La consultatie, vad acest 46, si ii zic: "parerea mea e ca va ajunge la extractie, dar trebuie sa faceti un rx."
Vine cu rx, si zic: "Nuuuuu, il ardem un pic la gingie, il recuperam!"
S-a intamplat aseara de la 20:15 la 23:00. Enjoy!
Single visit, gingivectomie cu electrocauter (yammy, fara pic de sange!), endo (culmea, era vital pe toate canalele, fara semne clinice de pulpita insa), build-up.
Rx postop. inca nu am, probabil azi ma injura din cauza de flare-up. 47 merge la limitat.
Dap, frumos caz. La prima vedere cu gingia peste prag pare ca acolo este distructie foarte mare dar dupa gingivectomie ti-ai scos foarte frumos marginea deasupra.
Eu glumesc cu pacientii mei ca au si ei acum Bluetooth in gura nu numai telefoanele mobile.
si cum ai scos acul? ca n-am inteles!!! ceva instrumentar special, ca m-ar interesa ?
daisy, o sa te dezamagesc cu raspunsul meu.
retratamentele in special pe molari nu ar trebui nici macar incercate de gp.
eu daca as fi gp, as trimite direct la limitat.cu atat mai mult instrumente fracturate. frecvent imi vin dinti cu 3-4 instrumente fracturate , in genul:
se rupe primul, gp-ul a citit pe eugenol ca se poate depasi cu alt ac, sau se poate scoate prin enspe metode, si incearca. mai rupe inca 1-2-3 ace, face si o perforatie apicala, si dupaia se gandeste ca il depaseste si trimite la limitat.
e prea greu, trebuie prea multe scule expensive, si o gramada de timp, asa ca sfatul meu e nici sa nu incerci vreodata sa scoti vre-un ac rupt.
Poate Daisy chiar face doar endodontie, cine stie ?In cazul asta o putem ajuta cu sfaturi si tehnici cum se pot indeparta aceste instrumente, sub microscop. Nu este usor deloc insa....
In rest, din pacate Daisy, trebuie sa confirm ce a spus Dream. Nu neaga nimeni ca un gp nu poate avea rezultate foarte frumoase pe retraturi, inclusiv cu ace rupte, insa ideea este CAT DE PREDICTIBIL este ? Adica din 100 cazuri din astea daca scoate 5 ace si in restul de 95 mai rupe el altele, sau perforeaza sau nu le scoate si nici nu le bypasseaza, asta este un esec groaznic. Mai bine pentru pacient, daca nu isi permite un tratament endo de calitate, se face extractie. Nu este absolut nici o problema si suparare pentru nimeni. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/cazuri-dificile/3418-irecuperabil/
So, concluzie : fara micrsocp, fara dotare de endodontie limitata, si fara experienta necesara, acele rupte sunt un NO NO NO categoric peentru orice medic dentist !
__________________ Dr. Roberto Cristescu - practica limitata la endodontie
si uite alaturi , sa se vada clar diferenta intre endo de gp si endo de limitat.
Super rezolvat drim, rusinica mie!
nu cred augustin, a fost un retrat usor, radacini scurte, doar o curbura.
in cazul tau se vede clar ca ai avut 21-22wl-ul, camera pulpara veche, deschisa,probabil canale calcificate, deci implicit mai greu ca la mine.
plus de asta acul a fost pe distal, canal drept, viziblitate buna.
adica as face oricand un retrat ca asta in defavoarea unui calcificat
dupa fro juma de ora dupa izolare aveam patenta cu 15 apical pe toate, si dupa fro 6 bucati de 06 aruncate din cauza de ML nesimtit.
Dar scuzele si circumstantele nu conteaza, rezultatul e important. Si pe rx endoul meu nu e prea estetic, cel putin comparativ cu al tau, dar nah, asta e.
Da intradevar nu este o munca usoara sa inlaturi instrumentele fracturate din canal,dar este posibil,din practica mea 99% din ace fracturate au fost inlaturate.Trebue sa actionezi fara graba si foarte atent.