eugenol.ro

eugenol.ro (http://www.eugenol.ro/forum/index.php)
-   Banii nu au halena (http://www.eugenol.ro/forum/banii-halena/)
-   -   preturi unice la manoperele de stomatologie pe tara (http://www.eugenol.ro/forum/banii-halena/11495-preturi-unice-manoperele-stomatologie-tara/)

Eftimie Doru 11-08-10 13:28

preturi unice la manoperele de stomatologie pe tara
 
Va salut dragi colegi !
Va propun spre analiza si decizie un subiect care ma framanta de mult timp.
Avand in vedere lipsa de colegialitate precum si migratia pacientilor dupa preturi mai bune,vin cu urmatoarea propunere,pe care,daca o acceptati,sa fie inaintata CMDR spre a fi pusa in legalitate si in practica.
Stabilirea de preturi reale,minimale si maximale pe tara pentru toate manoperele stomatologice,in functie de pregatirea si grdul profesional sau didactic.
In felul acesta se atrage atentia Casei Nationale de Asigurari pentru preturile nerealiste pe care le practica si care nu sunt modificate de cinci ani,ne tinand seama de rata inflatiei si sunt opriti si medicii care nu sunt colegi si care practica furtul de pacienti aplicand preturi sub nivelul pietii,fara sa-si dea seama ca se declaseaza.
Cu nerabdare astept decizia voastra.
Cu stima Eftimie Doru

opreabogdan 11-08-10 13:43

Vise!!!
ai auzit ce au patit tehnicienii dentari doar pentru un articol publicat in evista lor si in care propuneau ce propui si tu?
consiliul concurentei!?!?!?::wall::::wall::::wall::

Dr.Daraban Bogdan 11-08-10 15:46

e anti concurential, draga coleg ,ce zici dumneata aici....

radualionte 11-08-10 16:42

Doru, cred ca stiu cam ce vrei tu: niste preturi minime recomandate pentru diferite manopere stoma (similar cu lista de preturi a notarilor care nu au voie sa scada sub pretul minimal nici daca vine "mama"). Subiectul s-a mai discutat dar n-am ajuns la nici un rezultat constructiv sau concret. Facand o "anastomoza" cu un alt topic "era o discutie prin 2009", ma gandesc ca, daca s-ar face un pret minimal, pentru o obturatie de canal "cu pasta" si un cu gutaperca, poate ar intelege si pacientul ca sunt diferite, nu numai ca pret, ci si ca tehnica si materiale. Ar putea fi un prim pas pentru pacienti, nu pentru medici.

KLMircea 11-08-10 17:41

La fel cu obturatiile de compozit sa fie obligati sa scrie in lista de preturi si materialul si pretul ca sunt unii care folosesc TeEconom impins cu degetul si costa obturatia cat la mine cu compomer in straturi si aia merg in vacante de 4 ori pe an si eu adun bani sa-mi cumpar materiale mai bune si aparate noi. Si acum sa ma si contrazic sa spun ca sistemul propus e prost: Cum dovedeste cineva ca un medic a pus o obturatie ieftina sau una cu material scump prost pusa? Cum stie pacientul ca pe canal e gutaperca si nu un ciment (doar daca e verificat de alt medic care sa-i explice)?

foxi 11-08-10 18:24

Nu se poate realiza ceea ce vrei tu.Exista destui medici ce aplica obturatii cu materiale rusesti,dinti de acrilat ce se vor de ceramica si iti imaginezi la ce preturi.Cei ce aleg sunt pacientii si chiar daca ar fi cum spui tu ei tot s-ar plimba.

radualionte 11-08-10 19:01

Bine ai venit, foxi!
La cat mai multe postari...

KLMircea 11-08-10 19:09

@foxi: Nu eu am sugerat ci am dus mai departe ce a scris Radu mai inainte. Sper ca ai citit tot pentru a vedea ca in continuare am contrazis chiar eu acea idee pentru a vedea daca merita sau nu varianta propusa de Radu.

radualionte 11-08-10 19:13

Nu te mai chinui: nu merita! (varianta propusa). Pentru ca suntem o mana de oameni si nu putem colabora si intrajutora unii pe altii, ci suntem dispusi oricand sa ne dam in cap, chiar daca nu suntem in concurenta directa. Cum vrei sa construim ceva sau, mai bine zis, cu cine? Si o sa mai treca 20 de ani...

Dr.Daraban Bogdan 11-08-10 22:21

solutia e stabilirea unui standard minim de calitate si aparitia asigurarilor private pe piata serviciilor medicale stomatologice...cu astea doua piata se va regla iar avocatii vor avea ceva mai multa treaba....;)

bodentist 12-08-10 01:28

Citat:

Publicat initial de radualionte (Mesaj 178204)
Nu te mai chinui: nu merita! (varianta propusa). Pentru ca suntem o mana de oameni si nu putem colabora si intrajutora unii pe altii, ci suntem dispusi oricand sa ne dam in cap, chiar daca nu suntem in concurenta directa. Cum vrei sa construim ceva sau, mai bine zis, cu cine? Si o sa mai treca 20 de ani...

asta asa este, ai mare dreptate...din pacate
va trebui sa treaca mult timp sa intelegem ca noi suntem responsabili de educatia pacientilor, sa ii face sa fie constineti de importanta actului medical pe care il facem
pe acest lucru ar trebui sa ne concentram acum...apoi vor veni si preturile si celelalte..

dralban 12-08-10 12:42

ideea nu e noua...
am vorbit cu un prieten endodont din Canada si el mi-a spus ca preturile la diferite manopere sunt standardizate de colegiul medicilor de acolo. Astfel pretul minim pt endodontie la monoradicular este de 350 CAD. Evident ca medicii specialisti taxeaza in plus.
o astfel de masura in Romania nu cred ca poate fi aplicata la niste costuri decente. Spun asta pentru ca am viziunea dezastrului din Romania. De exemplu la un cabinet stomatologic dintr-un orasel de provincie un medic mi-a spus ca face extractii cu 10 Ron si ca vrea sa scada pretul la 8 Ron deoarece in oras a venit o doctorita din Moldova care executa extractiile cu 5 Ron.
Un alt ex o coroana weiser se vinde cu incredibilul pret de 30 Ron.. va imaginati calitatea!! Chiar si la aceste preturi pacientii stramba din nas in acel orasel din Romania

Eftimie Doru 12-08-10 13:09

Ma asteptam ca raspunsurile voastre sa fie asa,dar,daca noi nu incercam sa facem nimic in acest sens,asteptand generatiile urmatoare,contributia noastra pentru desteptarea colegialitatii este nula si acel neuron va ramane unic in cap,fara sa faca macar 2-3 pui.
A sta deoparte numai sa privesti ce se intampla in jurul tau facandu-te ca nu vezi nu este deloc constructiv,casa de asigurari se face si ea ca nu vede si nu stie pentru ca este convenabil,colegiul invarte hartii pe banii nostri si nu-i intereseaza ce se intampla in reteaua stomatologica,guvernul doarme la umbra lipsei noastre de interes si totul este bine.
Hei ! Cum este ?

radualionte 12-08-10 13:20

E nashpa! Poate niste preturi recomandate minimale de bun simt, propuse si afisate de CMDR nu o sa aiba sorti de izbanda pentru ca sunt interese diferite intre colegi. Si atunci, n-avem decat s-o luam in pasi maruntzi stiind ce urmarim.
De ex., un pacient consulta lista de preturi a unui cabinet oarecare (dupa ce a mai "vizitat" eventual si alte cabinete). Pentru el, ca profan, este simplu sa vada ca la cabinetul x obturatia de canal "cu pasta" costa x1 Ron, iar la cabinetul y, obturatia de canal cu gutaperca (cu sau fara microscop) costa y1 Ron. Isi va pune automat intrebarea: care e diferenta intre "pasta" si gutaperce? De ce sunt preturile diferite? Este doar una dintre modalitatile de a-i "invata" pe pacienti ce inseamna o anumita calitate si ce si-ar dori, fiind corect si bine informat.

rosianu 12-08-10 15:46

eu votez pentru o lista de preturi minimale-e ff.ok.Poate are cineva cunostinte la sefii ai mari ,ca sa fie luata treba in serios.

KLMircea 12-08-10 15:59

Citat:

De exemplu la un cabinet stomatologic dintr-un orasel de provincie un medic mi-a spus ca face extractii cu 10 Ron si ca vrea sa scada pretul la 8 Ron deoarece in oras a venit o doctorita din Moldova care executa extractiile cu 5 Ron.
Sunt multe anomalii in tara asta caci in orasul meu, tot din Moldova, tot micut, preturile sunt mai mare decat in alte orase, spre exemplu Timisoara (am prieteni acolo) si ma mir tot timpul de preturile de acolo unde tehnicienii au preturi mai mici si astfel si medicii. La mine in oras extractiile sunt in medie 70 lei. Protezele acrilice sunt 800-1000 lei din care partea tehnicianului este 350-400 lei.

Eftimie Doru 12-08-10 18:34

Draga Mircea,prin ceea ce ai scris,dovedeste ca la unii,neuronii se mai si ciocnesc,deci,in aceste situatii ca la tine in oras,nu ar trebui totusi stabilite niste preturi ca sa nu se mai intample asemenea evenimente,nici nistete preturi de dumping,nici sa se sara calul cu niste preturi astronomice.
Ce spui ?

Eftimie Doru 12-08-10 19:36

"Este doar una dintre modalitatile de a-i "invata" pe pacienti ce inseamna o anumita calitate si ce si-ar dori, fiind corect si bine informat."
Perfect de acord,deci tot trebuie sa facem ceva,nu sa asteptam tramvaiul 13

radualionte 12-08-10 21:02

Fostul tramvai 13 trecea, candva, prin fata casei mele si ce bine era atunci! Acum, si-a schimbat numarul in 55 (offtopic grosolan).
Sa facem ceva...Si cam ce ai vrea sa faci?
Ai mai propus sa luam legatura (sa facem lobby) la cei din conducere...Ai avut pe cineva in vedere? Crezi ca ii intereseaza?

eugenol man 26-08-10 14:00

Baremul mimin de preturi cred ca este obligatoriu de introdus.
De ce?

Pentru a asigura un serviciu stomatologic in concordanta cu legislatia actuala ai niste costuri care se pot cuantifica f simplu (sterilizare, amortizarea cabinetului / aparatelor ...) plus costul materialelor folosite la care adaugi taxele catre stat, taxa la colegiu, costul punctelor / an, si iti da un cost. Daca ai asistenta se mai adauga un coeficient la pretul minim.
Ai facut si specializare, sau alte titluri calculezi cat costa alea si le adugi la preturi.
La el adaugi 20% profit si ai aflat care e pretul minim.

Se poate merge si pe varianta cu cat dureaza o manopera si apoi se calculeaza costul cabinetului pe ora. si asa iese pretul.

Lista pretului minim asigura ca medicii nu lasa deoparte sterilizarea, taxele la stat / colegiu / costul punctelor .. pt a face dumping.
Pacientul are sanse mai mari (nu garantia) sa primeasca un tratament de calitate din partea medicului in conditiile unui pret minim.
Cu 5 lei extractia e clar ca se face cu un cleste din alcool (sunt curios anestezia cu ce se face? )

La notari e simpla protectie a venturilor ca daca s-ar calcula costurile practicarii meseriei si s-ar pune un profit rezonabil ar fi aproape gratis notarul.

dr.alban 26-08-10 18:47

Asa cum s-a spus...acest subiect s-a mai discutat la tehnicieni...eu am tras concluzia clara,dupa ce am citit ce s-a intamplat pe acel topic,ca ceea ce doriti este imposibil de aplicat pornind de la medicii simplii.De ce? Pentru ca sunt prea multe pareri si niciodata nu se vor putea organiza in asa masura incat sa impuna acest lucru,care de altfel ar fi o masura de bun simt.

Acest lucru va fi posibil doar cand cineva(sau cativa) aflat la varful puterii va impune o asemenea masura.Stiu ca suna cam ciudat,dar nu stiu daca a-ti observat, in Romanica masurile importante cam asa se impun.Daca le supui discutiilor tuturor nu ajungi absolut niciunde.

De discutat aici putem discuta,dar cei ce discutam aici suntem atat de putini raportat la numarul de medici din tara incat suntem INSIGNIFIANTI,iar ceea ce dorim noi este aproape egal cu zero.

Uite....ca exemplu....stati aici pe eugenol de cat timp?....in tot acest timp,cate din discutiile voastre au influentat,macar atat,influentat!!! ceva in tara asta?Si nu ma refer la situatiile in care vreun alt coleg cu care a-ti discutat aici si-a schimbat o opinie sau a aplicat o alta metoda de tratament....ma refer clar la vreo modificare sau influenta la nivel national,la vreuna din institutiile care ne conduc sau la regulamentele care ne organizeaza...

eugenol man 27-08-10 13:42

Discutiile de aici ne influenteaza pe noi, daca noi ne schimbam mentalitatea si restul (cei de sus) inevitabil ne vor urma. Si nu invers.

Daca noi nu ne schimbam mentalitatea in principiu doar de sus se pot produce schimbari (dar lumea va protesta chiar daca schimbarile sunt bune).

Moise 21-09-10 01:02

Chestia cu preturi minimale sunt de acord, daca se introduc si standarde minime de calitate. In acest fel se pot preveni toate porkariile facute prin cabinete doar pentru a atrage clientela, "aburind" pacientul ca la tine e mai ieftin dar la fel de bun.
Chestia cu pretul maxim mi se pare o prostie... suntem o tara libera, meseria noastra e una liberala si, atata timp cat platim ipozite, putem practica un pret cat de mare vrem. E obtiunea lui dak vine la mine sau nu.

nicky_cazacu 18-01-11 01:50

Se va putea realiza in mai multe etape. Prima = educarea pacientilor
 
Citat:

Publicat initial de bodentist (Mesaj 178250)
asta asa este, ai mare dreptate...din pacate
va trebui sa treaca mult timp sa intelegem ca noi suntem responsabili de educatia pacientilor, sa ii face sa fie constineti de importanta actului medical pe care il facem
pe acest lucru ar trebui sa ne concentram acum...apoi vor veni si preturile si celelalte..

Bogdan are dreptate!

Am propus inca de la Congresul AMSPPR din 2005, sa facem un prim pas in educarea pacientilor. Sa inlocuim din vocabular cuvintele "tarif/pret" cu "onorariu".

"Tarifele" sunt pentru prestatii ale unor alte categorii de lucratori.:D
"Preturile" sunt cerute de comercianti pentru produse.
Insa ceea ce noi oferim este mai mult decat un produs.

Si valoarea expertizei profesionala, rezultanta a multi ani de activitate si de pregatire profesionala se evalueaza cel mai bine prin termenul de onorariu.

Onorariul unui tanar medic va fi diferit de cel al unuia care are o experienta de 20-35 de ani in respectiva specialitate.

Noi, medicii, ca profesiune liberala, solicitam onorarii!

In subconstientul pacientului va aparea ideea ca onorariul nu este negociabil.
Il accepti sau nu!

Daca ii convine, atunci va urma tratamentul la medicul care i-a propus tratamentul si respectivul onorariu
Daca nu isi poate permite, atunci va pleca la un alt medic.

Asa cum se intampla cand noi, in calitate de consumatori solicitam consultanta juridica, notariala, avocatiala.

Acesta este primul pas, in opinia mea, pentru a ne educa pacientii.

In sala de asteptare trebuie sa afisam lista cu

"Onorarii pentru servicii de asistență medicală stomatologică"

bolodoctoru 18-01-11 03:39

bravos, nicky!
dar cum putem milita pentru asta?

sico 18-01-11 10:29

Preturile diferite in functie de experienta nu fac decat sa mentina haosul. Cat timp in romania pretul conteaza,vom ajunge la negocieri intre pacient si medicul experimentat.
Trebuie impuse niste preturi minime pentru toti si cine vrea sa lucreze mai scump,treaba lui.
Dar important este un pret minim obligatoriu calculat pe o manopera corect executata.

Dr.Daraban Bogdan 18-01-11 12:44

Citat:

Publicat initial de sico (Mesaj 202143)
Preturile diferite in functie de experienta nu fac decat sa mentina haosul. Cat timp in romania pretul conteaza,vom ajunge la negocieri intre pacient si medicul experimentat.
Trebuie impuse niste preturi minime pentru toti si cine vrea sa lucreze mai scump,treaba lui.
Dar important este un pret minim obligatoriu calculat pe o manopera corect executata.

Degeaba vorbim de preturi cata vreme nu avem aprobate niste ghiduri clinice(realiste!!!!) urmate de toti ...de aici apar discrepantele de pret si calitate...
Ps vezi propunerea de ghid pentru endo-nici un cuvant despre izolare...

KLMircea 18-01-11 13:04

Ghidul ala e facut de aceeasi oameni care ne-au predat si noua. Nu stiu cum se preda acum.

Radu Tepordei 18-01-11 13:40

In mai multe randuri au avut loc discutii, si cu reprezentantii casei de asigurari, pe aceasta tema. Raspunsul a fost acelasi: trebuie sa existe o argumentatie logica si concreta in stabilirea onorariilor. Cu alte cuvinte, daca noi consideram ca obturarea cu compozit a cavitatii de cl. I nu poate fi facuta in conditii de siguranta sub 80 roni, spre exemplu, trebuie sa argumentam: 5 roni costa materialul, 5 utilitatile, 5 sterilizarea si antisepsia etc. Fara o astfel de socoteala nu suntem crezuti. Problema e ca un astfel de calcul e aproape imposibil de facut si, oricum, nimeni nu-si bate capul sa-l faca. Singura solutie, in opinia mea, ar fi preluarea, daca exista, a unui model de calcul din tarile unde exista tarife minimale.
In ce priveste ghidurile de practica, indiferent cine la face, ganditi si nitel mai departe. Acei colegi care nu-si permit diga, autoclav, asistenta etc., vor fi judecati, in caz de presupus malpraxis, dupa aceleasi reguli. E pregatita Romania dintoloaga pt. asemenea standarde? Nu va asteptati sa regasiti in ghiduri tehnici, instrumentar sau aparatura de top. Daca ar fi asa, ar insemna sa ne taiem singuri craca.

Intelept e sa gandim aceste ghiduri astfel incat sa ne poata scoate din belea, nu sa ne bage.

Mona Lisa 18-01-11 13:40

A propos de acest subiect:
exista pe internet la nemti o pagina de licitatie in domeniul medical, nu numai stoma,
Link [Necesita inregistrare pentru acces.],
unde te poti inregistra , atat ca medic, cat si ca pacient.
Pe scurt: pacientii care se inregistreaza pot sa isi scrie problemele dentare care le-ar avea de rezolvat, (de ex. curatire profesionala, implante, endo, etc.), sau pot afisa ofertele de pret primite de la un cabinet, iar medicii inscrisi, ii ofera un anumit pret, de obicei mai mic decat cel primit deja de altundeva.
Dupa ce se termina licitatia, care dureaza cateva zile, "castiga" medicul care are pretul cel mai mic.

Pe o piata libera, mi se pare un lucru care ar putea fi aplicat si la noi cu succes.

radualionte 18-01-11 14:21

Ghidurile de practica este de dorit sa se ocupe doar de detaliile tehnice de manopera (pasii care ar trebui obligatoriu urmati si respectati) pentru a obtine un rezultat cat mai bun si predictibil. Nu instrumentar sau alte bazaconii de acest tip...
Privind licitatia de la nemti, cel mai ieftin nu este neparat si cel mai bun. Daca pacientul il alege pe cel mai ieftin, s-ar putea sa aiba o surpriza...(ex.: sa primeasca un endo cu pasta, in loc de un endo cu gutta).

Mona Lisa 18-01-11 16:11

E drept ca la treaba asta nu m-am gandit!:oops: Nici nu ma gandeam ca mai exista colegi care se mai preteaza la asa ceva:(
Candva si sper ca asta cat de curand, ar trebui implementate niste preturi reale minime sub care sa nu ai voie sa lucrezi si daca te prind controalele, sa fie considerata infractiune! De aici consecintele!
Parca pana si taximetristii au niste preturi minime impuse.
Da-o-ncolo, daca si astia is organizati mai bine ca noi...

eugenol man 18-01-11 16:26

Citat:

Publicat initial de Radu Tepordei (Mesaj 202177)
....Cu alte cuvinte, daca noi consideram ca obturarea cu compozit a cavitatii de cl. I nu poate fi facuta in conditii de siguranta sub 80 roni, spre exemplu, trebuie sa argumentam: 5 roni costa materialul, 5 utilitatile, 5 sterilizarea si antisepsia etc. Fara o astfel de socoteala nu suntem crezuti. Problema e ca un astfel de calcul e aproape imposibil de facut si, oricum, nimeni nu-si bate capul sa-l faca. Singura solutie, in opinia mea, ar fi preluarea, daca exista, a unui model de calcul din tarile unde exista tarife minimale.
....

Te contrazic, e foarte posibil daca esti familiarizat cu constructia unui pret.
Cred ca am sa imi iau inima in dinti sa ma apuc de acel fisier de calcul al profitabilitatii / listei de preturi in cabinet (poate fac si eu un ban :D) cu care poti calcula astfel de lucruri.

Daca ma ajuta si pe mine cineva cu o lista completa de manopere primeste gratis o copie (format excel saw word) ;)

Lista cu preturi minime va ajuta pe medicii care lucreaza in rural pt ca ei vor fi cei care pot avea preturi sub aceasta lista.
Pt cei din mediile urbane impactul va fi minim. In mod normal ar trebui sa fie peste lista lejer.

Singurul aspect la care ma mai gandesc este variatia pretului chiriei locatiei astfel ca ar trebui sa fie liste diferite pe urban si rural , sau independente pe judet.
Astfel pretul minim pe Bucuresti ar trebui sa fie cel mai mare pt ca aici este si cea mai mare chirie (sau cel putin asa cred).
Astfel un medic ce lucreaza in bucuresti la pret minim de tara este sigur sub pret pt ca el sigur are de platit chirie mai mare decat in rural.

Inca un aspect ar fi subventionare in cabinet a anumitor manevre cu scop de marketing. Asta ar insemna ca trebuie sa treci (in calculul pretului minim) a unuii profit de sa zicem 20% ce este foarte mic avand in vedere ca este munca manuala si esti limitat la un numar de manopere pe zi.
Daca ai avea o fabrica de stifturi cu 20% profit pe stift ar fi super afacere pt ca poti oricand dubla productia daca mai iei un aparat de facut stifturi. La noi nu mai putem pune inca un set de maini si ochi.

Hai ca ma apuc de treba cu fisierul.
Cu el iti vei putea calcula lista de preturi, ajusta/urmari profitul pe fiecare manopera in parte.

mariC 18-01-11 18:03

Tarifele diferentiate pe vechime sunt ceva utopic si cum a zis sico nu ar face altceva decat sa creeze haos pentru ca la noi chestia asta cu educatia medicala continua este o apa de ploaie( se trimit diplomele prin posta etc..) ce baza reala o sa aiba calitatea raportata la vechime.
Va amintiti dintr-un post destul de recent ca un medic cu f multa experienta dadea probe de viteza la slefuiri si obturatii...credeti ca din cauza continuei educatii medicale ?!


CMDR a propus catre CAS in niste adrese care sunt publicate pe site-ul CMDR niste lucruri demne , reale si la obiect ( nu ca le-as lua apararea, pt ca tot nu inteleg pt ce dam 40lei/luna ) dar care nu au avut nici un ecou mai departe. - merita citite si discutate aici si militate - > Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

Preturile de aici ar trebui modificate inca putin si ar fi destul de Ok zic eu ca ele sa reprezinte un pret minim pe manopera.

Legat de treaba cu onorariul cred ca nu mai e nevoie sa ii mai spunem onorariu pentru pacientii care inteleg ce inseamna cuvantul, eu am pacienti carora nu li "s-au deschis chakrele" si daca le spui onorariu tot ajungi sa le faci si "educatie ortoepica si morfologica contiunua"...si atunci pt ce...

Iar legat de cei care lucreaza la preturi denigrante pt meseria asta doar ca sa faca in ciuda colegilor - exact cum s-a mai scris pe aici fiecare pacient are medicul pe care il merita. ( prima data voiam sa scriu "sa li se usuce si sa le cada"dar nu ar fi fost deontologic!;) )

Cred ca ghidurile alea o sa fie o baza legala primara ( din fericire sau din pacate ) pentru viitoarele procese de malpraxis. Eu sincer cred ca asta se urmareste : sa se puna pe picioare sistemul de malpraxis ceea ce din fericire pentru cei care profeseaza cu demnitate meseria asta este o veste buna ! ( asta in cazul in care in CMDR activeaza colegi NORMALI care ne iau partea nu... painea )

mariC 18-01-11 18:09

Sunt curios daca pe astia de la CAS nu ii poti ameninta cu consiliul concurentei pentru ca sa mareasca preturile ? poate stiti voi

Iar e-man iti imaginezi ce se va intampla la noi daca faci un pret minim pe Buc , unul pe Ploiesti , Pitesti , Craiova ? - daca vin strainii sa isi faca manopere in Romania , eu de ce nu mi-as "face dintii " cand sunt in concediu la mare :lol:

a scris cineva de extractie cu 10 , 8 , 5 lei - 0,3 lei fiola xilina , 0,25 lei seringa , 0,2 lei tifon , dezinfectia (ca sterilizare nu se poate numi, se face prin fierbere sau domestos - 0,25 lei )-. Pt cei care nu au chef sa adune : = 1 leu , profit 9 , 7 ,4 lei -> toate astea le poti cumpara cu mastercard , dar bucuria copilului tau este nemasurabila ! ;)

Dr. Pantel Marton 18-01-11 22:19

pertinent
 
observatia este pertinenta deoarece CNAS-ul chiar pastreaza un pret minim, insa un pret care nu are nici o legatura cu costurile manoperelor respective,

preturile insa dupa parerea mea trebuie sa fluctueze liber, cerere - oferta, fiecare trebuie sa stie la ce pret i se merita sa faca o manopera,

grila este binevenita, si cred ca fiecare trebuie sa faca astfel de calcule pe fiecare manopera,

nicky_cazacu 19-01-11 02:19

Ce e de facut?
 
Citat:

Publicat initial de mariC (Mesaj 202237)
Sunt curios daca pe astia de la CAS nu ii poti ameninta cu consiliul concurentei pentru ca sa mareasca preturile ? poate stiti voi
Iar e-man iti imaginezi ce se va intampla la noi daca faci un pret minim pe Buc , unul pe Ploiesti , Pitesti , Craiova ?

Ideal ar fi sa existe nivele minime, dar e bine sa le spunem "recomandate" in documentele oficiale pentru a nu starni atentia Consiliului Concurentei.
Modelul de calcul propus de e-man ne va fi de mare ajutor, insa...
tot ceea ce discutam noi aici, cu atata entuziasm, va ramane doar o frumoasa amintire, daca nu veti si face si efortul concret de a dezbate in forurile de conducere ale breslei acest subiect.
Iar pentru asta, trebuie sa candidati si sa fiti alesi in consiliile locale ale CMD si respectiv in AGN. Doar acolo se poate hotari asa ceva!
Legal, o asemenea schimbare fundamentala - "preturi" de cost minime pentru fiecare manopera nu se pot impune.
S-ar autosesiza Consiliul Concurentei si consecintele ar fi dificil de evaluat, insa deloc placute.
Insa, daca s-ar face o intelegere cu valoare de reglementare interna, comunicata tuturor medicilor dentisti, iar incalcarea ei ar fi echivalenta cu incalcarea codului deontologic,
atunci poate ca s-ar reusi.
Avocatul CMDR ar trebui sa ne poata sfatui. Daca are suficienta experienta in domeniu...
Am folosit modul conditional-optativ, intrucat, pana nu veti fi in organele care iau decizii (consiliile locale ale CMDJ/CMDB si AGN), tot efortul acesta este doar un foarte bun brainstorming.

Putine sanse sa se preia initiativele si sa se aplice. M-am convins.
(Spre exemplu: propunerea ca CMDB sa aiba o librarie cu carti de stoma pentru medici a fost considerata nerealizabila. Alte CMDJuri au deja de aproape un an astfel de librarii. Exista si doua propuneri ale mele din programul din 2007 care au fost preluate: comunicarea prin SMS a chestiunilor importante - sper ca va fi anuntata si data alegerilor tuturor membrilor prin SMS, asa cum a fost anuntat Balul Stomatologilor si cursul prof. Petre si a doua propunere pe care am facut-o si pe care presedintele CMDB, dr. Brezoescu a preluat-o este cea de negociere a unor discounturi la achizitionarea de produse de lunga utilizare. Cei de la Opel si Chevrolet au fost cei mai sensibili. Am primit acasa plicul de la unas care ma anunta de aceasta reusita.)

Raman un optimist, stiti doar!

sico 19-01-11 10:17

Preturi recomandabile nu sunt minime obligatorii. Nu schimba nimic...
Preturi recomandate au mai fost in unele regiuni,dar atat...

mariC 19-01-11 10:34

in fiecare an in luna aprilie se reactualizeaza sau se incheie contracte noi cu CAS. Contractele sunt niste conventii (cu care trebuie sa fie de acord ambele parti pentru viabilitate). De obicei aaceste foi ti sunt puse sub nas si le semnezi ca orbul - pentru ca ce rost ar avea sa te pui tu cu morile de vant. DAR noi avem si dreptul sa nu le semnam - asta impune renegocierea sau incetatea contractului.
De ce nu putem sa ne unim ,ca medicii de familie ,macar in problema asta si sa nu mai semnam contractul cu CAS TOTI !!. Medicii de familie au miscat ceva ! Eu stiu ca frica este mare pt ca spre exemplu eu sunt obligat sa am contract cu CAS ca sa pot detine legal spatiul... dar fiind o miscare in masa nu poate sa nu dea rezultate .

Sunt convins ca daca CAS isi mareste tarifele multi medici sa le spun mai putin inspirati in management ( care se gandesc, ca daca au un pret mic si muncesc pe branci inseamna TOTUL ) vor avea alte repere si 100% se vor alinia - pentru ca sunt convins ca si cel care lucreaza la preturi mici sufera , dar nu are niste repere minime !


Si e-man o sa te muncesti sa faci aplicatia de calcul, bun... Niky are dreptate daca aceasta aplicatie nu este vârâtă gospodareste de CMDR sub nasul tuturor liber practicienilor nu stiu daca nu o sa ne foloseasca decat noua (cei activi) de pe eugenol. Asa si AMSPPR a facut un calcul intr-o revista sau cred ca este si pe site-ul lor legat de costurile unui cabinet...cati l-or fi vazut ?!

eugenol man 19-01-11 11:14

Preturi recomandate merg in comert.

Ratiunea pt care trebuie sa existe preturi minime este urmatoarea:

Citat:

Pt a garanta un act medical executat in conditii de igiena si calitate la nivelul curent de tehnologie si raportat la nivelul de dezvoltare economica a Romaniei
(nu poti cere turbina pt fiecare pacient ca standard of care in Romania)

Ce rost mai are controlul de la sanepid si alte avizari daca presiunea preturilor poate sa il motiveze pe medic sa inlature anumite etape din administrarea actului medical.


El va fi total irelevant pt cabinetele din Bucuresti sau alte orase mari (de ex) pt ca daca va fi unic pe tara atunci cu siguranta ca nu vei putea lucra la acele preturi in Bucuresti si sa nu vii cu bani de acasa sa practici.
In schimb va fi o gura de oxigen pt cabinetele din zona rurala si o sansa pt un act medical demn chiar si in conditii de saracie.

Pt restul lumii e piata libera.

Va reamintesc ca notarii au liste cu preturi impuse minime si e f legal. (evident pt ca au costuri mari cu executarea actului notarial (pixuri, hartie, birou!) si trebuie sa asigure un standard minim de calitate :mrgreen: )

mariC 19-01-11 11:56

O obturatie clasica de canal la un monoradic,sa zicem, dupa cartea lui Iliescu ( care este o carte de capatai incontestabila in Romania, am convingerea ca peste 50-60% folosesc endometazona + 1 con gut. fara diga) costa undeva sub 10 lei asa ca trebuie sa avem grija daca intr-adevar ne dorim preturi minime aprobate la nivel national pana nu se vor schimba niste concepte ! .
O extractie simpla - 1,8 lei carpula artidental , 1,5 lei ac atraum. , comprese ster. 1 leu , 1 fir+ac - 2,5 lei
= iar este undeva sub 10 lei.

Nimeni , niciodata nu o sa ia in calcul la un tarif minim faptul ca tu ai participat la ț-șpe congrese , etc.
Nimeni nu o sa poata sa iti impuna o altfel de dotare minima decat cea impusa deja ! - pt ca nu exista o continuitate. Trebuie reformata programa universitara apoi stabilite ghiduri in functie de ea, apoi sanepidul colegiul etc o sa poata sa deschida gura. Va dati seama ce miscari de trupe trebuie sa existe ca sa se puna in aplicare asa ceva !? ...intr-o tara unde interesul personal este la loc de cinste .

Inca o data spun , eu sunt pentru majorarea tarifelor CAS deoarece ele reprezinta niste importante repere de pret.
Deci nu tarife minime ci tarife REPER.

bolodoctoru 19-01-11 12:27

maric, nu le prea ai cu managementul. sunt mult mai multe chestii de care tre sa tii cont cand calculezi un cost, cum ar fi chiria, amortizarea aparaturii si instrumentarului, utilitati etc, plus un salariu decent pentru medic si asistenta, asta dupa ce scazi toate taxele si impozitele. incearca sa faci acum un calcul sau asteapta sa-l faca eman, sa vezi cat o sa sara preturile...

eugenol man 19-01-11 12:46

Ai intuit exact bd cum e cu preturile.

Exista un cost / h al cabinetului. Care include TOATE cheltuielile pt ca tu sa poti tine acel cabinet deschis. (inclusiv cursuri pt 40 EMC pe an ... salarii, chirii, curent, apa ... )

Astfel la o ora de manopera se adauga costul cabinetului pt o ora si costul materialelor plus profitul. (asa simplificat)

Cum spuneam, medici din pacate neavand cunostinte de administrare a unui cabinet (poate se face acum ceva la facultate) nu stiu care este costul real pt o manopera (si ca el e f dependent si de durata tratamentului) si nici profitul lor lunar (pe care il confunda cu incasarile).
Nici o vina aici pt ca nu au fost invatati sa faca acest calcul.

mariC 19-01-11 13:09

m-am facut inteles gresit . Chiar am scris mai sus un post in care specificam ca AMSPPR a facut un calcul cu cheltuielile unui cabinet , pe care logic le adaugi la costul materialelor apoi iti pui manopera cat vrei . chiar am si citit cat ziceti voi ca va costa o ora de cabinet in jur de 60-70 lei , ceea sincer mi se pare cam mult ( asta neluand in considerare cost materiale , doar stat in cabinet cu lumina aprinsa , sterilizarea facuta , asistenta pornita..)

-@ bolodoctorul te rog frumos sa nu ma mai ataci. As fi recunoscator !
iti imaginezi ca doar un retardat putea sa creada ca banii dati pe presuletul cu "Welcome !" de la cabinet sunt din alocatia copiilor si nu din profitul lui brut !!

"Nimeni , niciodata nu o sa ia in calcul la un tarif minim faptul ca tu ai participat la ț-șpe congrese , etc.
Nimeni nu o sa poata sa iti impuna o altfel de dotare minima decat cea impusa deja !"

Nu am detaliat pentru ca ma asteptam sa intelegeti ca pe langa congrese ETC. ala insemna si curent,gaz,apa,gunoi,asistenta - si am mai zis de dotarea minima impusa deja de CMDR - pentru care la mometul acela 2002 cred s-a calculat un pret minim pentru a exista profit vezi pretul de la CAS ( ca asta a insemnat atunci tarif minim,ca si acum...din pacate) Cartile dupa care se invata acum si atunci impun in cabinete dotarea minima tot pe sistem vechi ! de-aia nu se poate rezolva aici nimic, pe langa faptul ca materialele s-au scumpit , darile au crescut iar majoritatea stomatologilor merg cu aceleasi preturi de 2-3 ani incoace (minim..)

apa,gazul,dezinfectantii,campurile,congresele chiar si prezenta asistentei sunt niste lucruri atat de relative .... in special cand le alaturi langa termenul calitate...

Razvan Tudorache 19-01-11 14:40

Consider laudabil efortul lui Niki Cazacu de a ne reaminti cu fiecare postare ca am face bine sa ne implicam activ in conducerea colegiului.Doar asa putem aduce imbunatatiri vietii si meseriei noastre. Desi stiu de comoditatea medicilor si a mea personal de a se implica si de a lua parte la sedinte infinite, trebuie sa facem pasi in aceasta directie

bolodoctoru 20-01-11 02:54

maric, departe de mine gandul sa te atac! pana azi nici macar n-am stiu ca esti baiat.
ceea ce atac este un mod de gandire... adica ce 0,7+0,2+++??? astea calcule le fac buticarii, noi nu vindem nici manusi, nici anestezic, nici seringi, nici apa...

drShimoN 20-01-11 10:03

liste cu preturi impuse minime ca la notari.
apoi in functie de alti factori inmultit pretul impus cu un coeficient

coeficient = rural/urban,specialist,primar,congrese ( ce strangi peste 40 puncte anuale )...

eugenol man 20-01-11 10:39

Coeficientul pt urban rural poate fi un criteriu deoarece costul locatiei difera.
Coeficientul pt educatie in schimb nu are ce cauta la calculul pretului minim.
E distractia ta daca vrei sa fi medic primar si nu are nimic de a face cu asigurarea unui minim de calitate in actul medical.

Costul acumularii de puncte EMC sunt incluse in calcul pt ca sunt obligatorii pt practica medicala.

Minimul il poti asigura si fara nici un fel de titluri.

Cum spuneam, lista are scop asigurarea unui minim de calitate in actul medical si nu protectia profitului medicului (desi ca functie secundara are si acest efect secundar pt medicii din zona rurala).

mariC 20-01-11 14:07

sunt f de acord cu ce scris eman inainte .
@bolodoctorul - in momentul cand s-a pus problema de management( care include si marketingul sub marea lui umbrela) in lumea medicala , din pacate am devenit toti un pic de buticari....( este un subiect foarte larg si niciodata nu o sa-l putem dezbate in 2-3 pag de forum) . si concret sa stii ca vinzi si anestezic si apa si sudoare , ca si un sculptor care vinde si bronz si gaz si taieturi la maini . Faptul ca pe tine te guverneaza o stare de a face bine oamenilor si de a-i ajuta , asta ar trebui sa folosesca doar sufletului tau , nici nu ar fi corect moral ca acest lucru sa se reflecte in pret pt ca am deveni mai buticari decat suntem deja... Daca spre meseria asta te impinge doar altruismul ar trebui sa intelegi ce am scris mai sus.

stef_ank 21-01-11 00:29

Costul minim pt a efectua o manopera in conditiile impuse de lege cred ca este ceea ce ar trebui sa tintim noi. Atunci pacientul va sti ca nu e safe sa mearga la cineva care lucreaza sub acele onorarii.
Iar calculul se poate face cu o aproximare destul de mica, iar cel de genul anestezie=ubi+ac+manusi e eronat, pt ca anestezia nu o faci pe strada si nici nea gheo nu o face, ci cineva cu 6 ani de scoala.
Deci trebuie sa socotim toate cheltuielile.
Iar cui nu ii vina sa creada ca iti da pe la 50 ron/ora de stat degeaba in cabinet il invit sa faca el calculele. Nici mie nu mi-a venit sa cred si le-am adunat, scazut, inmultit si impartit de 10 ori, cu acelasi rezultat.

eugenol man 21-01-11 12:18

De cand imi bat eu gura cu calculul costului cabinetului pe ora ca fiind baza de la care pornesti in calculul listei de preturi...
Bravo :)

lavan 01-02-11 00:40

Pacat. Nu exista destul curaj si dorinta din partea noastra a dentistilor sa facem ceva. Vorbele sunt degeaba. CMDR este cel care ar trebui sa schimbe perceptia tuturor fata de CAS. Dar ce sa faci daca conducerea este preocupata de incasari si cam atat... e o afacere...

augustin 01-02-11 15:56

eu inca ies pe la vreo 40-45 pe ora, deci stau mai bine ca stefan. :)

Radu Tepordei 01-02-11 16:07

Citat:

Publicat initial de augustin (Mesaj 204691)
eu inca ies pe la vreo 40-45 pe ora, deci stau mai bine ca stefan. :)

Imprumuta-mi si mie o linguriţa de Adhesor pana la chenzina.:)

pup 05-09-11 13:41

Teoretic ai dreptate stimate domn.Dar daca faci acest calcul si in consecinta lista de preturi esti convins ca ii va impresiona pe pacienti?si ii va duce la cabinet?Ma intreb cum e posibil ca in tari occidentale cabinetele sa functioneze cu lista lor de pacienti care culmea in caz de vinzare cabinet se cumpara si clientelela aferenta.La noi nu s ar putea institui acest sistem?Oricum n am prea inteles eu cum functioneaza la ei acest sistem poate n am citit destul aici pe site si unde trebuie deci scuze anticipat sa nu ma certati
--------------------------
--------------------------
V- am citit pe toti.In opinia mea varianta viabila ar :fi lista preturi minimale per manopera calculata de ex.in varianta e-man apoi cresteri de pret in functie de tehnologia folosita(clasic sau modern),materiale,grad profesional al medicului prestator,si "diverse"(unii fac si asta nu?un ceai o muzica de relaxare etc).Problema e cine sa le faca?Cine sa controleze?si cine sa sanctioneze eventual?E bine ca discutam dar ma tem ca eu cel putin nu mai apuc sa vad ceva.Spor si s aveti de lucru


Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (16:17) timp.

Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2020.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO