minimum ...fara probleme..se poate!! ..ca asta ne intereseaza de fapt..
eu sunt mai lenes de felul meu ..e fapt nu atit comod ci dupa multe vazute si auzite in endo ma intreb de fapt in afara de un natural sentiment de mindrie pe care ti l da un caz cu continouus tapper si avind in vedere ca pe la noi nu ne intreaba nimeni de iregularitati (coke bottled shape) sau ensitatea obturatiei care credeti din experienta voastra ca ar fi minimul acceptabil(adeca ...???) pt vitali si devitali...stiu ca pare straniu dar cind ai vara nenumarate endo pt protetica ulterioara cauti mereu calea cea mai scurta...care nu neaparat trebuie sa fie ciobanie...
nu cred ca a inteles cineva intrebarea ta... ce inseamna minim? mai ales la endo?adica poti sa faci mai bine dar ceva iti spune ca minim e suficient?...
tratamentul endodontic minim este pansamentu' cu dentocalmin sau drenajul endodontic si "lasat deschis". Acuma depinde cat vrei tu sa stea dintele ala pe arcada.
un minim adica un endo pe care dupa ce l ai facut si ai pus 10 ceramici sa dormi linistit dupa parerea mea de incepator ar fi sa folosesti singurul mijloc de izolare adica diga (rulourile sunt mijloace absorbante) sa folosesti un apex locator sa faci spalaturi macar cu hipoclorit, sa nu bagi ace pe canal fara edta gel si sa faci un trat mecanic prin ce tehnica vrei tu mai putin "aia in care se freaca acul pe canal in sus si n jos" si o obturatie prin tehnica condensarii laterale....."succesuri"
p.s dar intrebarea e "romaneasca" ideea ar fi sa evoluam nu sa gasim un minim de efort dar avand in vedere ca majoritatea nici macar diga nu pun...si "tehnica mea minima" ar fi un pas in fata
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Citez din „spusele” lui Camil Ianes: „Oricat m-as stradui sa scot ceva foarte ieftin si rapid, nu prea reusesc. Asta dupa parerea mea e minimum ce se poate face pentru a nu compromite iremediabil un dinte si al face imposibil de retratat cu rezultat 100%.”
un minim adica un endo pe care dupa ce l ai facut si ai pus 10 ceramici sa dormi linistit dupa parerea mea de incepator ar fi sa folosesti singurul mijloc de izolare adica diga (rulourile sunt mijloace absorbante) sa folosesti un apex locator sa faci spalaturi macar cu hipoclorit, sa nu bagi ace pe canal fara edta gel si sa faci un trat mecanic prin ce tehnica vrei tu mai putin "aia in care se freaca acul pe canal in sus si n jos" si o obturatie prin tehnica condensarii laterale....."succesuri"
p.s dar intrebarea e "romaneasca" ideea ar fi sa evoluam nu sa gasim un minim de efort dar avand in vedere ca majoritatea nici macar diga nu pun...si "tehnica mea minima" ar fi un pas in fata
imi place tot ce ai scris aici, mai ales partea cu frecatorii de canale care cand freaca se uita in tavan (lucru pe care nu l-am inteles niciodata) si se fac ca simt ceva acolo timp in care strang si dintr-un ochi.