Inregistrare Asigurari online +
 eugenol.ro    

Reveniti   eugenol.ro > Comunitatea dentara eugenol > Stiri eugenol > Articolul lunii
Ati uitat parola? InregistrareConsumatorii de metamfetamine şi heroină suferă de 'meth mouth'

Vechi 04-10-12 12:25
Publicat de eugenol
 
Categorie: Articolul lunii
Vizualizari: 11.015
Raspunsuri: 1
Atât consumatorii de heroină intravenoasă cât şi cei de metamfetamine suferă de carii rampante după acelaşi tipar, sugerând termenul de 'meth mouth' care poate induce în eroare, conform rapoartelor cercetătorilor publicate într-un articol din luna septembrie al Journal of the American Dental Association.

"Oamenii presupun că ştiu ce este meth mouth, dar eu nu sunt sigur că acesta este adevărul", spune Kevin Hursh, DDS, director la San Francisco Native American Health Center şi profesor asistent la Universitatea din California, San Francisco, catre Medscape Medical News.

Mulţi cred că meth mouth este cauzată de efectul direct al fumului drogurilor pe dinţii consumatorilor, spune el. Dar când cercetătorii i-au chestionat pe cei care îşi injectează heroină şi pe cei care îşi injectează metamfetamină, ei au găsit carii dentare rampante similare cu cele din aşa numita meth mouth.

Preocupările legate de meth mouth pot să crească deoarece drogurile sunt consumate tot mai des. Un studiu naţional din 2007 privind consumul de droguri şi sănătatea a constatat că aproximativ 5% (13 milioane) din populaţia USA cu vârsta peste 12 ani a consumat cel puţin o dată metamfetamină, iar în 2009 agenţia a raportat o creştere a numărului de consumatori noi de metamfetamine comparativ cu anul precedent, explică autorii.

Cercetătorii au asociat consumatorii meth cu un tipar de distrucţii ale suprafeţelor coronare vestibulare şi linguale şi distrugerea în suprafaţă extinsă a acestora. Tiparul a ajuns sa fie numit 'meth mouth' atât în literatura de specialitate cât şi în cea populară.

Explicaţii posibile

Explicaţiile posibile ale acestui tipar de carii includ igiena şi alimentaţia deficitară, lipsa îngrijirilor dentare şi gura uscată. Alţii au teoretizat că metamfetamina poate stimula receptorii inhibitori alfa2 adrenergici prin intermdediul sistemului nervos central, inhibând fluxul salivar nestimulat.

Totuşi, tiparul poate fi de asemenea găsit în hiposalivaţia secundară tratamentului prin radiaţii şi a fost raportată în asociere cu heroina şi abuzul de droguri multiple.
Cercetătorii nu au mai studiat niciodată până acum o populaţie de consumatori de droguri pentru a măsura prevalenţa acestui tipar de carii.

Pentru a umple acest gol, cercetătorii au realizat studii asupra a 17 persoane care obişnuiau să-şi injecteze metamfetamină şi 41 persoane care îşi injectau predominant heroină. Ambele grupuri vin din aceeaşi zonă de lângă San Francisco.

Grupul meth a avut o valoare medie de 28.6 dinţi cariaţi, lipsă sau cu obturaţii, în timp ce grupul heroină a avut o medie de 29.9. Această diferenţă nu a fost statistic semnificativă (P = .14), şi nu a fost semnificativă nici la numărul de rădăcini reziduale: 18% din consumatorii meth şi 2% din consumatorii de heroina care aveau 7 sau mai multe rădăcini restante (P =.06).

Cele 2 grupuri au fost similare ca vârstă (18 - 36 ani), iar mai mult de o treime au declarat că nu au avut unde să doarmă în noaptea anterioara. Singura diferenţă demografică pe care cercetătorii au găsit-o între cele 2 grupuri a fost că mai mulţi dintre consumatorii de heroină erau albi.

Toţi consumatorii de heroina şi 94% dintre cei meth fumează ţigări, şi aproximativ jumătate dintre ei fumează cel puţin un pachet pe zi.

Aproximativ jumătate dintre consumatorii meth beau 2 sau mai multe pahare de suc de fructe pe zi comparativ cu un sfert dintre consumatorii de heroină, dar această diferenţă este foarte aproape de cea cu semnificaţie statistică (P =.06). O treime dintre consumatorii meth au băut 4 sau mai multe băuturi nealcoolice pe zi comparativ cu 5% dintre consumatorii de heroină, lucru care a avut de asemenea o semnificaţie scăzută (P = .07).

Consumatorii de heroină spun că iau gustări mai des, cu 40% care iau gustări de 6 sau mai multe ori pe zi comparativ cu 24% dintre consumatorii meth. Încă o dată, diferenţa nu este statistic semnificativă (P = .25).

O treime dintre consumatorii meth spun că au gura uscată frecvent, iar 35% spun că au nevoie de o gură de apă pentru a putea înghiţi alimentele, dar cercetătorii au gasit semne clinice de xerostomie, cum ar fi mucoasă orală uscată lipicioasă, la doar 29% dintre consumatorii meth şi la 39% dintre cei de heroină. Din nou, aceşti factori nu au fost statistic diferiţi faţă de cei de la consumatorii de heroină.

Jumătate se spală rar pe dinţi

Aproximativ jumătate din ambele grupuri au raportat că se spală pe dinţi rareori, în caz că o fac vreodată, şi nici un participant din vreun grup nu a beneficiat de oferta unei programări gratuite la dentist. În plus, scorul mediu al indicelui de igienă orală simplificat a fost statistic similar în cele 2 grupuri.

Ambele grupuri au raportat utilizarea de droguri multiple, care pun în discuţie comparaţiile dintre cele 2 grupuri, dar studii anterioare au arătat o corelaţie puternică între drogul cel mai utilizat la momentul iniţial şi drogul cel mai folosit la vizitele ulterioare, sugerând că cele 2 grupuri sunt blocate în mare măsură la drogul predominant.

Investigatorii au concluzionat că următorul pas poate include oferirea unor măsuri de prevenţie cum ar fi apa de gură cu clorhexidină sau guma de mestecat cu xylitol sau aplicarea de lacuri fluorurate la consumatorii de droguri injectate, fără să ţină cont de tipul drogului. Ei au sugerat că realizarea acestui lucru să se faca prin asistenţii sociali.

Rugat să comenteze, Vivek Shetty, DDS, DrMedDent, profesor la Universitatea California, Los Angeles, a spus către Medscape Medical News că nu crede că oferirea de servicii de prevenţie este practică. "Cele mai multe carii apar din inabilitatea de concentrare asupra igienei orale - consumatorii de droguri sunt frecvent prinşi de dependenţa lor".
Dr. Shetty şi colegii săi lucrează la distingerea unui tipar al cariei dentare care să facă separarea adevarată a consumatorilor meth astfel ca medicii stomatologi să-i poată recunoaşte şi să poată refera pacienţii pentru tratamentul abuzului de droguri.

Sursa: medscape.com
Fisierele atasate
meth-mouth
Tag-uri: meth mouth metamfetamina heroina carii rampante xerostomie

Evaluati acest Articol:


Raspunsuri la Articol:

Consumatorii de metamfetamine şi heroină suferă de 'meth mouth'

Vechi 19-10-12, 13:29   #1
penelopa
La primele mesaje
.
Default Re: Consumatorii de metamfetamine şi heroină suferă de 'meth mouth'

Am covingerea ca sunt putine studii efectuate pe aceasta zona
penelopa este offline Raportati mesajul  
.

 
» Ce este nou
8 semne care arată că este timpul...
de eugenol
27-06-13 18:52
Ultimul de Razvan Stavrica
30-01-17 23:45
26.721 Vizualizari
1 Raspunsuri
Evolutia stomatologiei
de eugenol
27-06-13 18:50
evolutia-stomatologiei
24.289 Vizualizari
0 Raspunsuri
Directii de management pentru...
de eugenol
27-06-13 18:44
21.290 Vizualizari
0 Raspunsuri
Raport CMDR: 101 de medici...
de eugenol
27-06-13 18:43
r
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 16:40
21.248 Vizualizari
1 Raspunsuri
Peste 4.000 de medici au...
de eugenol
27-06-13 18:24
4
Ultimul de medicalscientist
19-09-16 16:42
20.128 Vizualizari
1 Raspunsuri
» Articole alese aleator
Cutit ergonomic pentru...
de eugenol
17-02-13 13:55
ewk
12.862 Vizualizari  0 Raspunsuri
Implanturile dentare tip...
de eugenol
15-06-13 22:27
implant-dentar-lama
10.135 Vizualizari  0 Raspunsuri
Tallinn, prima capitală...
de eugenol
07-04-13 10:31
tal
10.232 Vizualizari  0 Raspunsuri
Sterilizarea...
de eugenol
11-12-12 13:14
steriliz
10.049 Vizualizari  0 Raspunsuri
Carte: " Indrumar de...
de eugenol
14-10-12 13:56
paro
9.369 Vizualizari  0 Raspunsuri

Copyright eugenol.ro

Timpul (GMT +3) vindeca aproape orice. Da-i timpului (23:14) timp.


Powered by dentists®
Copyright ©2006 - 2019.
eugenol.ro este marca inregistrata |Ad Management plugin by RedTyger


SEO by vBSEO