30Multumiri -
18 Scris de Makak -
1 Scris de zemo -
2 Scris de stanciulescu victor -
2 Scris de Makak -
1 Scris de zeno_florita -
3 Scris de zemo -
1 Scris de zemo -
1 Scris de Mihai Gaureanu -
1 Scris de ange_la |
16-03-11, 14:03
|
#1 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
| = : +2 (+2/-0) Prima condensare verticala (a mea, evident) Buna ziua doamnelor si domnilor doctori...dupa ceva vreme in care am rumegat endodontia pe eugenol, in Ingle si in Cohen mi-am facut curaj sa apar si eu pe forum cu prima mea condensare verticala. Am ales un caz simplut, evident, un 45 cu mobilitate grd 1 spre 2, de cauza parodontala. In urma exerezei dentinei alterate s-a deschis c.p. si am trecut la extirparea vitala cu diga hipoclorit foramen locator etc. RX preop este doar OPG-ul, si mai este un rx cu conul pe canal si obturatia finala.
Asa ca ascutiti-va sabiile si incarcati-va pistoalele ca acum mi-am pus un mare bullseye in frunte si astept tirul de intrebari, CRITICI si/sau sugestii
''edit'' Era sa uit detaliile: downpack la 5 mm; MAF iso 25; sealer Sealapex (o fi bun n-o fi bun nu stiu dar asta il aveam)
P.S. Peretele distal cred ca l-am facut varza cu un peeso care nu a intrat chiar cum trebuia
P.S.2 Cutia cu diazepam si etnobotanicele sunt la indemana asa ca o sa suport criticile foarte usor
Modificat ultima data de Makak; 16-03-11 la 16:13.
|
| |
.
16-03-11, 16:05
|
#2 | | Initiat
Medic Dentist
.
| - : 0 mie unu imi place.sincer.foarte mult imi place adaptarea apicala.la cat ai facut downpack-ul? bafta si in continuare si la mai multe cazuri de acest gen
__________________ Dr. Vlad Lup |
| |
.
17-03-11, 05:26
|
#5 | | Ucenic timid
Medic Dentist
.
| - : 0 frumos acest endo, felicitari 
P.S. daca nu ma insel, si cred ca nu, nu e cumva 3.5? |
| |
.
17-03-11, 11:43
|
#7 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
| = : +1 (+1/-0) Citat:
Publicat initial de camil ianes Frumos! Tot asa inainte! | OMG OMG OMG  ...multumesc de incurajari
@stanley: este un 35, imi tremura mana cand am scris
El a venit pt o pulpita la 17, i-am dat lucrarea jos si ii fac alta in cadranul 1...nu prea are bani si ii fac pro bono, ca e un fel de cunostinta, ruda lu tata lu mama lu bunicu din partea surorii etc ...ati inteles voi.
Acum ca am prins curaj o sa fac o condensare pe un 26 la frate-miu (ca tocmai ce i-am permeabilizat mb2 dupa vreo 2 ore de munca)
Si ca sa fac niste offtopic: vreau sa ma inscriu la acest curs...credeti ca merita(nu am fost la nici un curs de endo dar vreau sa incep sa merg)? Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Modificat ultima data de Makak; 17-03-11 la 15:01.
|
| |
.
21-03-11, 13:11
|
#8 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Ei si acum chiar ca o sa imi iau niste castane pe sesarul asta, dar sunt pregatit.
mb1- MAF 25; downpack la 4 mm
mb2- MAF 20; downpack la 5mm
d - MAF 25; downpack la 5mm
p - MAF 35; downpack 4 mm |
| |
.
21-03-11, 14:58
|
#9 | | Initiat
Medic Dentist
.
| = : +1 (+1/-0) hai sa intreb eu ceva: de ce hedstroem?
| |
.
21-03-11, 15:14
|
#10 | | Ucenic timid
Medic Dentist
.
| - : 0 de ce nu se vede clema de la diga in rx ul cu acele? in rest e fumos..dar sper ca ai pus diga si ai facut spalaturi cu hipo si edta ca altfel e pacat de obtuatie...
__________________ "Orice prost poate sti. Scopul este sa intelegi. (Albert Einstein)" |
| |
.
21-03-11, 17:39
|
#12 | | Initiat
Medic Dentist
.
| = : +2 (+2/-0) un "+" pt endo si un "-" pentru nick-ul ales .
nu pot sa nu ma intreb cum ar suna daca titlul topicului ar fi fost "makak in canale"! 
ps: suntem doar norocosi ca l-ai plagiat pe augustin cred ( cu denumirea topicului tau) si nu pe camelleom (cunoscatorii stiu de ce)!!
__________________ "Problemele complicate au intotdeauna raspunsuri simple, pe
intelesul tuturor, dar gresite."-MURPHY`S LAW |
| |
.
21-03-11, 21:03
|
#14 | | Initiat bine
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat:
Publicat initial de stanleyy felicitari pt endo! peretele distal observ ca e cam dus...reusesti sa-l reconstitui? ma gandesc ca molarul va fi "incoronat" ca daca nu.. ai transpirat in zadar pt ca nu va tine mult dintele in starea asta..
p. s. vezi ca ai o carie distala pe 2.5 | cred ca era mai simplu de reconstruit inainte de endo... |
| |
.
21-03-11, 21:32
|
#15 | | Ucenic timid
Medic Dentist
.
Publicat initial de nicom cred ca era mai simplu de reconstruit inainte de endo... | eu mai usor de reconstituit dupa tratament mai ales daca nu lucrezi de la ora 12 si fara diga, ai vizibilitate mai buna insa nu este si mai sanatos...ideea e sa cureti bine inante tot ce e ramolit, sa vezi daca mai ramai cu ceva din dinte...ca s-ar putea sa inchizi dintele si cand vrei sa-l reconstitui sa iti dai seama ca te-ai chinuit degeaba pt ca trebuie extras si nu poti sa-l reconstitui.. |
| |
.
22-03-11, 09:29
|
#16 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de stanciulescu victor un "+" pt endo si un "-" pentru nick-ul ales .
nu pot sa nu ma intreb cum ar suna daca titlul topicului ar fi fost "makak in canale"!  | nickul are mai multa legatura cu animalul decat cu verbul ''a se ...''
am indepartat toata caria si coloratiile de pe dinte fara mila (dintele va fi pivotat si incoronat), deci pe pragul distal nu mai e carie si merge reconstituit
carie distala pe premolar si meziala pe 27(care sper sa nu necesite si el extirpare)
iar despre endo, nu stiu ce sa zic...vad eu cateva greseli destul de mari: pe mb1 cred ca am depasit; pe mb2 e scurta; iar pe distal am crezut ca s-a indoit varful conului, dar incep sa cred ca aia e morfologia canalului...
P.S. Am vazut pe forum aici niste cazuri mult mai bine tratate si care si-au luat castane...as aprecia si eu niste critici constructive |
| |
.
22-03-11, 10:02
|
#18 | | Avansat bine de tot
Medic Dentist
.
| - : 0 Citat: |
edit: cred ca asta ii raspunde si lui dan; spalaturi cu hipo si edta 2 min la ultima spalatura
| Sa inteleg ca nu folosesti diga?! Dar faci condensare verticala... Ok |
| |
.
22-03-11, 11:15
|
#19 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de Cosminf Sa inteleg ca nu folosesti diga?! Dar faci condensare verticala... Ok  | nu stiu de unde ai inteles ca nu o folosesc...dar o folosesc |
| |
.
22-03-11, 12:41
|
#21 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de Makak rx-urile cu ace pe canal le fac la un amic care are rx la scaun, asa ca am apucat ce am prins dintre acele lui ca m-am bagat si eu repede intre 2 pacienti | eu zic mersi ca omul ma tolereaza la rx cu ace si conuri si nu pot sa ii cer sa stea dupa mine sa pun diga, sa fac filmul, sa scot diga etc
la prepararea canalelor in cabinetul unde lucrez folosesc diga dar nu am rx...asa ca trebuie sa impac capra cu varza si sa fac filmele doar cu izolare cu rulou din pacate |
| |
.
24-03-11, 12:37
|
#24 | | Initiat
Medic Dentist
.
| - : 0 na uite o chestie pe care eu tot nu o inteleg. poate de aia te intreba lumea de protocoale.eu nu fac rx cu ace pe canal pt ca nu am rx nici in cab nici prin apropiere.dar daca as avea la un prieten aproape ma gandesc ca ar trebui sa fie ceva de genu: izolez, ma accesez, masor, pun repere pe ace, masor acele, notez lungimile, inchid provizoriu, ma duc la prieten, scot provi, bag acele pana la reper dupa lungimile pe care le-am notat si bamm: sunt la wl dorita.fac rx pt verificare.bun...in rx-u tau cu ace esti mult short pe toate.acolo ai vrut tu sa lucrezi?ai bagat acele pt rx la nimereala pana unde ai "simtit constrictia" sau cum?
| |
.
24-03-11, 13:36
|
#25 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
| - : 0 @zemo: cabinetul amicului meu e cam la 15 min distanta de mine...molarul cu acele pe canal e la frate-miu, deci pot sa-mi permit niste chestii: apexlocatorul arata cam 2-3 mm distanta de varf, am zis ca hai sa fac si cu acele pe canal sa fiu mai catolic decat papa...l-am impachetat cu niste provizoriu si m-am dus la film(am urmat aprox aceiasi pasi pe care i-ai descris)...l-am facut si m-am intors in 30-40 min...i-am mai bagat jumate de articaina si am trecut la largit si shapeuit de canale(numa mb2 mi-a luat aproape o ora). Dupa shaping apexlocatorul arata ca sunt in varf pe toate canalele, am pregatit conurile master, le-am facut semne la reperul coronar, le-am bagat in buzunarul de la spate si am plecat la rx. Acolo am repetat pasii de la ace, dar cu conurile (vezi rx). Dupa rx m-am intors la cabinet si i-am bagat niste CaOH2 pe canale ca nu mai puteam sa ii si obturez (toata tevatura a durat aproape 4 ore) si m-am dus acasa am mancat si m-am culcat. A doua zi am obturat si i-am facut rx-ul de control
Sper ca am fost suficient de clar de data asta; nici eu nu fac aproape la nimeni filme cu acele pe canal dar de data asta mi-am permis...de obicei ii trimit la film direct cu conul master pe canal
P.S.: mancatul si dormitul nu fac de obicei parte din protocolul meu operator |
| |
.
24-03-11, 13:41
|
#26 | | Initiat
Medic Dentist
.
| - : 0 bun ok eu am inteles de la inceput ce ai vrut sa zici.idea e alta.eu stiu ca rx cu acele pe canal se face ca sa verifici si radiologic lungimea de lucru confirmata de apex locator.ce rost a avut rx-ul tau cu acele pe canal?ca eu asta nu inteleg.sa vezi daca intr-adevar esti la 2-3 mm de apex asa cum ai masurat?trebuia sa fi patent pe canale, sa ai un reper la 0.0 pe apex locator si apoi rx cu acele pe canale ca sa verifici.parerea mea...
| |
.
24-03-11, 14:43
|
#27 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de zemo bun ok eu am inteles de la inceput ce ai vrut sa zici.idea e alta.eu stiu ca rx cu acele pe canal se face ca sa verifici si radiologic lungimea de lucru confirmata de apex locator.ce rost a avut rx-ul tau cu acele pe canal?ca eu asta nu inteleg.sa vezi daca intr-adevar esti la 2-3 mm de apex asa cum ai masurat?trebuia sa fi patent pe canale, sa ai un reper la 0.0 pe apex locator si apoi rx cu acele pe canale ca sa verifici.parerea mea... | am priceput si eu punctul tau de vedere (in cele din urma) si ai dreptate,rx-ul ala nu e prea justificat, dar nici foarte mult rau nu cred ca a facut...promit sa nu mai fac  (dar despre obturatia finala ce parere ai?)
uff...si acum ca am lamurit-o cu rx-ul iata un caz nou...pe care sper ca l-am tratat corect:
pacienta vine cu un 11 colorat de pe care i se ciobise obturatia coronara...teste de vitalitate negative. La recomadarea mea pacienta accepta tratamentul endodontic si la permeabilizarea canalului se constata sensibilitate puternica in 1/3 apicala. Dupa anestezie am facut extirparea si am trecut la cleaning si shaping cu hipo la greu. La final Maf era 45 si am facut rx cu conul pe canal.
La vederea rx am observat leziunea distala si am trecut la hidroxid de calciu, care a stat cam 2 sapt(cica au masurat ei si dupa 2 sapt ionii oh- ajung pe fata externa a radacinii). Dupa 2 sapt am mai facut o sedinta de cleaning cu hipo la greu si am si frecat canalul cu o periuta interdentara care se ducea pana la vreo 4-5 mm de varf apoi irigare cu edta, frecat cu periuta 2 min si iata ce a iesit.
P.S. in ciuda eforturilor mele canalul lateral cu pricina nu s-a evidentiat, dar sper ca e curat la cat hipo am frecat prin canal
P.P.S. Sealapex-ul chiar e radioopac? poate imi raspunde cineva care il foloseste de mai demult...sau recomandati-mi un sealer care e sigur radioopac
Modificat ultima data de Makak; 24-03-11 la 15:46.
|
| |
.
24-03-11, 15:56
|
#28 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
| - : 0 periuta interdentara mai zii de periuta interdentara....am vazut de cumparat periute speciale pentru endo dar am pierdut linkul...
__________________ Nu am,nu dau,nu vreau...(maxime din policlinica) |
| |
.
24-03-11, 20:55
|
#29 | | Initiat
Medic Dentist
.
Publicat initial de Makak am priceput si eu punctul tau de vedere (in cele din urma) si ai dreptate,rx-ul ala nu e prea justificat, dar nici foarte mult rau nu cred ca a facut...promit sa nu mai fac  (dar despre obturatia finala ce parere ai?) | in sfarsit ne-am priceput cu rx-urile    despre caz am zis ca mi-a placut si mi se pare ok.
| |
.
25-03-11, 21:27
|
#30 | | Initiat
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de Dr.Daraban Bogdan mai zii de periuta interdentara....am vazut de cumparat periute speciale pentru endo dar am pierdut linkul... | Au cei de la Tehnical Dent. Nu sunt interdentare (se pot pune în contraunghi). |
| |
.
26-03-11, 15:15
|
#31 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de Dr.Daraban Bogdan mai zii de periuta interdentara....am vazut de cumparat periute speciale pentru endo dar am pierdut linkul... | neavand din cele de contraunghi (mersi de pont Mihai Gaureanu) am folosit o periuta interdentara care intra bine in canal...pe frontali merg bine, dar la laterali nu poti...poate doar pe vreun palatinal mai larg. |
| |
.
27-03-11, 11:55
|
#32 | | Initiat bine
Medic Dentist
.
Publicat initial de Makak Dupa 2 sapt am mai facut o sedinta de cleaning cu hipo la greu si am si frecat canalul cu o periuta interdentara care se ducea pana la vreo 4-5 mm de varf apoi irigare cu edta, frecat cu periuta 2 min si iata ce a iesit.
| Nu era mai simplu sa folosesti o ansa cu us?
.
27-03-11, 14:46
|
#33 | | Maestru
Medic
.
Publicat initial de ange_la Nu era mai simplu sa folosesti o ansa cu us? | sau acul de irigare, activat US indirect...merge ca uns
__________________ [I]"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint |
| |
.
27-03-11, 21:20
|
#34 | | Initiat
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de Makak (mersi de pont Mihai Gaureanu) | Nu ai pentru ce. Am uitat să mai spun ceva: mie nu mi-au plăcut (este doar o părere personală). |
| |
.
28-03-11, 08:46
|
#35 | | La primele mesaje
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de dr.Brata sau acul de irigare, activat US indirect...merge ca uns  | nu se rupe? si...oare chiar functioneaza? eu am incercat sa pun indirect pe un kerr, dar daca nu e mai mare de 25-30 se face praf...la propriu. Si nu avem de unde sa stim ca chiar isi face efectul. Anse endo nu am (inca) asa ca a fost periuta interdentara sau nimic...si am ales periuta. |
| |
.
28-03-11, 22:25
|
#37 | | Maestru
Medic
.
Publicat initial de Makak nu se rupe? si...oare chiar functioneaza? eu am incercat sa pun indirect pe un kerr, dar daca nu e mai mare de 25-30 se face praf...la propriu. Si nu avem de unde sa stim ca chiar isi face efectul. Anse endo nu am (inca) asa ca a fost periuta interdentara sau nimic...si am ales periuta. | nu se rupe...stai relax
merge de minune...incearca la un retrat sa vezi ce bine si repede ti se curata toata mazga
nu pune pe k-file ca daca is slabite se rup ca grisinele, mai ales niti
__________________ [I]"Libertatea de exprimare nu inseamna libertatea gandului pe care il iubesti, ci a gandului pe care il urasti, pe care il urasti cel mai tare." Larry Flint |
| |
.
 | Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (17:57) timp. |