45Multumiri | |
12-03-10, 17:53
|
#1 | | Fondator eugenol
Medic Stomatolog
.
| = : +1 (+1/-0) Lectia de istorie Cel mai mare holocaust nu a fost cel Nazist!
Istoria sovietelor: Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
(dureaza 85 minute) |
| |
.
12-03-10, 21:24
|
#3 | | Fondator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Lectia despre capitalism. S-au cam uscat covrigii pe coada .. . Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Nici asta nu ne-au invatat la scoala.
Modificat ultima data de eugenol man; 12-03-10 la 22:12.
|
| |
.
12-03-10, 22:24
|
#4 | | Avansat
Medic Dentist
.
| - : 0 Citat:
Publicat initial de eugenol man | Filmuletul asta iti lasa ,din pacate,un gust amar.In confruntarea Felix Catus vs Homo Erectus Erectus......se pare ca pisica a evoluat mai mult
__________________ |
| |
.
12-03-10, 23:45
|
#5 | | Fondator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 "Noi stim ca omul alb nu intelege modul nostru de a vedea lucrurile. Pentru el o palma de pamant face ca oricare alta pentru ca el este un strain care vine in noapte, isi ia de pe pamant cea ce ii trebuie si-l paraseste. Pamantul nu-i este frate ci dusman. Isi uita mormantul tatalui sau si isi creste copii fara dragoste de pamantul natal... El trateaza pe mama sa, pamantul si pe tatal sau, cerul, ca pe lucruri care se pot cumpara, jefui sau vinde, asemenea oilor sau perlelor colorate. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/activitati-civice/10182-lectia-istorie/
Lacomia sa va saraci pamantul si-l va lasa pustiu.
Ei nu stiu nimic, modul nostru de a fi difera de al vostru (...)
Nu exista un colt linistit in orasele omului alb. Nicaieri nu se aude cresterea ierbii primavara sau bataia aripilor de fluturi.
Dar poate ca este asa pentru ca eu sunt un salbatic si nu inteleg.
Zgomotul din orase te asurzeste. Ce ramane din viata daca nu poti asculta clipocitul apei si cantecul broastelor in noapte?
Dar poate ca este asa pentru ca eu sunt un salbatic si nu inteleg.
...
Noi o stim de mult: nu pamantul apartine omului ci omul apartine pamantului.
Noi o stim bine: toate lucrurile sunt legate intre ele, asa cum sangele face legatura intre membrii aceleiasi familii.
...
Dupa toate, noi sunte probabil frati si surori. Exista ceva ce noi il stim bine si pe care omul alb il va afla intr-o zi: Dumnezeul nostru este acelasi cu al vostru. Voi credeti ca Dumnezeu este numai al vostru, ca si pamantul nostru. Este imposibil. El este Dumnezeul omului si are aceeasi indurare pentru toti oamenii, albi sau rosii.
Cel ce-si murdareste patul va pieri intr-o zi sufocat de propriile sale mizerii. Dar in timp ce noi pierim voi veti straluci luminati de forta unui Dumnezeu care v-a condus pe acest pamant si pe care, intr-un scop special, v-a permis sa ne dominati.
Acest rost este ciudat pentru noi. Noi nu intelegem pentru ce sunt ucisi toti bizonii, de ce nu sunt domesticiti caii salbatici, de ce lucrurile cele mai ascunse ale naturii sunt inabusite de mirosul greu al oamenilor, de ce privelistea frumoaselor coline este tulburata de strigatele lor.
....
Este sfarsitul vietii si inceputul supravietuirii."
Citate selective din scrisoarea unui sef de trib indian (Pieile Rosii) adresata Presedintelui Statelor Unite ca raspuns la cererea acestuia de a le cumpara o parte din terenuri.
Cand doua culturi se ciocnesc... |
| |
.
13-03-10, 00:43
|
#6 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de eugenol man | Cine zicea ca pe forumul asta doar se scrie ? 
(oricum, multzam fain !)
__________________ Don Quijote |
| |
.
09-04-10, 16:04
|
#7 | | Maestru
Medic Stomatolog
.
| = : +1 (+1/-0) Am vazut filmul acum 3 luni pe DVD. Impresionant.
Impresionant este si modul in care danezii (un popor de care sunt atasat pt totdeauna si sunt usor obsedat de acea tara minunata) au salvat evrei.
Impresionant in mod negativ e modul de comportament in timpul razboiului al Olandezilor. Ei nu au respectat asa numitul "model danez" si au participat (multi dintre ei) la predarea evreilor. Apoi dupa razboi a fost o operatiune complexa de a indeparta nemtii (nu nazisti neaparat) din Olanda in Germania - practic au fost dati afara.
Impresionant este ca francezii au salvat Parisul de la distrugere cedandu-l nazistilor. Eu am urat poporul francez pt ca am considerat ca tot timpul cedeaza si aleg calea usoara. Ei bine, dupa ce am vazut minunatul Paris, spun ca ar fi fost ingrozitor sa fie bombardat. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=10182
Impresionanta este atitudinea unor conducatori, pentru mine simboluri: Regele Mihai, Marea Ducesa a Luxemburgului Charlotte, George VI al Marii Britanii, Christian X al Danemarcei.
Sunt dezamagit ca noi nu stim sa fim patrioti, sa ne amintim si sa ajutam.
Mausoleul de la Marasesti e un loc uitat, trist, gol aproape tot timpul. Zic de el ca e langa Focsani (orasul meu).
La Londra am fost in luna Noiembrie, am prins Link [Necesita inregistrare pentru acces.], IMPRESIONANT. A fost un moment in care mi-am dat seama ca poporul roman uita ceea ce a fost si ar fi mare pacat sa ne intoarcem acolo periodic. Noi am uitat cum era acum doua decenii. Imi e frica sa nu se ajunga iar acolo.
Londra era impanzita de astfel de mini-cimitire. Fiecare cruce reprezinta un om mort in timpul Primului Razboi Mondial. Scrie numele si locul unde a luptat.
Toti poarta in piept flori de mac.
Acum nu mai este doar o comemorare a soldatilor din Primul Razboi Mondial ci practic al tuturor razboaielor.
__________________ Va rog sa va inscrieti si sa votati timbrul facut de mine pe pagina PostEurope. In ultimii ani doar UNGARIA a castigat. Votati Romania  E usor, dureaza un minut. MULTUMESC!!! Link [Necesita inregistrare pentru acces.] |
| |
.
10-04-10, 16:14
|
#8 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Fiindca am fost off-topic la capitolul "Carti care v-au marcat " ,si ca sa-l mai imbunam pe Radu (desi nu prea vad cum poti fi imbunat citind despre asemenea orori ), va propun sa cititi despre una dintre cele mai odioase crime ale sovieticilor , masacrul de la Katyn .Pentru ca in zilele astea s-au implinit 70 de ani de atunci. Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.] Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
P.S. :Imediat dupa Revolutie, am vazut la TVR o serie de documentare legate de Katyn .Din pacate, nu le-am gasit nicaieri.Poate stiti voi vreo sursa...
| |
.
10-04-10, 16:32
|
#9 | | Maestru
MD Endodont
.
| = : +1 (+1/-0) Niciodata filmul nu va putea intrece valoarea cartii, dar totusi e interesant d evazut pt cei ce nu au timp sa citeasca Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Cateodata ma gandesc ca noi romanii stam bine la capitolul ghinioane si infrangeri. Nu stiu de ce dar pentru mine polonezii sunt exemplu de eternul infrant, eternul batjocorit, in ciuda valorii lor si a calitatilor...Mereu cotropiti in balti de sange ba de rusi, ba de nemti...ma mir ca nu ii nenorocete si un dusman invizibil...
Azi le-a murit si presedintele....si nu singur, si cu vreo 90 de demnitari cu rang inalt...si nu oricum ci intr-un accident de avion...in Rusia...Jesus !!!! Se duceau sa comemoreze crimele de la Katyn....
Mie mi-ar fi teama sa ma imprietenesc cu un polonez prea bine, c asigur mi-ar cadea tavanul in cap sau m-ar calca masina pe trecere de pietoni daca ma plimb cu el....
Lasand gluma la o parte , e trist si nu pot decat sa admir si mai mult acest popor pentru toate suferintele indurate de-a lungul secolelor...
__________________ Dr. Roberto Cristescu - practica limitata la endodontie |
| |
.
10-04-10, 16:42
|
#10 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Subscriu !Si mai adaug ca sunt de admirat si pentru dizidenta anticomunista.
Cat despre accident ,mi-e jena sa ma gandesc la asa ceva,dar sa nu fie un posibil boicot al comemorarii (din partea rusilor ) !
| |
.
10-04-10, 17:14
|
#11 | | Ucenic
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de robbycarlos Niciodata filmul nu va putea intrece valoarea cartii, dar totusi e interesant d evazut pt cei ce nu au timp sa citeasca Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
Cateodata ma gandesc ca noi romanii stam bine la capitolul ghinioane si infrangeri. Nu stiu de ce dar pentru mine polonezii sunt exemplu de eternul infrant, eternul batjocorit, in ciuda valorii lor si a calitatilor...Mereu cotropiti in balti de sange ba de rusi, ba de nemti...ma mir ca nu ii nenorocete si un dusman invizibil...
Azi le-a murit si presedintele....si nu singur, si cu vreo 90 de demnitari cu rang inalt...si nu oricum ci intr-un accident de avion...in Rusia...Jesus !!!! Se duceau sa comemoreze crimele de la Katyn....
Mie mi-ar fi teama sa ma imprietenesc cu un polonez prea bine, c asigur mi-ar cadea tavanul in cap sau m-ar calca masina pe trecere de pietoni daca ma plimb cu el....
Lasand gluma la o parte , e trist si nu pot decat sa admir si mai mult acest popor pentru toate suferintele indurate de-a lungul secolelor... | Nici nu aveam cum sa stam prea rau noi romanii la capitolul ghinioane, avand in vedere ca de-a lungul istoriei ne-am `dat` bine dupa cei mai mari ca noi. In vremurile demult apuse, cand altii se luptau noi plateam tribut pentru lipsa noastra de atitudine.. Iar in istoria mai recenta, am `intors armele` cand aliatii nostri urmau sa piarda razboiul. Tocmai de asta am fost catalogati de fiecare data ca tara invinsa si am fost tratati ca atare. Si poate ca acesta atitudine de plecaciune atat de caracteristica romanilor, se reflecta si acum in viata cotidiana. Nu orice popor se poate `mandri` cu proverbul: `capul ce se pleaca, sabia nu-l taie`.
__________________ am fost odata tot; ce pot sa mai pretind acum.. |
| |
.
10-04-10, 17:40
|
#12 | | Initiat
MD Chirurg BMF
.
Publicat initial de vicmac Nici nu aveam cum sa stam prea rau noi romanii la capitolul ghinioane, avand in vedere ca de-a lungul istoriei ne-am `dat` bine dupa cei mai mari ca noi. In vremurile demult apuse, cand altii se luptau noi plateam tribut pentru lipsa noastra de atitudine.. Iar in istoria mai recenta, am `intors armele` cand aliatii nostri urmau sa piarda razboiul. Tocmai de asta am fost catalogati de fiecare data ca tara invinsa si am fost tratati ca atare. Si poate ca acesta atitudine de plecaciune atat de caracteristica romanilor, se reflecta si acum in viata cotidiana. Nu orice popor se poate `mandri` cu proverbul: `capul ce se pleaca, sabia nu-l taie`. | Exact.Asta mi-a spus-o mama cind eram micuta.Romanilor le lipseste loialitatea. |
| |
.
10-04-10, 18:12
|
#13 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
| = : +1 (+1/-0) nu e chiar asa. Romania a fost multa vreme divizata si condusa de lideri impusi obedienti fata de alte puteri. Cand a avut conducatori patrioti si s-a batut a fost abandonata de aliati, conducatorii exilati sau asasinati si a sfarsit prin a fi invinsa. De unde ideile astea ca romanii nu sunt loiali?
Am intors armele cand rusii au intrat in Moldova si aliatii nostri ne-au lasat de izbeliste.
__________________ The fact nobody understand you doesn't mean you are an artist |
| |
.
10-04-10, 18:39
|
#14 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de laura tanase Cat despre accident ,mi-e jena sa ma gandesc la asa ceva,dar sa nu fie un posibil boicot al comemorarii (din partea rusilor ) ! | E cam aiurea. Rusii sunt baieti isteti, n-ar fi riscat o actiune atat de directa doar pentru boicotarea unei comemorari. Eu m-as gandi ca e vorba de singurele persoane care au declarat sus si tare ca e vorba de o criza mondiala artificiala, ca au luat masuri si au gestionat resursele tarii astfel incat Polonia sa nu aibe nevoie de un imprumut care sa transforme polonezii in sclavi urmatoarele cinci decenii.
Accident provocat sau doar o intamplare care a eliminat niste persoane incomode spre usurarea unora... Ve deveni evident nu in urma anchetei (vom avea parte de o versiune cosmetizata) ci dupa evolutia economica a Poloniei sub noua conducere.
__________________ The fact nobody understand you doesn't mean you are an artist |
| |
.
10-04-10, 18:47
|
#15 | | Ucenic
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de ncrstus nu e chiar asa. Romania a fost multa vreme divizata si condusa de lideri impusi obedienti fata de alte puteri. Cand a avut conducatori patrioti si s-a batut a fost abandonata de aliati, conducatorii exilati sau asasinati si a sfarsit prin a fi invinsa. De unde ideile astea ca romanii nu sunt loiali?
Am intors armele cand rusii au intrat in Moldova si aliatii nostri ne-au lasat de izbeliste. | Pai cam la asta se rezuma ce spuneam si eu. Am avut lideri impusi pentru ca nu am fost in stare sa ne impunem singuri unul. Iar cand am avut, i-am tradat si i-am omarat pentru `doi arginti`. Vezi Mihai Viteazu care a fost omorat la el in cort inconjurat de armata lui.
Cand rusii au intrat in Moldova si nemtii se retrageau, noi am `intors armele`, ca de…rusii erau multi si noi eram singuri si lasati de izbeliste. Nu vreau sa pledez pentru Germania nazista, dar fiindca a venit vorba de loialitate, ungurii au fost alaturi de ei pana la capat, nu s-au simtit lasati de izbeliste ca si noi.
Toti invingatorii iubesc tradarea inamicilor, dar nu si pe tradatori si de tocmai de asta au murit mai multi soldati romani dupa 23 aug 44 dacat in toata perioada razboiului, cand rusii ne-au pus linia intai in luptele care s-au dat in muntii Tatra. Si cu toate astea, dupa razboi am fost tratati cum am meritat, ca tara invinsa.
Cam de aici vin ideile depre loialitatea romanilor.
p.s.- ca sa nu mai spun ca daca am fi incercat sa rezistam in fata rusilor, poate nu se intindeau ca o placinta pana la Berlin. Si poate la negocierile cand s-a impartit Europa stateau mai cuminti, si in felul asta scapam de cancerul comunismului.
| |
.
10-04-10, 19:06
|
#16 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de ncrstus Accident provocat sau doar o intamplare care a eliminat niste persoane incomode spre usurarea unora... Ve deveni evident nu in urma anchetei (vom avea parte de o versiune cosmetizata) ci dupa evolutia economica a Poloniei sub noua conducere. | Din pacate !
Vad ca Tismaneanu se abtine de la orice comentariu in zona asta pe blog.
| |
.
10-04-10, 19:49
|
#17 | | Ucenic
Tehnician Dentar
.
| = : +2 (+2/-0) @ daniii : Citat:
Publicat initial de daniii Eu cred ca te inseli , mandria flotei americane cuirisatele erau in par acolo, nu stiu daca americanii asi permiteau sa-si lase flota pangarita in halul asta cu consecintele in vieti omenesti ...,eventual daca ar fi stiut ar fi lasat vreo 2 -3 barcute acolo .....
vezi "Pearl-harbour de Henry Ford ...daca nu ma insel !
scuze sunt offtopic cer sa fiu mutat.. | Pai tu ma trimiti sa vad propaganda americana? Chiar crezi ca pentru colosul industriei americane erau importante trei cuirasate si patru crucisatoare? (sau oricate ar fi fost?) Ce i-a interesat sa salveze au salvat, si astea au fost portavioanele, desi si fara astea s-ar fi descurcat din clipa in care toata economia americii a trecut pe industria de razboi. Iar pierderile de vieti omenesti, pe timp de razboi, se numesc pagube colaterale asumate; atunci cand interesele sunt mari si situatia o cere. Englezii au lasat orasul Coventry sa fie bombardat desi stiau data si ora exacta, pentru ca aveau codul Enigma al nemtilor si le interceptau toate transmisiunile. Au preferat sa nu evacueze orasul si sa nu faca absolut nimic, pentru ca spionii nemti si-ar fi dat seama ca au Enigma. Rezultatul bombardamentului? Orasul Coventry a disparut din punct de vedere geografic de pe harta. (se ei stiau ca asa va fi) Nicio cladire n-a mai ramas in picioare. In replica, au bombardat Koln, cu alelasi rezultat; singura cladire care a ramas in Koln a fost catedrala care a scapat ca prin minune. Asa ca treaba cu `2-3 barcute acolo` si cu altele, nu prea se potrivesc la asemenea nivel.
| |
.
10-04-10, 20:47
|
#19 | | Maestru
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Chiar ca de tragedia sasilor nu se prea stie nimic. Inainte de razboi erau 250000, acum sunt 15000 de sasi in Transilvania. Ca si coincidenta tocmai azi am vazut filmul lui Radu Gabrea pe aceasta tema Link [Necesita inregistrare pentru acces.]. A fost aseara pe TVR Cultural, am vazut intamplator si l-am inregistrat (long live DVR)[/I]. (sunt ffffffff multe filme bune cumparate de TVR dar transmise cu totul si cu totul aiurea si fara reclama) E un film mediocru dar merita vazut.
Nu prea stim nici de tragedia basarabenilor. Imi e rusine sa spun ca eu ar trebui sa stiu mai multe. Bunicul meu era de acolo, a fugit sa se salveze in Romania cand deja Basarabia era ocupata, dar nu-i placea sa povesteasca de razboi, era un subiect inchis. Nici mama nu stie nimic si asa am ajuns sa nu mai cunosc trecutul familiei si nici familia ce mai traieste acum in Republica Moldova. Doar al doilea meu nume, Anatolie, mai e o legatura cu ceea ce e dincolo, in rest nimic, e trist....
Si uite ca am ajuns si eu si altii la ceea ce am spus mai sus (cu o zi inainte): Citat: Sunt dezamagit ca noi nu stim sa fim patrioti, sa ne amintim si sa ajutam.
Mausoleul de la Marasesti e un loc uitat, trist, gol aproape tot timpul. Zic de el ca e langa Focsani (orasul meu). |
__________________ Va rog sa va inscrieti si sa votati timbrul facut de mine pe pagina PostEurope. In ultimii ani doar UNGARIA a castigat. Votati Romania  E usor, dureaza un minut. MULTUMESC!!! Link [Necesita inregistrare pentru acces.] |
| |
.
10-04-10, 23:00
|
#20 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de vicmac @ daniii : Pai tu ma trimiti sa vad propaganda americana? Chiar crezi ca pentru colosul industriei americane erau importante trei cuirasate si patru crucisatoare? (sau oricate ar fi fost?) Ce i-a interesat sa salveze au salvat, si astea au fost portavioanele, desi si fara astea s-ar fi descurcat din clipa in care toata economia americii a trecut pe industria de razboi. Iar pierderile de vieti omenesti, pe timp de razboi, se numesc pagube colaterale asumate; atunci cand interesele sunt mari si situatia o cere. Englezii au lasat orasul Coventry sa fie bombardat desi stiau data si ora exacta, pentru ca aveau codul Enigma al nemtilor si le interceptau toate transmisiunile. Au preferat sa nu evacueze orasul si sa nu faca absolut nimic, pentru ca spionii nemti si-ar fi dat seama ca au Enigma. Rezultatul bombardamentului? Orasul Coventry a disparut din punct de vedere geografic de pe harta. (se ei stiau ca asa va fi) Nicio cladire n-a mai ramas in picioare. In replica, au bombardat Koln, cu alelasi rezultat; singura cladire care a ramas in Koln a fost catedrala care a scapat ca prin minune. Asa ca treaba cu `2-3 barcute acolo` si cu altele, nu prea se potrivesc la asemenea nivel. | Nedeslusite sunt caile istoriei  ..In principiu pt.declansarea unui conflict armat e nevoie de mai putin(vezi declansarea ww1 ) ..nu neaparat sa-ti injumatatesti forta navala ,atat de necesara unui eventual razboi pe mare ....teoriile conspiratiei sunt multe dar in general totul este mult mai simplu !
p.s.nu-i atat de simplu si ieftin sa construiesti un vas de lupta (costa mult ... cu toata puterea economica prezenta a sua mult mai mare decat in timpul razboiului ) ,vezi multe vase de lupta din timpul ultimului raz.mondial au fost retehnologizate ,redotate si sunt folosite si in prezent sau au fost folosite mult timp dupa terminarea conflictului ... |
| |
.
10-04-10, 23:42
|
#21 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Un articol de Traian Ungureanu :
70 de ani de tragedie la Katyn
Sfîrşitul Preşedintelui Kaczynski e înconjurat de simbolistica neagră a tragediei de la Katyn, acum 70 de ani şi după 70 de ani. Un Preşedinte anti-comunist, fiul unui erou al rezistenţei poloneze, moare la Smolensk, lîngă Katyn, alături de alţi 100 de polonezi, în drum spre cel mai nefericit loc al nefericitei istorii poloneze. Kaczynski şi delegaţia care îl însoţea urmau să participe la a 70-a aniversare a ororii de la Katyn. În 1940, în impul ocupaţiei sovietice care a urmat acordului sovieto-nazist de dezmembrare a Poloniei, trupe speciale şi unităţi sovietice NKVD au executat 22000 de ofiţeri, intelectuali şi personalităţi publice poloneze. Elitele naţionale poloneze au fost decapitate. Comunsimul sovietic a calculat doctrinar că o naţiune lipsită de conştiinţe se va scufunda mai repede în amoralsimul socialsimului de gloată.
Katyn nu e, aşadar, doar un mascru la scară industrială şi un act de negare sistematică a umanităţii. Katyn e o mostră de comunism ideologic aplicat. Exact din acest motiv - şi nu ca urmare a remuşcărilor sau dubiilor etice tîrzii - Rusia sovietică şi, în bună parte, post-sovietică a înercat şi, multă vreme, a reuşit să mintă cu toată laşitatea expertă a propagandei comuniste. Multă vreme, Katyn a fost ferecat în tăcere. Moscova a ascuns documentele lămuritoare şi a plasat răpsunderea asupra Germaneiei naziste. După ce adevărul şi-a făcut loc împins de memoria vie a generaţiilor succesive ale Poloniei postbelice, „noua” Rusie democratică a refuzat să deschidă arhivele. Preşedinele Yelţin a făcut un pas curajos în direcţia bună. Însă adevărul integral, în toate detaliile lui adminstrative şi politice, rămîne ascuns, în continuare, în arhivele ruseşti. Ideologia post-sovietică a Rusiei nu se poate dezlipi de comunismul recuperat, prin viziunea de tip Putin, în beneficiul patriotismului naţional rus. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=10182
A doua tragedie de la Katyn e un amestec de simbolism istoric şi derizoriu politic. Nu mai e nimic de spus despre durerea pe care o provoacă un accident, pe locul unei dureri încă mai vechi. Însă, detaliile politico-lumeşti merită amintite, înainte de a fi înghiţite de calcule şi uitare. Lech Kaczynski a fost un Preşedine de dreapta. Un om de viziune şi, lucru de neconceput în concertul laşităţilor publice ale zilei, o voce ferită de ipocrizie. Kaczynski nu s-a temut de ridicol şi, mai ales, de defăimarea destinată de mediile de informare adevărului rostit cu claritate. Kaczynski a fost un om de integritate nepătată şi, mai departe, un politician incomod. A fost iubit de polonezi şi detestat, de la un cap la altul al lumii, de uriaşul partid al mediilor academice şi de informare care l-au zugrăvit şi desfigurat în fel şi chip. Dar Kaczyinski n-a fost nici fascistul, nici anti-liberalul, nici extremistul pe care l-au descris cu insistenţă agit-prop mediile conforme ale consensului liberal. Kaczynski a fost un polonez născut şi educat de istoria Poloniei. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=10182
Moartea lui Kaczynski e, din nefericire, prilejul unor clarificări triste. Coverage-ul continuu de tip CNN-BBC e în fiecare clipă dovada documentată a ignoanţei şi dezintersului faţă de crimele capitale ale comunismului. Prezentatorii nu ştiu nimic despre Katyn, nu pot pronunţa cuvinte simple ca Smolensk sau Katyn şi nu se pot orienta în faptele elementare care dau faţa sovietică a celui de-al doilea răboi mondial. În schimb, au grijă să reamintească subtil şi perfid că fostul Preşedinte al Poloniei era un radical, un om de dreapta, cu alte cuvinte un indezirabil.
Avionul în care şi-au găsit sîrşitul Preşedintele Kaczyinski şi cele 100 de persoane care îl însoţeau era un TU 154, „perla” industriei aeroanutice sovietice (cu o rată istorică de accidente de 7 ori mai mare decît media Boeing). Avionul se afla în serviciul Preşedinţiei poloneze de 20 de ani. Cînd Preşdinţia a încercat să cumpere an avion nou, s-a declanşat instantaneu valul de populism instrumentat în astfel de ocazii de corifeii de presă: „oamenii mor de foame şi Preşedintele vrea avion”, „ atîtea şcoli, spitale şi grădiniţe s-ar putea construi cu banii aruncaţi de fereastră de Preşedinte”. Iniţiativa a fost abandonată. Scandalul e cît se poate de asemănăror cu aşa zisa dezbatere dusă în România pe aceaşi temă.
Colegii polonezi din Paralamentul European s-au adunat imediat la birorui sau au plecat în ţară. Am avut mereu relaţiile cele mai bune cu parlamentarii polonezi (fie creştin-democraţi, fie socialşti). I-am contactat dimineaţa şi am aflat de la ei că pilotul avionului a încercat şi a ratat de 4 ori aterizarea, în condiţii de ceaţă densă, pe aeroprotul militar din Smolensk (un aeroprot rudimentar folosit destul de rar). Erau toţi înebuniţi de durere. Fiecare avea cunoscuţi, foşti colegi de universitate sau de Parlament între dispăruţi. Le-am transmis condoleanţe şi am vorbit îndelung despre figura excepţională a lui Kaczyinski.
Polonia trece printr-un moment greu. Îl va depăşi, cu siguranţă. Pentru că soildaritatea şi puterea în faţa tragediei sînt, deja, calităţi colective ale acestui popor care nu şi-a abandonat niciodată valorile şi n-a pus capăt nicicînd speranţei.
Publicat de Traian Ungureanu - TRU la 3:51 PM
| |
.
11-04-10, 01:54
|
#22 | | Ucenic
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de daniii Nedeslusite sunt caile istoriei  ..In principiu pt.declansarea unui conflict armat e nevoie de mai putin(vezi declansarea ww1 ) ..nu neaparat sa-ti injumatatesti forta navala ,atat de necesara unui eventual razboi pe mare ....teoriile conspiratiei sunt multe dar in general totul este mult mai simplu !
p.s.nu-i atat de simplu si ieftin sa construiesti un vas de lupta (costa mult ... cu toata puterea economica prezenta a sua mult mai mare decat in timpul razboiului ) ,vezi multe vase de lupta din timpul ultimului raz.mondial au fost retehnologizate ,redotate si sunt folosite si in prezent sau au fost folosite mult timp dupa terminarea conflictului ... | Nu e vorba de nicio teorie a conspiratiei. E un lucru stiut ca americanii, din toate razboaiele pe care le-au avut, au castigat mult mai mult decat au `bagat`; poate cel din Vietnam face exceptie.
Poporul american avea nevoie de un pretext ca sa accepte acest razboi care nu era a lor si flota din pacific, caci doar acolo au atacat japonezii, a fost pretul; rezonabil as zice avand in vedere ca flota din atlantic a ramas intacta.
Iar in legatura cu navele retehnologizate care mai sunt si acum folosite, cred ca exagerezi putin. Au fost folosite in razboiul din Corea si intr-adevar multi ani dupa, dar pana in zilele noastre, totusi, au trecut 65 de ani.
| |
.
11-04-10, 04:59
|
#23 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de vicmac Pai cam la asta se rezuma ce spuneam si eu. Am avut lideri impusi pentru ca nu am fost in stare sa ne impunem singuri unul. Iar cand am avut, i-am tradat si i-am omarat pentru `doi arginti`. Vezi Mihai Viteazu care a fost omorat la el in cort inconjurat de armata lui.
Cand rusii au intrat in Moldova si nemtii se retrageau, noi am `intors armele`, ca de…rusii erau multi si noi eram singuri si lasati de izbeliste. Nu vreau sa pledez pentru Germania nazista, dar fiindca a venit vorba de loialitate, ungurii au fost alaturi de ei pana la capat, nu s-au simtit lasati de izbeliste ca si noi.
Toti invingatorii iubesc tradarea inamicilor, dar nu si pe tradatori si de tocmai de asta au murit mai multi soldati romani dupa 23 aug 44 dacat in toata perioada razboiului, cand rusii ne-au pus linia intai in luptele care s-au dat in muntii Tatra. Si cu toate astea, dupa razboi am fost tratati cum am meritat, ca tara invinsa.
Cam de aici vin ideile depre loialitatea romanilor.
p.s.- ca sa nu mai spun ca daca am fi incercat sa rezistam in fata rusilor, poate nu se intindeau ca o placinta pana la Berlin. Si poate la negocierile cand s-a impartit Europa stateau mai cuminti, si in felul asta scapam de cancerul comunismului. | Stii ce-mi place? Nu toti tiganii sunt hoti, nu toti nemtii sunt hitleristi, nu toti rusii sunt stalinisti, dar Noi, Toti Romanii Suntem tradatori, lipsiti de loialitare, hoti, fara coloana vertebrala bla bla bla etc? Sau consideri ca niste cozide topor sunt reprezentative? Si daca da cine se considera reprezentat? Si atunci care "Noi, romanii, Suntem"?
Mihai Viteazu nu e cel mai fericit exemplu, gaseste altul. A facut prima unire dar a fost un om al vremurilor sale cu o gandire ancrasata de mentalitatea acelei perioade: armata era adunata cu arcanul, de catre boieri. Daca ar fi renuntat la sistemul feudal si ar fi dat libertate taranilor, veneau singuri sa lupte. Armata aia a lui stia foarte clar ca e trimisa sa lupte ca asa vrea boierul si orgoliul mariei sale. Nu vroia decat sa se termine totul, sa scape cu viata si sa se intoarca acasa. L-au mierlit in cort... Asa, si? Ca tot boierul ala le lua zeciuiala, chiar daca ar fi castigat razboiul. Gaseste alt exemplu, ca asta nu tine.
Ca Ungaria a fost pana la capat cu Germania cred si eu, ca doar s-au inteles de minune de-a lungul istoriei si hortystii au colaborat bine cu nazistii... Dar pana la care capat au mers?
Si dupa razboi nu am fost tratati cum meritam ci cum au vrut comunistii cu tancurile sovietice in spate: deci tot cozile de topor alea "care este" si erau romanesti poate in acte, ca aveau alte nationalitati. Next?
Conform tratatului cu Germania nemtii ne garantau integritatea teritoriala, ar fi trebuit sa mentina pozitiile din Moldova ce-da-ta la rusi prin Pactul Ribbentrop-Molotov, act valabil si azi, si-au incalcat partea si se asteptau la felicitari? Oricum au incheiat tratate cu toata lumea ceea ce nu i-a impiedicat sa le incalce absolut pe toate, rand pe rand. Deci nici macar nu erau la prima abatere.
Next?
Daca am fi rezistat atunci, rusii tot pana la Berlin s-ar fi dus fiindca era sansa lor si n-ar fi ratat-o pentru nimic in lume. Singura diferenta ar fi fost ca nu mai aveam probleme teritoriale si eram cu moldova cu tot in marea uniune a republicilor socialiste sovietice. Next? No more next, out of ammo...
| |
.
11-04-10, 10:30
|
#24 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de vicmac Nu e vorba de nicio teorie a conspiratiei. E un lucru stiut ca americanii, din toate razboaiele pe care le-au avut, au castigat mult mai mult decat au `bagat`; poate cel din Vietnam face exceptie.
Poporul american avea nevoie de un pretext ca sa accepte acest razboi care nu era a lor si flota din pacific, caci doar acolo au atacat japonezii, a fost pretul; rezonabil as zice avand in vedere ca flota din atlantic a ramas intacta.
Iar in legatura cu navele retehnologizate care mai sunt si acum folosite, cred ca exagerezi putin. Au fost folosite in razboiul din Corea si intr-adevar multi ani dupa, dar pana in zilele noastre, totusi, au trecut 65 de ani. | Daca erau asa de bine informati ar fii atacat flota lui nagumo imediat si ar fi redus durata razboiului cu 2-3 ani ..avand in vedere capacitatea mai modesta de regenerare a japoniei .....
Nu cred ca-si permiteau un asa sacrificiu avand in vedere si faptul ca urmau sa lupte pe doua fronturi :Europa si Pacific .
-flota din atlantic a sua era in momentul acela insignifianta in comparatie cu cea din pacific .
-2 din vasele mari avariate in timpul atacului au fost reparate si folosite abia spre sfarsitul razboiului (cu toata capcitatea legendara a industriei americane de razboi ).
Ca chestie interesanta : un dentist de nationalitate jap.din pearl harbour transmitea informatii flotei japoneze de atac despre situatia navelor din port . |
| |
.
12-04-10, 01:36
|
#25 | | Ucenic
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de ncrstus Stii ce-mi place? Nu toti tiganii sunt hoti, nu toti nemtii sunt hitleristi, nu toti rusii sunt stalinisti, dar Noi, Toti Romanii Suntem tradatori, lipsiti de loialitare, hoti, fara coloana vertebrala bla bla bla etc? Sau consideri ca niste cozide topor sunt reprezentative? Si daca da cine se considera reprezentat? Si atunci care "Noi, romanii, Suntem"?
Mihai Viteazu nu e cel mai fericit exemplu, gaseste altul. A facut prima unire dar a fost un om al vremurilor sale cu o gandire ancrasata de mentalitatea acelei perioade: armata era adunata cu arcanul, de catre boieri. Daca ar fi renuntat la sistemul feudal si ar fi dat libertate taranilor, veneau singuri sa lupte. Armata aia a lui stia foarte clar ca e trimisa sa lupte ca asa vrea boierul si orgoliul mariei sale. Nu vroia decat sa se termine totul, sa scape cu viata si sa se intoarca acasa. L-au mierlit in cort... Asa, si? Ca tot boierul ala le lua zeciuiala, chiar daca ar fi castigat razboiul. Gaseste alt exemplu, ca asta nu tine.
Ca Ungaria a fost pana la capat cu Germania cred si eu, ca doar s-au inteles de minune de-a lungul istoriei si hortystii au colaborat bine cu nazistii... Dar pana la care capat au mers?
Si dupa razboi nu am fost tratati cum meritam ci cum au vrut comunistii cu tancurile sovietice in spate: deci tot cozile de topor alea "care este" si erau romanesti poate in acte, ca aveau alte nationalitati. Next?
Conform tratatului cu Germania nemtii ne garantau integritatea teritoriala, ar fi trebuit sa mentina pozitiile din Moldova ce-da-ta la rusi prin Pactul Ribbentrop-Molotov, act valabil si azi, si-au incalcat partea si se asteptau la felicitari? Oricum au incheiat tratate cu toata lumea ceea ce nu i-a impiedicat sa le incalce absolut pe toate, rand pe rand. Deci nici macar nu erau la prima abatere.
Next?
Daca am fi rezistat atunci, rusii tot pana la Berlin s-ar fi dus fiindca era sansa lor si n-ar fi ratat-o pentru nimic in lume. Singura diferenta ar fi fost ca nu mai aveam probleme teritoriale si eram cu moldova cu tot in marea uniune a republicilor socialiste sovietice. Next? No more next, out of ammo...  | Frumos justificat si foarte bine argumentat. Apreciez si nu glumesc cand spun asta.
Dar justificarile sunt pentru invinsi. Invingatorii n-au nevoie de justificari. Isi fac singuri propriul destin.
| |
.
12-04-10, 02:31
|
#26 | | Ucenic
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de daniii Daca erau asa de bine informati ar fii atacat flota lui nagumo imediat si ar fi redus durata razboiului cu 2-3 ani ..avand in vedere capacitatea mai modesta de regenerare a japoniei .....
Nu cred ca-si permiteau un asa sacrificiu avand in vedere si faptul ca urmau sa lupte pe doua fronturi :Europa si Pacific .
-flota din atlantic a sua era in momentul acela insignifianta in comparatie cu cea din pacific .
-2 din vasele mari avariate in timpul atacului au fost reparate si folosite abia spre sfarsitul razboiului (cu toata capcitatea legendara a industriei americane de razboi ).
Ca chestie interesanta : un dentist de nationalitate jap.din pearl harbour transmitea informatii flotei japoneze de atac despre situatia navelor din port . | Se poate discuta mult pe tema asta. Parerile sunt impartite.
Din ce stiu eu japonezii au lovit sub 20 de nave americane, si max. 10 au fost complet avariate. In mai putin de un an flota a fost complet refacuta si dezvoltata.
Consider ca americanii au vrut sa intre in acest razboi (nu populatia), si l-au termitat tot cand vrut. I-a costat `doar` doua bombe dupa care s-a facut liniste. Daca Japonia nu capitula le-ar fi dat-o si pe a treia; mai aveau `nitel` de lucru ca s-o termine.
Ce-i drept, liniste s-a facut ceva mai tarziu pentru ca a urmat eliberarea insulelor din pacific, unde mai erau japonezi care n-au auzit la radio `vocea cocorului`.
| |
.
12-04-10, 08:30
|
#27 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de vicmac Se poate discuta mult pe tema asta. Parerile sunt impartite.
I-a costat `doar` doua bombe dupa care s-a facut liniste. Daca Japonia nu capitula le-ar fi dat-o si pe a treia; m. | Ai dreptate ,daca ar fi continuat razboiul conventional (cu sfarsit inerent in favoarea americanilor) ..ar fi dus la un sacrificiu mare de oameni si tehnica de razboi americana ...japonezii au inceput cu kamikaze si nu s-ar fi oprit pana la ultimul...asa ca au incercat metoda radicala  ....bombitele !
Curios cum holocaustul lui hitler a fost si este atat de hulit ,in acelasi timp ce sutele de mii de victime civile de la hiroshima si nagasaki sunt considerarte pagube "colaterale". |
| |
.
12-04-10, 08:58
|
#28 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| = : +1 (+1/-0) @KLMircea: despre Basarabia si basarabeni, ai ceva carti scrise de preot Vasile Tepordei, un mare basarabean si patriot, trecut prin gulagurile sovietice.
Paradoxal, despre Katyn s-a vorbit prima oara oficial prin 1990 si eu stiam povestea adevarata de la tata din 1972 (!) dar invatasem sa ma feresc sa vorbesc (datorita ciumei rosii). La prima stire cu accidentul de avion, mi-a trecut prin cap ca ar putea fi vorba de "mana" rusilor (deh, obisnuinta de a gandi intr-un anumit fel) dar mi-a trecut repede pe masura ce se incerca demonstarea erorii umane. Poate ar trebui sa ne lecuim de un anumit sablon de gandire (doar am gandit asa depre rusi o gramada de ani) si sa acceptam ca si ei sunt oameni (!?). Oricum, impresionant gradul de civilizatie al polonezilor. Ma intreb daca s-ar fi intamplat asta la noi, cum ar fi reactionat populatia? Tot la fel de demn si civilizat?
__________________ Drumul spre Celalalt trece prin tine insuti... |
| |
.
12-04-10, 14:24
|
#30 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Pentru simplul motiv ca s-ar fi calcat in picioare ca sa vada mai bine, sa fie mai in fata, etc. Asa cum vad imbulzala si imbranceli la agheasma de la biserica, pomeni electorale, goana dupa bani si marfa la reduceri sau vanzarea soldurilor, tot cam asa mi-am imaginat si atitudinea romanilor la un eveniment care cere ceva decenta, demnitate si civilizatie. Eu ma consider "civilizat", poate si tu le fel, dar plebea unde o incadrezi (=romanul de rand, obisnuit)?
| |
.
12-04-10, 14:42
|
#31 | | Maestru
Medic Dentist
.
| - : 0 romanul de rand obisnuit e la fel ca si polonezul obisnuit... Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=10182
nu cred ca veneau sa se calce in picioare ca doar era vorba de presedinte si nu de cine stie ce moaste sau chestii datatoare de speranta sau mai stiu eu ce. romanul sarac, plevea cum vrei sa-i zici, reactioneaza asa din disperare nu ca nu ar stii sa stea la coada.
cred ca daca ne uitam in ograda altora mai atenti tragem concluzii la fel... si americanul se bate pe un sold bun si altii se inghesuie sa-l auda pe papa cum ii lumineaza de paste si asa mai departe, mai degraba tine de organizare
de ceva timp tot aud, romanul nu stie asa, romanii sunt retarzi, romanii sunt hoti, lenesi and so si sincer eu nu sunt asa, pe eugenol vad oameni care nu sunt asa, pe unde ma mai plimb vad romanii civilizati.
zicea sico pe un alt forum ca i-a zis pacienta ca ce lucrarea nu a venit bine pentru ca e facuta in romania??? deci uite exemplu de nesimtire in franta, tara civilizata in care pana si rahatul are funtita.
si pentru ca suntem la lectia de istorie, as vrea sa numaram de cate ori am tradat noi in istorie si de cate ori ne-au dat altii cu picioru'... ungurii?? bulgarii?? polonezii? rusii?? turcii?? grecii?? austriecii?? |
| |
.
12-04-10, 14:51
|
#32 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
| = : -1 (+0/-1) Citat:
Publicat initial de aurelian da de ce crezi ca nu??? chiar asa de primitiv te consideri??? ca daca se intampla asta la "noi" (romanii cum ii vad eu) sunt sigur ca reactionau la fel. | Si eu am rezerve cu privire la reactia romanilor. Sper sa ai dreptate. Diferenta este ca liderii polonezilor au facut multe pentru poporul lor in timp ce ai nostri sunt in corpore pusi pe capatuiala. Daca Iliescu, Basescu sau Constantinescu, in timpul mandatului ar fi patit acelasi lucru, m-as astepta ca sustinatorii sa se calce in picioare in timp ce opozantii ar scuipa si si-ar striga fericirea. Sper sa nu aflam niciodata si daca vom fi in situatia polonezilor sa reactionam la fel. Totusi, daca toata conducerea Romaniei ar pieri maine, eu personal nu cred ca as fi impresionat: nu am de ce sa le fiu recunoscator.
@Daniii
Vicmac a zis bine: invingatorii n-au nevoie de justificari.
| |
.
12-04-10, 15:15
|
#34 | | Ucenic
Tehnician Dentar
.
| - : 0 Intelepciunea omului de rand in fata mortii este naturala: `asta e, atat i-a fost sa fie`.
Si oricat ai sta sa te gandesti, nu poti gasi un contra-argument in fata acestei realitati zdrobitoare in simplitatea ei.
| |
.
12-04-10, 15:25
|
#35 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
| = : +1 (+1/-0) Citat:
Publicat initial de aurelian imi aduc aminte cand a murit Coposu... toti, inclusiv Iliescu, au avut o atitudine normala | Iliescu e persoana publica. Macar de dragul aparentelor a trebuit sa se comporte asa. In schimb stiu un anumit bar de fitze in care suporterii lui au chefuit si s-au veselit toata noaptea: a crapat mumia! Uraa! Hai noroc, am scapat de el. Erau destui sa umple barul, dar nu stiu cat de reprezentativi la nivel national. De asta am indoieli cu privire la comportamentul romanilor. Te poti astepta la orice.
| |
.
12-04-10, 22:00
|
#36 | | Fondator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 War: razboiul este o afacere pt americani. Chiar s-au bucurat ca au ramas fara flota. Un santier naval era capabil sa scoata un vapor de lupta la 2 saptamani fata de 3 luni cat era normal. Si alea erau cumparate de statul american. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=10182
Dupa 9/11 industria Americana de raboi si-a revenit senzational. Razboiul impotriva terorii e f profitabil. Iraq la fel pe langa si controlul petrolului.
Nu sunt teorii ale conspiratiei, este doar lacomie si calcul rece.
Romanii: Suntem incercati pentru ca suntem la rascruce de drumuri de sute de ani si in loc de construit palate eram ocupati cu fugitul in munti cand veneau "baietii"
Imperiul Roman s-a scremut sa ne cucereasca si i-a reusit doar partial (desi cu f mare folos). Sau mai impiedicat si altii de noi dar cu multi am cazut de acord.
Se ofera cineva voluntar sa plece la razboi? Se ofera cineva sa isi trimita copii la razboi?
Este o simpla adaptare la conditiile pe care le avem. |
| |
.
13-04-10, 01:48
|
#37 | | Avansat bine de tot
Medic Stomatolog
.
| = : +1 (+1/-0) Citat:
Publicat initial de aurelian imi aduc aminte cand a murit coposu... toti, inclusiv iliescu, au avut o atitudine normala | Toti au avut exact atitudinea diametral opusa celei pe care au avut-o fata de el in timpul vietii.Mai cu seama clica , aparatcicul , care dupa Revolutie a dus o feroce si desantata campanie de defaimare si calomniere , in special in presa, dar si in public.Instigarea la ura si la violenta fizica a facut din Coposu imediat dupa '89 omul cel mai urat din Romania.A facut posibila devastarea in repetate randuri a sediilor partidelor istorice, molestarea unor membri si , cel mai grav, instrainarea majoritatii populatiei de radacinile noastre istorice.
Sa ne amintim de zilele din '90 in care sicriul gol al lui Coposu era purtat de multime pe umeri, in timp ce era invitat sa " crape ", pentru ca apoi aceeasi multime sa se comporte "normal " la moartea lui.
Iliescu n-a avut atunci nici o farama de bun simt (dupa cum n-a avut niciodata ).Usurinta de a ponegri un viu si apoi superficialitatea de a-i adora cadavrul reprezinata un mare deficit de caracter.
| |
.
13-04-10, 03:28
|
#38 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
| - : 0 Deja sunt evenimente uitate, Laura. Noi le-am trait, le stim. dar cei sub 24 de ani nu vor sti fiindca despre acel sicriu nu se scrie in cartile de istorie. Nu se va scrie ca Emil Constantinescu (pe care l-am votat) a decis tradarea Serbiei, desi alte state au facut referendum (stirea asta m-a costat un televizor, ca l-am spart). Dupa cum nu se va scrie nici ca Iliescu a chemat minerii sa macelareasca bucuresteni. Deja nu se poate spune ca ne cunoastem cu adevarat istoria: in 25 de ani de comunism nu am invatat istorie, am invatat povesti despre cai verzi pe pereti si feti frumosi pe cozi de matura. mai aveau putin si scriau ca Tudor Vladimirescu a facut revolutia pentru a sarbatori 100 de ani pana la infiintarea partidului comunist!
problema e alta: somnul ratiunii naste monstri. populatiile care nu-si cunosc istoria sunt mai usor de controlat decat cele care isi cunosc trecutul, sunt unite de nationalism (da, sunt de acord cu Petre Tutea si nu-l consider rau cata vreme se limiteaza la solidaritate si mentinerea valorilor unei natiuni) si constiente de apartenenta lor.
Controlul multimilor (psihoistoria lui Asimov - seria Fundatiei) este eficient doar daca acele multimi de oameni nu cunosc dinainte rezulatul propriilor actiuni. Istoria exact asta le ofera: cunoasterea rezultatului propriilor actiuni.
| |
.
13-04-10, 03:42
|
#39 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de eugenol man Se ofera cineva voluntar sa plece la razboi? Se ofera cineva sa isi trimita copii la razboi? | Da, eu! oricand.
de ce asta?
fiindca greseala capitala a lui Ceausescu a fost ca a instruit militar toata populatia tarii. fiecare femeie stia sa foloseasca o masca de gaze pentru ea si pentru copil. fiecare pusti peste 14 ani facea PTAP si stia cum arata o grenada, cum se targe cu o pusca si unii mai norocosi cu un pistol. printre altele, partea reala din Revolutie a fost posibila si datorita faptului ca populatia avea pregatire militara.
ca armata devenise o bataie de joc e foarte adevarat. dar macar o data tot desfaceai un kalash si il faceai la loc.
oki... avem armata de profesionisti. ce efectiv are? credeti ca e capabila sa apere teritoriul Romaniei?
in caz ca Romania ar fi ocupata, cei cativa militari care s-ar opune ar fi anihilati rapid, apoi trai pe vatrai pentru cuceritori, fiindca populatia nu stie sa lupte. unul din argumentele contra este ca un soldat profesionist face cat 100 de bibani. da, asa e. dar e cam greu sa mentii ocupatia in conditiile in care fiecare fiinta omeneasca intre 10 si 80 de ani iti poate tranti o grenada sub nas.
| |
.
13-04-10, 09:22
|
#41 | | Maestru
Medic Dentist
.
| - : 0 ncrstus, vezi afganistan, vezi iraq, tari in care populatia a avut habar de arme... o armata de profi papa imediat tot. am un amic ofiter in armata si ne povestea la o bere de un exercitiu cu niste soldati britanici. pana la exercitiu au ras de ei ca au burta, ca beau enorm de mult alcool, dupa au ramas cu gura cascata ca aia asa alcoolici, idioti si ce complimente le-a mai adus i-au umilit la tot, si la baut
apoi in momentul asta nu vad cine ar putea sa ne atace si de ce? |
| |
.
13-04-10, 10:56
|
#42 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Uite, revin putin la ideea expusa anterior si cred (personal) ca romanii nu s-ar fi comportt la fel de ivilizat ca polonezii intr-o situatie similara.
Ma asteptam la "orgoliul" oltenesc (@aurelian) pe care, intamplator il cunosc binisor. Am facut armata la Craiova (langa inchisoare) in cea mai neagra perioada a Craiovei: 4 martie 1977. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=10182
Revenind: sa presupunem teoretic ca Iliescu merge cu avionul spre Piata Revolutiei cu scopul de a-si cere scuze si a se impaca cu natiunea pentru crimele de dupa 22 decembrie '89 si pentru mineriada. Spre deosebire de polonezi, care aveau evenimentele de la Katyn de comemorat si asteptau o reconciliere istorica cu rusii, fiind Uniti, ca natiune, si convergand catre un singur scop, in cazul Iliescu, daca s-ar fi intamplat asa ceva, ar fi gasit o natiune faramitata, cu mari lupte intestine, fara repere morale (societatea noastra de astazi!). Crei ca ar fi fost la fel de civilizati si l-ar fi plans si i-ar fi adus flori? Poate PSD-istii. Ar fi fost un eveniment tragic (chiar si dupa mine, te inclini in fata mortii pentru ca toti trebuie sa trecem prin aceasta experienta) dar ma indoiesc puternic de "civilizatia" romanilor intr-o astfel de eventualitate.
In perioada 90-94, traiam politica cu patos si s-au stricat prietenii pe divergente de opinie politica. Dupa 94, lumea a inceput sa inteleaga sa accepte diversitatea. Daca pana in 94, daca il intalneam pe Iliescu pe strada eram in stare sa-l scuip in fata, dupa 94, nu as mai fi facut asta, m-as fi comportat civilizat dar nici n-as fi dat mana cu el. Diferenta este enorma intre cum eram si cum sunt (eu si multi altii). Continui sa ma indoiesc ca Iliescu ar fi primit aceleasi onoruri ca polonezul...
| |
.
13-04-10, 12:15
|
#43 | | Vizitator
.
| Lectia de demnitate... Citat:
Publicat initial de robbycarlos Cateodata ma gandesc ca noi romanii stam bine la capitolul ghinioane si infrangeri. Nu stiu de ce dar pentru mine polonezii sunt exemplu de eternul infrant, eternul batjocorit, in ciuda valorii lor si a calitatilor...Mereu cotropiti in balti de sange ba de rusi, ba de nemti...ma mir ca nu ii nenorocete si un dusman invizibil...
Lasand gluma la o parte , e trist si nu pot decat sa admir si mai mult acest popor pentru toate suferintele indurate de-a lungul secolelor... | Admiratia pentru polonezi e justa, dar nu pentru suferintele indurate, ci pentru modul cum le-au indurat. Sa nu va fie teama sa va imprieteniti cu polonezi...  Chiar daca va cade tavanul in cap cand sunteti impreuna, partea poloneza o sa va dea o lectie de demnitate. Nu se vor simti eternii infranti, eternii batjocoriti. Un polonez imi spunea astazi: Lech Kaczynski si-a dedicat viata Poloniei. Un obiectiv principal era acela de a indrepta opinia istorica in legatura cu ce s-a intamplat la Katyn. Si-a dorit ca acest subiect sa fie cunoscut si viu in memoria colectiva. Astazi este mai mult ca oricand...
Dumnezeu sa-i ierte... | |
| |
.
13-04-10, 13:13
|
#44 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Ca sa mai uitam putin de necazurile si tristetile actuale, am gasit ceva imagini vechi despre o perioada istorica pe care n-am cunoscut-o (dar poate ne-am fi dorit), din arhivele existente in UK.
Aveti o multime de linkuri in documentul atasat. Link [Necesita inregistrare pentru acces.]
| |
.
13-04-10, 13:39
|
#45 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de aurelian ncrstus, vezi afganistan, vezi iraq, tari in care populatia a avut habar de arme... o armata de profi papa imediat tot. am un amic ofiter in armata si ne povestea la o bere de un exercitiu cu niste soldati britanici. pana la exercitiu au ras de ei ca au burta, ca beau enorm de mult alcool, dupa au ramas cu gura cascata ca aia asa alcoolici, idioti si ce complimente le-a mai adus i-au umilit la tot, si la baut
apoi in momentul asta nu vad cine ar putea sa ne atace si de ce? | Cum ziceam: armata profesionista se instaleaza imediat. Dar daca populatia are pregatire militara sunt nevoiti sa cucereasca teritoriul in fiecare zi. Arabii sunt catalogati ca teroristi chiar cand lupta impotriva unei armate de ocupatie pe propriul teritoriu. Au propria lor cultura si credinta, care le este calcata in picioare. Felicitari Vicmac: invingatorii n-au nevoie de justificari. Suntem o tara prea mare intr-o zona cu importanta strategica mare.
| |
.
13-04-10, 15:38
|
#46 | | Fondator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Se ofera cineva voluntar sa mearga la razboi?... Citat:
Publicat initial de ncrstus Da, eu! oricand.
de ce asta?
.... | Nu am intrebat daca se ofera cineva sa faca pregatire militara. Am intrebat daca se ofera sa mearga la razboi.
Pregatire militara de baza si supravietuire ar trebui sa faca toata lumea. (parerea mea) |
| |
.
13-04-10, 15:48
|
#47 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
| = : +3 (+3/-0) Citat:
Publicat initial de eugenol man Se ofera cineva voluntar sa mearga la razboi?...
Nu am intrebat daca se ofera cineva sa faca pregatire militara. Am intrebat daca se ofera sa mearga la razboi.
Pregatire militara de baza si supravietuire ar trebui sa faca toata lumea. (parerea mea) | Thx pentru precizare: daca motivatia este puternica, s-ar putea sa gasesti multi voluntari. Odata formata acea motivatie, nu mai are importanta daca este corecta sau nu, cel mai eficient combatant e fanaticul. Parerea mea despre orice fel de armata e foarte proasta. Ii asociez unei adunaturi de crminali legali, condusi de niste descreierati coplesiti de propria importanta si nu-si justifica existenta decat prin aceea ca undeva, peste un gard numit granita exista o alta astfel de adunatura.
| |
.
13-04-10, 17:04
|
#48 | | Ucenic
Tehnician Dentar
.
| - : 0 Cel mai periculos combatant e cel care nu mai are nimic de pierdut, dar totusi a ramas cu mintea intreaga astfel incat face totul perfect constient fara sa-i fie teama ca ar putea esua. Fanaticul (din dorinta de `afirmare`) mai poate fi `convertit`, dar cel care a pierdut totul, nu. Plus, fanaticul poate avea teama de esec (nu si pt propria viata), iar teama intr-o astfel de situatie, de orice natura a fi ea, te poate face sa gresesti.
| |
.
15-04-10, 21:41
|
#50 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
| - : 0 refritor la tragedia polonezilor, sustineam ca ni se va prezenta o varianta cosmetizata a anchetei. Mi-am schimbat parerea: cosmetizarea era valabila in anii '50. Suntem in era informatiei si oamenii gandesc mult mai mult. In loc sa ni se prezinte niste concluzii clare suntem bombardati cu tot felul de supozitii care mai de care mai traznite, cica ni se pun la dispozitie toate datele de la care pleaca ancheta... Sa avem la ce ne gandi. De parca noi am face ancheta...
Astept sa vad daca Polonia se va imprumuta la FNI.
| |
.
15-04-10, 22:07
|
#51 | | Ucenic Sef
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Acum se vehiculeaza varianta erorii de pilotaj....tot mortul este de vina  !
__________________ ."NIMENI NU-SI AMINTESTE DE TINE PT. GANDURILE TALE SECRETE!!!" |
| |
.
16-04-10, 12:36
|
#52 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
| - : 0 Cica pilotii care transporta un presedinte "nu stie" engleza si operatorul turnului de control al aeroportului era tot arat de batut in cap... Cica pilotul ar fi fost obligat sa aterizeze fiindca asa i s-a ordonat... Cica d-asta s-a ambitionat... Cica a fost furat aparatul minune de ghidaj de la sol... Dar cica n-au fost trei aterizari, a fost doar una...
In 2-3 ani criza mondiala va atinge Polonia, care a luat masuri inadecvate, economia sa se va prabusi si va avea nevoie de ajutorul caritabil si dezinteresat al FMI. Punem pariu?
| |
.
16-04-10, 12:43
|
#53 | | Moderator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Ceea ce este deocamdata inexplicabil pentru mine, infara deficientelor de comunicare intre pilot si turnul de control, este faptul ca, in fiecare avion, exista un aparat care se numeste "transponder' (daca nu-i gresesc denumirea) care transmite permanent pilotului distanta dintre avion si sol. In lipsa datelor oficiale ale anchetei, ce naimba s-a intamplat cu "transponder"-ul?
| |
.
16-04-10, 22:29
|
#54 | | Avansat
Medic Stomatolog
.
Publicat initial de ncrstus Cica pilotii care transporta un presedinte "nu stie" engleza si operatorul turnului de control al aeroportului era tot arat de batut in cap... | Corect toate convorbirile intre operatori de dirijare a zborurilor si piloti se face in engleza oriunde in lume .. |
| |
.
17-04-10, 07:52
|
#55 | | Fondator eugenol
Medic Stomatolog
.
| - : 0 Transponderul este un emitator care emite indicativul avionului pentru a putea fi gasit oriunde s-ar afla.
Exista alte aparate care masoara distanta de la sol la avion.
Am vazut un interviu cu un pilot roman cu experienta pe astfel de avioane si spunea ca nu este un avion usor de pilotat.
Polonezilor le-a crescut ratingul de tara imediat dupa accident pentru ca se pare ca sunt sanse mai mari de reforma dupa ce au disparut cei care o franau. Cinic dar se pare ca asa este. Sursa eugenol.ro : eugenol.ro http://www.eugenol.ro/forum/showthread.php?t=10182
Si un alt amanunt penibil legat de familia presedintelui (care probabil ar mai fi fost votat doar de 30% din polonezi) este ca au cerut sa fie inmormantat in capela unde sunt inmormantati toti eroii poloniei. Ori el nu a facut nimic sa il califice ca erou (ba chiar ar fi fost pe la coada presedintilor).
Initial au si mintit (familia presedintelui) ca poporul a dorit ca el sa fie inmormantat in acea capela. Pana la urma un reprezentant al bisericii a spus ca familia presedintelui a insistat sa fie inmormantat acolo si le-a fost tarsa sa spuna nu.
Asta se pare ca a umbrit bine de tot funeraliile (pe langa norul de cenusa care va tine departe toti presedintii de stat)
Modificat ultima data de radualionte; 17-04-10 la 11:17.
|
| |
.
18-04-10, 04:00
|
#56 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
Publicat initial de eugenol man Polonezilor le-a crescut ratingul de tara imediat dupa accident pentru ca se pare ca sunt sanse mai mari de reforma dupa ce au disparut cei care o franau. Cinic dar se pare ca asa este. | 100% de acord!!!
Abia de acum inainte, reformele vor putea fi aplicate asa cum trebuie, ca la noi, economia facuta praf, tot ca la noi, care primim felicitari pe banda rulanta, si Polonia va intra in randul lumii, inglodata-n datorii, nu cumva sa se plictiseasca urmatoarele 3-4 generatii! Nu mai e nimeni sa ia la rost "investitorul" strain, germanul Ivan, cetatean american, cu domiciliu in Israel: "Da' tu al cui esti, de vrei sa cumperi rafinariile? Plimba ursu', ne putem descurca si singuri. Daca vrei poti cumpara produsul, daca nu, iar nu avem nevoie de tine, il putem folosi noi insine."
Si, mai presus de orice, homosexualii si lesbienele se vor putea saruta in locuri publice, fiindca e dreptul lor, in timp ce heterosexualii vor fi amendati pentru atentat la bunele moravuri! (cum a ordonat o anumita primarie de la noi)
Ii asteapta vremuri de aur!
Cica au si un mare zacamant de gaze naturale...
| |
.
01-05-10, 18:29
|
#57 | | Moderator eugenol
Tehnician Dentar
.
| - : 0 martorul care a ajuns primul si a facut primul film la locul accidentului aviatic in care au murit liderii polonezi tocmai a fost mierlit! Injunghiat ad-hoc de un neica nimeni... A fost o stire mica-mica de 20 secunde, pe la 11 noaptea...
??????
Nu mai stau sa caut... Am zis de 5 ani pana cand Polonia va incepe "adevarata reforma a lu' peste prajit" si se va imprumuta masiv la FMI? Reduc la 2 ani...
| |
.
 | | | Tag-uri | adresa, afara, buna, copii, cumpara, dragoste, dureaza, exista, iga, invata, invatat, istorie, jurnal, lasa, lectia, legatura, lumina, minute, noastre, oamenii, omul, parte, permis, poveste, raspuns, roma, strain, video  | Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (04:51) timp. |