Inregistrare Asigurari online +
.
 eugenol.ro    

Anestezia si sarcina

discutie din eugenol.ro : Dragi colegi, dac se prezinta la cabinetul dvs. o pacienta insarcinata, in primul trimestru de sarcina, si este nevoie ...

Reveniti   eugenol.ro > Zona Specialitatilor Stomatologice > Forum specialitati > Anestezie
Ati uitat parola? Inregistrare


Rezultatul chestionarului: Faceti anestezie in primul trimestru de sarcina?
Nu, Doamne fereste, daca se poate extirp devital 93 38,59%
Da, dar plexala, cu un anestezic usor, mepivacaina 51 21,16%
Da, si tronculara ar merge, si plexala, dar tot cu mepi 46 19,09%
Habar n-am, stai sa caut pe google 44 18,26%
E complicat, o trimit la facultate 7 2,90%
Au votat: 241. You may not vote on this poll

Like Tree19Multumiri

Raspunde
 
LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 12-05-06, 23:31   #1
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default Anestezia si sarcina

Dragi colegi, dac se prezinta la cabinetul dvs. o pacienta insarcinata, in primul trimestru de sarcina, si este nevoie de o extirpare ii faceti anestezie, sau preferati extirpare devitala?
Iar ca tehnica anestezica, ati prefera o plexala sau tronculara periferica? sau bazala?
Intrebarea si chestionarul vin in intampinarea unui inceput de discutie intre mine si docstefanzan, si cred eu ca este la obiect si merita discutat subiectul.
irenna a multumit.
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-05-06, 13:39   #2
Initiat bine
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default anestezia si sarcina

Iata cred un subiect binevenit doarece eu insumi am nevoie de unele lamuriri. Orice am invatat in facultate numai ce este cu adevarat nevoie la pacient nu. Tot ce aplic la pacient este ceea ce citesc, fiecare caz fiind documentat inainte (pentru doar 2 ani de experienta cred ca este chiar indicat). Voi incepe prin a prezenta alt caz (in celalalt habar nu aveam ca pacienta este gravida si ea de asemenea; testul de sarcina l-a facut dupa ce am rezolvat urgenta): pacienta 24 ani gravida in luna a 8-a (propira cumnata) cu abces apical 1.8 (molar vestibularizat) cu evolutie palatinala. Nimeni, dar nimeni din chirurgie nu a acceptat cazul si am dat multe telefoane in ziua aceea (mi se spunea ca pot rezolva si singur!...ceea ce am si facut). Nu am reusit drejanul endodontic desi am realizat si amputarea coronara. In final am decis ca va trebui sa ma descurc. I-am explicat sa se pregateasca daca este nevoie pentru nastere chiar daca este programata pt cezariana (i-am spus ca nasterea, daca va fi, e bonus din partea casei...2 in 1 ). Am facut anestezie topica (buleta de vata imbibata in xilina), incizie, drenaj si mesa iodoformata (3-4 minute cu totul). Am supraveghat-o apoi cca 30 de minute, am chemat taxiul si am trimis-o acasa cu indicatia expresa de ma contacta daca i se pare ceva in neregula. Am schimbat a doua zi si a treia mesa...si asta a fost tot. A nascut, inca alapteaza de aceea extractia este temporizata. Trebuie sa precizez ca pacienta prezinta si probleme generale de sanatate (LES).
__________________
Stefan Zanoaga

It's not the arrow (pin), it's the indian (dentist) that's shooting (placing) them.
Stefan Z este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-05-06, 13:48   #3
Initiat bine
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default anestezia si sarcina

In general pacientele gravide pe care le-am avut (3 sau 4) au fost urgente (pupite) si nu odata am avut surpriza sa nu cedeze decat temporar la dentocalmin motiv pt care am fost nevoit sa fac tratament endodontic (vinerea aceasta am avut pacienta 30 ani care alapteaza cu pulpita cronica la 4.7..de dentocalmin si devitalizant nici vorba...dupa citeva ore a revenit cu o durere acuta desi pansamentul calmant asociat devitalizantului nu pot spune ca a fost compresiv...ce sa fac?...sa ma uit la ea?...am facut anestezie tronculara spix si pulpectomie si a fost ok). La dinti maxilari fac anestezii prin infiltratie dar la cei mandibulari? nu pot face plexale...corticala osoasa groasa, inflamatie locala, prag dureros ridicat...cit anestezic imi pot permite sa injectez? In aceste cazuri fac anstezie tronculara (mepivastezin fara adrenalina, eventual intrapulpare, intraligamentare). ADA accepta pt paciente gravide anestezie cu mepi sau bupi (fara a spune ce fel de anestezie - plexala, tronculara) cu rezerva ca e posibil sa determine bradicardie fetala ...si cam atit. In rest nici un detaliu nimic. Ar fi multe de spus...dar am nevoie de feed-back
__________________
Stefan Zanoaga

It's not the arrow (pin), it's the indian (dentist) that's shooting (placing) them.
Stefan Z este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-05-06, 16:17   #4
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

ma bucur ca prinde topicul.
desi as prefera sa raspunda mai multi la chestionar inainte de a posta recomandarile asociatiei americane de obstretica vis-a vis de anestezia in sarcina in functie de trimestre de sarcina, sa eliberam putin din ceatza totusi.
Poate va pare paradoxal dar anestezicul care este cel mai recomandat in toate trimestrele de sarcina este articaina.
Motive:
Concentratia plasmatica este cea mai scazuta, iar moleculele formate din lipirea de proteine sunt atat de mari , incat, fatza de mepi sa zicem, au cea mai mica rata de penetrare prin bariera fetoplacentara.
iarasi ca tehnica, este recomandata tronculara periferica si chiar bazala, in nici un caz plexala.(ceatza totala)
Considerente:
in urma anesteziei plexale, anestezicul are cea mai mare rata de difuziune in sange, datorita patului capilar foarte important ca numar pe suprafata, fata de tronculara unde intradevar, sunt vase mari, dar PUTZINE!!!! si deci daca aspiratia este negativa, cu siguranta concentratia plasmatica va fi scazuta, cu o rata de absorbtie si implicit de metabolizare mult mai mica.
O sa revin cu detalii in functie de trimestrele de sarcina si fiziopatologia sarcinii si a fatului in urma anesteziei.

La femeile care alapteaza protocolul recomandat este urmator:
anestezia se face imediat dupa alaptare, urmatoarea alaptare se recomanda sa fie artificiala, pacienta este sfatuita sa se mulga si sa arunce laptele.
considerente:
rata de metabolizare a anestezicului este undeva la 60/30/10 %/la un interval de 2 ore
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/anestezie/155-anestezia-sarcina/
adica in primele 2 ore se metabolizeaza cam 60%, urmatoarele 2 ore 30%....
deci pana la urmatorul alaptat , avem metabolizare totala sau aproape totala
irenna, s1nn0cence si Pdent au multumit.
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 16-05-06, 22:12   #5
Moderator eugenol
Medic Stomatolog
come & go
 
 
Avatar radualionte
.
   
Default sarcina si anestezia

Imi pare rau ca am avut PC stricat cateva zile si n-am mai putut sa intru pe forum. Mi-am pastrat cateva ore astazi ca sa completez si eu cate ceva.
In primul rand, nu am putut sa raspund la chestionar deoarece nu includea nici una dintre posibilele mele optiuni.
Ca sa raspund la topic: De cate ori am o pacienta gravida in primul sau ultimul trimestru de sarcina, care are nevoie de anestezie, ii fac anestezie cu xilina 2% FARA adrenalina (si asa nu se mai gaseste) dar in nici un caz bazala. ii fac plexala, tuberozitate sau Spix.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=155
Daca este lauza si alapteaza, primul supt se sare si i se da copilului fie ceai, fie lapte praf. Pacienta trebuie sa se "mulga" pt. a nu face mastita.
Articaina, desi ceea ce spune colegul din lit. de specialitate ca ar fi cea mai buna in astfel de cazuri, mi se pare prea forte si plina de riscuri.
Poate sunt eu depasit cu xilina 2% dar nu am avut probleme niciodata. Si nu pot sa afirm despre mine ca sunt un tip conservator...
Radu
__________________
Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti...
radualionte este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-05-06, 22:50   #6
Initiat bine
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default anestezia si sarcina

Cred ca trebuie sa fac o precizare: mepivacaina si bupivacaina sunt substantele anestezice cu care m-am obisnuit sa lucrez, substante acceptate si pentru femeia gravida dar cu anumite rezerve (sunt substante pentru care efectul teratogen nu poate fi exclus si care este posibil sa existe). Ele pot fi folosite dar cu precautii. M-am obisnuit sa le folosesc deoarece am avut "surprize" ca anestezii cu xilina sa nu mai prezinte acelasi ca efect cum eram obisnuit in studentie (aceeasi substanta, aceeasi tehnica; presupun ca nu au chiar concentratia de 2 % mentionata, ci una mai mica - poate e doar o parere subiectiva) fiind nevoit sa le repet ceea ce m-a determinat sa evit xilina (desi astazi am facut pulpectomie pt o urgenta cu anestezie spix si xilina si nu am avut probleme - ). De electie, pentru femeia gravida raman derivatii de lidocaina si prilocaina (substante pentru care inca nu s-a dovedit un risc)...deci nu poate fi vorba de o demodare ci doar teama din partea mea de un potential esec si de a fi sigur de o "liniste" terapeutica.
__________________
Stefan Zanoaga

It's not the arrow (pin), it's the indian (dentist) that's shooting (placing) them.
Stefan Z este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 29-08-06, 23:35   #7
Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default bupi

ma mir ca prezentati bupivacaina ca un anestezic de electie pentru stoma

stiu ca in SUA se mai foloseste, dar trebuie sa cunoastem si riscurile pe care le implica

la femei gravide in mod cert articaina este anestezicul de electie, ar fi bine sa citim prospectele,

evit totusi anestezia in primul trimestru, in rest nu prea imi fac probleme, cred ca este o falsa problema, si o lipsa de informare din timpul facultatii,

eu
Dr. Pantel Marton este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 30-08-06, 13:50   #8
Initiat bine
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

Nu am avut intentia de a face promo la bupi sau mepi. Asta am avut asta am folosit si nu am avut probleme. Ca ADA (American Dental Association) le baga in grupa C de risc aceasta e consecinta studiilor facute pe animale si nu pe om (deetrmina bradicardie fetala). Ei cel mult recomanda limitarea dozei. In momentul in care pot face anestezie decenta cu jumatate de carpula din punctul meu de vedere totul e ok. La urma urmelor toate anestezicele trec intr-o masura mai mare sua mai mica bariera feto-placentara si prin urmare nici unul nu poate fi considerat ca fiind l;ipsit de teratogenitate. Xilina 2 % pe care o gasesc ori este de calitate infeioara ori eu nu mai stiu sa fac anestezii. Unde lucrez nu este saptamana in care sa nu vad ori sa aud de cazuri adunate de pe jos cu salvarea. Folosesc ubistesin si mepivastesin si nu am avut propriu-zis probleme (2 cazuri in ultimele 7 luni) (si pacientii cu care sunt "fericit" sun pacienti dinamita). Ce cred ca ar conta in mod real? Analiza judicioasa a cazului, alegerea momentului anesteziei, thnica de realizare si doza injectata.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=155
Limitez doza la minimum mai mult ce pot face ? Sa pun devitalizant ? Abia am scapat de el...
__________________
Stefan Zanoaga

It's not the arrow (pin), it's the indian (dentist) that's shooting (placing) them.
Stefan Z este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-09-06, 17:35   #9
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar augustin
.
   
Default e inuman sa nu o tratezi

hai sa o luam altfel!!

Daca pacienta face apendicita acuta, stau chirurgii sa o plimbe de la un spital la altul, ca o fi ca o pati?

Mie mi se pare un pic exagerata teama fata de femeia insarcinata. Oricum, daca nu a avortat de la durerile provocate timp de 3 zile de o pulpita acuta pana se hotaraste intr-un final sa vina la dentist, nu o sa avorteze la mine, nu? asta daca e in primul trimestru.
Personal folosest ubi simplu pt. paciente insarcinate, si le dau sa ia si un Nospa in momentul in care intra in cabinet( de obicei au cu ele). asta ca nu cumva de emotii frica sa faca ceva contractii uterine,(care pot aparea de altfel oricand in timpul sarcinii) si sa se agite apoi pe scaun ca simte ceva la copil de la anestezie.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=155

EEEEEE, daca e in ultimul trimestru, la mine e simplu: ma asista sotia, care e medic ginecolog, si la nevoie.............o asist eu
irenna si Pdent au multumit.
augustin este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-09-06, 19:01   #10
Moderator eugenol
Aspirant la MD
IT-ist de serviciu :)
 
 
Avatar nico
.
   
Default

pai in primul trimestru nu avortatul de la durere e problema... ci posibilele efecte adverse (teratogene) asupra fatului (perioada de organogeneza).....
Ali Baba a multumit.
__________________
Finally, out of the system.
nico este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-09-06, 20:03   #11
Initiat bine de tot
Aspirant la MD
Fara status.
 
 
Avatar MDSK
.
   
Default

Sa va povestesc si eu o mica intamplare.

La cam 1 luna jumatate dupa ce am inceput treaba in cabinet a venit o femeie cu o PAA. Femeia avea sarcina de 2 luni.

Mi-a fost teama sa fac ceva pentru a nu dauna fatului. Lipsa de experienta m-a facut sa aleg varianta de a o trimite la un doctor cu mai multa experienta.

Cam dupa 1 luna femeia vine in cabinet si o intreb foarte curios cum s-a rezolvat problema. Mi-a spus ca nu s-a mai dus la acel doctor si ca a pierdut intre timp sarcina.

A tratat PAA cu antibiotice.

Ma gandesc ce s-ar fi intamplat sau cum m-as fi simtit eu ca om daca dupa ce as fi tratat dintele as fi aflat ca a pierdut sarcina

Uff, uneori e tare complicat si dificil.

********************************************************

Sa va mai spun o "poveste" ce merge la off-topic.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=155
Discutam cu un coleg despre manusi si necesitatea lor si imi spunea ca participase recent la o actiune in care erau tratati copii HIV+.
Mare i-a fost mirarea cand si-a descoperit un pacient care nu a scos o vorba despre asta.
Pdent a multumit.
MDSK este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-09-06, 21:50   #12
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar augustin
.
   
Default

Din cate stiu, articaina nu are efecte nocive asupra fatului, cel putin nu dovedite. Din cate stiu nici pe animale, daramite pe om.
irenna a multumit.
augustin este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-09-06, 22:41   #13
Avansat
Medic Stomatolog
Fara status.
 
 
Avatar dr_savu
.
   
Default

Ken Serota este unul dintre cei mai mari endodontisti din State....iata ce apare pe site-ul sau referitor la anestezia in sarcina: Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
__________________
"Societatea nu are dreptul sa ma judece, daca nu este in stare sa ma apere"
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
dr_savu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 02-09-06, 01:08   #14
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

corect!!!
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 06-10-06, 10:24   #15
Ucenic timid
Fara status.
 
.
   
Default anestezia la gravide

eu personal dau anestezia cu articaina cu vasoconstrictor (adica adrenalina) :wink: daca evident nu are alte probleme de sanatate (HTA, probleme cu tiroida, diabet) in astfel de cazuri dau mepivastezin. Noi asa am invatat la facultate ca vasoconstrictorul e chiar indicat la gravide ca creste timpul de absorbtie a anestezicului si scade ritmul de metabolizare.Eu am avut cateva gravide si am realizat anestezia si nu s-a intamplat nimica rau. Decat sa se indoape cu algocalmin si nu stiu inca ce alte medicamente mai bine rezolvarea rapida a urgentei. Gravidele erau cunostiinte personale si le-am putut urmari in timp si nu s-a intamplat nimic rau.
__________________
fabian
dr. fabian ferencz este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 06-10-06, 10:29   #16
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

in sfarsit am si eu un sustzinator.
da la ce facultate v-a predat anestezia asha misto de s=a ajuns la variable absorbtion?
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 06-10-06, 11:34   #17
Ucenic timid
Fara status.
 
.
   
Default anestezia la gravide

eu am terminat la Facultetea de Stomatologie din Arad :P
__________________
fabian
dr. fabian ferencz este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 24-10-06, 04:02   #18
Moderator eugenol
MD Ortodont
Fara status.
 
 
Avatar sonila stefoni
.
   
Default

Eu pot sa va spun din experienta personala ca la amandoua sarcinile am fost tratata de pulpite de o prietena a mea si ea a folosit articaina simpla din simpla considerenta ca ei ii place sa lucreze cu ea. Si am niste copii frumosi si sanatosi tun. Nici nu stiu de ce la facultate ne-au umplut cu atatea idei despre femeia gravida si riskul tratamentului ei. Se mai zice ca si zgomutul turbinii il cam agita pe fat, lucru ce am experimentat si eu, dar altceva nu. Saracu copilas.... se tot misca cand auzea zgomotul turbinii mai ales
Pdent a multumit.
__________________
God gave me the serenity to accept things that I cannot change, courage to change the things I can, and wisdom to know the difference.

In dorinta de a fi Limitat la Ortodontie

www.romedic.ro/dentis-orto
sonila stefoni este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 24-10-06, 09:24   #19
Moderator eugenol
Aspirant la MD
IT-ist de serviciu :)
 
 
Avatar nico
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de sonila stefoni
articaina simpla
???? adica?
__________________
Finally, out of the system.
nico este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 24-10-06, 09:37   #20
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

ubistezin 4% porbabil la asta se referea, fara vasoconstrictor
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 24-10-06, 09:56   #21
Moderator eugenol
Aspirant la MD
IT-ist de serviciu :)
 
 
Avatar nico
.
   
Default

diferenta intre ubistezin si ubistezin forte e concentratia de adrenalina: una e 1:200.000 si cealalta e 1:100.000............... dar ambele CONTIN ADRENALINA !!!!!
__________________
Finally, out of the system.
nico este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 24-10-06, 15:55   #22
La primele mesaje
Fara status.
 
.
   
Default

De ~~~
claudy este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 24-10-06, 16:06   #23
La primele mesaje
Fara status.
 
.
   
Default

Rectific: este vorba de SCANDONEST 2% Special ,ce poate fi folosit la gravide. Din c
claudy este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 24-10-06, 17:12   #24
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

sa nu mi-o iei in nume de rau dar eu unul nu fac testare inainte.
mi se pare prea complicatzenie, si daca vrei iti arat cum faci fals pozitive unul dupa altul.......
Doamne ajuta sa nu intre vrunu d-asta prin cabinet. Stiu ca asta cu Doamne ajuta nu e siintza dar asta e.
Nici nu stiu daca am trusa de urgentza cu hemisuccinat si adrenalina la indemana, o sa ma pregatesc in sensul asta ca paza buna trece primejdia rea.
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 25-10-06, 16:45   #25
aci
Ucenic
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

claudy,scandonest2%special e mepivacaina cu epinephrina1/100000 cel fara epinephrina e scandonest3%plain.pina la urma tu cu ce ai facut nestezie gravidei?
aci este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 25-10-06, 22:43   #26
Maestru
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default revin

pentru gravide ( care se afla in trimestrul II sau III de sarcina)cel mai recomandat anestezic asa cum s-a mai scris aici este articaina,

deci nu are sens sa folosim mepi, daca articaina este mai buna,

adrenalina sau epinefrina nu trebuie sa ne sperie, pierdem mai mult decat castigam,

in alta ordine de idei, dupa parerea mea ubistezin normal nu prea merge bine ( nu anesteziaza cum trebuie ), eu folosesc doar ubistezin forte,

apropo zgomote, acum doua zile am avut in tratament o colega de-a noastra, gravida in luna a VII-a, a trebuit sa-i fac anestezie pt. o carie prox. medie, dar revenind la zgomote, fatul s-a linistit dupa ce am inceput sa lucrez, el fiind obisnuit cu turbina si restul zgomotelor din cabi

eu
Dr. Pantel Marton este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 28-10-06, 15:22   #27
La primele mesaje
Fara status.
 
.
   
Default

R
claudy este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 01-11-06, 11:08   #28
La primele mesaje
Fara status.
 
.
   
Default

Mul
claudy este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 04-11-06, 11:09   #29
Ucenic timid
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

articaina, bupi si mepi sunt substante din categoria C dupa FDA, iar lidocaina si prilocaina sunt in B deci ar fi indicata folosirea lor la gravide.

Link [Necesita inregistrare pentru acces.]

Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
cristianen este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 04-11-06, 11:12   #30
Ucenic timid
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

sorry

Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
cristianen este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 18-11-06, 20:08   #31
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default anestezia si sarcina

[quote="MDSK"]Sa va povestesc si eu o mica intamplare.

La cam 1 luna jumatate dupa ce am inceput treaba in cabinet a venit o femeie cu o PAA. Femeia avea sarcina de 2 luni.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=155

Mi-a fost teama sa fac ceva pentru a nu dauna fatului. Lipsa de experienta m-a facut sa aleg varianta de a o trimite la un doctor cu mai multa experienta.

Cam dupa 1 luna femeia vine in cabinet si o intreb foarte curios cum s-a rezolvat problema. Mi-a spus ca nu s-a mai dus la acel doctor si ca a pierdut intre timp sarcina.

A tratat PAA cu antibiotice.

Ma gandesc ce s-ar fi intamplat sau cum m-as fi simtit eu ca om daca dupa ce as fi tratat dintele as fi aflat ca a pierdut sarcina

Uff, uneori e tare complicat si dificil.
Nu inteleg de ce nu ai facut un simplu drenaj.Nu cred ca era cazul de anestezie.
*******************************************************
dr.rontzy este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 18-11-06, 23:40   #32
Initiat bine de tot
Aspirant la MD
Fara status.
 
 
Avatar MDSK
.
   
Default Re: anestezia si sarcina

Citat:
Publicat initial de dr.rontzy
Nu inteleg de ce nu ai facut un simplu drenaj.Nu cred ca era cazul de anestezie.
Stiu ca am o parte din vina pentru ca se poate intelege din mesaj ca e vreo legatura cu anestezia la gravide in primul trimestru, insa am povestit intamplarea asta pentru ca era topicul legat cumva de sarcina. Nu am scris pe undeva in mesajul meu ca era necesara anestezia.

Nu m-am bagat pentru ca mi-a fost frica ca nu cumva prin durerile pe care le voi provoca/stress sa nu induc un avort spontan, ceea ce s-a intamplat.

De asta am scris aici pentru ca ar fi fost aiurea sa intru pe dinte, sa il drenez si apoi la ceva timp sa aflu ca a pierdut sarcina.
__________________
Madalin
MDSK este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 20-11-06, 18:33   #33
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default concluzia

cu ce ar fi de preferat atunci?
luci_sip este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 20-11-06, 18:50   #34
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar alexgorgos
.
   
Default

cu orice anestezic, dar alaptarea se face dupa 6x timpul de injumatatire al anestezicului, cand 98.5% din anestezic s-a metabolizat. De preferat este cu articaina pentru ca are timpul de injumatatire cel mai redus.
alexgorgos este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 21-11-06, 15:58   #35
La primele mesaje
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default scuzele mele

scuzele mele in privinta topicului
luci_sip este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 23-11-06, 09:21   #36
Mare Maestru
Medic Dentist
de dreapta
 
 
Avatar drLouis
.
   
Default

tare varianta "Habar n-am, stai sa caut pe google"

~~~~~~~ Ubistezin pentru cine n-a citit pana acu instructiunile:

Cod:
Scurta prezentare 
Anestezic local de uz stomatologic 
Proprietati / avantaje 
-contine 4% articaina si epinefrina 1/100000 ca vasoconstrictor 
-carpulele sunt acoperite cu o folie speciala care impiedica imprastierea 
cioburilor, in cazul in care acestea se sparg 
-carpulele sunt ambalate in cutii de metal captusite in interior cu un material 
care impiedica deteriorarea lor in timpul transportului 
 
Indicatii 
-proceduri complicate care necesita anestezii de lunga durata 
Mod de folosire 
-recomadat pt.adulti si copii peste 4 ani 
-durata medie de actiune:75 min in cazul anesteziilor pulpare si 120-140 min in 
cazul anesteziilor in tesuturile moi 
-timpul de instalare a efectului anestezic 1-3 min
tot ma intreb ce-i cu anesteziile alea pulpare si care e rolu lor de zice ca te tin 75 min; faceti careva pulpotomii picurand direct ep pulpa sau ce?
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=155

la gravide io am ramas cu ce-am iesit din scoala adiq 3 lui terato si ultima cu nasterea da asta cre ca stie toata lumea etc.
__________________
fuse si se duse
drLouis este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 13-02-07, 23:58   #37
Ucenic Sef
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default primul trimestru?

of of, si tot nu ne-am lamurit cum e de fapt cu primul trimestru de sarcina.
nimeni nu se baga. ce faceti de obicei?
__________________
scurtatura este cel mai lung drum catre succes
Bakai Attila este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 14-02-07, 00:40   #38
SUNT BANAT!
MD Implantolog
Fara status.
 
.
   
Default

in primul trimestru are loc oraganogeneza. orice manopera stoma trebuie recomandata si acreditata de "genicolog".apoi sa isi dea si pacienta semnatura. ca , daca iese din ea un avorton cretionid si oligofrenoid si cu 32 de jejete , are sa dea vina pe tine.problema e f delicata cu femeile gravide. e bine sa t asiguri din toate partile.
Aici iar intervine o problema tipic ROMANEASCA si anume INCULTURA pacientilor. cam peste tot in lume cand 2 oameni vreau sa aibe un copil, isi rezolva teeburie de sanatate.adik isi fac dintii, isi fac un tpha, isi fac un iq, fel de fel, pt a se asigura ca nu vor face un monstru cretionid, ca de aia e plina Romania , din pacate.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=155
asadar, extractie e bine sa nu se faca in primele si ultimele 3 luni. o pulpectomie mai merge.
deep, deeper......here is the fox !!!
drcalinc este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 14-02-07, 00:41   #39
SUNT BANAT!
MD Implantolog
Fara status.
 
.
   
Default

imi pare rau ca sondajul are un astfel de rezultat. trist, foarte trist....
drcalinc este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 14-02-07, 06:51   #40
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de drcalinc
in primul trimestru are loc oraganogeneza. orice manopera stoma trebuie recomandata si acreditata de "genicolog".apoi sa isi dea si pacienta semnatura. ca , daca iese din ea un avorton cretionid si oligofrenoid si cu 32 de jejete , are sa dea vina pe tine.problema e f delicata cu femeile gravide. e bine sa t asiguri din toate partile.
Aici iar intervine o problema tipic ROMANEASCA si anume INCULTURA pacientilor. cam peste tot in lume cand 2 oameni vreau sa aibe un copil, isi rezolva teeburie de sanatate.adik isi fac dintii, isi fac un tpha, isi fac un iq, fel de fel, pt a se asigura ca nu vor face un monstru cretionid, ca de aia e plina Romania , din pacate.
asadar, extractie e bine sa nu se faca in primele si ultimele 3 luni. o pulpectomie mai merge.
deep, deeper......here is the fox !!!
si de ce ma rog extractie e bine sa nu, dar pulpectomie merge???
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 14-02-07, 22:55   #41
Ucenic timid
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

drcalinc, cum ar arata un sondaj cu un rezultat mai putin trist?
adi2na este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 15-02-07, 01:08   #42
SUNT BANAT!
MD Implantolog
Fara status.
 
.
   
Default

plexala si tronculara cu mepi sau cu xilina simpla, sau cu orice fara vasoconstrictor. asta ar tebui sa predomine. tu ce zici adi2 na?


pt dr dream: asa am invatat eu. daca ma scarpin bine cred ca as gasi un motiv suficient de bun sa argumentez treaba asta, dar daca asa zic mai multi autori, eu ii cred pe cuvant. voi ...nu?
drcalinc este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 15-02-07, 01:16   #43
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de drcalinc
plexala si tronculara cu mepi sau cu xilina simpla, sau cu orice fara vasoconstrictor. asta ar tebui sa predomine. tu ce zici adi2 na?


pt dr dream: asa am invatat eu. daca ma scarpin bine cred ca as gasi un motiv suficient de bun sa argumentez treaba asta, dar daca asa zic mai multi autori, eu ii cred pe cuvant. voi ...nu?
am clarificat problema la inceput, citand guidlinesuri din usa , si e fix pe dos de ce ai invatat si tu si eu si noi toti romanii...
intrebam de ce extractie nu, pulpectomie da.
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 16-02-07, 17:48   #44
Moderator eugenol
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar augustin
.
   
Default

dan
Ucenic timid


Data inscrierii: 13/Noi/2006
Mesaje: 19
anestezia la gravide

--------------------------------------------------------------------------------
Si eu am folosit xilina 2% simpla , dar inainte e asta am cerut acordul medicului ginecolog curant si semnatura pacientei, si se pare ca totul este ok
augustin este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 16-02-07, 20:38   #45
Ucenic
Medic Dentist
Fara status.
 
.
   
Default

Eu credeam ca la gravide chiar si in primul trimestru de sarcina, e mai putin riscant sa folosesti xilina. Xilina s-a inventat de mult, se foloseste de multi ani si cred ca in felul asta au ajuns s-o includa in clasa B. Eu nu vad o contraindicatie pentru adrenalina. Scade rata de absorbite, iti mareste timpul de lucru de la 10 la 60 de minute daca ai nevoie de o plexala, ai concentratie maxima plasmatica mai mica decat daca folosesti xilina simpla. Si asa am ajuns eu sa calculez cata adrenalina trebuie sa adaug la fiola simpla de xilina ca sa pot sa-mi fac totusi treaba.
Ce ziceati voi la inceputul topicului ma dezorienteaza. Poate dati si voi un link ca sa ajungem sa vorbim cu totii aceeasi limba.
Despre bupivacaina imi amintesc ca Dr. Malamed spunea la curs ca nu se foloseste in timpul interventiilor. Se foloseste ca anestezie de completare inainte sa iasa pacientul pe usa.
Am fost la cursul tinut de Dr. Malamed cu intrebarile astea in cap. Eram pregatita sa-l intreb la sfarsit, dar nu a fost nevoie. El a spus ca poti folosi orice, si se subantelegea ca orice cu adrenalina. Putem sa ne mai uitam o data pe slide-uri.
Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=155
Forumul asta functioneaza ca o masina de votat si daca il iei prea mult in serios ajungi ca cetateanul turmentat.
darian este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 11-06-07, 21:07   #46
SUNT BANAT!
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de drdream
Citat:
Publicat initial de drcalinc
plexala si tronculara cu mepi sau cu xilina simpla, sau cu orice fara vasoconstrictor. asta ar tebui sa predomine. tu ce zici adi2 na?


pt dr dream: asa am invatat eu. daca ma scarpin bine cred ca as gasi un motiv suficient de bun sa argumentez treaba asta, dar daca asa zic mai multi autori, eu ii cred pe cuvant. voi ...nu?
am clarificat problema la inceput, citand guidlinesuri din usa , si e fix pe dos de ce ai invatat si tu si eu si noi toti romanii...
intrebam de ce extractie nu, pulpectomie da.
Nu poti face extractii in primul trimestru de sarcina nu din cauza riscului anestezic, ci din cauza imposibilitatii efectuarii radiografiilor. Banuiesc ca si in cazul extirparilor radiografia ar trebui sa fie facuta intotdeauna, dar nu am experienta atat de mare in endo incat sa emit judecati de valoare asupra metodei.
cherrypie este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 11-06-07, 21:17   #47
Ucenic
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

Pentru ca vad multe polemici,va spun din propria-mi experienta:fara nici o problema anestezia ,indiferent ca este,sau nu cu adrenalina,sau alt vasoconstictor,nu pune probleme in ultimul trimestru de sarcina.De asemenea,nu conteaza tipul de anestezic folosit.In primul trimestru ,nu am facut nici o manopera,fara acordul ginecologului. :wink:
__________________
In ochii stapanului,vita este intotdeauna mai grasa.Iar "la vita e bella"
silviupanescu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 11-06-07, 21:57   #48
Maestru
MD Endodont
Fara status.
 
 
Avatar sorsirbu
.
   
Default

"Nu poti face extractii in primul trimestru de sarcina nu din cauza riscului anestezic, ci din cauza imposibilitatii efectuarii radiografiilor" - ma faci sa rad N-ai scos niciodata un dinte fara RX? Ma scutesti d chestii dintr-astea pompoase....
__________________
If a man talks in the woods and there is no woman nearby to hear him is he still wrong?
sorsirbu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 12-06-07, 06:44   #49
SUNT BANAT!
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de sorsirbu
"Nu poti face extractii in primul trimestru de sarcina nu din cauza riscului anestezic, ci din cauza imposibilitatii efectuarii radiografiilor" - ma faci sa rad N-ai scos niciodata un dinte fara RX? Ma scutesti d chestii dintr-astea pompoase....
Desigur, eu te scutesc. Am crezut ca discutam pe baza stiintifice, dar se pare ca pentru unii dintre noi spiritul comercial bate constiinta profesionala. Let me guess: daca n-ai rx si rupi niste apexuri, le lasi acolo, nu ? Ce atata bataie de cap? Ma rog, fiecare pasare pe limba ei piere.
cherrypie este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 12-06-07, 07:48   #50
Guru eugenol
Medic Stomatolog
dreamy'
 
 
Avatar drdream
.
   
Default

cherrypie, o sa ramai surprinsa daca te duci in usa si o sa vezi gravide in 3 saptamani la endodont care iau 10-15 rxuri pt o masea in 3 ore....

odata ca exista sortzuri de plumb si inca odata ca s-a constatat stiintific ca echivalentul a 30 rx dentare una dupa alta nu are efect mutagen nici pe broaste.
irenna a multumit.
drdream este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 12-06-07, 10:13   #51
Ucenic timid
Fara status.
 
.
   
Default anestezia la gravide

articaina merge foarte bine in loc de mepi, daca luam toxicitatea, mepi e de doua ori mai toxica decat articaina
__________________
fabian
dr. fabian ferencz este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 12-06-07, 13:44   #52
Maestru
MD Endodont
Fara status.
 
 
Avatar sorsirbu
.
   
Default

"dar se pare ca pentru unii dintre noi spiritul comercial bate constiinta profesionala." - pe cuvantul tau? Daca nu stii despre ce vorbesti parerea mea e ca ar trebui sa taci. Asta ca sa fiu un delicat...

Si ma refeream la facultatea di Bucuresti unde in stagiu am facut n extractii fara radiografie preextractionala dar facea apoi un rx de control, ca asa se facea... Creca placinta aia ii expirata...
__________________
If a man talks in the woods and there is no woman nearby to hear him is he still wrong?
sorsirbu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 14-06-07, 22:41   #53
Ucenic
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

Da' chiar asa!!!Extractie,fara radiografie???? Nu stiu unde a auzit treaba asta.Puahh!!
__________________
In ochii stapanului,vita este intotdeauna mai grasa.Iar "la vita e bella"
silviupanescu este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 16-06-07, 08:03   #54
Ucenic Sef
Fara status.
 
.
   
Default

Postul lui cristianen este corect. Lidocaina sau Prilocaina exclusiv. Eu folosesc lidocaina; numai daca riscurile de netratament sunt mai mari decat cele de tratament si numai cu informed consent de la pacient si medical release de la ginecolog. Controversa Bupivacaina vs. Articaina, tineti cont de concentratie (4% la Articaina vs. 0.5% la Bupivacaina). Avantajul Bupivacainei este evident, Articaina este de 8 x mai concentrata.
__________________
The tooth fairy teaches children that they can sell body parts for money. - David Richerby
Victor Turbina este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 16-06-07, 21:33   #55
SUNT BANAT!
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de drdream
cherrypie, o sa ramai surprinsa daca te duci in usa si o sa vezi gravide in 3 saptamani la endodont care iau 10-15 rxuri pt o masea in 3 ore....

odata ca exista sortzuri de plumb si inca odata ca s-a constatat stiintific ca echivalentul a 30 rx dentare una dupa alta nu are efect mutagen nici pe broaste.
Da, corect, cu sortul de plumb este ok.
cherrypie este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 16-06-07, 21:48   #56
SUNT BANAT!
Medic Stomatolog
Fara status.
 
.
   
Default

Citat:
Publicat initial de sorsirbu
"
Si ma refeream la facultatea di Bucuresti unde in stagiu am facut n extractii fara radiografie preextractionala dar facea apoi un rx de control, ca asa se facea... Creca placinta aia ii expirata...
Daca te referi la stagiul de student, ma indoiesc ca un asistent de grupa ti-a permis sa faci extractii fara rx. Iar rx de control cerea aistentul (pt. ca tu nu aveai dreptul sa o faci ca student) dupa ce rezolvai "timpul coronar" si lasai apexurile pentru rezidenti?
Oricum, apropos de "facultatea din Bucuresti", vezi ca se organizeaza un curs tip EMC pe tema iatrogeniilor in chirurgia mica (al profesorului Bucur) si unul legat de probleme de anestezie (dr. Ulici Roxana). Auditie placuta ! :wink:
cherrypie este offline   Raspundeti cu citat
.
Vechi 17-06-07, 00:58   #57
Ucenic Sef
Medic Dentist
Fara status.
 
 
Avatar alexgorgos
.
   
Default offtopic

cherrypie, pot sa te intreb ceva? in ce an esti?
alexgorgos este offline   Raspundeti cu citat
.
Raspunde

Bookmarks

Tag-uri
.., ..., 3d, adrenalina, afara, agresiune, alapteaza, anestezia, buna, caz, cazuri, colegul, copilului, depasit, endo, forte, gaseste, gravida, intrebare, masti, mele, mm, pacienta, pare, plexala, plina, primul, raspund, riscuri, salut, sare, spix, topic, trimestru, tuberozitate

Uneltele subiectului


Subiecte similare
Subiect Scris de Forum Raspunsuri Ultimul mesaj
anestezia la copii Costinvlad Pedodontie 37 04-05-14 01:12
Intrebare: interferente cu anestezia florin dediu Anestezie 58 14-11-13 11:58
Caz clinic: sarcina+bruxism+dureri puternice+eruptie ciudata martini Cazuri dificile 20 17-06-10 11:32
gingivita de sarcina Ema Parodontologia 16 29-05-08 03:09
Anestezia intraseptala MDSK Anestezie 1 06-05-06 01:24


Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (11:27) timp.

Alegeti schema de culori preferata:

Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2018.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO