| | 7Multumiri -
1 Scris de Adrian Adn -
3 Scris de augustin -
1 Scris de LizKcer -
2 Scris de Kitty1604 |
07-03-11, 22:53
|
#1 | | La primele mesaje
Student M. Dentara
.
| - : 0 Buna ziua. As vrea sa va uitati si dvs. peste o radiografie, a unei paciente si sa va dati o parere, daca nu cer prea multe de la maestrii in ale endodontiei? Ce vreau eu sa rezolv, este acel 3.6 si 3.7. Peste 3.7 avea un polip gingival, ma refer la timpul trecut pentru ca am scapat de acel polip, am reusit sa-i fac o pulpectomie si deja s-a rezolvat 3.7, dar ce am observat la radiografie este acel 3.6. Mie mi se pare, ca ar fi un proces periapical, dar daca va uitati la canalul ML, parca se vede un corp strain pe acolo sau doar mi se pare. Acel dinte nu e tratat de mine, a facut cineva o pulpectomie la el si pacienta nu a mai fost cu acel 3.6 la tratament si din cate mi-a spus. Pacienta a stat vreo 4 ani cu canalele deschise. Nu am gasit nici un con pe canal. Am lasat momentan un Hidroxid de Calciu pe canale si inainte de a-l inchide, am luat hotararea sa aflu si o parere de la dvs. Am mai intrebat pe cineva si mi s-a raspuns ca ar vedea o cale falsa acolo, mie mi se pare o depasire, parerea dvs care ar fi? Va multumesc mult si orice sfat ar fi de ajutor. O zi placuta va doresc forumistilor. Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Uploaded with Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Va salut,
Sunt student (an 6) si asta e primul meu post. 3.6
- pacient in varsta de 16 ani
- se prezinta fara simtomatologie; test la cald neg. (nu am avut cum sa fac testul la rece), percutie in ax neg
- obturatie ocluzo-distala din compozit; carie disto-linguala; NU a durut la exereza; Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/endodontie/13473-proces-periapical/
- in urma cu cca o saptamana de la prezentare a avut dureri de tip pulpitic timp de cateva zile exacerbate la cald /rece (cica dupa ce a spart un mentosan intre molari  )
Periapical, este osteita condensata ? daca da, banuiesc ca nu a aparut asa in 2-3 saptamani, deci pacientul avea o pulpita cronica ce s-a reacutizat. Se observa depozite de dentina aberanta in CP.
sau
poate sa apara leziunea periapicala si din cauza unei traume ocluzale? 3.5 este blocat in eruptie si nu a atins planul de ocluzie. Marturisesc ca nu am analizat ocluzia si mi-a venit ideea dupa ce am vazut OPG-ul. Pareri?
Multumesc
Modificat ultima data de eugenol man; 27-03-12 la 23:41.
|
| |
.
07-03-11, 23:42
|
#2 | | Initiat
Medic Dentist
.
| - : 0 fa o retro si o sa vezi mult mai bine ce si cum
__________________ Dr. Vlad Lup |
| |
.
08-03-11, 10:34
|
#4 | | Initiat
Medic Dentist
.
| - : 0 ma sincer din ce vad eu acolo nu pare a fi ceva corp strain. dar cum am zis nu vad prea bine.fa o retro sau adu-mi cd-u pe joi si vedem
__________________ Dr. Vlad Lup |
| |
.
22-02-12, 15:08
|
#5 | | Ucenic Sef
Medic Dentist
.
| - : 0 1.6 proces periapical si cale falsa? Buna ziua!
Pacienta,in varsta de 30 de ani, de prezinta la cabinet pentru un control stomatologic.
La inspectia dintelui 1.6,observ o microproteza ,din ceramica,incorect adaptata(de altfel ,pacienta mi se plange de mirosul fetid din dreptul acelui dinte).Dau Rx,fara a indeparta coroana in prealabil. Vine cu Rx si vedeti si voi ce e acolo.
Precizari: dintele este asimptomatic:nu prezinta durere la percutie in ax/transversala.
Decid sa indepartez microproteza pentru a incerca un retratament.Trimit din nou la Rx pentru o confirmare a ceea ce am vazut initial(un proces periapical).
Intrebarea mea:1) tratamentul care e acum,pe radacina palatinala,nu e cumva o cale falsa?Canalul parca are aspect de os.
2) exista un proces periapical sau e doar sinusul?
Multumesc!
__________________ Nu trai in trecut, nu visa la viitor, concentreaza-ti toate eforturile in prezent. Buddha
Modificat ultima data de Iriss23; 22-02-12 la 15:19.
Motivul: pozele
|
| |
.
22-02-12, 17:02
|
#6 | | Maestru
Medic Dentist
.
| - : 0 Pare sa fie un pivot nu o cale falsa ! Ori este un pivot de fibra de sticla, ori a incercat sa cimenteze un pivot metalic , care intre timp a cazut(a renuntat la el si a pus coroana) si a ramas cimentul pe peretii canalului ...
__________________ EFICIENTA este cea mai inteligenta forma de LENE !
Dr Andra Bogdan (practica limitata la endodontie ) |
| |
.
22-02-12, 23:35
|
#7 | | Ucenic timid
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Salut,
Daca ai vrut sa incerci un retratament de ce nu ai indepartat obturatia si pivotul ca sa vezi pe unde e inserat si daca exista vreo perforatie?
__________________ www.puredent.ro |
| |
.
23-02-12, 00:15
|
#8 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Citat:
Publicat initial de Iriss23 Buna ziua!
Intrebarea mea:1) tratamentul care e acum,pe radacina palatinala,nu e cumva o cale falsa?Canalul parca are aspect de os.
2) exista un proces periapical sau e doar sinusul?
! | Buna ziua.
Pe radiografie, cel putin, nu pare sa fie PAC. Daca cele 2 radacini vestibulare sunt accesibile(cu atentie la cea meziala pt ca dupa aspect mb1 si mp2 s-ar putea sa aiba POE-uri - iesiri - separate), cu cea palatinala s-ar putea sa ai dificultati de negociere.
Dupa cum ai inceput (cu 2 radiografii excelente si din incidente diferite) sunt convins ca o sa te opresti la timp daca e cazul si nu vei face mai mult rau acestui dinte care mai are ani buni de trait la locul lui.
Bafta!
__________________ Dr Adrian Nica |
| |
.
23-02-12, 10:17
|
#9 | | Ucenic Sef
Medic Dentist
.
| - : 0 Citat:
Publicat initial de radu_borlan Salut,
Daca ai vrut sa incerci un retratament de ce nu ai indepartat obturatia si pivotul ca sa vezi pe unde e inserat si daca exista vreo perforatie? | Pai am programat pacientul pentru retratament,dar am vrut,oarecum si confirmarea endodontilor de aici ca nu e cale falsa sau ca nu am PAC.
Pivot nu exista.se vad,clinic,prin obturatia coronara conul/conurile de gutaperca.
--------------------------
-------------------------- Citat:
Publicat initial de Adrian Adn Buna ziua.
Pe radiografie, cel putin, nu pare sa fie PAC. Daca cele 2 radacini vestibulare sunt accesibile(cu atentie la cea meziala pt ca dupa aspect mb1 si mp2 s-ar putea sa aiba POE-uri - iesiri - separate), cu cea palatinala s-ar putea sa ai dificultati de negociere. | Eu am zis ca pe meziala se suprapune conturul radacinii palatinale.Vazand si facand 
Multumesc!
__________________ Nu trai in trecut, nu visa la viitor, concentreaza-ti toate eforturile in prezent. Buddha |
| |
.
23-02-12, 12:15
|
#10 | | Moderator eugenol
Medic Dentist
.
| - : 0 daca are sau nu cale falsa / perforatie, cel mai bine vezi intraoperator. Eu zic ca exista PAC pe vestibulare.
Succes, ar trebui sa aiba prognostic bun.
__________________ It's about people. |
| |
.
23-02-12, 22:22
|
#11 | | La primele mesaje
MD Rezident Endodontie
.
| = : -1 (+0/-1) Citat:
Publicat initial de Iriss23 1) tratamentul care e acum,pe radacina palatinala,nu e cumva o cale falsa?Canalul parca are aspect de os. | Eu cred ca exista niste os intre radacinile MV si DV care se suprapune peste acel tratament de pe radacina P. Daca te uiti in cele doua incidente diferite vei vedea cum s-a deplasat pe imagine acea parte de os odata cu radacinile pentru ca este in acelasi plan cu ele.
__________________ Eu nu spun niciodata "nu stiu", eu spun "nu stiu inca". |
| |
.
24-02-12, 10:04
|
#12 | | Maestru
Medic Dentist
.
| = : +3 (+3/-0) Ce fel de os crezi ca este ???....eu cred ca este de pui KFC
Acum hai sa privim RX-ul mai atent si sa vezi ca se misca ,dar tot timpul centrat pe radacina P...ghici ciuperca ce-i ? o pereparatie pe P, se pare fara pivot ( mai degraba pivotul cred ca este intr-un os....... de pui  )
__________________ EFICIENTA este cea mai inteligenta forma de LENE !
Dr Andra Bogdan (practica limitata la endodontie )
Modificat ultima data de Kitty1604; 24-02-12 la 21:03.
|
| |
.
 | Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (17:53) timp. |