E caz ideal de squirt
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 18-08-13, 04:07   #254
Avansat
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar camellleom
.
   
Default

)))))))))
2013 si inca sunt dispute endo vs chirurgie!
They go hand in hand me dear! Hand in hand!
First option - do the endo! Wait. Evaluate.etc
Dr.dre a multumit.
__________________
Dr. Bogdan Acatrinei
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Implants & Esthetics
camellleom este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 20-08-13, 00:14   #255
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

manualul e manual
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg dddddd.jpg (33,4 KB, 32 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 22-09-13, 02:21   #256
Initiat
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

daca i-ai spune la Ruddle ca tratamentul asta e "made in Romania" s-ar speria.)
gaybriel este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 22-09-13, 16:35   #257
Maestru
Medic
Everybody lies and fakes
 
 
Avatar dr.Brata
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de gaybriel View Post
daca i-ai spune la Ruddle ca tratamentul asta e "made in Romania" s-ar speria.)
de ce sa se sperie...sa vezi si ce tretamente faine se fac si in india, ucraina, bulgaria etc. ar fi invidios poate, ca ale lui multe erau in photoshop...
robbycarlos a multumit.
__________________
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint
dr.Brata este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 24-09-13, 00:36   #258
Initiat
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

sunt total de accord. in romania,bulgaria,ucraina sunt mai multi endodonti decat in franta. sistemul din franta e mai "comunist"decat cel din tarile de est si functioneaza dupa principiul(liberte,egalite,fraternite).
gaybriel este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 02-10-13, 13:38   #259
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
+1 (+1/-0)     
Default

Reevaluare la 1 an de zile.
Imaginile atasate
Felul fisierului: png crts.png (427,8 KB, 23 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 02-10-13, 13:58   #260
Avansat
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar stanciulescu victor
.
   
Default

Incredibil! Bvo ! Se pare ca leziunea J nu inseamna VRF neaparat!
Ps: f misto sentimentul ce l simte un privitor avizat, ma gandesc ca tu esti mega "multumit"
thom yorke a multumit.
__________________
"tin cu dintii de dintii tai ""
stanciulescu victor este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 02-10-13, 14:21   #261
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Multumesc Victor! Normal ca si eu si pacienta suntem multumiti de evolutia dintelui pana acum, poate era loc de mai bine daca nu primea doar o tangentiala . Leziunea in J nu inseamna fractura intotdeauna, sondarile paro erau normale in acest caz si sub micro nu am vazut vreo fractura
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 08-10-13, 19:01   #262
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

3.6 cu fistula. De multe ori aceste cazuri le finalizez in doua sedinte cu hidroxid de calciu pe canale timp de o luna pentru a urmari vindecarea. Cand pacienta s-a intors dupa o luna pentru sedinta a doua, fistula era in continuare prezenta.
Am zis sa-i mai dam o sansa dintelui, inca o sedinta de C&S, Ca(OH)2 timp de trei luni si reevaluare. Pacienta s-a intors peste 6 luni, fistula absenta, vindecare osoasa aproape completa pe rx. Se pare ca unii dinti se pornesc mai greu dar recuperaza mai repede
Imaginile atasate
Felul fisierului: png hhhh.png (302,0 KB, 56 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu

Modificat ultima data de thom yorke; 08-10-13 la 21:05.
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-11-13, 21:43   #263
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Microscopul e foarte util pentru a vedea deep split-uri apicale, nu si pentru acest caz. Eram ferm convins ca e un molar superior cu doua canale pana cand am periat zona apicala cu ace precurbate
Imaginile atasate
Felul fisierului: png STOLNICU_ANA_21102013_123123.png (409,1 KB, 11 vizualizari)
Felul fisierului: png STOLNICU_ANA_12112013_200753 (1).png (137,5 KB, 14 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 18-11-13, 18:22   #264
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Dream a prezentat saptamana trecuta un molar superior la care canalul MB2 se unea apical cu palatinalul, primul dinte tratat cu asemenea anatomie.
Ca o coincidenta, astazi am finalizat acest 2.7 la care canalele meziovestibulare se unesc apical cu palatinalul, primul de acest gen si pentru mine. Am avut multe cazuri de anastomoze ale radacinii DV cu palatinala dar niciodata cu MV pana acum
pentru Dream: prima poza e cu un bec de 50 de ore, a doua de 1500, nu prea se vede diferenta la pozat. Lumina e un pic mai slaba dar la asistenta ii convine
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg ZADIC_AURELIA_06112013_092508.jpg (71,5 KB, 10 vizualizari)
Felul fisierului: jpg IMG_0062.jpg (283,5 KB, 14 vizualizari)
Felul fisierului: jpg IMG_0063.jpg (317,1 KB, 16 vizualizari)
Felul fisierului: jpg ZADIC_AURELIA_18112013_132000.jpg (50,4 KB, 12 vizualizari)
Felul fisierului: jpg ZADIC_AURELIA_18112013_131702.jpg (49,6 KB, 13 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 05-12-13, 16:22   #265
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Premolar inferior cu leziune in forma de J pe retroalveolara, sondare parodontala peste limite normale, am suspectat o fractura verticala dar intraoperator nu am gasit nimic. Rezultat bun la un an de zile, in curand dintele va primi o coroana.
Imaginile atasate
Felul fisierului: png frg.png (332,9 KB, 50 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 05-12-13, 17:46   #266
Initiat bine
MD Parodontolog
Fara status.
 
.
   
Default

Trebuia scos in 2012, ca in 2013 o sa iasa mai greu!
__________________
"There must be some way out of here",
said the joker to the thief
"There's too much confusion, I can't get no relief"
OnseT este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 05-12-13, 19:14   #267
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Eu ma gandeam la 2043
BorYs a multumit.
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-12-13, 20:40   #268
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Dream spune ca ii place sa scoata ace din zone dificile. Mie nu imi face nicio placere dar macar stiu ca o sa ajung in raiul endodontilor pentru ca am scos mult mai multe decat am lasat. Nu acul indepartat e interesant la acest caz ci anatomia foarte rara , 5 canale separate.
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg ffrs.jpg (103,8 KB, 49 vizualizari)
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-12-13, 22:05   #269
Maestru
Medic
Everybody lies and fakes
 
 
Avatar dr.Brata
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de thom yorke View Post
anatomia foarte rara , 5 canale separate.
Foarte fain cazul. you made my day...MMMM...Middle mesial...ma incanta maxim cand vad cum molarii inferiori ne surprind mai ceva decat cei superiori.
anatomie rara? sa asteptam cativa ani si parca vad ca aceasta anatomie va deveni mai deasa decat credem. deocamdata cica ar fi 15%...creste procentul pe zi ce trece.
thom yorke a multumit.
__________________
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint
dr.Brata este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 18-12-13, 22:31   #270
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Multumesc Radu. Intradevar studiile arata o frecventa de pana la 15% a MM si asta se confirma si clinic. Middle mesial cu orificiu si foramen separat am mai intalnit doar o data in toti anii mei de activitate. Un asemenea caz cu MM independent si cu un total de cinci canale cu foramen separat e destul de rar intalnit
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 25-02-14, 21:17   #271
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
.
+1 (+1/-0)     
Default

Premolar inferior cu 4 canale in treimea apicala
Imaginile atasate
Felul fisierului: jpg vette3.jpg (58,2 KB, 26 vizualizari)
radualionte, nico, sorsirbu si alti 16 au multumit.
__________________
Mircea Tudericiu
thom yorke este offline   Raspundeti cu citat
.
Raspunde

Bookmarks

Tag-uri
.., ..., 3d, ajutor, buna, caz, cazuri, chx, concluzia, dori, endo, endodontie, exista, facute, hidroxid de calciu, intrebare, irigare, las, liber, mecanic, medici, micro, mm, molarii, munca, oala, pacientul, plange, programa, pulpara, pulpita, ramane, rece, refacere, salut, seringi, student, studenti, tratament

Uneltele subiectului


Subiecte similare
Subiect Scris de Forum Raspunsuri Ultimul mesaj
Cazurile lui Mervey mervey Endodontie 46 29-10-10 15:53
cazurile lui Dan dacris Endodontie 128 29-03-10 14:46
Cazurile lui Sorsirbu sorsirbu Endodontie 25 16-06-09 22:02


Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (18:34) timp.

Alegeti schema de culori preferata:

Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2020.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO