Inregistrare Asigurari online +
 eugenol.ro    

Reveniti   eugenol.ro > Comunitatea dentara eugenol > Stiri eugenol > Articolul lunii
Ati uitat parola? InregistrareSchimbarea regulilor jocului in stomatologie: 2013 si dupa

Vechi 30-12-12 20:24
Publicat de eugenol
 
Categorie: Articolul lunii
Vizualizari: 10.188
Raspunsuri: 0
Este sezonul reflectiilor

Este sezonul incursiunilor in filosofie si a reflectiilor de ansamblu. Nu sunt imun. Desi am renuntat cu mult timp in urma la hotararile luate de Anul Nou, decembrie este totusi un moment potrivit pentru oricine sa scoata capul deasupra torentului zilnic de informatii si sa incerce sa asimileze ce se intampla cu adevarat in domeniile noastre de interes: stomatologia, in cazul meu. Cu permisiunea dvs, as dori sa ofer un punct de vedere personal asupra a ceea ce ar putea fi modificarile jocului: ideile, stiinta, tehnologia si politicile care au potential de a influenta practica stomatologica in domeniile sale fundamentale.
Este un exercitiu riscant si speculativ. Uneori, timpul pare ca sta in loc in stomatologie; rareori apare o descoperire sau o evolutie care sa schimbe dramatic felul in care facem tratamentele. Cu toate acestea, daca tinem cont de vederea de ansamblu, practica stomatologica a suferit schimbari masive intr-o perioada foarte scurta. Privind in urma, nu sunt greu de identificat schimbatorii de joc: fluorurile (un pic inainte de vremea mea), compozitele, sigilantii, implanturile endoosoase, si tehnicile sigure de albire imi vin imediat in minte. Alte evolutii nontehnice au schimbat de asemenea decorul, cum ar fi un rol nou pentru personalul auxiliar din stomatologie, cresterea numarului de cabinete cu mai multi medici, expansiunea lenta dar inexorabila a asigurarilor dentare, precum si cresterea stomatologiei estetice ca punct central al cabinetelor.
Totusi, daca imi cereti sa numesc progresele revolutionare din 2012, mai intai as admite ca nu stiu, iar apoi as invoca in apararea mea ca ne uitam mai degraba la evolutie decat la evenimentele epocale. Desigur, capacitatile de cunoastere stiintifica si tehnica sunt in curs de dezvoltare si sunt difuzate la o rata exponentiala - daca aveti dubii, aruncati o privire pe Medscape, Medline sau pe oricare dintre jurnalele online pe care le aveti la dispozitie - dar aproape toate progresele au o crestere graduala. Care din miile de articole sau inovatii vor deveni standarde de ingrijire (standard of care)? Practica de rutina nu este o chestiune de revolutie ci de evolutie, unde ideile cele mai potrivite supravietuiesc si prospera. Sincer, foarte putini fac schimbarea.
Totusi, putem face unele presupuneri inteligente in ceea ce priveste tendintele care par sa fie cele mai probabile schimbatoare de joc in 2013 si dupa. Deci, fara cea mai mica emotie, voi sugera 5 schimbatori de joc. Iata-i!

Accesul la ingrijiri medicale


Accesul la tratamente stomatologice este o problema reala pentru multi americani, nu doar pentru cei cu resurse limitate, ci si pentru cei care locuiesc in mediul rural sau in alte arii neacoperite.
Tendinta spre plata serviciilor medicale de catre stat pare sa fie implacabila. Desi costurile tratamentelor stomatologice per capita sunt de departe mai mici decat cele pentru alte tipuri de servicii medicale, aprecierea acestor costuri ca fiind cheltuieli de buzunar poate fi asteptata sa atraga o atentie tot mai mare in viitoarele dezbateri politice. Daca rezultatul va fi pozitiv, asta ramane de vazut.
Unii se uita catre noile scoli de stomatologie fondate cu misiunea clara de a furniza dentisti care vor trata pacientii din zonele rurale sau pe aceia cu posibilitati limitate de plata, pentru a umple golurile din sistem. Din pacate, absolventii acestor scoli nu aleg intotdeauna sa profeseze in zonele unde este cea mai mare nevoie de ei. Ma tem ca, pe termen lung, proasta distributie a medicilor dentisti va persista in lipsa unor constrangeri, poate de genul unor clauze anexate subventiilor sau imprumuturilor. Nu pot prezice cum se va rezolva situatia in cele din urma, desi tind sa cred ca se va ajunge in arena politica.

Abordari noi in tratamentul cariilor

Sunteti surprinsi sa vedeti cariile prezente pe aceasta lista? In era fluorurilor ne gandim la carii ca la o problema rezolvata, dar in unele grupuri (copii, persoane in varsta si cele cu risc de infectii) prevalenta cariei ramane ridicata. Din pacate, acestia sunt adesea si cei cu cele mai mici posibilitati de a-si plati tratamentul stomatologic.
Cred ca abordarile noi in terapia cariei dentare constituie un schimbator de joc. Pentru un singur motiv, mai multe instrumente - chestionare si evaluari biologice - au aratat ca au sensibilitatea ridicata ceruta la testul de screening pentru a identifica si trata selectiv pacientii cu cel mai mare risc.
Pacientii care au fost gasiti cu risc mic de carii (sau carii rampante) pot fi tratati prin asa-numita stomatologie minim invaziva. Cei mai multi dentisti trateaza toate cariile conform protocolului sfarsitului de secol trecut "extensia cavitatii pentru preventie", in care un dinte sanatos este sacrificat pentru a se asigura indepartarea cariei si retentia restaurarii. In abordarea minim invaziva este eliminat doar tesutul carios iar dintele este sigilat (si uneori, desi nu intotdeauna, obturat) pentru a impiedica reaparitia cariilor. Aceasta filosofie de tratament a fost urmata pe scara larga in Europa, dar adoptarea ei in SUA a fost lenta.
Combinarea testelor de screening cu procedurile minim invazive la pacientii cu risc scazut poate fi un real schimbator de joc in stomatologie. Pana acum, aplicarea formala a acestor strategii in SUA s-a limitat mai degraba la mediul academic si institutional decat la micile cabinete private unde astazi profeseaza cei mai multi stomatologi. Acceptarea este in crestere totusi, intrucat atat medicii cat si pacientii devin constienti de avantajele acestei abordari.

Materiale restaurative

Materialele restaurative sunt cele care in mod traditional au avut sarcina de a conduce schimbarea modului in care sunt tratati pacientii. Rasinile compozite au inlocuit in mare parte vechile restaurari din materiale silicate de la inceputul anilor '70, ca rezultat al durabilitatii si esteticii lor superioare. Astazi asistam la o schimbare in toata lumea in ce priveste distantarea fata de restaurarile de amalgam. Amalgamul este durabil, usor de aplicat si sigur atunci cand este corect preparat si aplicat. Dar va putea fi folosit in continuare in fata temerilor crescande ale oamenilor legate de "obturatiile cu mercur"? Stiinta metalurgica si un secol de date care arata ca restaurarile de amalgam sunt in general sigure si ieftine inseamna prea putin pentru activistii antiamalgam, si nu toate reclamatiile pot fi respinse ca irationale. Unele ingrijorari sunt reale, cum ar fi impactul mercurului rezidual din amalgamul mixat necorespunzator asupra mediului.
Din punctul de vedere al pacientilor, majoritatea sunt de acord ca amalgamul nu este cea mai buna alegere estetica mai ales pentru dintii anteriori, iar unii pacienti refuza obturatiile de amalgam doar pentru acest unic motiv. Rasinile de culoarea dintelui, desi tehnologia a evoluat constant si spectaculos, nu sunt intotdeauna un substitut satisfacator. Ele sunt mult mai pretentioase dpdv tehnic, costul lor este in general mai ridicat, si, de obicei, trebuie inlocuite mai frecvent pe parcursul vietii pacientului. Aceasta nu doar costa mai mult, ci expune de asemenea pacientul la mai multe riscuri, chiar minime, asociate terapiei restaurative. In cazul amalgamului, vad ca alegerea materialului de restaurare se bazeaza tot mai mult pe preferinte, si mai putin pe dovezi. Preferinta ar putea fi a fiecarui pacient in parte sau a electoratului, prin aprobarea unui decret guvernamental. Pe de alta parte, problemele de mediu ar putea in cele din urma sa le surclaseze pe toate celelalte. Oricum, e un schimbator de joc.

Conexiunea oral/sistemic

Multe cercetari din ultimii 10-20 ani au avut drept scop sa descopere daca (si cum) sanatatea orala este legata de conditiile sistemice si consecintele lor, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, nasterea prematura. Sincer, as fi surprins sa aflu ca unele din aceste conexiuni nu au existat; la urma urmei am invatat ca de obicei capul este in conexiune cu corpul. Motivele pentru care aceasta "revelatie" a intarziat atat de mult ar face o digresiune interesanta.
Este suficient sa spun ca destule dovezi credibile sunt acum in locul din care putem vedea ca exista legaturi reale si importante intre sanatatea sistemica si cea orala. In cele mai multe cazuri, dovezile arata corelatii fara cauzalitate: de ex, diabetul agraveaza boala parodontala? Sau invers? Sau exista un al treilea factor care le cauzeaza pe amandoua? Oamenii de stiinta lucreaza din greu pentru a descifra intrebarea critica a legaturii de cauzalitate.
Nu pot parasi acest subiect fara sa mentionez posibila legatura intre sanatatea orala si genetica - cu siguranta stramosul tuturor factorilor sistemici. Ar putea fi un avantaj pentru pacienti daca dentistul ar sti din timp ce sa caute in materie de boli, anomalii sau raspuns la tratament. Se spera ca acest indiciu ar fi ceva mai util decat "in familia mea toti au dintii stricati". Eforturile cercetatorilor sunt enorme iar tehnologia este in studiu. Problema, asa cum o vad eu, este de a conecta date genetice curate, clare, cantitative cu foarte complicata "afacere" a rezultatelor clinice.
Chiar si acum stim suficient pentru a incepe modificarea protocoalelor de diagnostic si tratament conform cu factorii orali/sistemici. Legatura dintre boala parodontala si nasterea prematura este reflectata in ultimele ghiduri de tratament dentar in timpul sarcinii. Academia americana de parodontologie si asociatia americana a diabetului au rezumat orientari comparabile pentru tratamentul diabetului. Poate cel mai elocvent este faptul ca cel putin o companie de asigurari a introdus o politica ce include stimulente majore pentru femeile insarcinate ce primesc tratament stomatologic pentru a reduce riscul de naștere prematură. Intelegerea modului de tratament a pacientilor cu nevoi speciale este un schimbator de joc pe termen scurt pentru dentistul practician. Nu va trece mult pana ce constatari mai dramatice vor aparea la start in acest domeniu.

Banii vorbesc

Nu sugerez deloc ca dentistii sunt motivati exclusiv sau in primul rand de profit, nici in tratarea pacientilor si nici in adoptarea unor tehnici noi. Totusi nu se poate nega ca atunci cand banii pot fi economisiti, noile desoperiri se pot raspandi si adopta mai repede. De ex, un raport prezentat in 2012 la intalnirea asociatiei americane pentru cercetare in stomatologie a aratat ca atunci cand tratamentul parodontal a fost efectuat la pacienti care aveau atat diabet cat si boala parodontala, s-a realizat o economie substantiala in totalul costurilor de tratament (medical plus dentar). Desi cercetatorii au avut grijă să includă limitări și condiții și încă încearcă să lucreze la mecanismele din spatele acestor constatari, o mare companie de asigurări a facut un pas înainte prin introducerea unui plan de sanatate, care include stomatologia.
Nu uitati niciodata ca in SUA stomatologii sunt inca in general antreprenori independenti care isi colecteaza taxele direct de la pacientii lor. Deci nu ar trebui sa fie o surpriza ca ei nu adopta rapid un nou instrument sau test diagnostic fara sa aiba dovezi multiple ca acestea chiar le vor imbunatati tratamentul sau rezultatele. Un kit de testare "pentru orice eventualitate" de 20 $ care s-ar face pierdut printre justificarile de cheltuieli ale unui spital, ar trebui sa fie explicat fata in fata unui pacient aflat in cabinetul stomatologic. Stomatologii nu resping orbește inovațiile, dar acestea trebuie sa stabilească un prag ridicat pentru utilitatea clinică înainte de a fi acceptate.
Schimbătorul de joc aici este simplul fapt că cei care stabilesc politica la scară mare (guvern și asigurători) trebuie să înțeleagă acest adevăr și sa aloce în mod corespunzător costurile și beneficiile. Indiferent ce măsuri sunt luate, de la stimulente subtile la cele mai draconice mandate, vor implica în mod necesar unele rearanjari ale sarcinilor de costuri, fie că ne place sau nu.


Sursa: medscape.com
Fisierele atasate
stomatol
Tag-uri: fluoruri sigilanti implanturi endoosoase tehnici de albire personal auxiliar stomatologie stomatologie estetica standard of care stomatologie minim invaziva amalgam diabet boala parodontala nastere prematura

Evaluati acest Articol: 
» Ce este nou
8 semne care arată că este timpul...
de eugenol
27-06-13 19:52
Ultimul de Razvan Stavrica
31-01-17 00:45
27.196 Vizualizari
1 Raspunsuri
Evolutia stomatologiei
de eugenol
27-06-13 19:50
evolutia-stomatologiei
24.648 Vizualizari
0 Raspunsuri
Directii de management pentru...
de eugenol
27-06-13 19:44
21.558 Vizualizari
0 Raspunsuri
Raport CMDR: 101 de medici...
de eugenol
27-06-13 19:43
r
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 17:40
21.560 Vizualizari
1 Raspunsuri
Peste 4.000 de medici au...
de eugenol
27-06-13 19:24
4
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 17:42
20.432 Vizualizari
1 Raspunsuri
» Articole alese aleator
Mario Vargas Llosa...
de eugenol
19-03-12 00:51
llosa
10.016 Vizualizari  0 Raspunsuri
A aparut cartea...
de eugenol
18-03-12 22:04
impanto-pract
9.447 Vizualizari  0 Raspunsuri
De ce montagnes russes...
de eugenol
16-07-12 11:36
m-r
10.358 Vizualizari  0 Raspunsuri
Durata de viata a...
de eugenol
14-07-12 15:51
implant
10.756 Vizualizari  0 Raspunsuri
'PARODONTOLOGIE CLINICĂ'...
de eugenol
29-05-11 22:28
11.351 Vizualizari  0 Raspunsuri

Copyright eugenol.ro

Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (00:57) timp.


Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2019.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO